Europa

10 insule grecești mai puțin cunoscute, în care să petreci o vacanță de vis

10 insule grecesti
Insula Symi / Foto: Deposit Photos

Grecia e una dintre destinațiile de călătorie și de vacanță în care românii se simt cel mai bine. Locuri precum Thassos, Riviera Olimpului sau Halkidiki au devenit de mult adevărate teritorii turistice românești, în care, odată ajuns, auzi la tot pasul vorbindu-se limba de acasă. Nu foarte diferit stau lucrurile și prin alte insule grecești, foarte la-ndemână și foarte căutate de către români: Lefkada, Corfu, Zakynthos, Rhodos sau Creta. Până și cosmopolitele Santorini și Mykonos sunt invadate de români în plin sezon.

Ce facem, însă, dacă vrem să ajungem în Grecia și să nu ne simțim chiar ca acasă (în termeni de socializare turistică)? Sau ce facem dacă am vizitat cam tot ce este foarte „comercial” și ne dorim locuri noi, poate nu atât de exploatate și luate cu asalt de hoardele turistice? Despre o incursiune în nordul Greciei, aferentă superbei zone montane a acestei țări, am scris aici.

În cele ce urmează însă, am selectat 10 insule grecești mai puțin cunoscute, prezentându-le principalele obiective turistice, cele mai frumoase plaje, cele mai bune hoteluri și restaurante, precum și modalitatea de a ajunge la ele. Selecția include exemple din mai multe arhipelaguri, pentru că, așa cum știm, diversitatea insulelor din Grecia face ca acestea să fie cu atât mai frumoase și mai… magnetice. Vei avea, așadar, un preview ca sugestie de călătorie, pentru fiecare insulă rugându-te să accesezi link-ul aferent ei.


Insula Elafonisos – Peloponez

Insula Elafonisos
Insula Elafonisos / Foto: DepositPhotos

Aflată între Peloponez și insula Kythira, Elafonisos e o insuliță cu o suprafață de numai 19 km pătrați, ale cărei plaje superbe atrag însă destul de mulți vizitatori în lunile de vară. Cu toate astea, dacă alegi să o vizitezi primăvara, toamna sau chiar iarna, vei remarca faptul că populația de pe Elafonisos nu depășește 500-600 de oameni.

De fapt, populația insulei Elafonisos este formată în mare majoritate din pescari. Circa 60% dintre localnici au această ocupație, fiecare dintre cei ce fac parte dintr-o generație mai veche deținând o ambarcațiune de pescuit.

Istoria insulei Elafonisos începe în perioada Neolitică (6000-3500 î.Hr.), în care aici a înflorit o excepțională civilizație preistorică, ale cărei urme pot fi văzute astăzi în Pavlopetri, orașul scufundat. După aceea, ruta istorică Elafonisos și zona aferentă este asociată cu Războiul Peloponezian (431-404 î.Hr.) și cu cei care au ocupat insula: atenienii, romanii, bizantinii, pirații, venețienii etc.

Citește articolul despre insula Elafonisos: obiective turistice, plaje, hoteluri, restaurante, cum se ajunge


Insula Kythira – Arhipelagul Ionicelor

Avlemonas, Kythira
Avlemonas, insula Kythira / Foto: Antonis Bertsias

Kythira e o insulă grecească mai puțin cunoscută, parte a arhipelagului insulelor Ionice, aflată în sudul Peloponezului, la jumătatea distanței dintre peninsula Mani și insula Creta. Cu toate că nu e inclusă în multe ghiduri turistice care au în vizor Grecia, Kythira este un mic paradis în care merită să ajungi dacă vrei să eviți mulțimile gălăgioase de turiști și nu te interesează viața de noapte. Cu alte cuvinte, Kythira este pentru cei care vor să exploreze peisaje naturale aproape virgine, să descopere vestigii, castele, mânăstiri și sate tradiționale grecești. Dacă e să căutăm în mitologie, după unele versiuni, Kythira (și nu Cipru) este cunoscut ca fiind locul de naștere al zeiței Afrodita.

Arhitectura insulei Kythira este puternic influențată de venețienii care au stăpânit-o în timpul Evului Mediu. De altfel, pe un deal din apropierea capitalei Chora se află un castel medieval ce datează din apoca venețiană, de unde poți avea priveliști superbe asupra Mării Egee. Acesta este, de altfel, un loc excelent de unde să admiri apusurile de soare.

Citește articolul despre insula Kythira: obiective turistice, plaje, hoteluri, restaurante, cum se ajunge


Insula Ithaca – Arhipelagul Ionicelor

Insula Ithaca
Capitala Vathi, insula Ithaca / Foto: Deposit Photos

Când spunem Ithaca ne vine imediat în minte Odiseea lui Homer. Acolo unde Ulise, eroul Războiului Troian, se întoarce acasă după 10 ani de lupte și aventuri printre monștri, ciclopi și sirene, la mult-iubita lui Penelopa, care-l aștepta în regatul lui, insula Ithaca. Unde este Ithaca, legendara insulă grecească? În Marea Ionică, în imediata vecinătate a unei insule mult mai cunoscute din punct de vedere turistic – Kefalonia. Se poate spune chiar că Ithaca este o replică mai mică și mai liniștită a Kefaloniei.

Dincolo de legende, Ithaca este o insulă locuită încă din secolul 2 î.Hr., care inițial a fost stăpânită de micenieni. În perioada helenistă și în Evul Mediu, populația Ithacăi a scăzut foarte mult, sub stăpânirea venețienilor și în urma războiului cu turcii insula rămânânc, practic, fără locuitori. Astăzi, însă, Ithaca este o insulă pitorească, în care domnește o atmosferă relaxată. Turiștilor care o vizitează, Ithaca le oferă plaje izolate și sate de munte învăluite în povești și legende.

Citește articolul despre insula Ithaca: obiective turistice, plaje, hoteluri, restaurante, cum se ajunge


Insula Antiparos – Arhipelagul Cicladelor

Insula Antiparos
Insula Antiparos / Foto: Deposit Photos

Cu toții știm de Paros, insula din arhipelagul Cicladelor, poate nu atât de promovată precum celebrele „surate” Santorini și Mykonos, dar suficient de vizitată și adulată de turiști. Ei bine, la mică distanță de Paros, mai exact la doar zece minute cu feribotul, se află Antiparos. O mică bijuterie, nu foarte cunoscută, dar ajunsă pe lista preferatelor printre vedetele lumii, dacă ne gândim că însuși Tom Hanks o vizitează des, numind-o „acasă” când vine vorba de vacanță.

Antiparos e căutată în special pentru plajele ei frumoase, multe dintre ele aflate în apropierea capitalei cu același nume, dar cei care doresc să-i scotocească mai în amănunt teritoriul vor avea parte de surprize frumoase. Printre acestea – castelul venețian și peștera Antiparos. Hai să vedem care sunt principalele obiective turistice din Antiparos și care sunt argumentele pentru care ai putea să-ți petreci o vacanță în această insulă grecească.

Citește articolul despre insula Antiparos: obiective turistice, plaje, hoteluri, restaurante, cum se ajunge


Insula Serifos – Arhipelagul Cicladelor

Insula Serifos Grecia
Insula Serifos Grecia / Foto: Deposit Photos

Nu mulți au auzit de insula Serifos. Acest mic giuvaer al Cicladelor, aflat între insulele Kithnos și Sifnos, la circa 160 km distanță de Atena (pe mare), își întâmpină vizitatorii cu o frumusețe sălbatică, promițându-le clipe de relaxare exotică pe plajele ei cu nisip alb.

Cu siguranță, Serifos nu este o insulă foarte dezvoltată din punct de vedere turistic, dar impresionează prin frumusețea naturală transpusă în dealurile virgine, văile fertile, golfurile ce adăpostesc plaje izolate și pustii. La toate acestea se adaugă arhitectura capitalei Chora, nelipsită de baruri și taverne în care regăsești autenticul spirit grecesc.

Citește articolul despre insula Serifos: obiective turistice, plaje, hoteluri, restaurante, cum se ajunge


Insula Lemnos – Arhipelagul Egeei de Est

Insula Lemnos
Insula Lemnos / Foto: nplion

Lemnos (sau Limnos, cum i se mai spune) e o insulă aflată în nordul Mării Egee, între peninsula Halkidiki și coasta Turciei (sau între Thassos și Lesbos, depinde cum vrei să privești), care s-ar putea defini cumva atipic față de alte insule grecești. Relieful unic al insulei Lemnos, cu dealuri verzi și podgorii, cu golfuri peste golfuri și zeci de plaje frumoase, cu dune de nisip și alte formațiuni geologice bizare, invită vizitatorii la a-i explora natura îmbietoare, satele tradiționale și siturile arheologice ce atestă o civilizație cu o istorie seculară.

Privind în mitologie, Lemnos este una dintre casele amazoanelor, dar și casa lui Hefaistos, zeul focului și al vulcanelor. Aici își avea Hefaistos atelierul lui de fierărie, iar unul dintre orașele de pe Lemnos, Ifestia, a fost denumit în onoarea lui. Legenda spune că Hefaistos a ajuns în Lemnos după ce a fost aruncat de pe Muntele Olimp de către părinții lui, Hera și Zeus, care nu au suportat să aibă un copil atât de urât. Căzut pe insulă, Hefaistos și-a rupt un picior și a rămas șchiop, dar localnicii l-au îngrijit și l-au inițiat în arta fierăriei.

Citește articolul despre insula Lemnos: obiective turistice, plaje, hoteluri, restaurante, cum se ajunge


Insula Karpathos – Arhipelagul Dodecaneselor

Insula Karpathos
Insula Karpathos / Foto: Deposit Photos

Undeva în Marea Egee, între Creta și Rhodos, parte a arhipelagului Dodecaneselor, se află insula Karpathos. Cu o populație de circa 7000 de locuitori, care pe timpul sezonului estival poate crește de 3-4 ori datorită revenirii acasă a foștilor localnici, la care se adaugă turiștii din ce în ce mai numeroși, Karpathos este a doua cea mai mare insulă a acestui arhipelag grecesc din sudul Egeei.

Munți înalți (altitudinea maximă Kali Limni – 1215 m), peisaje de carte poștală, sate tradiționale, plaje cu ape turcoaz și o istorie bogată – acestea sunt elementele ce caracterizează pe scurt insula Karpathos a Greciei. Dar în caracterizarea generală nu pot fi uitați localnicii, care știu să se bucure de viață, onorându-și tradițiile și organizând minunate festivaluri pe tot parcursul anului.

Citește articolul despre insula Karpathos: obiective turistice, plaje, hoteluri, restaurante, cum se ajunge


Insula Aegina – Arhipelagul Saronicelor

Insula Aegina
Insula Aegina / Foto: FreeArtist

Situată în mijlocul Golfului Argo-Saronic, la doar 27 km de portul Pireu, insula Aegina este una dintre destinațiile favorite ale atenienilor. O istorie bogată, ce își are originile în mileniul 4 î.Hr., un peisaj idilic – sate pitorești și plaje frumoase – și o gastronomie interesantă sunt elementele care atrag vizitatorii în această insulă ce face parte din arhipelagul Saronicelor.

Inițial, insula s-a numit Inoni (sau Inopa/Inopia). Numele ulterior, Aegina, provine de la una dintre cele 50 de fiice ale zeului râurilor Asopus, care au devenit nimfe după ce au fost răpite de zei. Pentru a o evita pe Hera, Zeus s-a transformat în vultur și a dus-o pe Aegina, de care se îndrăgostise, în insula nelocuită Inoni. Fructul pasiunii dintre zeul zeilor și Aegina a fost un băiat – Aeakos, primul rege al insulei. Acesta i-a cerut tatălui său să-i dea supuși, așa încât Zeus a transformat furnicile de pe insulă în oameni. Primii locuitori din Aegina s-au numit mirmidoni, din cuvântul grecesc „myrmigi” – furnică.

Citește articolul despre insula Aegina: obiective turistice, plaje, hoteluri, restaurante, cum se ajunge


Insula Symi – Arhipelagul Dodecaneselor

case symi
Coloratele case din Symi / Foto: tunart

Din primul moment în care intri în portul Symi ești „lovit” de caleidoscopul de culori ce se revarsă dinspre dealul ce veghează zona. Culori dispuse pe locuințele în stil neoclasic, predominante fiind nuanțele de teracota, indigo și ocru. Symi e o micuță insulă grecească micuță, parte a arhipelagului Dodecaneselor, situată în nodrul insulei Rhodos și aleasă de turiști în special pentru frumusețea orașelor și satelor ei.

Symi are o atmosferă cu totul specială. În primul rând, pentru că pe această insulă sunt foarte puține mașini, lucru care o face extrem de liniștită, ca să nu spunem de-a dreptul… romantică. Symi oferă, totodată, una dintre cele mai tradiționaliste culturi grecești, integrată într-o ospitalitate aparte. Iar pentru cei mai „plimbăreți”, Symi se poate transforma oricând într-un excelent punct de plecare întru explorarea acestei zone din Marea Egee.

Economia insulei Symi a fost dintotdeauna bazată pe navigație, pescuit, producția de vin, de bureți și de ambarcațiuni, lucruri ce se regăsesc și în zilele noastre, în care, totuși, turismul a devenit industria predominantă în Symi.

Citește articolul despre insula Symi: obiective turistice, plaje, hoteluri, restaurante, cum se ajunge


Insula Skopelos – Arhipelagul Sporadelor

Insula Skopelos
Insula Skopelos / Foto: Deposit Photos

Skopelos e o insulă care pe lângă faptul că a fost binecuvântată cu o frumusețe naturală desăvârșită, a avut norocul de a primi un neașteptat impuls de marketing, odată cu filmarea aici a musicalului Mamma Mia. Practic, celebra producție cinematografică a transformat această insulă ce face parte din arhipelagul Sporadelor de nord, într-un magnet turistic al Greciei.

Desigur, însă, acest lucru nu ar fi fost posibil fără ca Skopelos să aibă cu adevărat un farmec aparte. Skopelos e o destinație magică, adulată atât de proprii ei locuitori cât și de cei care aleg să o viziteze și să-și petreacă vacanțele aici, locul în care grecii antici, bizantinii, venețienii, otomanii și pirații și-au lăsat amprentele în diverse perioade ale istoriei.

Citește articolul despre insula Skopelos: obiective turistice, plaje, hoteluri, restaurante, cum se ajunge

Pin it!

pin 10 insule
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!