Europa

Insula Karpathos – locul de vis în care evadează zeii

Insula Karpathos
Insula Karpathos / Foto: Deposit Photos

Undeva în Marea Egee, între Creta și Rhodos, parte a arhipelagului Dodecaneselor, se află insula Karpathos. Cu o populație de circa 7000 de locuitori, care pe timpul sezonului estival poate crește de 3-4 ori datorită revenirii acasă a foștilor localnici, la care se adaugă turiștii din ce în ce mai numeroși, Karpathos este a doua cea mai mare insulă a acestui arhipelag grecesc din sudul Egeei.

Munți înalți (altitudinea maximă Kali Limni – 1215 m), peisaje de carte poștală, sate tradiționale, plaje cu ape turcoaz și o istorie bogată – acestea sunt elementele ce caracterizează pe scurt insula Karpathos a Greciei. Dar în caracterizarea generală nu pot fi uitați localnicii, care știu să se bucure de viață, onorându-și tradițiile și organizând minunate festivaluri pe tot parcursul anului.

Sunt 12 sate în insula Karpathos, unele de munte, altele aflate în apropierea mării, toate marcate de o remarcabilă ospitalitate, în care taverne de familie sunt gata să ofere vizitatorilor delicioase preparate locale. Bisericile creștine și bizantine împânzesc insula, iar turiștii sunt atrași de peisajele ce variază, de la o regiune la alta.

Satul Ammopi
Satul Ammopi / Foto: borchee

Istoria insulei Karpathos are rădăcini în mitologie. Conform legendelor, pirații de aici își iubeau atât de mult tărâmul încât s-au dus la Muntele Olimp pentru a-i răpi pe zei și a-i aduce pe Karpathos. Planul lor a reușit, iar „victimele” au fost duse într-un sat din munți, numit Olympos, care există și în zilele noastre.

De altfel, istoria insulei este marcată în bună măsură de faptele piraților, după cum personalitatea i-a fost definită mai degrabă de structura ei montană. Nu știm dacă zeii au rămas sau nu în Karpathos, dar se știe faptul că această insulă e una dintre cele mai puțin comerciale dintre insulele Greciei. O trecere rapidă prin unele sate te transportă înapoi în timp, impresia generală fiind că te afli într-un loc al contrastelor. Generate îndeosebi – sau, în principal – de cele două forme de relief predominante: munte și mare.

Ce să faci și ce să vezi în insula Karpathos

Cu atâtea contraste în fața ochilor – de la munții duri la plajele serenissime – oportunitățile de petrecere a vacanței se derulează fără prea mare greutate. Desigur, Karpathos e o insulă destinată celor ce iubesc natura și activitățile sportive. De pildă, partea de sud-est a insulei e bântuită de vânturi constante, ceea ce transformă zona Afiartis într-una căutată de surferi și kite-surferi.

Karpathos beach
Plajă Apella în Karpathos / Foto: FreeArtist

Nordul e o zonă protejată, Saria și Astakidonisia fiind recunoscute pentru biodiversitatea lor. Karpathos reprezintă și o oprire importantă pentru păsările migratoare în drumul lor din Africa spre Europa. În plus, dispune de circa 480 km de trasee de drumeție, zece dintre acestea fiind special dedicate celor pasionați de privitul păsărilor.

Una peste alta, Karpathos nu este o insulă aglomerată, în care turiștii se calcă pe picioare și împânzesc plajele, așa cum se întâmplă în alte insule, mai celebre. Intrată relativ recent în circuitul turistic, Karpathos încă se poate lăuda cu o liniște aproape nefirească pe timp de vară. Iată ce să faci și să vezi în Karpathos:

Harta cu principalele obiective turistice din insula Karpathos (zoom pentru detalii)

Capitala Pigadia

Pigadia karpathos
Pigadia, capitala insulei Karpathos / Foto: Deposit Photos

Pigadia este capitala insulei Karpathos. Ridicată pe locul unuia dintre orașele antice de aici, Poseidio (sau Posi), care-l preaslăvea pe Poseidon, zeul mării. Încă există părți rămase din vechea așezare și din zidul făcut de ciclopi, care-l apăra, dar astăzi, Pigadia este un oraș care oferă localnicilor și turiștilor toate facilitățile de care ar avea nevoie.

Cafenelele și tavernele ce se întind până în apropierea mării, în dreptul bărcilor de pescari, oferă posibilitatea degustării gastronomiei locale. Nu departe de centru, turiștii au la dispoziție plaje curate și bine amenajate, precum Vronti, Agios Nikolaos, Ammoopi sau Kyra Panagia.

Într-o plimbare pe străduțele din Pigadia poți vizita biserica ortodoxă Agia Fotini, ridicată pe ruinele sanctuarului Dioscuri sau poți ajunge la capela Agia Kyriaki, aflată la 2,5 km spre vest, de unde ai parte de priveliști spectaculoase asupra mării și a pădurii. În fiecare dimineață, din portul Pigadia se pot cumpăra excursii către plaje unice, precum Kato Lakos, Kyra Panagia, Apella și altele, dar și spre Diafani, de unde se poate vizita satul Olympos.

Satul Olympos

Olympos Karpathos
Satul Olympos / Foto: Deposit Photos

Olympos este cea mai frumoasă atracție turistică din Karpathos – din primul moment în care ajungi aici imaginea lui impresionează la maxim. Satul e „aruncat” în mod compact pe coama unui deal înconjurat de munți mai înalți și, datorită acestei locații, toate casele au parte de peisaje magnifice ale mării, motiv pentru care mulți numesc Olympos „balconul Egeei”.

La casele vopsite în culori vii se ajunge pe două străduțe abrupte, iar peisajul rural unic e completat de prezența unor mori de vânt și a clopotniței bisericii. În Olympos, localnicii poartă costume tradiționale și au un limbaj aparte, pe care cei ce cunosc limba greacă îl vor „depista” imediat. O vizită în Olympos e ca o incursiune într-un muzeu folcloric în aer liber. Printre atracțiile din acest sat de munte se numără biserica Panagia, ce datează din secolul 16, moara de făină, muzeul artistului Vasilis Hadjivassili, mânăstirea Chrisovalantou și situl antic Vrykous, cu vestigii ce datează din secolul 4.

Insulița Saria

Mica insulă Saria se află în nordul extrem al Karpathosului, fiind separată de insula-mamă printr-o strâmtoare îngustă. Se presupune că, în Antichitate, cele două insule au fost legate, dar la un moment dat s-au separat în urma unui cutremur puternic. Excavațiile au relevat faptul că în Saria a existat un regat, cel mai probabil în anticul oraș Nisyros. De altfel, ruinele acestuia relevă un templu dedicat zeului Apollo.

saria karpathos
Insula Saria / Foto: Canva Photos

Saria merită vizitată pentru plajele cu nisip alb, scăldate de ape limpezi și mărginite de stânci abrupte, cu peșteri și vârtejuri vijelioase. Nu este o insulă locuită – doar câțiva păstori își mână turmele pe stâncile ei – dar turiștii pot ajunge aici grație tururilor efectuate de bărcile aflate în Pigadia.

Satul Menetes

Menetes Karpathos
Satul Menetes / Foto: borchee

Menetes este un alt sat din insula Karpathos, care îi va încânta pe fanii Instagramului. Practic, Menetes este cel mai mare sat de pe această insulă, casele colorate fiind dispuse în amfiteatru pe panta muntelui Profetul Ilie. Stilul arhitectonic e similar cu cel din Olympos, iar principalul punct de interes îl reprezintă biserica Panagia, construită din lemn pe impresionanta Stâncă Sacră. Din curtea bisericii se vede întregul sat și, în depărtare, se deschide o priveliște ce include capitala Pigadia.

În Menetes sunt taverne rustice și cafenele care completează experiența vizitei cu una gastronomică, pe măsură. La ieșirea din sat se află biserica Agios Mamas, cu o arhitectură unică și fresce ce datează din secolul 14. Tot în Menetes se poate vizita Muzeul Folcloric, cu colecții arheologice, de ceramică și sculpturi.

Peștera lui Poseidon

Pestera Poseidon karpathos
Peștera lui Poseidon / Foto: phileas.guide

Una dintre atracțiile naturale ale insulei Karpathos este peștera lui Poseidon, aflată în Miloi. În vremuri uitate, această peșteră era folosită pe post de altar dedicat zeului mării, Poseidon, sau Afroditei, zeița iubirii și frumuseții. De asemenea, păstorii de pe insulă foloseau această peșteră drept adăpost.

Alte sate din Karpathos

Satul Mesochori karpathos
Satul Mesochori / Foto: borchee

Precum spuneam mai sus, sunt 12 sate în insula Karpathos și, întrucâtva, toate ar merita vizitate, pentru frumusețea lor. Dacă închiriezi, așadar, o mașină (și ar fi bine s-o faci) cu care străbați insula, nu uita să treci și prin Diafani (mic sat de pescari, practic portul lui Olympos), Mesochori (sat de munte, aflat în centrul insulei, la 34 km de capitală), Arkasa (sat de coastă, la 16 km de Pigadia, pigmentat cu importante monumente istorice), Finiki (la nord de Arkasa), Aperi (unul dintre cele mai mari sate, fostă capitală a insulei) și Spoa (un alt sat de munte, de unde poți admira atât răsăritul cât și apusul).

Festivalurile din Karpathos

Tradițiile din insula Karpathos se regăsesc în târgurile, festivitățile și festivalurile organizate pe întreg teritoriul acesteia, de-a lungul anului. Caracteristica principală a acestora este faptul că vinul servit vizitatorilor este făcut în cadrul bisericilor și mânăstirilor.

Principalele festivaluri din Karpathos sunt Adormirea Maicii Domnului (15 august, de Sfânta Maria. În special în Olympos, această sărbătoare este considerată extrem de importantă), ziua Sfântului Ioannis (28 august, festival ținut în satul Vourkounda), ziua Sfintei Sofia (17 septembrie, zi importantă, fiindcă multe femei din Karpathos poartă numele acestei sfinte), festivalul Tsambouna („festivalul cimpoiului”, desfășurat în fiecare vară, în Olympos și Pigadia).

Plajele din Karpathos

Majoritatea plajelor din Karpathos sunt binecuvântate cu ape cristaline, de culoare turcoaz sau de smarald, fiind înconjurate de stânci spectaculoase. Plajele din Karpathos sunt variate, dar, în același timp, sunt pretabile pentru toate categoriile de vârstă. Cele mai frumoase plaje din Karpathos sunt Apella, Kyra Panagia și Damatria.

Plaja Apella

Plaja Apella karpathos
Plaja Apella / Foto: Artur Kiss

Aflată la 18 km nord de capitala Pigadia, plaja Apella, una dintre cele mai frumoase plaje ale Mării Egee (prezentă deseori în Top 10-ul celor mai frumoase plaje din Grecia), e parte a unui peisaj pitoresc, într-un golfuleț în care apa mării este extrem de curată. Apella e o plajă de nisip, aflată la 20 km nord de Pigadia, la care se ajunge ușor cu mașina sau scuterul. O altă modalitate de a ajunge la ea este cu barca, din portul Pigadia. Apa ce-i scaldă țărmul e foarte limpede și liniștită, iar condițiile pentru snorkeling și diving sunt perfecte, viața din adâncuri fiind bogată. Plaja Apella dispune de șezlonguri și umbrele, la intrare existând și o tavernă.

Plaja Kyra Panagia

Kyra Panagia Beach
Plaja Kyra Panagia / Foto: cunfek

Mulți afirmă despre Kyra Panagia că este cea mai frumoasă plajă din insula Karpathos (la „bătaie” cu Apella). Aceasta se află la o distanță de 15 km de Pigadia, în satul cu același nume, și dispune de multiple facilități, de la taverne cu mâncare tradițională la baruri, un mini market și, desigur, șezlonguri și umbrele. Plaja este un amestec de nisip și pietricele fine.

Plaja Achata

Achata Beach
Plaja Achata / Foto: Karel Stipek

Achata e o plajă cu pietricele și nisip, foarte liniștită, aflată în apropierea plajei Agia Panagia, la câțiva kilometri nord de Pigadia. Plaja ușor de accesat cu mașina se întinde într-un golf înconjurat de stânci acoperite de vegetație. Pe plajă există o mică tavernă, dar în apropiere nu sunt spații de cazare.

Alte plaje din Karpathos

Lefkos Beach
Plaja Lefkos / Foto: borchee

Dacă cele trei plaje de mai sus nu te satisfac, caută-le și pe acestea: plaja Diakoftis, plaja Amoopi, plaja Damatria, plaja Lefkos, plaja Agios Minas, plaja Agios Nicolaos, plaja Vananda.

Cele mai bune hoteluri din Karpathos


Alkioni Hotel ***

Notă Booking: 9,3

Hotel Alkioni
Foto: Booking.com

Un hotel construit în ideea asemănării cu caracteristicile unei case tradiționale, dar în spirit modern și confortabil. Camerele au suprafețe de 50 mp iar de la balcon oaspeții au vedere la Marea Egee, la micuțul port din apropiere și la plajă. În Foinikion.


Lemon Tree House ***

Notă Booking: 9,5

Hotel Lemon House
Foto: Booking.com

Cazare cu aer condiționat, într-o clădire istorică de secol 19 aflată la 200 de metri de portul Pigadia. Camerele au chicinetă iar internetul este gratuit.


Irini Hotel ****

Notă Booking: 8,8

Hotel Irini
Foto: Booking.com

Aflat pe plajă, hotelul Irini dispune de o piscină, sală de fitness și de un loc de joacă pentru copii. Camerele au balcon, aer condiționat, internet gratuit. Unele camere au vedere la munte, celelalte – la mare.


Cele mai bune restaurante din Karpathos

Edem Garden
Restaurantul Edem Garden / Foto: Facebook Edem Garden

Edem Garden Restaurant

Cea mai bună tavernă din Olympus oferă preparate grecești, în meniu regăsindu-se bunătăți precum Macarounes (paste sotate în sos de ceapă, cu brânză de capră, Stephato de capră (stufat de capră, marinată în sos de roșii și aromată cu usturoi, ceapă și scorțișoară) și Loukoumades (gogoși îmbibate în miere).

Ratatouille Cocktail Restaurant

Restaurant aflat în capitala Pigadia, cu o bucătărie modernă din care pleacă preparate mult apreciate de turiștii cărora li se promite o experiență gastronomică unică. Ingrediente locale și o listă impresionantă de vinuri.

Kedros

Aflat în Finiki, Kedros își întâmpină clienții cu preparate tradiționale grecești extrem de gustoase și cu un serviciu plin de zâmbete. Dacă vii în plin sezon, recomandarea este să faci o rezervare.

Cum se ajunge în Karpathos

Insula Karpathos are aeroport pe care aterizează curse interne, din capitala Atena. Zborul durează circa o oră, iar aeroportul se află la 14 km de capitala Pigadia. Altfel, în Karpathos se poate ajunge cu feribotul – fie din portul atenian Pireu (de trei ori pe săptămână, cursa durează 18-21 ore), fie din insulele aflate relativ în apropiere – Santorini, Milos, Rhodos, Anafi sau Creta. Din Rhodos, de pildă, cursa cu feribotul durează 5 ore.

Pin it!

Citește și: Insula Lemnos – ce să faci și ce să vezi acasă la zeul Hefaistos

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

orange.roBooking.com

evomag.ro
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!