Europa

Insula Lemnos – ce să faci și ce să vezi acasă la zeul Hefaistos

Insula Lemnos
Insula Lemnos / Foto: nplion

Lemnos (sau Limnos, cum i se mai spune) e o insulă aflată în nordul Mării Egee, între peninsula Halkidiki și coasta Turciei (sau între Thassos și Lesbos, depinde cum vrei să privești), care s-ar putea defini cumva atipic față de alte insule grecești. Relieful unic al insulei Lemnos, cu dealuri verzi și podgorii, cu golfuri peste golfuri și zeci de plaje frumoase, cu dune de nisip și alte formațiuni geologice bizare, invită vizitatorii la a-i explora natura îmbietoare, satele tradiționale și siturile arheologice ce atestă o civilizație cu o istorie seculară.

Privind în mitologie, Lemnos este una dintre casele amazoanelor, dar și casa lui Hefaistos, zeul focului și al vulcanelor. Aici își avea Hefaistos atelierul lui de fierărie, iar unul dintre orașele de pe Lemnos, Ifestia, a fost denumit în onoarea lui. Legenda spune că Hefaistos a ajuns în Lemnos după ce a fost aruncat de pe Muntele Olimp de către părinții lui, Hera și Zeus, care nu au suportat să aibă un copil atât de urât. Căzut pe insulă, Hefaistos și-a rupt un picior și a rămas șchiop, dar localnicii l-au îngrijit și l-au inițiat în arta fierăriei.

port myrina
Bărci în portul Myrina / Foto: brunette

O altă legendă asociază insula Lemnos cu Filoctete, fiul lui Peante, regele din Meliboea, un erou antic abandonat aici în timpul expediției aheilor împotriva Troiei. El a fost mușcat de picior de un șarpe (altă versiune spune că ar fi avut o rană urâtă de la o săgeată îmbibată în sângele Hidrei, trasă de Heracle) și liderii aheilor au fost nevoiți să-l lase pe pustia insulă Lemnos, unde Filoctete a supraviețuit timp de zece ani, grație săgeților lui Heracle, cu care ucidea păsări.

În fine, dar nu în cele din urmă, se spune că Lemnos ar fi fost locuită de o parte dintre celebrele femei războinice numite amazoane. O altă legendă spune că atunci când Iason și argonauții lui au făcut un popas în Lemnos, drumul lor spre căutarea lânii de aur, au fost primiți cu căldură de amazoane și de regina acestora, Hypsipyle, cu care Iason avea doi fii gemeni.

Insula Lemnos este, așadar, un loc al legendelor, pe care nu-l vei vedea niciodată asaltat de hoarde turistice. Mâncarea bună și ieftină, vinurile de calitate, mierea, brânza și pastele din Lemnos întregesc imaginea unui tărâm binecuvântat, care oferă multe argumente pentru a fi vizitat.

Ce să faci și ce să vezi în insula Lemnos

Pe lângă capitala Myrina, insula Lemnos are alte câteva locuri „secrete” pe care e păcat să nu le explorezi, atunci când o vizitezi.

Harta cu principalele obiective turistice din insula Lemnos (zoom pentru detalii)

Castelul din Myrina

Castel Lemnos
Castelul din Myrina / Foto: fotofritz16

Myrina este capitala insulei Lemnos și principalul oraș al acesteia. Iar castelul aflat în cel mai înalt punct al localității este cel mai vizitat obiectiv turistic de pe insulă. A fost construit de către împăratul bizantin Andronikos I Komninos (1118-1885), pe locul unor ziduri antice, venețienii continuând să-l construiască după ce au ocupat Lemnosul.

Castelul din Myrina
Castelul din Myrina / Foto: JSSIII

Drumul până la castel poate părea un pic obositor, dar cu siguranță vei uita rapid de efort, după ce vei primi peisajele mirifice de care vei avea parte odată ajuns sus. Pe lângă castel, vizitatorii pot admira ruinele unei moschee turcești și alte câteva case, precum și câteva căprioare din specia Dama, care populează locul, urmașe ale celor dăruite de municipalitatea din Rhodos în anul 1968.

portul Myrina
În portul Myrina / Foto: Deposit Photos

Altfel, cei care vizitează Myrina vor fi plăcut impresionați de locuințele în stil neoclasic sau de clădirile otomane, de străduțele înguste care duc către micuțul port. În port se regăsesc numeroase restaurante și cafenele, precum și diverse magazine de suveniruri și obiecte artizanale și ceramice, paste, vin, produse apicole.

Dunele de nisip de lângă Gomati

dune lemnos
Dunele de nisip din Lemnos / Foto: nplion

Regiunea deșertificată Ammothines oferă un peisaj diferit de ceea ce găsim oriunde în Grecia: dune de nisip și vegetație bogată. Ammothines se află în partea de nord a insulei, în această zonă ce acoperă 70.000 mp ajungându-se pe un drum de țară, din satul Katalakkos. Este un loc propice pentru a face fotografii de peisaj, dar și pentru o drumeție până la plaja Gomati, din apropiere.

Hephaistia și misterele Cabirilor

Hephaestia lemnos
Hephaestia / Foto: pravlis.gr

Ruinele Hephaistiei sunt vestigii ale unui oraș antic ce și-a cunoscut perioada de înflorire în timpul secolelor 5 și 4 î.Hr. Zeul Hefaistos era protectorul acestui oraș, în consecință el era extrem de venerat aici. La nord de Capul Chloe vei descoperi sanctuarul Cabirilor, dedicat, de asemenea, lui Hefaistos. Conform legendei, cabirii au fost copiii gemeni ai acestuia, iar sanctuarul a fost scena misterelor Cabirilor, ce aveau legătură cu renașterea naturii și fertilitatea.

Așezarea antică Poliochni

poliochni
Poliochni / Foto: ale3andro (Wikipedia)

Poliochni este considerat de unii specialiști cea mai veche așezare din Europa. Arheologii au descoperit o serie de patru așezări diferite din punct de vedere cronologic, construite unele peste altele. Cea mai veche, Poliochni Albastră datează din urmă cu circa 6000 de ani. Ea a fost urmată de Poliochni Verde, Roșie și Galbenă, ultima fiind distrusă în jurul anului 2100 î.Hr., în perioada Troiei lui Homer. Numele le-au fost date după culorile caselor.

Se presupune că Poliochni era o așezare înstărită, excavațiile arheologice dezvăluind multe indicii în acest sens. Era înconjurată de ziduri înalte de 5 metri, care aveau deschizături pentru arcași. Cum Lemnos este locul legendarelor amazoane, se presupune că la aceste „ferestre” stăteau femeile războinice în așteptarea atacatorilor. De altfel, o gravură ce reprezintă o arcașă ce poartă o cască din piele de animal poate fi văzută la ruinele din Poliochni.

Biserica Panagia Kakaviotissa

Panagia Kakaviotissa
Panagia Kakaviotissa / Foto: nplion

Micuța capelă Panagia Kakaviotissa, aflată în apropierea satului Thanos, merită vizitată fiindcă este adăpostită în interiorul unei peșteri de pe vârful Muntelui Kakavos (impropriu spus „munte”, totuși). A fost ridicată în anul 1416 și a servit ca adăpost pentru călugării și pelerinii care fugeau din calea raidurilor otomane. La această capelă se ajunge cu mașina din Myrina, apoi o scurtă plimbare pe un drum de țară, recomandarea fiind să vii la ceas de seară pentru a admira dramaticul peisaj în apusul soarelui.

Formațiunile geologice de la Capul Falakro

Capul Falakro
Bizarele formațiuni de la Capul Falakro / Foto: fotofritz16

La Capul Falakro vizitatorii descoperă un foarte frumos fenomen, ce are în prim-plan niște formațiuni geologice apărute în urmă cu milioane de ani. Lava fierbinte a unui vulcan a curs pe pământ și a „înghețat” deîndată ce a venit în contact cu apa mării. Imaginea rezultată, cu aceste roci roșiatice, este un deliciu pentru orice fotograf amator sau profesionist.

Satul Moudros

biserica Taxiarches lemnos
Biserica Taxiarches din satul Moudros / Foto: Deposit Photos

Moudros este un port situat în partea de est a insulei Lemnos, cunoscut pentru excelentele preparate din fructe de mare, aduse în fiecare dimineață de pescarii ce scormonesc adâncurile Egeei. În același timp, Moudros e o splendidă așezare pe care o poți vizita în tihnă, bucurându-te de fiecare pas făcut printre casele albe, vizitând ruinele castelului de pe deal și admirând bisericile Taxiarches și Evagelistria.

Plajele din Lemnos

Lemnos este o insulă recunoscută și pentru numeroasele ei plaje. Practic, oriunde te duci spre mare, vei descoperi o plajă, cu nisip sau pietricele. Fiecare e diferită și cu diverse grade de amenajare. Cele mai bune plaje din Lemnos sunt Plati, Riha Nera, Agios Ioannis.

Plaja Plati

Plaja Plati
Plaja Plati / Foto: skypixel.com (JOY aerial filming)

Baruri, taverne, cafenele, posibilitatea de a face sporturi acvatice, șezlonguri și umbrele – toate acestea fac din Plati una dintre cele mai mari și mai bine organizate plaje din insula Lemnos. Are o lungime de 700 m, ceea ce înseamnă că în lunile de vârf ale sezonului estival e loc pentru toată lumea. De asemenea, plaja e un minunat loc de plimbare la ceas de seară, când ești în căutarea unui loc în care să iei cina. Ea se află în satul cu același nume, la 2 km distanță de capitala Myrina.

Plaja Riha Nera

Plaja Riha Nera
Plaja Riha Nera / Foto: skypixel.com (JOY aerial filming)

Situată lângă Romaikos Yialos, frumosul golf din capitala Myrina, Riha Nera (în traducere – „ape liniștite”) este una dintre cele mai populare plaje din Lemnos, totodată una foarte cosmopolită, pretabilă pentru orice categorie de vârstă, în special pentru copii. De asemenea, acesta este unul dintre cele mai bune locuri din Lemnos de unde se poate admira apusul de soare.

Plaja Agios Ioannis

Plaja Agios Ioannis
Plaja Agios Ioannis / Foto: fotofritz16

Agios Ioannis e o plajă micuță, aflată la 6 km nord de Myrina, în imediata apropiere a satului Kaspakas. Are nisip, o fermecătoare formă de inimă și golful în care se află e încadrat de imense roci vulcanice. Plaja este amenajată, existând, pe lângă umbrele și șezlonguri, câteva baruri și o tavernă cu meniu de fructe de mare.

Alte plaje din insula Lemnos

Plaja Gomati
Plaja Gomati / Foto: fotofritz16

Alte frumoase plaje din Lemnos unde te poți relaxa pe parcursul vacanței sunt: Plaja Nevgatis, plaja Thanos, plaja Zematas, plaja Keros, plaja Gomati, plaja Fanari, plaja Kokkina, plaja Avlonas, plaja Myrina.

Cele mai bune hoteluri din Lemnos


Varos Village Boutique Hotel ****Notă Booking: 8,8

Varos Lemnos
Foto: Booking.com

Varos Village Boutique Hotel se află la 12 minute de mers față de plajă, într-o zonă centrală a restauratului sat Varos. Complexul dispune de piscină, bar, restaurant și sală de fitness. Camerele și apartamentele sunt decorate elegant și modern, iar restaurantul Veranda servește preparate tradiționale grecești, cu ingrediente proaspete, locale.


Ethaleia Hotel ***

Notă Booking: 9,8

Ethaleia Hotel
Foto: Booking.com

Ethaleia e un hotel fermecător, aflat pe un mic deal, de unde ai parte de priveliști superbe asupra golfului Moudros. O locație liniștită, foarte aproape de două plaje bune: Fanaraki cea mică și Fanaraki cea mare, dar și de situl Poliochni și Hephaestia. Camere confortabile și curate, mobilate în stil antic, personal prietenos.


Afrodite Hotel Apartments **

Notă Booking: 9,2

Afrodite Hotel Apartments
Foto: Booking.com

Situate la doar 50 m de plaja Riha Nera și la 5 minute de mers de Romeikos Gialos, apartamentele Afrodite dispun de chicinetă și, în general, au toate dotările pe care ți le-ai dori pentru un sejur în regim… propriu. La 250 m se află centrul și portul din Myrina.


Cele mai bune restaurante din Lemnos

Opos Palia
Opos Palia / Foto: Opos Palia Facebook

Opos Palia

Un restaurant de familie grecesc, cu mâncare bună și prețuri decente, personal atent și ambianță liniștită, într-un scenariu ce amintește de vechile filme grecești: mulți copaci, flori, lumini. Opos Palia se află în satul Thanos.

Grammofono

Aflat în capitala Myrina, nu departe de malul mării Grammofono are o atmosferă mai puțin comercială și mai autentică. Un meniu bogat în care-și fac apariția și preparate mai puțin obișnuite pentru insulele grecești, precum tabule sau sote portobello, toate foarte bune la gust.

Taverna Man-Tella

În inima liniștitului sat Sardes, o tavernă „crescută” de la începutul anilor 90 în ideea de a arăta lumii întregi bogatul patrimoniu gastronomic al insulei Lemnos. Rețete vechi, aduse la viață într-o atmosferă caldă și primitoare.

Cum se ajunge în Lemnos

Insula Lemnos dispune de un aeroport pe care aterizează câteva zboruri zilnice de la Atena, Salonic, Lesbos și Ikaria. Dacă nu vii cu avionul, poți alege un feribot, variantele fiind fie din Pireu și Lavrion, fie din insule precum Lesbos, Fourni, Ikaria, Chios, Samos, Patmos, etc. Din nordul Greciei feriboturile către Lemnos pleacă din Salonic și Kavala. Cu toate acestea, trebuie să verifici frecvența lor, fiindcă aceasta nu este zilnică.

Pin it!

Citește și: Insula Serifos, fermecătorul sălaș al ciclopilor

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella iconBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!