Europa

Top 10 lucruri de făcut și văzut în Halkidiki

Halkidiki e una dintre destinațiile de vacanță ale românilor încă de acum mulți ani. Dacă locuiești în special prin sudul țării, iar Bulgaria nu e o opțiune de vacanță foarte ispititoare, te urci în mașină și în câteva ore ai ajuns în Grecia, mai precis în peninsula cu trei brațe care se laudă cu 550 km de coastă, cu apele limpezi ale Mării Egee, cu pinii verzi și, în general, cu o atmosferă plăcută, perfectă pentru un sejur mai scurt sau mai lung. Una peste alta, Halkidiki e una dintre cele mai populare destinații de vacanță din Grecia. Așa că uite ce poți să faci și să vezi aici și care sunt atracțiile turistice din peninsula Halkidiki.


Pleci în vacanță în Halkidiki? Ai aici cele mai bune hoteluri din Halkidiki!

10 Parcul Aristotel

Parcul Aristotel, din Halkidiki

La intrarea de nord-vest a regiunii Stagira-Akanthos, în apropiere de frumosul sat istoric Stagira, se află, la o altitudine de circa 500 m, Parcul Aristotel. Locația parcului a fost selectată în anul 1956 drept amplasament pentru statuia lui Aristotel, celebrul filosof grec din Antichitate, care s-a născut în satul Stagira din Halkidiki, în anul 384 î.Hr., și care e recunoscut drept unul dintre marii gânditori ai civilizației noastre. Parcul în sine este cumva dedicat lui Aristotel, vizitatorii având posibilitatea să interacționeze în mod creativ cu fenomenele fizice la care a făcut referire gânditorul în lucrarea sa intitulată Fizica.

9 Muntele Holomontas

Muntele Holomontas

Muntele Holomontas se află într-un context peisagistic bogat, în apropierea orașului Salonic. Nu este un munte înalt – altitudinea maximă este de 1165 m – dar în mod cert e încântător. Pe pantele lui vei găsi nu doar o sumedenie de plante interesante ci și o pitorească localitate (mai degrabă o comunitate) formată din case tradiționale, pe nume Mantemohoria. Muntele e acoperit cu păduri de stejar, cu castani, pini, flori sălbatice și ierburi aromatizante. Celebru din vremuri străvechi pentru producția de cherestea, astăzi, muntele Holomontas își atrage vizitatorii grație peisajelor frumoase pe care le oferă dar și a posibilităților de relaxare în mijlocul naturii.

8 Peștera Petralona

Peștera Petralona

Peștera Petralona se află la circa un kilometru de satul cu același nume și la 50 km de Salonic, la o altitudine de 300 m. A fost descoperită în 1959 de către sătenii care au găsit un craniu ce aparținea unui om preistoric. Cercetările au demonstrat că țeasta avea o vechime de peste 700.000 de ani, fapt ce a dus la concluzia că e cea mai veche dovadă a existenței uname, descoperită în Europa. În peșteră s-au găsit fosile de urși, pantere, elefanți, rinoceri și multe alte animale. Vizitatorii pot admira impresionantele stalactite și stalagmite, accesul fiind permis de la 9 la 16 pe timp de iarnă și de la 9 la 18 în lunile de vară.

7 Arnaia

Frumoasele case din Arnaia

Arnaia e unul dintre cele mai pitorești sate din nordul zonei muntoase a peninsulei Halkidiki. Se află la o altitudine de 600 m, pe muntele Holomontas și prezintă un important patrimoniu tradițional, fiind declarat loc istoric și așezare tradițională de către Ministerul de Turism din Grecia. Pe parcursul plimbării în Arnaia vei vizita cu siguranță Muzeul de Istorie și Folclor, aflat în Casa Katsangelos. Caută și vechea școală construită în anul 1871, precum și templul Agios Stefanos (Sf. Ștefan), care e construit deasupra altor trei temple ce se pot vedea prin podeaua de sticlă.

6 Sykia

Plaja din Sykia

La 90 de kilometri de Polygyros, Sykia este unul dintre cele mai vechi și mai mari sate din Halkidiki. În mijlocul vechii așezări vei găsi templul Agios Athanasios, care datează din 1819. În vremea Imperiului Bizantin, întreaga zonă aparținea mânăstirilor Agion Oros. În Sykia te poți bucura de o baie în apele golfului cu același nume, în Kalamitsi sau în Porto Koufo, acesta din urmă fiind cândva cel mai mare și cel mai sigur port din Halkidiki. Astăzi, locul este o mică așezare de pescari, cunoscută pentru tavernele cu excelente preparate de pește. Dacă ești în Sykia, fă o vizită și în învecinata zonă Toroni, unde vei descoperi câteva plaje foarte frumoase.

5 Polygyros

Polygyros

Polygyros este capitala Prefecturii Halkidiki și încântă orice vizitator cu centrul său istoric și cu atmosfera șarmantă pe care o oferă. Muzeul de Arheologie din Polygyros găzduiește expoziții din întreaga peninsulă, datând din vremuri preistorice, dar și din perioadele arhaice, clasice, elenistice și romane. De asemenea, în Muzeul Folcloric poți vedea haine tradiționale, unelte agricole și o reprezentare a unei case tradiționale din Polygyros, de la începutul secolului 20. Localitatea e un bun exemplu pentru a experimenta esența stilului de viață vechi și nou, cultura locală și obiceiurile localnicilor din inima peninsulei Halkidiki.

4 Kassandra

Peninsula Kassandra are multe plaje frumoase

Vechiul nume al Kassandrei era Flegra, care însemna ”locul focului”. Conform legendelor, aici este locul de naștere al Giganților și cel din care aceștia au încercat să forțeze plecarea zeilor de pe Muntele Olimp. Brațul Kassandra este cel mai populat loc din Halkidiki, fiind vizitat de mii de turiști în fiecare vară, mulți dintre aceștia fiind români. Are cele mai lungi și mai frumoase plaje, o viață de noapte intensă, cu baruri ce se întind de-a lungul coastei.

3 Olynthos

Ruinele din Olynthos

Olynthos e un loc cu o istorie bogată, care datează încă din perioada neolitică. Conform mitologiei, orașul a fost înființat de fratele lui Olynthos, fiul lui Strymonas, legendar rege al Traciei. Olynthos a fost ucis de un leu iar Strymonas a construit orașul și i-a dat numele lui. Lingviștii spun însă că orașul a fost numit după o specie de smochin sălbatic, care se numește olynthos, și care se găsește din belșug în zonă. Orașul a fost cândva unul înfloritor, capitală a Comunității Halkideis, care reunea orașele din peninsula Halkidiki, administrate pe principiul libertății și respectului reciproc. Dezvoltarea Olynthosului a generat însă un conflict cu Philip, tatăl lui Alexandru cel Mare, care nu suporta să aibă concurență cu nicio regiune din sau de lângă Macedonia. Olynthos a fost ocupat de forțele lui Philip în anul 348 î. Hr. iar locuitorii lui au fost vânduți ca sclavi.

Săpăturile arheologice (cele mai importante au avut loc între 1928 și 1938) au dus la descoperiri importante pentru aflarea adevărului istoric despre această zonă. S-au găsit locuințe ce încorporau unele dintre cele mai vechi mozaicuri grecești, de asemenea obiecte domestice care demonstrau dezvoltarea culturală a locului dar și înalta calitate a vieții din acest oraș antic.

2 Ouranoupoli

Ouranoupoli

Ouranoupoli este una dintre cele mai importante stațiuni din nordul peninsulei Halkidiki, având o sumedenie de hoteluri, apartamente și camere de închiriat și restaurante. În lunile de vară, vasele de croazieră ce se apropie dinspre partea de vest a Muntelui Athos ajung zilnic în Ouranoupoli, oferind pasagerilor oportunitatea de a vedea câteva dintre mânăstiri. În ”orașul din cer” poți face multe excursii, poți cumpăra produse locale, precum ulei de măsline, vin, miere și tsipuro și te poți relaxa la una dintre numeroasele taverne.

1 Vourvourou

Vourvourou

O destinație ideală pentru petrecerea vacanței de vară, una care combină apele cristaline cu pădurea și vegetația densă a nu mai puțin de nouă insule care se află în zona stațiunii Vourvourou. Localitatea se află la doar 10 km distanță de Agios Nikolaos, în peninsula Sithonia și își ademenește vizitatorii în primul rând cu peisajele superbe. Explorează așezarea de pescari și plimbă-te pe cărările din Itamos, pentru a admira, la finalul zilei, superbul apus de soare. Lângă plajă sunt multe camere și apartamente de închiriat iar tavernele din apropiere au în meniu pește proaspăt și delicios.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!