Europa

Insula Ithaca – o vacanță în regatul lui Ulise

Insula Ithaca
Capitala Vathi, insula Ithaca / Foto: Deposit Photos

Când spunem Ithaca ne vine imediat în minte Odiseea lui Homer. Acolo unde Ulise, eroul Războiului Troian, se întoarce acasă după 10 ani de lupte și aventuri printre monștri, ciclopi și sirene, la mult-iubita lui Penelopa, care-l aștepta în regatul lui, insula Ithaca. Unde este Ithaca, legendara insulă grecească? În Marea Ionică, în imediata vecinătate a unei insule mult mai cunoscute din punct de vedere turistic – Kefalonia. Se poate spune chiar că Ithaca este o replică mai mică și mai liniștită a Kefaloniei.

Dincolo de legende, Ithaca este o insulă locuită încă din secolul 2 î.Hr., care inițial a fost stăpânită de micenieni. În perioada helenistă și în Evul Mediu, populația Ithacăi a scăzut foarte mult, sub stăpânirea venețienilor și în urma războiului cu turcii insula rămânânc, practic, fără locuitori. Astăzi, însă, Ithaca este o insulă pitorească, în care domnește o atmosferă relaxată. Turiștilor care o vizitează, Ithaca le oferă plaje izolate și sate de munte învăluite în povești și legende.

Ithaca pescuit
Ithaca, o insulă a pescarilor / Foto: fotofritz16

Insulă micuță, așadar, Ithaca propune vizitatorilor elementele clasice ale Greciei insulare: plaje frumoase – Filiatro, Gidaki, Sarakiniko – și sate pitorești, precum Vathy și Kioni. Hai să vedem care sunt principalele obiective turistice din Ithaca.

Ce să vezi și ce să faci în Ithaca

Sunt câteva locuri interesante pe care le poți vizita în Ithaca, în momentele în care soarele ți se pare prea arzător și te-ai plictisit de stat cu burta la el.

Harta cu obiective turistice din Ithaca (zoom pentru detalii)

Mânăstirea Panagia Kathariotissa

Panagia Kathariotissa
Panagia Kathariotissa / Foto: hellenic-travelgroup.com

Ca să o vizitezi trebuie, practic, să ajungi în mijlocul insulei. Mânăstirea Kathariotissa e situată la o altitudine de 600 m, locația oferind priveliști frumoase asupra insulei și în special a capitalei Vathi. Nu se știe cu exactitate anul în care a fost ridicată mânăstirea, dar în mod cert în 1530 exista, iar în 1696 a fost reconstruită. Locuitorii insulei consideră că icoana fecioarei Maria, care se află în interiorul mânăstirii, a fost pictată de apostolul Luca și este făcătoare de minuni.

Peștera Nimfelor

Cave of the Nymphs
Intrarea în Peștera Nimfelor / Foto: mygreekheart.com

Conform legendelor din mitologia greacă, Peștera Nimfelor era locul în care Ulise se presupune că a ascuns darurile primite de la locuitorii insulei Scheria, la întoarcerea în Ithaca. Peștera ar fi avut două intrări, una pentru zei, cealaltă pentru oamenii de rând. În zilele noastre nu se poate intra în peșteră, dar e o experiență în sine să-i privești intrarea, având în vedere numeroasele legende care o au în prim-plan.

Vathy

Golful Vathi
Golful Vathi / Foto: photo_stella

Vathy este capitala insulei Ithaca. Localizat în partea de sud a insulei, acest sat e construit în jurul unui golf splendid. Printre lucrurile pe care le poți face în Vathy este să vizitezi muzeul arheologic, în care se află multe dintre obiectele descoperite pe insulă, și să admiri picturile ce-l reprezintă pe Isus Elkomenos, realizate de celebrul El Greco, și care se află în biserica Agios Nikolaos de Xenon.

Cei care adoră muzeele trebuie să treacă pragul Muzeului Folcloric și Nautic, unde vor descoperi haine tradiționale din insulă, broderii, instrumente muzicale și unelte ce aparțin trecutului, dar și fotografii de după cutremurul care a distrus insula în anul 1953. În port se află multe restaurante, baruri, cafenele și magazine de suveniruri, alături de o statuie ce-l reprezintă pe Ulise.

Kioni

Kioni Ithaca
În portul din Kioni / Foto: pkazmierczak

Kioni e un sat tradițional ionic, cu un mic port pitoresc în care se îngrămădesc ambarcațiunile pe timp de vară. Acest sat era cândva baza piraților ce făceau ravagii în Mediterana de est. Iar cele trei mori părăsite din Kioni simbolizează întrucâtva gloriosul trecut de odinioară.

Plajele din Ithaca

Cunoscute pentru faptul că sunt scăldate de ape de culoare turcoaz și mărginite de zone bogate în vegetație, plajele din Ithaca se împart, ca peste tot, în cele două mari categorii – plajele izolate și plajele populare, bine amenajate. Cele mai frumoase plaje din Ithaca sunt:

Plaja Filiatro

Filiatro Beach
Plaja Filiatro / Foto: hardtodigit

Cei care caută o plajă în apropiere de capitala Vathy, vor ajunge la Filiatro, aflată la doar 3 km distanță. O întindere de nisip cu pietricele, cu ape liniștite, ideale pentru familiile cu copii. Plasată într-un golf frumos, Filiatro te întâmpină cu o atmosferă prietenoasă, cu spații de parcare, șezlonguri, umbrele și baruri.

Plaja Gidaki

Gidaki Beach
Plaja Gidaki / Foto: Vasilis Protopapas

Gidaki e o plajă liniștită, aflată pe coasta de est a insulei Ithaca, accesibilă doar cu barca. Vizitatorii se pot îmbarca din portul Vathy, urmând să ajungă pe această plajă izolată, cu pietricele, încadrată de stânci albe și vegetație bogată. Plaja nu dispune de șezlonguri și umbrele, dar există o cafenea deschisă pe timpul lunilor de vară.

Plaja Sarakiniko

Sarakiniko Beach
Plaja Sarakiniko / Foto: Constantinos Iliopoulos

Ape cristaline și două golfulețe cu pietricele – o imagine clasică a Greciei insulare, ce înglobează plaja Sarakiniko, înconjurată de peisajul livezilor de măslini și chiparoșilor, ce se reflectă în apa verde-albastră. Sarakiniko e o altă plajă liniștită din Ithaca, definită și de micul port de pescari care pleacă în zori pentru a aduce „prada” ce se regăsește pe mesele tavernelor din zonă.

Alte plaje din Ithaca

Alte plaje din insula Ithaca, pe care să le descoperi pe parcursul unei vacanțe aici sunt: Plaja Skinos Bay, plaja Marmaka, plaja Agios Ioannis, plaja Dexa, plaja Polis, plaja Aetos, plaja Pisaetos, plaja Rachi, plaja Minimata, plaja Loutsa

Cele mai bune hoteluri din insula Ithaca


Familia ***

Notă Booking: 9,6

Familia Hotel ithaca
Foto: Booking.com

Hotel Familia se află în capitala Vathi, la circa 1,3 km de plaja Loutsa și 1,4 km de plaja Dexa. Internet gratuit, camere cu aer condiționat, terasă. Micul dejun este inclus în preț. În apropiere se află portul, Muzeul de Folclor și Nautic, Muzeul Arheologic.


Hotel Omirikon ***

Notă Booking: 8,3

Omirikon Hotel Ithaca
Foto: Booking.com

Localizat în Vathi, la mai puțin de 1 km distanță de plaja Loutsa și la un sfert de oră de mers pe jos față de plaja Minimata, Hotel Omirikon întâmpină oaspeții cu un lounge comun și o terasă, internet gratuit și o mică piscină.


Mentor Hotel ***

Notă Booking: 8,3

Mentor Hotel Ithaca
Foto: Booking.com

Situat în portul Vathi, capitala insulei Ithaca, hotelul Mentor se află la circa 15 minute de plajă și la doar câteva minute de centrul satului. Dispune de o roof garden, un cafe bar și priveliști frumoase asupra mării.


Cele mai bune restaurante din insula Ithaca

Kanenas taverna
Foto: Kanenas

Kanenas

Un meniu organic care, în bună măsură, susține producătorii locali. Uleiul de măsline provine din propria livadă de măslini iar preparatele includ, evident, fructe de mare și miel. Kanenas se află în satul Stavros.

Ageri

Aflat în portul Frikes, Ageri e un restaurant „cu vedere” atât la mare cât și la munte. Aici se servesc preparate tradiționale grecești, carne și fructe de mare, dar interpretate cumva într-o manieră modernă. Cel mai bun este calamarul, dar merită să încerci și burta de porc.

Yefuri

Se spune că preparatele făcute în cuptorul cu lemne de la Yefuri sunt pur și simplu irezistibile. Ingredientele de aici sunt simple și proaspete, majoritatea mâncărurilor incluzând legume crescute în propria gospodărie. Yefuri se află în satul Platritrias.

Cum se ajunge în insula Ithaca

Pe insula Ithaca nu există aeroport, cel mai apropiat aflându-se în Kefalonia. De aici (portul Sami) poți lua feribotul pentru Ithaca (în Pisaetos), traversarea având o durată de circa 20 de minute.

Dacă te afli în Atena, poți conduce până în Patras (210 km), după care să iei feribotul pentru Ithaca din portul Patras (3,5 – 4 ore). Dacă ești în Lefkada, vara poți lua feribotul din Nidri, urmând a ajunge în Frikes.

Pin it!

Citește și: Insula Kythira, parfum de Afrodita în Marea Ionică

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella iconBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!