Europa

Insula Antiparos – ce oferă „cenușăreasa” Cicladelor

Insula Antiparos
Insula Antiparos / Foto: Deposit Photos

Cu toții știm de Paros, insula din arhipelagul Cicladelor, poate nu atât de promovată precum celebrele „surate” Santorini și Mykonos, dar suficient de vizitată și adulată de turiști. Ei bine, la mică distanță de Paros, mai exact la doar zece minute cu feribotul, se află Antiparos. O mică bijuterie, nu foarte cunoscută, dar ajunsă pe lista preferatelor printre vedetele lumii, dacă ne gândim că însuși Tom Hanks o vizitează des, numind-o „acasă” când vine vorba de vacanță.

Antiparos e căutată în special pentru plajele ei frumoase, multe dintre ele aflate în apropierea capitalei cu același nume, dar cei care doresc să-i scotocească mai în amănunt teritoriul vor avea parte de surprize frumoase. Printre acestea – castelul venețian și peștera Antiparos. Hai să vedem care sunt principalele obiective turistice din Antiparos și care sunt argumentele pentru care ai putea să-ți petreci o vacanță în această insulă grecească.

Moara Antiparos
Vrei să te cazezi într-o moară? În Antiparos se poate / Foto: Deposit Photos

Ce să faci și ce să vezi în insula Antiparos

Harta cu obiective turistice din Antiparos (zoom pentru detalii)

Antiparos, capitala insulei… Antiparos

Străduțele întortocheate din Antiparos (Chora), capitala insulei Antiparos, se transformă instant în locuri instagramabile, fiind pline de cafenele, taverne și buticuri fermecătoare. După ce te familiarizezi cu ele și vrei altceva, îndreaptă-te către Kastro, castelul de pe deal. Kastro e un vechi castel venețian , aflat în bună măsură în ruine, dar cu un turn circular rămas să vegheze orașul și împrejurimile lui.

Portul Antiparos
Portul Antiparos / Foto: Constantinos Iloupoulos

Castelul e un exemplu tipic de construcție fortificată din zona Cicladelor, perioada secolelor 13-16. A fost ridicat în anul 1440, când venețianul Giovanni Loredano s-a însurat cu Maria Sommaripa de Antiparos. Cunoscătorii spun că este cea mai interesantă structură medievală din Marea Egee.

Versiunea originală a castelului avea un turn principal în centru, casele fiind construite în jurul acestuia. Baza acelui turn se poate vedea și în zilele noastre. Casele se construiau ca un bloc continuu, zidurile lor exterioare (cu o grosime de 3 metri) constituind și zidul de apărare al castelului. Unica intrare se afla la latura sudică, lângă piața din Antiparos – o intrare în stil gotic, care a rezistat până în prezent. Ca fapt divers, aici au avut loc filmările la pelicula Madalena, din anul 1960, un cunoscut musical grecesc.

Peștera Antiparos

Peștera Antiparos
Peștera Antiparos / Foto: Bill Anastasiou

Se poate spune că Peștera Antiparos este cea mai cunoscută atracție turistică a acestei insulițe cicladice. A devenit celebră grație spectaculoaselor stalactite și stalagmite ce o împânzesc, acestea având diverse forme și mărimi. Situată în partea de sud-est a insulei, peștera are o istorie îndelungată și plină de povești. Inițial era folosită ca loc de venerare a zeilor, apoi generalii macedoneni din secolul 4 î.Hr. s-au refugiat aici pentru a conspira împotriva lui Alexandru cel Mare.

Interiorul peșterii a început să fie explorat în secolul 15, iar în anul 1673, un ambasador francez a efectuat o slujbă creștină pe suprafața unei stalagmite ce aducea cu un altar. De atunci, această stalagmită a fost numită Sfânta Masă, existând și o inscripție care amintește de acel eveniment.

capela Sfântului Ioannis Spiliotis
Capela Sfântului Ioannis Spiliotis / Foto: Deposit Photos

Și apropo de stalagmite, cea mai veche stalagmită din peșteră se află în apropierea intrării, estimându-se că aceasta ar fi veche de 45 milioane de ani, fapt ce ar aduce-o în postura de cea mai veche stalagmită din Europa. La intrarea în peșteră se află capela Sfântului Ioannis Spiliotis, construită în secolul 18. În fiecare an, pe 7 mai, aici se organizează un festival în onoarea acestui sfânt.

Insula Despotiko

Despotiko
Excavații arheologice pe insulița Despotiko / Foto: argophilia.com

Unul dintre lucrurile pe care le poți face când ești în Antiparos este să vizitezi frumoasa insuliță Despotiko, aflată în vecinătate, pe care se află un sit arheologic din perioada arhaică. Aici vei descoperi un templu doric, ruinele a cel puțin 12 construcții, figurine și inscripții legate de zeul Apollo. Descoperirile sunt bine conservate, prin urmare Despotiko este un loc fascinant pentru cei care sunt interesați de istoria Greciei Antice.

Plajele din Antiparos

O vacanță în insula Antiparos vizează în primul rând plajele. Dintre plajele acestei micuțe insule se disting Panagia, Psaralyki și Glifa.

Plaja Panagia

Panagia Beach Antiparos
Plaja Panagia / Foto: Constantinos Iloupoulos

Aflată la 3 km de capitală, Panagia e o plajă perfectă pentru scăldat, ce beneficiază de o atmosferă liniștită, fiind o alternativă bună pentru cei care caută să scape de mulțimile de pe cele două plaje Psaraliki. Uneori, chiar poți avea norocul ca Panagia să fie pustie. Pe această plajă este și o tavernă unde se mănâncă excelente preparate grecești.

Plaja Psaraliki

Plaja Psaraliki
Plaja Psaraliki / Foto: antiparos.com

Sunt de fapt două plaje cu același nume, aflate la circa 1 km de Chora. Plajele beneficiază de umbra copacilor ce cresc chiar pe nisip și sunt bine amenajate, cu umbrele și șezlonguri. Printre alte facilități (pe Psaraliki II) se numără o tavernă spațioasă, cu multe locuri la mese, dar și două cluburi, deschise până dimineața. De regulă, plajele Psaraliki sunt foarte aglomerate.

Plaja Glifa

Glifa Beach
Plaja Glifa / Foto: Constantinos Iloupoulos

Aflată în sudul insulei, Glifa e o plajă în general liniștită, ideală pentru familiile cu copii. Aflată într-o zonă rurală, Glifa este destul de întinsă (are 6 km), de pe nisipul său zărindu-se coastele insulei vecine, Paros. În partea de sud a ei, sunt copaci care oferă umbră la orele fierbinți ale amiezii.

Alte plaje din Antiparos

Alte plaje frumoase din insula Antiparos, pe care le poți vizita pe parcursul vacanței aici: plaja Camping, plaja Agios Spiridonas, plaja Livadia, plaja Vathis Volos, plaja Sifneikos, plaja Soros.

Cele mai bune hoteluri din Antiparos


Hotel Mantalena **

Notă Booking: 8,9

Mantalena Antiparos
Foto: Booking.com

Hotel Mantalena se află în capitala Antiparos, la două minute de plajă și oferă camere spațioase, în stil cicladic. Acces gratuit la internet, o locație liniștită, în apropierea pieței centrale. Parcarea din apropiere este, la rândul ei, gratuită.


Artemis Hotel **

Notă Booking: 9,2

Artemis Antiparos
Foto: Booking.com

Artemis este un alt hotel din Antiparos, situat la doar un minut distanță de plaja Agios Spiridonas și la 10 minute de plaja Psaraliki. Cu o arhitectură tipic cicladică, hotelul dispune de WiFi gratuit și de un snack bar.


Kastro Antiparos ****

Notă Booking: 9,4

Kastro Antiparos
Foto: Booking.com

Cu o piscină exterioară și o terasă superbă, Kastro Antiparos se află la 5 minute de mers pe jos de plaja Psaraliki și la doar 250 metri de piața centrală din orașul Antiparos și de castelul venețian, unde se găsesc toate magazinele, restaurantele și barurile. Balcoane cu vedere la Marea Egee, chicinetă și internet gratuit.


Cele mai bune restaurante din Antiparos

Yam Antiparos
Taverna Yam / Foto: yamantiparos.gr

Kalokeri

Restaurant din capitala Antiparos, renumit pentru modul în care sunt preparate ingredientele locale. Mâncare ușoară, salate excelente și fructe de mare, cu asta se laudă cel mai bun restaurant din Antiparos conform TripAdvisor.

Yam

Locul în care te relaxezi, mănânci, bei și asculți muzică bună, fiind servit de prieteni. Yam este, totodată, un loc în care se desfășoară diverse activități, se organizează expoziții și evenimente private sau concerte. Ani de zile, a fost primul bar de cocktailuri din Antiparos.

Argo

O afacere de familie, care include și câteva camere ce pot fi închiriate în timpul sezonului. Restaurantul este plasat într-o frumoasă grădină, iar proprietarii se laudă că preparatele din meniu sunt făcute după rețete secrete.

Cum se ajunge în Antiparos

Peisaj Antiparos
Peisaj în Antiparos / Foto: Gilles Rivest

Pentru că în Antiparos nu există aeroport, unica modalitate de a ajunge pe această insuliță este cu feribotul, luat din vecina Paros. Pe timp de vară, cursele se fac în mod regulat iar distanța se parcurge în 10-15 minute. Dacă ești cu mașina, trebuie să iei feribotul din portul Pounda. Dacă nu, îl poți lua și din Parikia.

Evident, în Paros poți ajunge cu avionul sau cu feribotul.

Pin it!

Citește și: Insula Ithaca – o vacanță în regatul lui Ulise

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella iconBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!