Europa

Insula Kythira, parfum de Afrodita în Marea Ionică

Avlemonas, Kythira
Avlemonas, insula Kythira / Foto: Antonis Bertsias

Kythira e o insulă grecească mai puțin cunoscută, parte a arhipelagului insulelor Ionice, aflată în sudul Peloponezului, la jumătatea distanței dintre peninsula Mani și insula Creta. Cu toate că nu e inclusă în multe ghiduri turistice care au în vizor Grecia, Kythira este un mic paradis în care merită să ajungi dacă vrei să eviți mulțimile gălăgioase de turiști și nu te interesează viața de noapte. Cu alte cuvinte, Kythira este pentru cei care vor să exploreze peisaje naturale aproape virgine, să descopere vestigii, castele, mânăstiri și sate tradiționale grecești. Dacă e să căutăm în mitologie, după unele versiuni, Kythira (și nu Cipru) este cunoscut ca fiind locul de naștere al zeiței Afrodita.

Arhitectura insulei Kythira este puternic influențată de venețienii care au stăpânit-o în timpul Evului Mediu. De altfel, pe un deal din apropierea capitalei Chora se află un castel medieval ce datează din apoca venețiană, de unde poți avea priveliști superbe asupra Mării Egee. Acesta este, de altfel, un loc excelent de unde să admiri apusurile de soare.

Ce să vezi și ce să faci în Kythira

Cele mai turistice locuri din Kythira sunt Avlemonas, Kapsali, Diakofti, acestora adăugându-li-se plajele locale, mânăstirile și chiar satele-fantomă, abandonate de mulți ani. Fiind o insulă nu foarte mare, dar foarte liniștită, în Kythira nu ai foarte multe lucruri de făcut în afară de a te relaxa pe o plajă, la soare, sau de a pierde timpul la o masă dintr-o tavernă, ca un grec adevărat. Dacă ești, însă, o persoană activă, poți face oricând drumeții, fiindcă traseele din Kythira te vor purta către așezări micuțe, plaje pustii sau dealuri cu priveliști superbe. Iată care sunt principalele obiective turistice din Kythira:

Harta cu obiectivele turistice din Kythira

Castelul din Chora

castel Kythira
Ruinele castelului din Kythira / Foto: Deposit Photos

Capitala insulei Kythira, este primul obiectiv pe care, probabil, te vei gândi să-l vizitezi. „Fortezza” a fost ridicat ca fortăreață bizantină în secolul 13, apoi construit de către venețieni în 1503, fiind supranumit și „Ochiul Cretei”, datorită faptului că de aici se puteau lesne vedea toate navele care trecea spre și dinspre Creta. Cu ocazia vizitei la castel vei vedea fostele celule în care erau întemnițați prizonierii, tunelul și bazinele vechiului apeduct. Priveliștea către Kapsali este fabuloasă.

Capitala Chora

Chora Kythira
Chora, văzută de la castel / Foto: Deposit Photos

Chora, capitala Kythirei, este un sat tipic grecesc, cu case albe și străduțe înguste ce se întind către castelul de pe deal – acestea din urmă datând din perioada ocupației britanice. În piața centrală a satului, una foarte liniștită, se află Primăria, câteva bănci și magazine de suveniruri. O plimbare pe străduțele din Chora te familiarizează cu cele câteva frumoase biserici ortodoxe și cu grădinile pitorești ale localității.

Kapsali

Kapsali din Kythira
Satul Kapsali din Kythira / Foto: DepositPhotos

Kapsali este, probabil, cel mai plin de turiști loc din Kythira, satul fiind doldora de cafenele, taverne, baruri, cărora li se adaugă un port. Este, poate, unicul loc de pe insulă în care noțiunea de viață de noapte prinde viață, Kapsali nenfiind lipsit nici de un oarecare romantism.

Avlemonas

Avlemonas
Avlemonas / Foto: Deposit Photos

Despre Avlemonas se spune că este cel mai frumos sat din Kythira. Aflat în partea de est a insulei, Avlemonas are o expunere minunată, încadrându-se perfect într-un scenariu cu ape azurii și golfulețe pitorești. Arhitectura cicladică, străduțele înguste, fortăreața venețiană și multe altele conferă acestei localități o atmosferă aparte.

Diakofti

Diakofti
Diakofti / Foto: Georgios Kouvelis

Diakofti este o zonă ce a căpătat amploare în urma construirii, în 1995, a principalului port al insulei. Cele câteva case inițiale s-au extins și astăzi avem de-a face cu un sătuc destul de aglomerat, în care te poți caza. În apropiere se află peștera Chousti, un important sit arheologic.

Alte locuri de văzut în insula Kythira

Peștera Sfânta Sofia – aflată la 20 km vest de Chora, o peșteră cu stalagmite în interiorul căreia se află o capelă dedicată Sfintei Sofia (se spune că aici a fost găsit trupul neînsuflețit al sfintei).

Podurile de piatră –  sunt două poduri de piatră foarte frumoase, rămase din perioada ocupației britanice (acestea făceau parte din sistemul de apărare). Cel mai mare se află în satul Livadi – construit în 1826, are 110 metri lungime și 13 arcade. Legenda spune că

Farul Moudari
Farul Moudari / Foto: Deposit Photos

Farul Moudari – situat în cel mai nordic punct al insulei, în capul Spathi. A fost construit tot în perioada britanică, în 1857, fiind cel mai mare far ridicat de englezi în Grecia. Are o înălțime de 25 metri. Merită să urci în el pentru o priveliște magnifică.

castelul venetian Paleochora
Castelul venetian Paleochora / Foto: Deposit Photos

Castelul Paleochora – unul dintre cele mai importante situri arheologice, a fost cândva capitala bizantină a insulei Kythira, fiind construit de locuitorii din Monemvasia, în secolul 12.

Plajele din Kythira

Kythira are multe plaje frumoase, scăldate de ape cristaline și amplasate în peisaje mirifice. Cele mai populare plaje din Kythira sunt Kapsali și Agia Pelagia, iar cele mai puțin populate sunt Lykodimou, Melidoni și Chalkos (sursa).

Plaja Kapsali

Kapsali Beach
Plaja Kapsali / Foto: Gatsi

În apropiere de pitorescul sat Kapsali se află două întinderi de nisip, două golfulețe asemănătoare. În cel mai mare se află plaja Kapsali, mărginită de restaurante și cafenele. Atmosfera e cosmopolită, iar turiștii sunt uimiți de peisajul frumos, care include insulița Avgo, ce are o formă bizară. Aici se spune că s-ar fi născut Afrodita, zeița iubirii și dorinței.

Plaja Melidoni

Melidoni Beach
Plaja Melidoni din Kythira / Foto: Deposit Photos

Ape limpezi, nisip cu pietricele, plus o imagine superbă a insulei. Cu asta se prezintă plaja Melidoni, pe care se află și o tavernă unde se organizează petreceri ziua și seara. Acest golfuleț se află în partea de sud-vest a insulei, fiind accesibil cu mașina pe un drum de țară, din Drymona.

Plaja Chalkos

Plaja chalkos kythira
Plaja Chalkos / Foto: anemeshotel.gr

Chalkos este una dintre cele mai frumoase plaje din Kythira. Aflată la 8 km sud-est de Chora, această plajă cu pietricele și ape turcoaz e bine organizată, având taverne și o parcare generoasă.

Plaja Agia Pelagia

Plaja Agia Pelagia kythira
Plaja Agia Pelagia / Foto: directbooking.ro

Agia Pelagia se află la 26 km nord-est de Chora, întinzându-se pe o fâșie de nisip de 400 metri. Este, însă, o plajă mixtă – nisip/pietricele – perfectă pentru familiile cu copii, care oferă multe facilități și care tinde să fie aglomerată în perioadele de vârf ale sezonului estival.

Cele mai bune hoteluri din Kythira


Filoxenia Apartments ***

Notă Booking: 8,9

Filoxenia Kythira
Foto: Booking.com

Apartamentele Filoxenia se află la o distanță de două minute de plaja Agia Pelagia (150 metri). Dispun de piscină exterioară și șezlonguri, au WiFi gratuit și sunt înconjurate de o grădină. Fiecare apartament e dotat cu o chicinetă.

Rezervă aici.


Kythira Golden Resort ****

Notă Booking: 9,5

Kythira Golden
Foto: Booking.com

Aflat la doar 200 metri de plaja Diakofti, Kythira Golden Resort are piscină exterioară, snack bar, cameră de fitness și acces gratuit la WiFi. Camerele elegante, decorate în pasteluri plăcute, au vedere la mare.

Rezervă aici.


Stella’s Houses ***

Notă Booking: 9,9

Stella Kythira
Foto: Booking.com

Un hotel aflat în Agia Pelagia, la 3 minute de plajă.  Toate camerele dispun de chicinetă și living, iar micul dejun se poate servi în fiecare dimineață la recepție.

Rezervă aici.

Cele mai bune restaurante din insula Kythira

Psomoladea Kythira
Restaurantul Psomoladea, din Kythira / Foto: greeka.com

Familia – un restaurant autentic, în care fiecare preparat e făcut cu inima. Meniul sezonier reflectă patrimoniul gastronomic grecesc și kytherian.

Psomoladea – creat de doi prieteni din Kythera, care și-au unit forțele pentru a oferi lumii mâncare bună într-un restaurant cu specific mediteraneean situat în satul Avlemonas, într-o clădire veche de 400 de ani în care a funcționat dintotdeauna o tavernă.

Kaleris – Deschis de mai bine de trei decenii în satul Agia Pelagia, din Kythira, restaurantul Kaleris s-a transformat dintr-o tavernă pescărească într-un „clasic” ce oferă mâncare tradițională și preparate din pește și fructe de mare.

Cum se ajunge în insula Kythira

Insula Kythira dispune de aeroport, prin urmare este deservită de zboruri din Atena. Poți ajunge, însă, în Kythira și dacă iei feribotul din porturile Neapolis și Gytheio (din Peloponez) sau din Kissamos – port aflat în insula Creta.

Pin it!

Citește și: Insula Elafonisos, o bucățică de rai de Peloponez

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella iconBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!