Europa

Insula Karpathos – locul de vis în care evadează zeii

insula karpathos
Plaja Apella

Undeva în Marea Egee, între Creta și Rhodos, parte a arhipelagului Dodecaneselor, se află insula Karpathos. Cu o populație de circa 7000 de locuitori, care pe timpul sezonului estival poate crește de 3-4 ori datorită revenirii acasă a foștilor localnici, la care se adaugă turiștii din ce în ce mai numeroși (dar nu foarte numeroși), Karpathos este a doua cea mai mare insulă a acestui arhipelag grecesc din sudul Egeei.

Munți destul de înalți (altitudinea maximă Kali Limni – 1215 m), peisaje de carte poștală, sate tradiționale (chiar… foarte tradiționale), plaje cu ape turcoaz și o istorie bogată – acestea sunt elementele ce caracterizează pe scurt insula Karpathos a Greciei. La care se adaugă, desigur, localnicii, care știu să se bucure de viață, onorându-și tradițiile și organizând minunate festivaluri pe tot parcursul anului.

Sunt 12 sate în insula Karpathos, unele de munte, altele aflate în apropierea mării, toate marcate de o remarcabilă ospitalitate, în care taverne de familie sunt gata să ofere vizitatorilor delicioase preparate locale. Bisericile creștine și bizantine împânzesc insula, iar turiștii sunt atrași de peisajele ce variază, de la o regiune la alta.

Am ajuns în Karpathos, la invitația EOT (Oficiul de Turism al Greciei în România), pentru o vizită de trei zile, în care am avut timp să străbat insula, de la sud la nord, să-i văd principalele atracții și obiective turistice, să-i descopăr culorile, aromele și plajele. Concluzia a fost simplă și, după ce vei citi mai jos ce are de oferit Karpathos, probabil îți vei seta următoarea vacanță pe coordonatele acestei minunate insule din arhipelagul Dodecaneselor. Mai ales dacă ești genul de turist (sau călător) care vrea să experimenteze lucruri noi și, în particular, un „Grecie” inedită, nu foarte vizitată de conaționali.

În perioada în care am vizitat-o (septembrie 2022), nu existau chartere din România pentru insula Karpathos. Cu toate acestea erau câțiva turiști români, sosiți pe cont propriu, probabil via Atena. De asemenea, gazdele mi–au spus că în Karpathos lucrează câțiva români, în industria Horeca. După cum, de pildă, la închirierea mașinii cu care am colindat insula, am avut surpriza să fac cunoștință cu soția patronului, care era româncă. Vorba rapidiștilor: suntem peste tot acasă.

Agios Nikolaos karpathos
Agios Nikolaos și plaja aferentă

În caz că te întrebi dacă există vreo legătură între numele insulei Karpathos și Munții Carpați, ei bine, aceasta ține doar de pronunție. Homer a numit insula Krapathos, dar unele surse spun că etimologia numelui ar veni de la o plantă ce crește aici, care se numește Karpasos. Menționând și că, în Evul Mediu, insula a fost botezată pentru o perioadă Sarpantos, concluzia e clară: nu există nicio legătură cu munții noștri.

Un pic de istorie. Cine sunt „americanii” din Karpathos

Istoria insulei Karpathos are rădăcini în mitologie. Conform legendelor, pirații de aici își iubeau atât de mult tărâmul încât s-au dus la Muntele Olimp pentru a-i răpi pe zei și a-i aduce pe Karpathos. Planul lor a reușit, iar „victimele” au fost duse într-un sat din munți, numit Olympos, care există și în zilele noastre.

De altfel, istoria insulei este marcată în bună măsură de faptele piraților, după cum personalitatea i-a fost definită mai degrabă de structura ei montană. Nu știm dacă zeii au rămas sau nu în Karpathos, dar se știe faptul că această insulă e una dintre cele mai puțin comerciale dintre insulele Greciei. O trecere rapidă prin unele sate te transportă înapoi în timp, impresia generală fiind că te afli într-un loc al contrastelor. Generate îndeosebi – sau, în principal – de cele două forme de relief predominante: munte și mare.

Peisaj din Karpathos
Peisaj din Karpathos

Apropo de „acasă”, cei mai „acasă” sunt cei 6-7000 de locuitori permanenți ai Karpathosului, care are o istorie zbuciumată. Conform mitologiei, titanul Iapetos, fiul lui Uranus și al lui Gaea, a fost primul locuitor al insulei, după cum aici s-ar fi născut și alți titani: Atlas, Prometeu și Epimeteu. Dincolo de legende, primii oameni au ajuns pe Karpathos în epoca Neolitică, iar ceea ce a urmat din punct de vedere istoric se leagă în mare măsură de evenimentele din Rhodos și celelalte insule Dodecanese, insula fiind influențată puternic și de Creta, vecina ei mult mai mare.

karpathos villages
Satele din Karpathos

Homer menționează în Iliada că insula Karpathos a participat la Războiul Troian, trimițând vase cu războinici. Fenicienii au locuit pe Karpathos, popor de navigatori care obișnuiau să traverseze Mediterana pentru a-și duce mărfurile în diverse țări și a-și dezvolta comerțul. După micenieni și fenicieni, dorienii au venit și ei în Karpathos, în jurul anului 1000 î.Hr., aducând prosperitate concretizată în existența așa-numitului Tetra Polis – patru orașe splendide și înfloritoare: Poseidio, Arkesia, Vrikous și Nisiros (ultimul aflat pe insulița Saria din nordul Karpathosului, despre care vei citi mai jos).

Nu insist pe trecerea în revistă a întregii istorii a Karpathosului. Menționez doar că în 330 d.Hr., Constantin cel Mare a legalizat creștinismul, moment în care au început să apară bisericile aferente, și că insula a fost cotropită apoi de-a lungul secolelor de arabi, mauritani și alți invadatori. Dar cei care i-au definit caracterul cu adevărat au fost italienii, mai precis, venețienii, care au construit multe biserici și cetăți. Lor le-au urmat turcii, care nu au făcut însă altceva decât să colecteze taxe. Turcii nu au ocupat niciodată Karpathos cu adevărat, considerând-o prea periculoasă din cauza raidurilor constante ale piraților.

Satul Spoa
Satul Spoa

După 1944, când germanii s-au retras din insula unde se alăturaseră italienilor, economia Karpathosului era devastată. Atât de devastată încât foarte mulți localnici au plecat în America, în orașele de pe coasta de est, pentru a munci și a face rost de bani. O bună parte s-au întors după mulți ani de muncă și agoniseală și și-au investit banii în insula natală.

Acesta este, poate, primul lucru care te „lovește” când iei contact cu locuitorii din Karpathos. Într-o proporție covârșitoare aceștia vorbesc engleza (nu e o surpriză pentru greci, oricum), dar o engleză cu accent american, căreia unii îi înglobează expresiile în limba greacă. Zoe, ghida mea pentru o zi, e cel mai bun exemplu: după ani buni petrecuți în New Jersey, s-a întors în Karpathos și a pus bazele unei agenții care plimbă turiștii pe insulă. Aerul ei american, împletit cu caracterul grecesc evident, poate defini imaginea de azi a Karpathosului: un fermecător amestec de modernism și tradiție pe care nu am mai întâlnit-o în alte insule grecești.

Ce să faci și ce să vezi în insula Karpathos

Cu atâtea contraste în fața ochilor – de la munții duri la plajele serenissime – oportunitățile de petrecere a vacanței se derulează fără prea mare greutate. Desigur, Karpathos e o insulă destinată celor ce iubesc natura și activitățile sportive. De pildă, partea de sud-est a insulei e bântuită de vânturi constante, ceea ce transformă zona Afiartis într-una căutată de surferi și kite-surferi.

Satul Olympos
Satul Olympos

Nordul e o zonă protejată, Saria și Astakidonisia fiind recunoscute pentru biodiversitatea lor. Karpathos reprezintă și o oprire importantă pentru păsările migratoare în drumul lor din Africa spre Europa. În plus, dispune de circa 480 km de trasee de drumeție, zece dintre acestea fiind special dedicate celor pasionați de privitul păsărilor. Un fapt important: această zonă e inclusă în programul Natura 2000, o rețea de zone naturale protejate de pe teritoriul Uniunii Europene, ce include teritorii speciale de conservare și protecție specială a habitatelor și a păsărilor. Ca fapt divers, în Karpathos și în „sora” mai mică Saria, de la nord, iubitorii de păsări pot vedea specii precum șoimul Eleonora (șoimul mediteraneean) și vulturul Bonelli.

Una peste alta, Karpathos nu este o insulă aglomerată, în care turiștii se calcă pe picioare și împânzesc plajele, așa cum se întâmplă în alte insule, mai celebre. Intrată relativ recent în circuitul turistic, Karpathos încă se poate lăuda cu o liniște aproape nefirească pe timp de vară.

În septembrie, gradul de ocupare al insulei Karpathos era, însă, destul de ridicat. Mulți turiști din Italia, Norvegia, Finlanda, Olanda, Germania. În general, persoane de peste 35-40 de ani. Pentru că nu are o viață de noapte agitată, Karpathos nu e vizitată de tinerii dornici de distracții. În Karpathos nu există cluburi (este, de fapt, unul singur, cu program limitat, în capitala Pigadia), și din acest motiv insula e ocolită de britanici, lucru pentru care karpathienii sunt recunoscători.

De altfel, în Karpathos, capacitatea de cazare pentru turiști este limitată la 13.000 de locuri. În anii următori se vor construi noi vile, în locații superbe, care vor mări acest număr, însă nu există planuri în privința unor noi hoteluri sau resorturi. E un fel de exclusivitate care face ca această minunată insulă să rămână undeva în zona „safe”, lipsită de invazii moderne.

Așadar, după trei zile de colindat insula, am aflat ce să faci și să vezi în Karpathos:

Harta cu principalele obiective turistice din insula Karpathos (zoom pentru detalii)

Capitala Pigadia

pigadia karpathos
Pigadia

Pigadia este capitala insulei Karpathos. Ridicată pe locul unuia dintre orașele antice de aici, Poseidio (sau Posi), care-l preaslăvea pe Poseidon, zeul mării. Încă există părți rămase din vechea așezare și din zidul făcut de ciclopi, care-l apăra, dar astăzi, Pigadia este un oraș care oferă localnicilor și turiștilor toate facilitățile de care ar avea nevoie.

Cafenelele și tavernele ce se întind până în apropierea mării, în dreptul bărcilor de pescari, oferă posibilitatea degustării gastronomiei locale. Nu departe de centru, turiștii au la dispoziție plaje curate și bine amenajate, precum Vronti, Agios Nikolaos, Ammoopi sau Kyra Panagia.

pigadia karpathos

Într-o plimbare pe străduțele din Pigadia poți vizita biserica ortodoxă Agia Fotini, ridicată pe ruinele sanctuarului Dioscuri sau poți ajunge la capela Agia Kyriaki, aflată la 2,5 km spre vest, de unde ai parte de priveliști spectaculoase asupra mării și a pădurii. În fiecare dimineață, din portul Pigadia se pot cumpăra excursii către plaje unice, precum Kato Lakos, Kyra Panagia, Apella și altele, dar și spre Diafani, de unde se poate vizita satul Olympos, aflat la 8 kilometri.

Pigadia
Vasul Ananstasia, care te duce pe insula Saria. Lângă el, vasul piraților, care te duce pe cele mai frumoase plaje.

Sunt patru vase în portul Pigadia care te pot duce în aceste excursii. Două mai măricele (cu vasul Anastasia am fost și eu, în Saria, o excursie de-o zi) – care te plimbă ceva mai mult, de-a lungul coastelor Karpathosului, și două vase de „pirați” care te duc la plaje din apropiere.

Altfel, activitatea principală pe care o poți face în Pigadia este să iei masa la una dintre tavernele care se înșiră de-a lungul cheiului sau, seara, să te plimbi pe principala străduță pietonală, unde se află, evident, clasicele magazine cu suveniruri sau cu produse tradiționale. Pigadia nu e un oraș neapărat spectaculos, dar, cum se spune, își face treaba în materie de „ofertă” turistică. În plus, este un excelent punct de plecare în explorarea insulei, fiind foarte bine plasată din punct de vedere geografic în privința distanțelor de parcurs nord-sud.


Satul Olympos

Olympos drona
Satul Olympos, văzut din dronă

Olympos este cea mai frumoasă atracție turistică din Karpathos – din primul moment în care ajungi aici imaginea lui impresionează la maxim. Satul e „aruncat” în mod compact pe coama unui deal înconjurat de munți mai înalți și, datorită acestei locații, toate casele au parte de peisaje magnifice ale mării, motiv pentru care mulți numesc Olympos „balconul Egeei”.

La casele vopsite în culori vii se ajunge pe două străduțe abrupte, iar peisajul rural unic e completat de prezența unor mori de vânt și a clopotniței bisericii. În Olympos, localnicii poartă costume tradiționale și au un limbaj aparte, pe care cei ce cunosc limba greacă îl vor „depista” imediat. O vizită în Olympos e ca o incursiune într-un muzeu folcloric în aer liber. Printre atracțiile din acest sat de munte se numără biserica Sfânta Maria, ce datează din secolul 16, moara de făină, muzeul artistului Vasilis Hadjivassili, mânăstirea Chrisovalantou și situl antic Vrykous, cu vestigii din secolul 4.

Olympos karpathos
Femeia, „stâlpul” societății olimpiene

Olympos este un sat unic, nu doar prin amplasamentul său superb – de o parte se află munții, de cealaltă, marea – și prin frumusețea intrinsecă a caselor și peisajelor. Olympos devine cu atât mai fermecător când ajungi să-i cunoști istoria și poveștile, despre care am scris mai multe aici. Satul încă păstrează tradiții arhaice, uimitoare pentru secolul în care ne aflăm, după cum uimitor este faptul că, până în 2011 (!) el nu a fost legat cu o șosea de drumurile principale din Karpathos, aflându-se într-o relativă izolare de restul insulei. Practic, accesul în Olympos se făcea ori pe mare, via portul Diafani, ori pe un drum anevoios, de țară.

olympos karpathos
Strada principală din Olympos

Așa se face că Olympos și-a păstrat intacte tradițiile până de curând, iar acestea au pus întotdeauna în prim-plan femeile, adevărate luptătoare, un fel de wonder-women ale muntelui. O comunitate matriarhală în care prima fată născută va fi singura moștenitoare a averii familiei, fapt ce a dus deseori la apariția diverselor probleme. Olimpienii sunt descendenți ai Imperiului Bizantin, unde tradițiile bizantine încă supraviețuiesc în forma lor cea mai vie. Dar mai multe despre asta, citește în articolul meu despre Olympos.

Una peste alta, dacă ajungi în Karpathos, nu rata sub nicio formă excursia în Olympos. Am ajuns acolo în două zile consecutive (prima vizită a fost cam pe fugă). M-am plimbat pe străduța principală, am urcat printre case, ajungând pe acoperișurile lor pentru a face fotografii de o parte și de alta a culmii pe care se ridică satul, am admirat portul tradițional al femeilor care domină în continuare comunitatea locală, am mâncat (foarte bine) la două taverne (aici am testat și makarounes, celebrele paste locale, cu brânză rasă și ceapă caramelizată) și, în general, mi-a venit greu să mă despart de acest loc fermecător pe care sunt sigur că-l voi purta în suflet pentru totdeauna.

olympos karpathos
Biserica Sf. Maria
olympos karpathos
Albastrul Mării Egee
olympos karpathos
Preparate… olimpiene

Insula Saria

Saria Karpathos

Mica insulă Saria se află în nordul extrem al Karpathosului, fiind separată de insula-mamă printr-o strâmtoare îngustă, de numai 100 de metri. Se presupune că, în Antichitate, cele două insule au fost legate, dar la un moment dat s-au separat în urma unui cutremur puternic. Excavațiile au relevat faptul că în Saria a existat un regat, cel mai probabil în anticul oraș Nisiros, parte a Tetra Polis-ului karpathosian. De altfel, ruinele acestuia relevă un templu dedicat zeului Apollo.

Saria Karpathos
Saria Karpathos

Prima zi în Karpathos am petrecut-o vizitând insula Saria, la bordul vasului Anastasia, unul dintre cele două care face zilnic astfel de excursii, din portul Pigadia. E o excursie pe care o recomand, mai ales că vasul nu e foarte mare, plimbarea de-a lungul coastei e plăcută, iar insula Saria e interesantă, în special prin prisma poveștilor cu pirați, pe care ghizii de la bordul Anastasiei le vor descrie cu lux de amănunte.

Saria Karpathos

Călătoria pe mare durează în jur de două ore (dus) – cu scurte opriri în Diafani, timpul petrecut pe insulă înglobând circa trei ore, în decursul cărora vei vizita micuța biserică Sfânta Sofia (sec. 6) și locuințele piraților, foarte bine conservate, precum și două plaje. Peisajul este spectaculos, formațiunile muntoase ale Sariei contrastând cu turcoazul golfulețelor, prilej pentru a realiza fotografii de neuitat sau pentru a sta un pic la soare și a face mici scufundări în apele cristaline.


Satul Menetes

menetes

Menetes este un alt sat din insula Karpathos, care îi va încânta pe fanii Instagramului. Practic, Menetes este cel mai mare sat de pe această insulă, casele colorate fiind dispuse în amfiteatru pe panta muntelui Profetul Ilie. Stilul arhitectonic e similar cu cel din Olympos, iar principalul punct de interes îl reprezintă biserica Adormirea Maicii Domnului (1845), construită din lemn pe impresionanta Stâncă Sacră. Din curtea bisericii se vede întregul sat și, în depărtare, se deschide o priveliște ce include capitala Pigadia.

În Menetes sunt taverne rustice și cafenele care completează experiența vizitei cu una gastronomică, pe măsură. La ieșirea din sat se află biserica Agios Mamas, cu o arhitectură unică și fresce ce datează din secolul 14. Tot în Menetes se poate vizita Muzeul Folcloric, cu colecții arheologice, de ceramică și sculpturi.

menetes
Biserica Adormirea Maicii Domnului
menetes

În Menetes am ajuns într-o foarte liniștită dimineață de duminică. Unii localnici ieșeau din case, îmbrăcați elegant, pentru a merge la slujba de la biserică. Din scurte conversații, am remarcat o dată în plus engleza perfectă a persoanelor trecuți de prima tinerețe și accentul lor american pregnant. Peisajul de pe platoul bisericii este impresionant, iar satul se aseamănă întrucâtva cu Olympos, ca amplasament, dar are, totuși, un aer mult mai „modern”, fiind în mod evident favorizat de poziția geografică și de apropierea de capitala Pigadia (7 km).

menetes
În sat
menetes
Una dintre multele biserici din Menetes

Peștera lui Poseidon

Pestera Poseidon karpathos
Peștera lui Poseidon / Foto: phileas.guide

Una dintre atracțiile naturale ale insulei Karpathos este peștera lui Poseidon, aflată în Miloi. În vremuri uitate, această peșteră era folosită pe post de altar dedicat zeului mării, Poseidon, sau Afroditei, zeița iubirii și frumuseții. De asemenea, păstorii de pe insulă foloseau această peșteră drept adăpost. Peștera se află la câteva minute de Pigadia și este un punct de atracție doar în măsura în care ai la dispoziție timp suplimentar pentru a colinda.


Alte sate din Karpathos

Othos
Satul Othos
Othos
Cu prietenul Cezar „Imperatorul”

Precum spuneam mai sus, sunt 12 sate în insula Karpathos și, întrucâtva, toate ar merita vizitate, pentru frumusețea lor. Dacă închiriezi, așadar, o mașină (și ar fi bine s-o faci) cu care străbați insula, nu uita să treci (pe lângă Olympos și Menetes) și prin Diafani (mic sat de pescari, practic portul lui Olympos), Mesochori (sat de munte, aflat în centrul insulei, la 34 km de capitală), Othos (satul aflat la cea mai mare altitudine), Arkassa (sat de coastă, la 16 km de Pigadia, pigmentat cu importante monumente istorice), Finiki (la nord de Arkassa), Aperi (unul dintre cele mai mari sate, fostă capitală a insulei până la începutul secolului 20), Volada (un sătuc de lângă Aperi), Piles (satul învățătorilor), Lefkos (sat la mare, cu o plajă frumoasă, despre care poți citi mai jos) și Spoa (un alt sat de munte, de unde poți admira atât răsăritul cât și apusul).

Muzeul agricol din Pyles
Muzeul agricol din Piles
spoa village
Satul Spoa
Diafani karpathos
Satul de pescari Diafani

Festivalurile din Karpathos

Tradițiile din insula Karpathos se regăsesc în târgurile, festivitățile și festivalurile organizate pe întreg teritoriul acesteia, de-a lungul anului. Caracteristica principală a acestora este faptul că vinul servit vizitatorilor este făcut în cadrul bisericilor și mânăstirilor.

Principalele festivaluri din Karpathos sunt Adormirea Maicii Domnului (15 august, de Sfânta Maria. În special în Olympos, această sărbătoare este considerată extrem de importantă), ziua Sfântului Ioannis (28 august, festival ținut în satul Vourkounda), ziua Sfintei Sofia (17 septembrie, zi importantă, fiindcă multe femei din Karpathos poartă numele acestei sfinte), festivalul Tsambouna („festivalul cimpoiului”, desfășurat în fiecare vară, în Olympos și Pigadia).

Din păcate, nu am prins un festival pe perioada șederii în Olympos, dar am înțeles că ele sunt numeroase. De altfel, am găsit un excelent site al unui fotograf care a participat la viața de zi cu zi din Olympos, pe care a descris-o superb în text și imagini, cu tot cu obiceiuri, ritualuri și festivaluri, aici.


Plajele din Karpathos

Insula are nu mai puțin de 75 de plaje. Majoritatea plajelor din Karpathos sunt binecuvântate cu ape cristaline, de culoare turcoaz sau de smarald, fiind înconjurate de stânci spectaculoase. Plajele din Karpathos sunt variate, dar, în același timp, sunt pretabile pentru toate categoriile de vârstă. Aș spune că cele mai frumoase plaje din Karpathos sunt Apella, Kyra Panagia și Lefkos. Cel puțin, dintre cele pe care le-am văzut, acestea m-au impresionat, ele fiind complet diferite, fiecare cu personalitatea și caracteristicile ei.

Plaja Apella

Apella Karpathos
Plaja Apella

Aflată la 18 km nord de capitala Pigadia (practic, la mijlocul insulei, pe coasta de est), plaja Apella, una dintre cele mai frumoase plaje ale Mării Egee (prezentă deseori în Top 10-ul celor mai frumoase plaje din Grecia, ba chiar desemnată, în 2003, cea mai bună plajă din Europa), e parte a unui peisaj pitoresc, într-un golfuleț în care apa mării este extrem de limpede și liniștită.

La Apella se ajunge ușor, cu mașina sau scuterul, o altă modalitate de a ajunge la ea fiind cu barca „piraților”, din portul Pigadia. Condițiile pentru snorkeling și diving sunt perfecte, viața din adâncuri fiind bogată. Plaja Apella dispune de șezlonguri și umbrele, la intrare existând și o tavernă de unde se poate coborî la plajă. Atenție, însă: Apella este o plajă cu pietre destul de mari (mai mari decât obișnuitele „pietricele”), deci ar fi bine să ai încălțăminte adecvată dacă ajungi aici.

Plaja Kyra Panagia

Kira Panagia karpathos
Plaja Kira Panagia

Mulți afirmă despre Kyra Panagia că este cea mai frumoasă plajă din insula Karpathos (la „bătaie” cu Apella). Aflată la o distanță de 15 km de Pigadia, în satul omonim, Kyra Panagia este o splendoare amplasată într-un mic colț de rai. Aș defini-o drept cea mai elegantă plajă din Karpathos, pentru că, dacă privești la facilitățile din jur – restaurantul Kelaria, vilele Ypsilos din apropiere, hotelul-pensiune Akropolis (pe terasa căruia am băut o Cola și lângă care se află mica bisericuță Kyra Panagia, cu acoperiș stacojiu) – imaginea este cea a unui loc în care pretențiile sunt mai ridicate. Plaja în sine este un amestec de nisip și pietricele, fiind dotată, evident, cu șezlonguri și umbrele.

Plaja Lefkos

Lefkos Beach
Cele trei golfuri ale plajei Lefkos

Aflată la 31 km nord-vest de Pigadia, plaja Lefkos este formată, practic, din trei golfulețe cu plaje de nisip alb și ape cristaline. Dacă ar fi să petrec un concediu „de plajă”, eu aș alege această Lefkos, care m-a impresionat printr-o serenitate de vacanță în stil dolce far niente.

Lefkos Beach
Plaja principală Lefkos

Satul Lefkos este înconjurat, așadar, de trei golfuri, cunoscute sub numele de plajele Lefkos, fiecare dintre ele fiind puțin diferită și având propria personalitate. Prima plajă după ce ajungi în Lefkos este plaja principală a satului, aceasta aflându-se chiar lângă drumul principal. O dragoste la prima vedere: culorile turcoaz și smarald ale Mării Egee sunt absolut uluitoare – nu te vei putea opri să le fotografiezi.

Acest golf are și mai organizată plajă din satul Lefkos, cu umbrele de soare și șezlonguri de închiriat, dar și cu mai multe taverne și cafenele în fundal. Fundul mării are nisip fin, apa fiind foarte puțin adâncă, lucru remarcabil pentru plajele din Karpathos. Plaja este bine protejată de vânt și de valuri, fiind ideală pentru familiile cu copii mici. În partea de vest a primului golf se află micul și pitorescul port pescăresc Lefkos.

După plaja principală urmează plaja din mijloc, la care se poate ajunge direct din parcarea principală a satului. Delimitată de două mici peninsule, plaja mijlocie are nisip (nu foarte fin), dar beneficiază de aceleași ape de culori fantastice. Fundul stâncos o face atractivă pentru cei care adoră snorkelingul. Nu e o plajă organizată (dispune, totuși, de câteva șezlonguri și umbrele), dar apropierea de taverne și de plaja principală o recomandă și celor cu pretenții mai ridicate.

În fine, în capătul din nord al satului, la câteva minute de mers pe jos față de centrul acestuia, se află a treia plajă – una foarte lungă, care se întinde până la faleza nordică. Aceasta e o plajă mixtă, de nisip și pietricele, unde te poți bucura uneori și de valuri. În zona acestui golf se află câteva baruri, dar nu la fel de multe ca pe plaja principală. Din câte am înțeles, în extremitatea ei nordică există o zonă rezervată nudiștilor.

Plaja Achata

Achata Beach
Plaja Achata / Foto: Karel Stipek

Achata e o plajă cu pietricele și nisip, foarte liniștită, aflată în apropierea plajei Agia Panagia, la câțiva kilometri nord de Pigadia. Plaja ușor de accesat cu mașina se întinde într-un golf înconjurat de stânci acoperite de vegetație. Pe plajă există o mică tavernă, dar în apropiere nu sunt spații de cazare.

Alte plaje din Karpathos

Plaja Agios Nikolaos karpathos
Plaja Agios Nikolaos
Plaja Diafani karpathos
Plaja Diafani

Dacă cele trei plaje de mai sus nu te satisfac, caută-le și pe acestea: plaja Diakoftis, plaja Amoopi, plaja Damatria, plaja Agios Minas, plaja Agios Nikolaos, plaja Vananda.


Cele mai bune hoteluri din Karpathos

Deși are o capacitate de cazare relativ limitată, Karpathos nu duce lipsă de hoteluri și vile pentru toate gusturile și buzunarele.

Electra Beach ***

hotel electra beach
Hotel Electra Beach

Electra Beach este hotelul în care am stat. Unul absolut decent, care oferă exact ceea ce promite. Aflat pe plajă, la doar câteva minute de mers pe jos de port și de strada pietonală centrală din Pigadia, Electra dispune de piscine (pentru adulți și copii), o grădină cu măslini, bar la piscină și 75 de camere destul de bine echipate, inclusiv cu internet gratuit. Am avut o cameră cu vedere la mare și spre port, iar micul dejun s-a încadrat în aceeași normă decentă, fără „excese” dar și fără surprize neplăcute.

Konstantinos Palace *****

Notă Booking: 8,1

Konstantinos Palace
Foto: Booking.com

Konstantinos Palace e unul dintre cele două hoteluri de 5 stele din Karpathos (celălalt e Alimounda Mare). Se află pe plajă, la circa 500 metri de centrul orașului Pigadia și dispune de o piscină în aer liber, un teren de tenis, terenuri de baschet și fotbal, un teren de volei pe plajă, la toate acestea adăugându-se trei restaurante și baruri.

Alkioni Hotel ***

Notă Booking: 9,3

Hotel Alkioni
Foto: Booking.com

Un hotel construit în ideea asemănării cu caracteristicile unei case tradiționale, dar în spirit modern și confortabil. Camerele au suprafețe de 50 mp iar de la balcon oaspeții au vedere la Marea Egee, la micuțul port din apropiere și la plajă. În Foinikion.


Lemon Tree House ***

Notă Booking: 9,5

Hotel Lemon House
Foto: Booking.com

Cazare cu aer condiționat, într-o clădire istorică de secol 19 aflată la 200 de metri de portul Pigadia. Camerele au chicinetă iar internetul este gratuit.


Irini Hotel ****

Notă Booking: 8,8

Hotel Irini
Foto: Booking.com

Aflat pe plaja din Afiartis (în sudul insulei), hotelul Irini dispune de o piscină, sală de fitness și de un loc de joacă pentru copii. Camerele au balcon, aer condiționat, internet gratuit. Unele camere au vedere la munte, celelalte – la mare.


Ce să mănânci în Karpathos. Cele mai bune restaurante din Karpathos

Ca în orice insulă grecească, și în Karpathos vei mânca bine. Vorbesc, evident, despre binecunoscutele taverne pe care le întâlnești la tot pasul. Ca peste tot, acestea sunt mai mult sau mai puțin „turistice”, recomandarea fiind să încerci să le depistezi pe cele în care mănâncă în special localnicii. Dacă nu ai foarte mult timp la dispoziție (cum nu am avut eu) mergi pe recomandări.

Gastronomia insulei Karpathos e definită, în principal, de două elemente: pastele makarounes, realizate manual, din apă și făină, servite cu tsikomeno (ceapă caramelizată crocantă) și brănză rasă și pâinea. Rareori pe o insulă de mărimea Karpathosului poți găsi atât de multe varietăți de pâine – și am remarcat acest lucru inclusiv în market-uri, unde pâinea e vândută în diverse sortimente. Altfel, insula are multe secrete culinare pe care rămâne să le descoperi dacă ai timp să-i colinzi tavernele și, mai ales, să întrebi localnicii despre ele.

Aceștia se laudă și cu vinul local (un soi care produce vinuri dulci), dar la acest capitol aș spune că nu am fost dat pe spate: am băut în Grecia vinuri mult mai bune (sau, poate, vinurile „casei” pe care le-am încercat nu erau chiar cele mai potrivite). Iată însă recomandările mele pentru locurile în care ai putea să mănânci în Karpathos:

Edem Garden
Restaurantul Edem Garden / Foto: Facebook Edem Garden

Edem Garden Restaurant

Cea mai bună tavernă din Olympus oferă preparate grecești, în meniu regăsindu-se bunătăți precum makarounes (pastele sotate în sos de ceapă caramelizată, cu brânză de capră rasă, Stephato de capră (stufat de capră, marinată în sos de roșii și aromată cu usturoi, ceapă și scorțișoară) și Loukoumades (gogoși îmbibate în miere). Când ajungi în Olympos, oprește-te la Edem Garden, unde nu doar vei fi servit într-un mod foarte prietenos de către femeile care, se poate spune, definesc întregul loc, ci vei avea parte și de peisaje superbe asupra mării de un albastru intens.

Tot în Olympos (dar la a doua vizită) am mâncat rapid într-o tavernă de pe aleea principală, pe lângă care treci inevitabil și ale cărei preparate te îmbie de la vitrina deschisă: Ovelistirio Bonenzi.

Taverne din Pigadia

În Pigadia am avut plăcerea de a fi oaspetele a patru taverne, trei dintre ele aflate în zona portului (a patra, lângă hotelul Konstantinos Palace), unde am avut parte de preparate excelente, pe care le-am „asortat” de fiecare dată cu un păhărel de ouzo sau cu o carafă din vinul casei. Așadar, în principiu vă recomand să încercați, pentru prânz sau cină:

Mesogios

Pe lângă calamarul umplut, aici am ales un preparat foarte interesant – bougiornti. O brânzică feta gratinată, cu paprika, în sos roșu, cu ardei capia.

Sardeles

La Sardeles (acesta e singura tavernă care nu se află în port) am avut parte nu doar de un meniu variat ci și de un spectacol cu muzică live, plus o gazdă… româncă.

Maxim

O altă tavernă cu preparate delicioase, din Pigadia. Am încercat caracatița și friptura de ton.

Posidon

Gazda din ultima seară, unde am testat atât creveții de mici dimensiuni (pe care-i mănânci ca pe semințe), caracteristici coastelor insulei Karpathos, cât și un pește recomandat de patroană, al cărui nume l-am uitat pe loc.

Cum se ajunge în Karpathos

Insula Karpathos are aeroport pe care aterizează curse interne, din capitala Atena. Zborul durează circa o oră, iar aeroportul se află la 14 km de capitala Pigadia. Altfel, în Karpathos se poate ajunge cu feribotul – fie din portul atenian Pireu (de trei ori pe săptămână, cursa durează 18-21 ore), fie din insulele aflate relativ în apropiere – Santorini, Milos, Rhodos, Anafi sau Creta. Din Rhodos, de pildă, cursa cu feribotul durează 3-5 ore (în funcție de tipul de feribot) iar din Creta – 4 ore.

Concluzie

Cele trei zile petrecute în insula Karpathos au fost superbe și recunosc cu mâna pe inimă că m-aș întoarce pentru a petrece o vacanță aici. Pe undeva e păcat că (încă) nu există chartere către această insulă dodecaneziană, pe altă parte… aș spune că, în bună măsură, farmecul ei se păstrează și datorită numărului relativ mic de turiști. Una peste alta, recomandarea este să încercați să o vizitați. Chiar dacă se ajunge un pic mai greu, efortul e răsplătit pe măsură, iar vacanța va deveni în mod cert una de neuitat!


Mulțumiri speciale dlui George Philippidis (Possi Travel Holidays), un adevărat guru turistic al insulei Karpathos, și dnei Zoe Lytou (Apollon Private Tours).

Pin it!

Citește și: Insula Lemnos – ce să faci și ce să vezi acasă la zeul Hefaistos

Booking.com

About the author

Eddie Tone

O experiență de peste 25 de ani în jurnalism, timp în care a fost la conducerea unor reviste de succes, precum FHM și Playboy, dar a activat și în presa de sport. O pasiune fără limite pentru călătorii și pentru descoperirea de locuri noi, despre care să povestească lumii. Mai nou, ghid licențiat, pentru a purta prietenii și cunoștințele spre zări îndepărtate. Șoferul de TukTuk te așteaptă să urci la bord!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!