Cele mai instagramabile locuri din Europa
Foto: leminuit
Europa Foto & Video

15 dintre cele mai instagramabile locuri din Europa

Precum orice alt continent, dar poate cu atât mai mult fiindcă e „al nostru”, Europa este renumit pentru numeroasele locuri uimitoare din punct de vedere vizual, de la vârfuri muntoase impunătoare la lacuri cristaline și orașe istorice pline de farmec, mai mult sau mai puțin cultural. Odată cu expansiunea rapidă a rețelelor de socializare, popularitatea punctelor de atracție europene a atins un nivel fără precedent, magnetizând oameni dornici să exploreze și să împărtășească experiențele lor online cu prietenii și cu cei care îi urmăresc deopotrivă.

În lumea modernă de astăzi, în care mai toți râvnesc la conținut vizual impresionant pe toate rețelele de socializare, frumusețea Europei a devenit un deziderat esențial pentru turiștii, pasionații de fotografie și nomazii digitali care caută să surprindă esența acestui continent magnific. Vom trece în revistă mai jos câteva dintre cele mai instagramabile locuri din Europa, într-o încercare timidă de a inspira viitoare călătorii pe Bătrânul Continent pentru cei care doresc să-și îmbogățească frumusețea conturilor de social media și să-și inspire, la rândul lor, urmăritorii.

15 Peisaje ce-ți taie răsuflarea în Norvegia

Aurlandsfjord
Fiordul Aurlandsfjord. / Foto: flo129

Norvegia e o țară care se mândrește cu o frumusețe naturală incredibilă, iar capturarea peisajelor sale este o adevărată încântare pentru orice pasionat de fotografie. Norvegia găzduiește fiorduri, munți, ghețari, lacuri și păduri care pot fi incluse în orice album fotografic de mare succes.

Drumurile pitorești de-a lungul coastelor sinuoase reprezintă, de asemenea, o excelentă oportunitate pentru a admira peisajul pitoresc. Printre locațiile din Norvegia care trebuie neapărat vizitate de cei ce vizează fotografii realizate în natură se numără Geirangerfjord, Insulele Lofoten, Preikestolen și Trolltunga. Aceste locuri (ca și multe altele) oferă un amestec unic de sălbăticie accidentată și panorame dramatice.

Fie că este vorba de captarea aurorei boreale, de o drumeție până la un punct de belvedere epic sau de observarea vieții sălbatice, Norvegia este, fără-ndoială, paradisul fotografilor, prin urmare și al celor care își expun operele pe Instagram sau pe alte rețele sociale.

14 Peisaje urbane care cer să fie fotografiate în Budapesta

budapesta
Foto: VitalyEdush

Budapesta, capitala Ungariei, oferă vizitatorilor multe peisaje urbane captivante, perfecte pentru a fi fotografiate și puse pe Instagram. Unul dintre cele mai populare locuri este Bastionul Pescarilor, de unde ai parte de priveliști panoramice ale orașului, având în prim-plan emblematica clădire a Parlamentului maghiar.

Un alt peisaj urban ce merită fotografiat este Podul cu lanțuri, care traversează Dunărea și face legătura între Buda și Pesta. Podul iese în evidență prin detaliile sale ornamentate și cablurile iluminate, elemente care îl recomandă la fix pentru a surprinde acea fotografie perfectă pentru Instagram.

Nu în cele din urmă, barul de pe acoperișul Hotelului Aria din Budapesta este un must-visit pentru orice pasionat de Instagram. Această locație oferă o priveliște de 360 de grade a peisajului urban, relevând arhitectura și reperele pentru care este cunoscut Budapesta.

13 Farmecul instagramabil al Pragăi

castelul din praga obiective turistice din praga
Foto: Petr Polak

Centrul vechi din Praga este un adevărat festin pentru ochi, cu străzile sale sinuoase pietruite, arhitectura gotică impunătoare și clădirile fermecătoare îmbrăcate în culori pastelate. Zona abundă în oportunități foto care cu siguranță fac să curgă aprecierile pe rețelele de socializare. Fă o plimbare pe istoricul Pod Carol, fotografiază iconicele acoperișuri roșii de pe acoperișul Primăriei vechi sau admiră vitraliile detaliate ale Catedralei Sf. Vitus.

Farmecul instagramabil al Pragăi nu se limitează doar la arhitectură, ci se extinde și în zona de mâncare stradală (absolut delicioasă) cum ar fi tradiționala prăjitură cu horn cunoscută sub numele de trdelník (în fapt, arhicunoscutul kurtoskalac în variantă cehă), care arată grozav în aproape orice fotografie. În general, Centrul Vechi din Praga este o comoară – o colecție de locații fascinante, care cu siguranță impresionează pe oricine.

12 Faleze și peisaje marine dramatice pe coasta Amalfi

coasta amalfi

Coasta Amalfi din Italia are parte de unele dintre cele mai frumoase peisaje de coastă din lume. Stâncile înalte, care se prăvălesc în Marea Mediterană și ale ei nuanțe turcoaz alături de orașele pitorești terasate, cuibărite între ele, creează priveliști suprarealiste care uimesc orice călător și… instagrammer.

Ravello, cocoțat pe un vârf de deal, este un orășel renumit, în care mulți artiști  și scriitori de odinioară veneau să-și găsească inspirația, cu priveliști de neegalat asupra coastei, iar satul de pescari Positano este o locație unică, cu case colorate înlănțuite una deasupra celeilalte. Ambele locații oferă imagini Instagramabile, dar să nu uităm că pe Coasta Amalfi se află nu mai puțin de 13 localități care sunt gata să umple conturile de Instagram cu imagini fabuloase.

11 Apusuri de soare în Santorini, cea mai fotogenică insulă din Grecia

santorini sunset
Foto: marchello74

Una dintre cele mai magice experiențe la care se poate asista în Santorini este, fără îndoială, admirarea fascinantelor apusuri de soare care înfrumusețează insula în fiecare seară. Fie că alegi să te bucuri de priveliște din deja celebrul sat Oia, fie de pe binecunoscuta plajă cu nisip negru din Perissa, lumina aurie care inundă cerul la orele la care soarele se duce la culcare te va încărca de fericire și… romantism.

Pe măsură ce soarele coboară sub orizont, stâncile din jur și clădirile albe sunt scăldate în nuanțe roz și portocalii, creând o panoramă uluitoare, perfectă pentru sute de fotografii. Apusurile de soare din Santorini sunt atât de frumoase încât au devenit emblematice, fiind cunoscute în întreaga lume și atrăgând mulțimi de turiști care se adună special în fiecare seară pentru a asista la acest spectacol.

10 „Instagramarea” lui Gaudi, în Barcelona

spania barcelona
Barcelona / Foto: haveseen

Când explorezi cartierele pline de viață și culoare ale Barcelonei, descoperi o multitudine de locuri spectaculoase din punct de vedere vizual, care aproape că… cerșesc să fie „capturate” de camera foto. De la minunatele creații ale lui Gaudi la tapas-urile și cocktailurile delicioase care înfrumusețează fiecare colț, acest paradis catalan nu duce lipsă de locuri demne de pus Instagram.

Fă o fotografie în fața intrării cu detalii complexe ale catedralei (care nu e, de fapt, o catedrală în adevăratul sens al cuvântului) Sagrada Familia sau surprinde mozaicurile colorate din Parc Guell. Plimbă-te de-a lungul plajei urbane din Barceloneta și admiră priveliștile Mării Mediterane sau explorează aleile sinuoase și curțile ascunse ale Cartierului Gotic. Cu această superbă combinație de istorie bogată, bucătărie apetisantă și arhitectură impresionantă, Barcelona este, fără îndoială, unul dintre cele mai încântătoare orașe europene din punct de vedere vizual.

9 Arhitectura și frumusețea a Parisului

Turnul Eiffel
Turnul Eiffel / Foto: f11photo

Arhitectura gotică din Paris oferă un festin vizual pentru orice iubitor de frumos. Capitala Franței găzduiește o serie de exemple magnifice aparținând acestui stil arhitectural, inclusiv catedrala Notre Dame și Sainte-Chapelle. Ambele structuri se mândresc cu detalii elaborate sculptate pe fațadele lor, cu arcuri înalte și contraforturi care au rezistat testului timpului. Și chiar dacă Notre Dame a trecut prin chinurile recentului incendiu, în mod cert în câțiva ani va redeveni ceea ce a fost cândva.

Fără-ndoială, vizitatorii se minunează de frumusețea vitraliilor care filtrează lumina în interiorul acestor construcții, creând o atmosferă mistică ce îi transportă înapoi în timp. Pe lângă măreția lor arhitectonică, renumitele clădiri gotice (în care trebuie să incluzi Catedrala Saint Denis, turnul Saint Jacques, Saint-Séverin și altele) reamintesc de bogata istorie religioasă și culturală a Parisului, așezându-le pe harta vizitelor obligatorii pentru orice călător care dorește să surprindă esența orașului pe rețelele de socializare.

8 Imaginile de poveste din Hallstatt

Hallstatt ce sa vizitezi in austria
Foto: Freeartist

Amplasate între seninul Hallstätter See și dramaticii Munți Dachstein, străzile de basm din Hallstatt, Austria, vorbesc inimii oricui a visat vreodată să trăiască într-o locație idilică, beneficiară a unor peisaje pur și simplu perfecte.

Considerat unul dintre cele mai vechi și mai fermecătoare mici orășele din Austria, Hallstatt își întâmpină vizitatorii cu străzi mărginite de case istorice pictate în culori vesele, pastelate, împodobite cu flori în jardiniere și accentuate cu pavele strălucitoare. Scena este atât de magică încât este greu de crezut că este reală, prin urmare devine ușor să te pierzi în atmosfera de basm a acestui orășel numit adesea „cel mai fotografiat sat din Austria”.

7 Străzile pline de viață din Lisabona

Lisabona
Lisabona / Foto: Sean Pavone

Străzile pline de viață, culoare și vibe ale Lisabonei reprezintă visul oricărui fotograf urban: clădiri cu faianță colorată, alei pietruite sinuoase și, pe alocuri, priveliști frumoase ale fluviului Tagus. Tramvaiele galbene, emblematice, adaugă un plus de farmec în timp ce urcă zgomotoase pe dealuri abrupte, șerpuind pe șinele întinse pe străzile înguste.

Cartierul Alfama, cu labirintul său de străzi și muzica tradițională fado, este preferatul vizitatorilor. Districtul plin de viață Bairro Alto, cunoscut pentru viața de noapte și arta stradală, oferă nenumărate oportunități pentru fotografii instagramabile. De la străzile fermecătoare ale centrului istoric la arhitectura modernă din Parque das Nações, arterele Lisabonei cuceresc inima oricărui influencer de succes.

6 Splendoarea aurorei boreale în Laponia

Capturarea aurorei boreale în Laponia, Finlanda, este o experiență unică. Și impresionantă în același timp. Situată într-una dintre cele mai nordice regiuni ale Europei, Laponia este cunoscută pentru frumusețea sa naturală și pentru peisajele superbe. În timpul lunilor de iarnă, cerul întunecat din Laponia face loc adesea fenomenului numit aurora boreală.

 Fotografii și călătorii deopotrivă vin în Laponia în căutarea fotografiei perfecte cu acest fenomen cauzat de particulele încărcate electric de la soare care se ciocnesc cu atomii din atmosfera Pământului. Culorile vii ale luminilor Nordului pe fundalul peisajului înzăpezit din Laponia creează o priveliște cu adevărat magică și captivantă. O locație ideală pentru o fotografie demnă de Instagram.

5 Orașele de coastă din Croația: frumuseți instagramabile pe fundalul Adriaticii

dubrovnik
Foto: Miroslav Vajdic

Orașele de coastă croate reprezintă alte destinații de neratat pentru orice călător care dorește să surprindă fotografii impresionante pentru feed-ul său de Instagram. Cu apele sale cristaline și priveliștile magistrale, coasta Croației oferă o abundență de locuri pitorești numai bune pentru a face „acea” poză de călătorie perfectă.

De la orașul vechi din Dubrovnik, cunoscut ca Perla Adriaticii (și locație pentru filmarea celebrului serial Game of Thrones), la orașul de basm Rovinj, cu clădirile sale colorate și aleile sale înguste, Croația are un farmec incontestabil, greu de ignorat. Vizitatorii pot explora străzile labirintice din Split, un oraș construit în jurul anticului Palat al lui Dioclețian, sau pot vizita insula Hvar, renumită pentru câmpurile de lavandă și scena vieții de noapte.

4 Farmecul imperial al Vienei

viena
Viena, ce oraș frumos!

Frumusețea și farmecul imperial al Vienei captivează vizitatorii din întreaga lume. Arhitectura ornată a palatelor și clădirilor orașului, în care la loc de cinste stau Palatul Hofburg și Palatul Belvedere, sunt o mărturie a trecutului opulent al capitalei austriece. Catedrala Sfântul Ștefan, în stil gotic cu elemente baroc, și Opera de Stat sunt, de asemenea, atracții turistice populare care pun în valoare frumusețea durabilă a orașului, ca să nu amintim și de faimosul Palat Schonbrunn.

Bogata moștenire culturală a Vienei se reflectă în numeroasele sale muzee și galerii, care prezintă lucrări ale unor artiști celebri, precum Gustav Klimt și Egon Schiele. De asemenea, vizitatorii se pot delecta cu renumita cultură a cafenelelor vieneze (ce poze superbe pot face la  Café Central, deschisă încă din 1876!), admirând în același timp arhitectura uimitoare a orașului.

3 Structurile antice ale Romei

roma cele mai instagramabile locuri din europa
Foto: Carlos Solinis Camalich

Când vine vorba de structuri antice, asimilate unui peisaj urban, Roma ocupă locul întâi în orice clasament. Colosseumul și Panteonul sunt două dintre cele mai emblematice structuri ale orașului, atrăgând milioane de vizitatori în fiecare an. Aceste minuni antice au fost construite cu mii de ani în urmă, rezistând testului timpului, ca remarcabile exemple de inginerie și arhitectură romană.

Dar nu doar structurile în sine fac din Roma o destinație uimitoare din punct de vedere vizual. Priveliștile pitorești ale orașului din vârful Treptelor Spaniole, grădinile luxuriante ale Vilei Borghese și pitorescul râu Tibru sunt doar câteva exemple de peisaje care te fac să apeși continuu butonul aparatului foto. Indiferent unde te-ai afla în Roma, vei fi întâmpinat de o frumusețe impresionantă, pigmentată cu vestigii romane, care cu siguranță îi va face invidioși pe cei care te urmăresc pe rețelele de socializare.

2 Frumusețea inconfundabilă a unicului oraș de pe două continente: Istanbul

istanbul
Foto: Seqoya

Încununarea glorioasă a frumuseții inconfundabile a Istanbulului se regăsește în Hagia Sophia. Acest sit al Patrimoniului Mondial UNESCO se mândrește cu o istorie care datează din anul 537 d.Hr., când a fost construită ca biserică creștină, apoi, de-a lungul secolelor, a servit ca moschee și muzeu.

Combinația sa impresionantă de arhitectură bizantină și otomană este o mărturie a diversității culturale care caracterizează Istanbulul. Interiorul Hagia Sophia este o capodoperă a măiestriei artistice. Cupola sa masivă este împodobită cu mozaicuri și cu o caligrafie uimitoare, în timp ce pereții săi sunt înfrumusețați cu fresce complicate. Dar Istanbul te așteaptă cu multe locuri spectaculoase, care vor face din „wall”-ul de Instagram un succes: de la priveliștile din Turnul Galata la Piața Sultanahmet, podul Galata, tramvaiul roșu de pe İstiklal Caddesi, coloratul cartier Balat și, desigur, Bosforul, cu podurile lui.

1 Culorile medievale ale Sighișoarei

sighisoara
Foto: Pilat666

România are multe locuri instagramabile, dar pentru acest top am ales Sighișoara, bijuteria medievală din Transilvania, care își magnetizează vizitatorii cu centrul său istoric, inclus în Patrimoniul mondial UNESCO. Străzile cu case în culori pastelate, străduțele pietruite, priveliștile din Cetate, turnurile care pe vremuri apărau orașul, Biserica din deal și alte locuri minunate fac din Sighișoara un loc căutat de instagrammeri. Tuturor acestora li se adaugă o atmosferă aparte, întreținută în ultimul weekend al lunii iulie din fiecare an de festivalul medieval, o sărbătorire fastuoasă a trecutului încărcat de istorie.

Concluzie: locurile frumoase ale Europei pe Instagram și alte rețele de socializare

În concluzie, social media a revoluționat modul în care oamenii împărtășesc și experimentează frumusețea lumii. De la peisaje care îți taie răsuflarea la arhitectura uimitoare, Instagramul a devenit o platformă pentru călătorii care pot documenta și promova experiențele lor în timp real. În timp ce unii susțin că social media a dus la o mentalitate de tip „privește, dar nu atinge”, nu se poate nega faptul că acestea au inspirat și continuă să inspire pe mulți să exploreze locuri noi și să aprecieze minunile naturale ale lumii. De aceea, sperăm că și cele 15 sugestii europene instagramabile de mai sus să te îndemne la noi călătorii, făcute cât mai responsabil, cât mai sustenabil posibil și cu un respect sporit pentru cultura și istoria locurilor respective.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella iconBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!