Irish stew, cu alte cuvinte: tocana irlandeza cu carne de miel si cartofi. Desi acest fel de mancare – cunoscut sub numele de ballymaloe sau stobhach gaelach, in irlandeza – s-a servit la masa in vremuri de restriste, aroma sa delicioasa contrazice originile sale modeste. In vechime, aceasta tocana copioasa era facuta din oase de oaie, provenind de la gatul acesteia si resturi de carne pentru gust. Uneori se folosea carne de oaie sau de capra tanara. In ultimele decenii, s-a impamantenit traditia de a se folosi carne de miel.
Ingrediente pentru 4-6 portii
- Carne de miel sau oaie, taiata bucatele – aproximativ 1 kg
- Cartofi, curatati de coaja si taiati rondele – aproximativ 1 kg
- Ceapa, taiata – 2 bucati
- Apa – 3-4 cani
- Patrunjel tocat – o jumatate de legatura
- Sare si piper – dupa gust
Mod de preparare irish stew
1 Pune jumatate din cantitatea de cartofi pe fundul unui vas. Acopera cu jumatate din cantitatea de ceapa. Adauga carnea de miel, apoi si restul de ceapa. Peste aceasta, pune cartofii ramasi. Adauga patrunjel si sare si piper dupa gust. Apa care se pune ulterior trebuie sa acopere cam ¾ din ingrediente.
2 Potriveste focul la o temperatrura medie si adu la fierbere. Apoi lasa focul mic, acopera si fierbe timp de o ora jumatate sau doua, sau pana ce carnea devine frageda si cartofii s-au zdrobit si au inceput sa ingroase tocana. Adauga apa pentru a face ca amestecul sa nu devina prea gros. Condimenteaza dupa gust si serveste.
Variatiuni pe aceeasi tema
Pentru o tocana reusita se pot adauga morcovi taiati, telina, napi si pastarnac. Uneori se adauga orz pentru un platou mai consistent si satios. Pe post de condimente se poate pune cimbru sau rozmarin.
Apa se poate inlocui cu bere Guiness (am testat la fata locului – daca esti in Dublin, o poti face chiar la restaurantul din incinta fabricii de bere Guinness!)
Daca vrei,taie numai jumatate din cantitatea de cartofi in rondele si restul in bucati mai mari.
Daca iti place mai mult, tocana poate fi fiarta pe plita, apoi acoperita si terminata de gatit in cuptor, la o temperatura de aproape 200ºC.
Citeste si: Retetele lumii: Pannekaker (Norvegia)
Add Comment