O calatorie cu trenul nu este numai la indemana si eficienta din punct de vedere al costurilor, dar si incredibil de romantica. Asta poate din cauza farmecului care iti vine in minte atunci cand te gandesti la calatoriile de odinioara cu acest mijloc de transport. Sa punem la socoteala si peisajul care se schimba de la o clipa la alta, luxul unei cine in vagonul restaurant dar si de spatiul pe care ti-l ofera sagetile feroviare. Indiferent de motivele care te-ar putea determina sa-l alegi si, fie ca esti incepator in ale calatoriilor cu trenul sau dimpotriva, foarte experimentat, vei gasi utile aceste sfaturi atunci cand vei merge pe sine.
Pentru inceput, include in lista ta de prioritati, mersul trenurilor. Acest lucru iti poate fi de mare ajutor mai ales atunci cand faci mai multe excursii care acopera mai multe orase sau chiar intreaga tara. Pentru asta, trebuie sa faci putina cercetare in prealabil, care nu inseamna nimic altceva decat sa intri pe net si sa dai click pe butoanele care trebuie. Odata ce ai orele de plecare si de sosire, poti usor sa-ti alcatuiesti itinerariul in functie de ele.
Atunci cand alegi ora de calatorie, evita momentele aglomerate ale zilei, care ar fi dimineata devreme, cand navetistii pleaca la munca si dupa-amiaza spre seara, cand ei se intorc acasa. Nu credem ca iti doresti sa faci manevre prin aglomeratie, cu bagajul ridicat deasupra capului.
Asigura-te ca, in cazul in care calatoresti in zile de sarbatoare, excursia e confirmata din timp, pentru ca in astfel de momente nu circula la fel de multe trenuri ca intr-o zi normala. E recomandat de asemenea sa intrebi daca trebuie sa faci rezervare din timp, pentru a evita situatiile neplacute in care sa nu poti lua trenul pentru ca nu mai sunt locuri. Desigur, nu trebuie sa ti se aduca aminte despre punctualitate. Cea mai buna regula de urmat este aceea sa ajungi mai devreme in gara, pentru ca unele trenuri nu stationeaza mult, mai ales atunci cand au suficient de multi pasageri la bord.
Daca ti-ai rezervat un loc anume, e bine sa stii dinainte in ce parte a trenului se afla el, ca sa te poti urca in zona cea mai apropiata de compartimentul tau. E suficient doar sa verifici diagrama trenului afisata de obicei in gara (in garile civilizate, desigur). Poti de asemenea sa intrebi la biroul de informatii sau pe orice angajat disponibil. Daca esti femeie si iei un tren cu locuri la libera alegere, intreaba daca exista compartimente destinate exclusiv femeilor, pentru a te pozitiona unde trebuie pe peron, in vederea unei imbarcari eficiente.
Cei care vor sa economiseasca niste bani atunci cand merg cu trenul, trebuie sa verifice daca exista disponibile abonamente, care ofera calatorilor sansa de a beneficia de calatorii nelimitate, intr-un anumit interval de timp. Aceste abonamente pot include sau nu si transportul local cu autobuzul, iar printre alte avantaje pot oferi intrare libera la diferite obiective turistice si reduceri in centrele comerciale.
Accidentele in gari nu sunt ceva neobisnuit, asa ca ai grija la semnalizarile si indicatoarele de atentionare din zona. Respecta instructiunile, pentru ca nu-ti doresti cu siguranta sa cazi pe sine si sa te electrocutezi, sau sa te afli in situatia de a fi urmarit de o bucata imensa de metal, care mai are si viteza pe deasupra. Liniile galbene sunt acolo pentru un motiv, asa ca ai grija sa stai in spatele lor pana ti se permite imbarcarea in tren.
In final, comporta-te civilizat atunci cand calatoresti cu trenul. Asta inseamna sa astepti, inainte de te imbarca, ca ceilalti pasageri sa coboare, sa lasi inaintea ta pe cei care au bagaje mai multe, atat la urcare cat si la coborare, sa nu ocupi locurile libere cu bagaje, atunci cand sunt pasageri care stau in picioare, sa-ti depozitezi bagajele in locurile special amenajate in mod corespunzator si alte forme de curtoazie pe care le cere un minim bun simt. Un site romanesc interesant pentru calatoriile cu trenul poate fi accesat aici.
Citeste si: 10 motive pentru a calatori cu trenul
Add Comment