excursii cu trenul din Palermo
Foto: Deposit Photos
Europa In tren

7 excursii cu trenul din Palermo

Dacă ești în vacanță în Sicilia, ai ales să te cazezi în Palermo, dar nu ai la dispoziție o mașină și nu vrei sau nu poți să închiriezi una, dar totuși ți-ai dori să vezi și alte locuri frumoase de pe cea mai mare insulă a Italiei, atunci trebuie să iei în calcul să călătorești cu trenul. În cele ce urmează îți sugerăm 7 excursii cu trenul din Palermo, grație cărora poți atinge câteva dintre cele mai importante obiective turistice din Sicilia.

De fapt, cel mai bun mod de a te deplasa în Sicilia este cu trenul, deoarece îți permite să călătorești rapid și ieftin din diferitele orașe ale insulei, bucurându-te în același timp de peisaj. Ai grijă să-ți cumperi și să-ți validezi biletul înainte de urcarea în tren, pentru a evita amenzile. Autobuzele sunt o altă modalitate accesibilă prin care poți călători în Sicilia, practic, următoarea cea mai bună opțiune.

harta sicilia

Rețeaua feroviară siciliană are o lungime de 1 369 km și acoperă cele nouă provincii ale insulei, inclusiv legăturile feroviare între aeroportul din Palermo și centrul orașului. Trenurile regionale din Sicilia sunt operate de Trenitalia, principala companie feroviară din Italia. Alte servicii includ trenurile Circumetnea – trenurile locale care leagă orașele din jurul muntelui Etna, precum și rețelele de metrou din Catania și Palermo.

Prețurile biletelor erau valabile la sfârșitul anului 2022, dar le poți găsi actualizate pe site-ul Trainline. Acolo unde timpul de călătorie cu trenul este prea mare, am adăugat și alternativa cu autobuzul.


Pleci în Sicilia? Aici ai cele mai bune hoteluri din Palermo!


1 Palermo – Cefalu (68 km)

Cefalu
Foto: urosmm

Poate că micul oraș Cefalu, situat pe coasta de nord a Siciliei, nu are strălucirea și farmecul Taorminei, care este cunoscută ca fiind perla insulei. Dar, atmosfera, plajele și peisajele din Cefalu au cu siguranță darul de a cuceri instantaneu călătorul, care ar trebui să știe că orășelul a fost protagonistul mai multor filme de referință, inclusiv al celebrului Cinema Paradiso, premiat cu Oscar.

Locația vechiului port de pescuit este una excelentă. Catedrala normandă domină plaja de sub Rocca, uriașa stâncă de calcar pe care, dacă te „cocoți”, vei avea parte de o priveliște uluitoare ce se întinde până către Palermo, la 70 km spre vest.

Cefalu este cunoscut pentru superbele apusuri de soare, farmecul lipsit de fițe și vacanțele de vară presărate cu ingrediente italiene autentice. Plajele sunt nisipoase, orașul istoric are zvâc, iar mâncarea siciliană este delicioasă. Ce ai putea să-ți dorești mai mult?

Timp minim parcurs cu trenul din Palermo: 44 minute. Preț minim bilet de tren dus-întors: 12,40 euro

2 Palermo – Messina (224 km)

Messina
Foto: YT

Messina este al treilea oraș ca mărime din Sicilia, unul care atrage privirile în primul rând pentru peisajele sale frumoase și monumentele interesante. În plus, este unul dintre cele mai importante porturi din regiune datorită poziției strategice pe malul Mediteranei. Datorită acestui fapt, Messina a jucat întotdeauna un rol important în viața Italiei, iar istoria sa este reflectată în monumentele și clădirile care au supraviețuit timpului.

Catedrala din Messina, farul de la Capul Peloro, Biserica Sfintei Buna Vestire a Catalanilor, San Marco D’Alunzio, Madonnina del Porto și fântânile orașului sunt doar câteva dintre cele mai importante obiective turistice din Messina.

Timp minim parcurs cu trenul din Palermo: 2.44 ore. Preț minim bilet de tren dus-întors: 28,20 euro

3 Palermo – Taormina (270 km)

Taormina
Foto: Pilat666

Orașul Taormina este, fără îndoială, una dintre bijuteriile siciliene. Dar, la fel de sigur, turismul de masă a schimbat personalitatea orașului, burdușindu-l cu sute de călători care tulbură viața cândva liniștită a celor 10.000 de localnici.

Așezată pe o stâncă, la 200 de metri înălțime față de nivelul mării, la marginea Muntelui Tauros, Taormina este o bijuterie ancorată pe această terasă naturală. Orașul a fost fondat în anul 403 î.Hr. de exilații greci din insula Naxos, vechea colonie Tauromerion, apoi reconstruit și adorat de romani.

Teatrul grec din Taormina este una dintre principalele atracții ale orașului. Deși arhitectura amfiteatrului este romană, amenajarea sa interioară dezvăluie asemănări cu cele ale teatrelor grecești, iar cea mai mare parte a teatrului ridicat în secolul al II-lea a rămas intactă. Atmosfera din Taormina este relaxată, orașul este presărat cu restaurante pitorești, iar priveliștile de la mare din unele locuri sunt uluitoare. Taormina găzduiește o mulțime de evenimente culturale și multe… nunți.

Timp minim parcurs cu trenul din Palermo: 4 ore și 14 minute (o schimbare). Preț minim bilet de tren dus-întors: 32,20 euro.

4 Palermo – Trapani (103 km)

Trapani
Foto: saras66

Adesea considerat drept bază pentru turiștii din Sicilia, Trapani ar avea multe de oferit celor care fac excursii cu trenul din Palermo. Centrul vechi din Trapani este plin de viață, având câteva repere istorice, cum ar fi Porta Oscura și Catedrala San Lorenzo. Un muzeu arheologic local este interesant pentru pasionați, aflându-se în Turnul Ligny, o fortificație ridicată de-a lungul malului mării. Principala atracție a orașului Trapani o reprezintă salinele sale, care se află chiar la sud de oraș. Salinele din jurul Nubiei sunt vizibile sub morile de vânt tradiționale de pe coastă iar vizitatorii pot căpăta informații despre istoria recoltării sării marine la Muzeul Sării. 

Timp minim parcurs cu trenul din Palermo: 4 ore și 10 minute (o schimbare). Preț minim bilet de tren dus-întors: 24,80 euro.

Alternativă: autobuz – 1 oră și 55 de minute. Preț minim dus-întors: 18,60 euro

5 Palermo – Agrigento (126 km)

Agrigento
Foto: Max Balesteri

Micul oraș medieval Agrigento este situat în sudul Siciliei. În timpul Epocii de Aur a Greciei Antice, orașul se numea Akragas și era unul dintre cele mai populate locuri. Astăzi, o mare parte din oraș este modernă, dar pe străzi s-au păstrat multe elemente și monumente medievale.

Valea Templelor, Cattedrale di San Gerlando, Mânăstirea Sfântului Duh, Grădina Botanică, Muzeul pietrelor prețioase și spectaculoasele stânci albe numite Treptele Turcești se numără printre cele mai vizitate locuri din Agrigento.

Timp minim parcurs cu trenul din Palermo: 2 ore și 4 minute. Preț minim bilet de tren dus-întors: 19,80 euro

6 Palermo – Siracuza (278 km)

Siracusa
Foto: alexsalcedo

Siracuza este cunoscut în special pentru rolul avut în antichitate, când era considerat unul dintre cele mai frumoase orașe din Grecia Antică. Grecii au fost cei care au fondat acest oraș în secolul al VIII-lea î.Hr., după care istoria lui a fost marcată de evenimente. Până în secolul al V-lea î.Hr. Siracuza a fost unul dintre cele mai puternice și mai prospere orașe din Sicilia și Grecia.

Orașul Siracuza, la fel ca multe altele, este alcătuit dintr-un centru istoric și o zonă mai modernă. Centrul istoric al Siracuzei se află pe o insulă, Ortygia, iar cel mai bun lucru pe care îl poți face este să-ți începi vizita de pe această mică insulă care are o lungime de aproximativ 1 km și o lățime de 500 de metri. Este accesibilă prin intermediul a trei poduri, o plimbare fiid pur și simplu suficientă, pe parcursul acesteia urmând să-i cercetezi străduțele și clădirile și, chiar dacă acest lucru e dificil, să te „pierzi” printre acestea.

Alte locuri frumoase de vizitat în Sirazuza sunt Templul lui Apollo, Piața Catedralei, Piața Arhimede, Castelul Maniace și Parcul Arheologic Neapolis.

Timp minim parcurs cu trenul din Palermo: 4 ore și 37 de minute. Preț minim bilet de tren dus-întors: 34,60 euro

Alternativă: autobuz – 3 ore și 20 de minute. Preț minim dus-întors: 26,80 euro

7 Palermo – Catania (229 km)

Catania
Foto: RuslanKaln

Oraș antic, fondat în jurul secolului al VIII-lea î.Hr., Catania are farmecul unui bătrânel șarmant, tipic pentru sudul Italiei, cu un temperament puternic: distrus și reconstruit de 7 ori în decursul istoriei sale de dezastre naturale, cucerit și modelat de numeroase civilizații succesive, a devenit de-a lungul secolelor un spațiu privilegiat pentru tot felul de schimbări și imixtiuni.

Dedicată Sfintei Agatha, sfânta patroană a Cataniei, Catedrala din Catania este situată în partea de est a Pieței del Duomo, fiind cel mai important monument religios al orașului. A fost construită între anii 1078 și 1093 de contele Roger Norman și sfințită în 1094. Construcția originală a fost supusă unor lucrări de renovare aproape permanente, din cauza daunelor suferite în urma unor fenomene naturale.

Alte locuri pe care ar trebui să le vizitezi în Catania sunt Piazza del Duomo, piețele de pește, Piața Stesicoro și Teatrul Massimo.

Timp minim parcurs cu trenul din Palermo: 3 ore și 3 minute. Preț minim bilet de tren dus-întors: 29,80 euro

Alternativă: autobuz – 2 ore și 40 de minute. Preț minim dus-întors: 28 euro

Concluzie

Transportul public din Sicilia nu are o reputație extraordinară. Dar, nu-ți face griji, serviciile pe principalele linii feroviare care leagă marile orașe siciliene sunt foarte în regulă și le poți utiliza cu încredere. Este vorba despre legăturile dintre Messina, Taormina, Catania, Siracusa, Messina, Trapani și Palermo. Prin urmare, o vacanță în Sicilia poate deveni una extrem de plăcută și reușită dacă iei în calcul să faci câteva excursii cu trenul din Palermo.

Citește și: Vacanta la plaja in Trapani, Sicilia

Pin it!

pinterest excursii cu trenul din palermo

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

vasco banner
banner animawings

Caută zboruri și hoteluriBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!