Atunci cand te gandesti la castele, probabil iti vin in minte imaginile grandiosului palat Windsor, ale turnurilor de la Neuschwanstein sau splendoarea gotica a castelului Bran. Dar, la rasarit de Europa se afla castele la fel de incantatoare, asa incat mai jos vom vedea un top al celor mai grandioase si frumoase castele din Asia.
1. Castelul Himeji, Japonia
Datand din anul 1333, castelul Himeji este probabil cel mai cunoscut castel din Asia si asta dintr-un motiv bine intemeiat – fiind cel mai mare castel japonez si cel mai frumos. In ciuda grelelor bombardamente de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, ce au avut loc in orasul Himeji din apropiere, si a cutremurului Great Hanshin din 1995, castelul s-a pastrat intr-o stare remarcabila pana in zilele noastre si face parte din Patrimoniul Mondial al UNESCO.
2. Cetatea Hwaseong, Coreea de Sud
Construita la sfarsitul secolului 18, de catre imparatul Jeongjo, in onoarea tatalui sau, cetatea Hwaseong este un alt castel asiatic, inclus in Patrimoniul Mondial al UNESCO. Zidul fortaretei are o lungime de peste 5,5 kilometri si este prevazut cu porti catre nord, sud, est si vest. In ciuda facilitatilor militare de care dispune, in timpul razboiului cu Coreea de Nord, ea a fost serios afectata, astfel incat repararea sa completa nu a fost posibila. Urmele lasate de razboaie adauga un plus de farmec constructiei, transformand-o intr-o atractie turistica populara.
3. Fortul San Domingo, Taiwan
Cunoscut si sub numele de castelul Hongmao, Fortul San Domingo poate nu este cel mai frumos din lume, dar istoria sa este cu adevarat fascinanta. Initial, fortareata din lemn construita de catre spanioli in anul 1629, a fost ocupata si de catre olandezi, iar dupa al doilea razboi al opiului si de catre britanici. Casa in stil Victorian a fost candva resedinta consulara britanica, iar in prezent este muzeu ce ofera vizitatorilor sai o incursiune in trecutul istoric al acestor locuri.
4. Fortul Mehrangarh, India
Zidurile ridicol de groase ale fortaretei Merhangarh, construita in varful unui deal in Rajastan, adauga si mai multa maretie constructiei. Pentru a intra in fortul datand din secolul 15, care se afla inca in proprietatea maharajahului din Jodhpur, trebuie sa treci de sapte porti. Odat intrat, vei intelege de ce fortareata este atat de bine protejata – interioarele fantastice sunt la fel de captivante ca si constructia in sine.
5. Krak des Chevaliers, Siria
Cunoscut sub numele de Castelul Kurzilor, acestia fiind primii sai locuitori in secolul 11, Krak des Chevaliers a jucat un rol deosebit de important in timpul Cruciadelor, fiind ocupat de catre Cavalerii Ospitalieri in perioada cuprinsa intre anii 1110 si 1250. T. E. Lawrence (Lawrence al Arabiei) a pus ochii pe aceasta constructie, care face parte in prezent din Patrimoniul Mondial al UNESCO si este considerat “poate cel mai bine pastrat si mai admirat castel din lume”. Daca acest castel a reprezentat o atractie turistica de top in anii ’30, cand se afla sub controlul guvernului francez, razboiul civil sirian a transformat aceasta locatie istorica intr-o zona de evitat pentru moment.
6. Fortul Gwalior, India
Partea cea mai veche a fortului Gwalior, una dintre cele mai mari si mai frumoase constructii de gen din India, dateaza de la inceputul secolul 8. Printre cladirile si structurile impresionante ale fortaretei se numara si doua temple Saharstrabahu. Dedicate zeitatii Vishnu, templele din secolul 11 sunt in prezent ruine, dar raman totusi impresionante. Cea mai grandioasa parte a fortaretei este palatul Man Singh.
7. Castelul Matsumoto, Japonia
Daca castelul Himeji este cel mai cunoscut castel din Japonia, exista multa lume care pretinde ca Matsumoto este cel mai romantic, gratie locatiei sale pe malul apei, in “Alpii Japonezi” din Matsumo. Construit in anul 1504, castelul a fost amenintat de spectrul demolarii la sfarsitul secolului 19, atunci cand a fost vandut la o licitatie. In urma unei campanii locale de succes, el a fost insa salvat si impresioneaza si in ziua de azi vizitatorii.
8. Arg-é Bam, Iran
Istoria lui Arg-é Bam este mai lunga decat a oricarui alt castel din lista de fata, originile sale pierzandu-se in secolul 6 i.e.n. Cea mai semnificativa parte a istoriei sale este insa cea legata de cutremurul din 2003, care a distrus 80% din citadela inclusa in Patrimoniul Mondial al UNESCO si care are onoarea de a fi cea mai mare resedinta construita pe pamant. Multe tari printre care Japonia, Italia si Franta contribuie in prezent cu fonduri si ajuta la reconstructia sa, care intr-o zi va permite din nou lumii intregi sa admire aceasta frumusete unica.
9. Castelul Kerak, Iordania
Construit de catre francezi in anul 1140, Kerak este unul dintre cele mai mari castele cruciate din lume. Asezat strategic de-a lungul rutei comerciale ce leaga Damascul de Egipt si Mecca, el a fost cucerit de catre sultanul Saladin in anul 1189, dupa un asediu de doi ani. In prezent, muzeul arheologic Kerak povesteste vizitatorilor sai despre Cruciade, despre ocupatia Imperiului Otoman si despre alte evenimente importante din istoria acestei locatii.
Citeste si: Top 10 cele mai frumoase castele din Romania
Add Comment