Dar iata care sunt, in viziunea noastra, cele mai frumoase 10 castele din Romania.

10. Castelul Tepes, Bucuresti

tepes

Istoria Castelului Tepes din Parcul Carol e relativ recenta. Acesta a fost ridicat in anul 1906, cu ocazia Expozitiei Generale Romane, eveniment care a marcat 40 de ani de domnie ai regelui Carol I. Construit de arhitectii Stefan Burcus si V. Stephanescu, castelul reproducea la scara mai mica, Cetatea Poenari, ridicata de Vlad Tepes in Cheia Argesului, jud. Arges. Initial, destinatia acestei constructii a fost cea de turn de apa. In turnul inalt de 23 m a fost plasat un rezervor urias, din fonta, cu o capacitate de 200 m cubi, devenit nefunctional insa, la scurt timp de la inaugurare.

De-a lungul timpului, castelul Tepes a servit mai multor scopuri: a gazduit cateva expozitii de tablouri, a fost cazarma pentru corpul de garda care apara Mormantul Ostasului Necunoscut, a fost adapost pentru militarii care au lucrat la evacuarea molozului rezultat in urma demolarii fostului Palat al Artelor, a fost transformat intr-un urias dormitor pentru muncitoarele care lucrau la amenajarea parcului Carol, iar in perioada comunista a fost folosit de soldatii care pazeau mausoleul din parc. Dupa 1990, castelul a servit drept corp de garda pentru o subunitate de jandarmi.

Castelul Tepes se afla in proprietatea Ministerului Apararii Nationale iar din 2004 gazduieste sediul Oficiului National pentru Cultul Eroilor, departament aflat in subordinea MApN.

Adresa: Strada General Candiano Popescu 6, București


9. Castelul Sükösd-Bethlen, Racoș (jud. Brasov)

Sükösd-Bethlen rupeaturistica

Groful Istvan Sükösd e mentionat drept constructorul acestui castel, in anul 1624, pe un domeniu primit cadou de la principele Gabriel Bethlen. Desi construit ca resedinta de familie, castelul are aspect de cetate fortificata, pe doua niveluri. De-a lungul vremii a avut mai multi proprietari (trecand inclusiv printr-un incendiu de proportii, in 1848) iar in anul 1903, comuna Racos a cumparat mosia si castelul, de la familia Teleki. Din nefericire, in perioada comunista castelul a intrat intr-o stare avansata de degradare, dupa ce a fost folosit ca sediu CAP, grajd si depozit de cereale. Cutremurul din 1977 si-a pus si el amprenta asupra deteriorarii zidurilor, turnul din nord-est fiind daramat. Dupa 1990 s-a incercat o restaurare dar lipsa de fonduri a dus la intreruperea lucrarilor. Castelul se poate vizita, fiind in administrarea unei familii (care permite si accesul in interior).

Adresa: comuna Racoș, sat Racoș, str. Principală, nr. 137 [foto: rupeaturistica.ro]


8. Castelul Banffy, loc. Bonțida (jud Cluj)

banffySupranumit “Versailles-ul Transilvaniei”, acest castel cu patru bastioane a fost construit intre anii 1437 – 1543 de catre Dionisie Banffy, comite de Dabaca si Cluj, consilier al principelui Transilvaniei Mihai Apafi I. Unitatea centrala a castelului a fost realizata in stil renascentist iar extinderile ulterioare s-au facut in stil baroc (secolul 18) si romantic (sec. 19). Multe generatii apartinand familiei Banffy au locuit in castel, pana in 1944 cand rezidentii au fost evacuati de catre trupele germane, care au transformat locul in spital militar pentru ca, la plecare, sa-l incendieze, distrugand astfel galeria de portrete, mobilierul, pinacoteca si biblioteca. Germanii s-au razbunat astfel pe ultimul proprietar al castelului, baronul Bannfy Miklos, pentru faptul ca acesta negociase in secret o intelegere cu Ungaria pentru ca Romania sa intoarca armele impotriva Germaniei, impreuna cu vecinii lor.

Dupa razboi, cladirea a functionat ca depozit sau pe post de cooperativa agricola, degradarea devenind din ce in ce mai mare. Restaurarea castelului a inceput in 1999, lucrarile facandu-se sub patronajul Printului Charles. Fundatia Transilvania Trust desfasoara si in prezent lucrari de restaurare, ritmul acestora depinzand de finantarile obtinute. Ansamblul final va cuprinde un restaurant, o cafenea, un magazin de suveniruri si un centru de conferinte. De retinut ca la Castelul Banffy se desfasoara festivalul Electric Castle, care in 2015 va avea loc intre 23-28 iunie. Din anul 2002, in ultimul weekend din luna august, la castel se organizeaza Zilele Castelului Banffy.

Castelul se poate vizita zilnic, intre 9 si 18.

Adresa: str. Stefan Emilian, Bonțida, jud. Cluj

facebook.com/BanffyCastleBontida


Booking.com

Rezervă o cameră la hotel Booking.com

3 COMENTARII

  1. Top-ul tau mi-a dat cateva idei despre urmatoarea calatorie, sunt cateva castele pe care inca nu am reusit sa le vad…dar le-am pus pe lista:) Multumesc!

  2. Franturi de poveste din Romania | PSC - Patronatul Societatilor din Constructii Romania

    […] Sursa: aici. […]

  3. […] In 1874, comuna Podul Neagului, localitate cu o suprafata de 24 km, primeste numele de Sinaia, la initiativa regelui Carol I, primul rege al Romaniei. Intre anii 1873 si 1875, din initiativa aceluiasi Carol, se pune fundatia viitorului castel Peles, vazut de rege drept resedinta de vara, investita cu functii politice, culturale si simbolice. Lucrarile s-au desfasurat sub conducerea a trei arhitecti, Johannes Schultz, Carol Benesch si Karel Liman, si au luat sfarsit in 1883, ele fiind completate insa, de-a lungul anilor, pana in 1914 (la moartea regelui Carol I), cu alte planuri de dezvoltare. Totodata, intre 1889 si 1903, a fost construit in apropiere si Pelisorul, replica la scara redusa a castelului-mama. Din 1914 in 1947, castelul a servit ca spatiu pentru vizite oficiale, gazduind inclusiv ceremonii cu caracter militar. In 1948, Pelesul a fost inchis de autoritatile comuniste iar bunurile de patrimoniu au fost inventariate, o parte dintre ele fiind transferate la Muzeul de Arta din Bucuresti. In 1953 a devenit muzeu, fiind deschis circuitului turistic, lucru care se petrecea insa inca de pe vremea regelui Carol I. Dupa 1990 (mai exact, pe 20 februarie 2007) a fost retrocedat fostului rege Mihai I, ramanand in continuare deschis publicului. Din punct de vedere arhitectonic, castelul Peles e construit in stil neorenascentist german. Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din Europa, fiind dotat inca de la inceput cu cateva elemente moderne: lift interior, incalzire centrala si, in special, uzina electrica proprie, amplasata pe malul paraului din apropiere. Pelesul are 170 de incaperi, dintre aceste doar 10 fiind accesibile turistilor (printre ele, Sala Maura, Salonul Florentin, Sala Coloanelor, Sala Armelor). In castel se afla mai multe colectii valoroase de sculpturi, armuri, picturi, tapiserii, mobilier, obiecte de ceramica, argint si portelan. Adresa: Aleea Peleșului 2, Sinaia 106100 sursa: tuktuk.ro […]

LASĂ UN RĂSPUNS:

Introdu comentariul!
Introdu numele

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.