Mânăstirile din Meteora se află poziţionate pe falnicele vârfuri ale pilonilor de gresie formaţi în urmă cu milioane de ani. Majoritatea mânăstirilor au fost construite în perioada Evului Mediu. Cuvântul grecesc “meteora”, care înseamnă “suspendat în aer”, descrie perfect aceste remarcabile construcții ortodoxe greceşti. Mânăstirile din Meteora constituie unele dintre cele mai spectaculoase obiective turistice ale Greciei. Şi asta nu numai datorită faptului că oferă privelişti incredibile asupra împrejurimilor, ci şi pentru că ilustrează printr-o perspectiva unică viaţa monahală medievală.
Şase dintre complexele originale sunt încă locuite de clerici care întâmpina vizitatori din toate colţurile lumii. Pitorescul oraș Kalabaka, situat la poalele stâncilor, serveşte drept tabără pentru cei care vor să se avânte până sus.
Mânăstirea Sf. Nicolae Anapafsas
Fiind relativ mică, mânăstirea Sf Nicolae Anapafsas este de multe ori trecută cu vederea în timpul vizitelor, deşi complexul uşor accesibil merită cu siguranţă să fie vizitat. Mânăstirea construită în secolul al XIV-lea deţine unele dintre cele mai frumoase fresce din Meteora. Faimosul pictor cretan Theophanis Strelitzas a împodobit capela principală cu ilustraţii pline de viaţă reprezentând scene biblice, precum şi imageini ale vieţii monahale din secol al XVI-lea. Drumul de la Kastraki conduce vizitatorii către baza vârfului, de unde 150 de paşi sunt suficienţi pentru a ajunge la mânăstire.
Mânăstirea Rousanou
Situată relativ mai jos decât suratele ei din Meteora, mânăstirea Rousanou este uşor accesibilă, şi, totodată, un pod restaurat face trecerea peste zidurile de stâncă, ce par un pic înfricoşătoare. Fondată în secolul al XVI-lea, mânăstirea s-a transformat în 1988 într-un lăcaș pentru călugăriţe. Călugăriţele prietenoase care salută vizitatorii din prag se situează într-un contrast puternic cu scenele macabre surprinse în frescele din capela principală. Curţile şi grădinile din exteriorul mânăstirii sunt şi mai vesele şi servesc drept fundaluri perfecte pentru cei care doresc să facă fotografii.
Mânăstirea Sf. Ştefan
Unica mânăstire vizibilă din Kalambaka, Sf. Ştefan, a fost un loc de pelerinaj încă din secolul al XIV-lea, când împăratul bizantin Andronic Paleologul a vizitat şi finanţat biserica originală. Construită în anul 1500, biserica adăpostește în prezet craniul Sfântului Charalambos, despre care se crede că ar avea puteri vindecătoare. Mânăstirea a suferit daune serioase în secolul XX: a fost bombardată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de către germani în timp ce mai multe fresce au fost deteriorate de către comunişti în perioada Războiului civil din Grecia. Mânăstirea a fost, practic, abandonată până în anul 1961, când a devenit un lăcaş pentru călugăriţe. Sala de mese care datează din secolul al XV-lea a fost transformată într-un muzeu, în care sunt expuse robe fin brodate şi tapiserii. Drumul către mânăstire este considerabil uşurat de un pod care face legătura cu drumul prinipal. Măicuţele întâmpină vizitatorii şi, uneori, îi îmbie cu broderii manufacturate.
Mânăstirea Varlaam
A doua cea mai mare mânăstire din Meteora, Varlaam, oferă o viziune a dificultăţii pe care au întâmpinat-o călugării atunci când au construit aceste sanctuare pe stânci. A durat 22 de ani pentru a aduce toate materialele necesare în locul în care avea să înceapă construcția. Turnul care utiliza un coş cu frânghie pentru aprovizionare este prezent azi în muzeu. Până în secolul XX, singura modalitate prin care vizitatorii puteau să ajungă la mânăstire era să fie ridicaţi şi ei prin aceleaşi mijloace. Astăzi, 195 de trepte sculptate în piatră duc către vârf. Înăuntru, frescele acoperă pereţii capelei principale, incluzând desene apocaliptice.
Mânăstirea Marele Meteoron
Cea mai mare şi mai veche mânăstire a Meteorei, Măreaţa Mânăstire Meteoron este totodată şi cea mai înaltă, având mai mult de 615 metri. Fondată de Sfântul Athanasie, ai cărui discipoli au fost capete regale exilate, Meteoron a fost întotdeauna considerată cea mai prestigioasă. Complexul uriaș include mânăstirea măicuţelor, ce datează din secolul al XIV-lea, un muzeu micuţ, o cramă şi o curte umbrită. Pentru mulţi vizitatori, o imagine memorabilă este cea din sacristie, unde sunt aşezate craniile celor care au trăit în mânăstire.
Mânăstirea Sfintei Treimi
Servind ca loc de filmări pentru pelicula James Bond „Doar pentru ochii tăi”, din 1981, Mânăstirea Sfintei Treimi este probabil cea mai uşor de recunoscut dintre toate mânăstirile aflate la Meteora. Situată pe vârful unei culmi singuratice, este o adevărată provocare pentru vizitatori. Din parcare, aceștia coboară 140 de trepte până la o râpă, apoi urcă alte 140 de trepte pentru a ajunge la mânăstire. Mulţi consideră că acest traseu merită efortul. Datorită camerelor sale boltite, frescelor restaurate complet în secolul al XVII-lea şi priveliştilor minunate, Mânăstirea Sfintei Treimi răsplăteşte vizitatorii printr-o experienţă ce nu poate fi uitată curând.
Citește și: Cele mai frumoase mânăstiri izolate din lume
Add Comment