Europa

6 mânăstiri din Meteora care te lasă fără cuvinte

Mânăstirile din Meteora se află poziţionate pe falnicele vârfuri ale pilonilor de gresie formaţi în urmă cu milioane de ani. Majoritatea mânăstirilor au fost construite în perioada Evului Mediu. Cuvântul grecesc “meteora”, care înseamnă “suspendat în aer”, descrie perfect aceste remarcabile construcții ortodoxe greceşti. Mânăstirile din Meteora constituie unele dintre cele mai spectaculoase obiective turistice ale Greciei. Şi asta nu numai datorită faptului că oferă privelişti incredibile asupra împrejurimilor, ci şi pentru că ilustrează printr-o perspectiva unică viaţa monahală medievală.

Şase dintre complexele originale sunt încă locuite de clerici care întâmpina vizitatori din toate colţurile lumii. Pitorescul oraș Kalabaka, situat la poalele stâncilor, serveşte drept tabără pentru cei care vor să se avânte până sus.

Anapafsas
Mănăstirea Sf. Nicolae Anapafsas, din Meteora

Fiind relativ mică, mânăstirea Sf Nicolae Anapafsas este de multe ori trecută cu vederea în timpul vizitelor, deşi complexul uşor accesibil merită cu siguranţă să fie vizitat. Mânăstirea construită în secolul al XIV-lea deţine unele dintre cele mai frumoase fresce din Meteora. Faimosul pictor cretan Theophanis Strelitzas a împodobit capela principală cu ilustraţii pline de viaţă reprezentând scene biblice, precum şi imageini ale vieţii monahale din secol al XVI-lea. Drumul de la Kastraki conduce vizitatorii către baza vârfului, de unde 150 de paşi sunt suficienţi pentru a ajunge la mânăstire.

About the author

Alexandra Gheorghias

Add Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook!