Europa

6 mânăstiri din Meteora care te lasă fără cuvinte

Mânăstirile din Meteora se află poziţionate pe falnicele vârfuri ale pilonilor de gresie formaţi în urmă cu milioane de ani. Majoritatea mânăstirilor au fost construite în perioada Evului Mediu. Cuvântul grecesc “meteora”, care înseamnă “suspendat în aer”, descrie perfect aceste remarcabile construcții ortodoxe greceşti. Mânăstirile din Meteora constituie unele dintre cele mai spectaculoase obiective turistice ale Greciei. Şi asta nu numai datorită faptului că oferă privelişti incredibile asupra împrejurimilor, ci şi pentru că ilustrează printr-o perspectiva unică viaţa monahală medievală.
Şase dintre complexele originale sunt încă locuite de clerici care întâmpina vizitatori din toate colţurile lumii. Pitorescul oraș Kalabaka, situat la poalele stâncilor, serveşte drept tabără pentru cei care vor să se avânte până sus.

6 Mânăstirea Sf. Nicolae Anapafsas

Anapafsas
Mănăstirea Sf. Nicolae Anapafsas, din Meteora

Fiind relativ mică, mânăstirea Sf Nicolae Anapafsas este de multe ori trecută cu vederea în timpul vizitelor, deşi complexul uşor accesibil merită cu siguranţă să fie vizitat. Mânăstirea construită în secolul al XIV-lea deţine unele dintre cele mai frumoase fresce din Meteora. Faimosul pictor cretan Theophanis Strelitzas a împodobit capela principală cu ilustraţii pline de viaţă reprezentând scene biblice, precum şi imageini ale vieţii monahale din secol al XVI-lea. Drumul de la Kastraki conduce vizitatorii către baza vârfului, de unde 150 de paşi sunt suficienţi pentru a ajunge la mânăstire.

5 Mânăstirea Rousanou

roussanou

Situată relativ mai jos decât suratele ei din Meteora, mânăstirea Rousanou este uşor accesibilă, şi, totodată, un pod restaurat face trecerea peste zidurile de stâncă, ce par un pic înfricoşătoare. Fondată în secolul al XVI-lea, mânăstirea s-a transformat în 1988 într-un lăcaș pentru călugăriţe. Călugăriţele prietenoase care salută vizitatorii din prag se situează într-un contrast puternic cu scenele macabre surprinse în frescele din capela principală. Curţile şi grădinile din exteriorul mânăstirii sunt şi mai vesele şi servesc drept fundaluri perfecte pentru cei care doresc să facă fotografii.

4 Mânăstirea Sf. Ştefan

sf stefan

Unica mânăstire vizibilă din Kalambaka, Sf. Ştefan,  a fost un loc de pelerinaj încă  din secolul al XIV-lea, când împăratul bizantin Andronic Paleologul a vizitat şi finanţat biserica originală. Construită în anul 1500, biserica adăpostește în prezet craniul Sfântului Charalambos, despre care se crede că ar avea puteri vindecătoare. Mânăstirea a suferit daune serioase în secolul XX: a fost bombardată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de către germani în timp ce mai multe fresce au fost deteriorate de către comunişti în perioada Războiului civil din Grecia. Mânăstirea a fost, practic, abandonată până în anul 1961, când a devenit un lăcaş pentru călugăriţe. Sala de mese care datează din secolul al XV-lea a fost transformată într-un muzeu, în care sunt expuse robe fin brodate şi tapiserii. Drumul către mânăstire este considerabil uşurat de un pod care face legătura cu drumul prinipal. Măicuţele întâmpină vizitatorii şi, uneori, îi îmbie cu broderii  manufacturate.

About the author

Alexandra Gheorghias

Add Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook!