Unii spun ca dragostea aduce durere in suflet. Ei bine, exista cazuri in care dragostea pentru Dumnezeu poate aduce si durere fizica. Asa se intampla in cazul manastirilor din lista de fata, care prin locatia lor pun mari probleme celor care vor sa ajunga la ele. “Inaccesibil” este un cuvant extrem de potrivit pentru a descrie cele mai frumoase manastiri izolate din lume.
10. Manastirea Ostrog din Muntenegru
Aceasta biserica ortodoxa sarbeasca este sapata in peretele de stanca de la Ostroška Greda. Este cel mai popular loc de pelerinaj din Muntenegru si mii de oameni vin aici in fiecare an. Infiintata de catre Vasilije, episcopul metropolitan al Herzegovinei, in secolul 17, acesta este ingropat aici. Unul dintre motivele numarului mare de vizitatori este acela ca multi cred ca daca se roaga langa trupul lui Vasilije se pot vindeca de boli sau pot avea o viata mai usoara.
9. Metéora, Grecia
Metéora – care inseamna “mijlocul cerului” se afla pe un pilon de stanca din Campia Thessaly din centrul Greciei. Manastirile ortodoxe de aici sunt incluse in Patrimoniul Mondial al UNESCO. Una dintre ele – Sfanta Treime – are la baza o legenda originala: se spune ca fondatorul ei, Sf. Athanasius, nu a trebuit sa escaladeze stanca pentru a pune steagul religios in varful bisericii, ci a a fost purtat pana acolo de un vultur.
Pentru cei dornici sa ajunga aici, treptele abrupte sunt insa singurul mijloc de transport. Inainte de anii ’20, majoritatea oamenilor foloseau franghii si scripeti pentru a ajunge in varf, iar in secolul 14, cand ea a fost construita, au fost folosite scari si plase pentru a transporta materialele sus, la peste 550 metri inaltime. Manastirea Sfanta Treime este faimoasa si pentru aparitia sa in filmul din seria Bond, “For your eyes only”.
8. Manastirea budista Ki, India
Desprinsa parca din filmul “Stapanul Inelelor”, manastirea Ki se afla in asezarea cu acelasi nume din muntii Himalaya. Manastirea calugarilor budisti din Tibet se afla in varful unui deal, la altitudinea de 4166 metri, de sus putand fi admirata valea Spiti. Aici functioneaza un centru de instruire pentru calugarii lui Dalai Lama si a fost adesea atacata de catre mongoli si alte armate inamice.
7. Manastirea Kozheozersky, Rusia
Manastirea Kozheozersky este o manastire ortodoxa aflata langa lacul Kozhozero, in partea de nord-vest a Rusiei – una dintre cele mai izolate regiuni din lume. Manastirea Kozheozersky, fondata in anii 1500 este astfel una dintre constructiile cel mai greu de atins din lume, pentru ca nu exista drumuri care duc aici.
Cei care vor sa vina aici trebuie sa ia trenul pana la Nimenga, apoi sa apeleze la un camion ce transporta cherestea pentru a traversa padurea si in final sa merga pe jos ultimii 32 de kilometri. Chiar si ajunsi aproape de destinatie, mai exista un obstacol: lacul. Curajosii trebuie sa aprinda un foc si sa astepte sa fie vazuti de o barca de pe malul celalalt. Nu e nevoie sa spunem ca manastirea nu are curent sau Internet, asa ca asigura-te ca stie cineva unde te duci, inainte de a pleca de acasa.
6. Phugtal Gompa, India
Ascunsa in indepartata regiune Zanskar, in varful muntilor Himalaya, se afla Phugtal Gompa, care isi face aparitia din peretele de stanca al unui masiv inalt de 3800 metri. Aici traiesc in jur de 70 de calugari, extraordinara structura fiind construita in secolul 12, de catre Lama Gangsem Sherap Sampo. O adevarata minune, manastirea este facuta din caramizi, piatra si lemn si a rezistat in timp, sute de ani.
5. Paro Taktsang, Bhutan
Manastirea cunoscuta si sub numele de “Barlogul tigrului” se afla intr-o stanca inalta de 3000 de metri, in valea Paro din Bhutan. Legenda spune ca Guru Rinpoche, cel de-al doilea Buddha, a ajuns aici in spatele unei tigroaice, in cautarea unei pesteri in care sa mediteze. Aceasta pestera exista si in prezent in interiorul manastirii. Construita in anul 1692 si renovata in 1998, aici se poate ajunge numai pe jos sau cu catari. Locul este destinat strict practicantilor religiosi, turistilor nefiindu-le permis accesul.
4. Xuan Kong, China
In provincia Shanxi din China se afla “Templul suspendat”. Manastirea se afla pe o stanca de unde se poate vedea muntele Heng. La prima vedere, aceste templu pare sa se prabuseasca la cea mai mica adiere de vant, dar se pare ca a fost protejat de zei (sau de un foarte bun inginer constructor) reusind sa reziste de-a lungul anilor, in ciuda a numeroase cutremure.
In interior, cladirea este impresionanta, avand sali si camere care urmeaza conturul peretelui de stanca. Construit acum 1400 de ani, templul este cu adevarat magnific gratie si meritelor sale arhitecturale. Pentru a-l proteja, el este prins cu grinzi de peretele de stanca in care a fost sapat.
3. Sümela, Turcia
Sümela este o veche manastire ortodoxa, care dateaza de 1600 de ani, construita in stanca si la care se poate ajunge daca urci treptele din piatra ce strabat padurea din apropiere. Ea se afla la 1200 de metri inaltime, in valea Altindere din Turcia. Oficial abandonata in anii 1920, manastirea este in prezent muzeu si o atractie turistica populara. In anul 2010 aici a fost organizata o slujba religioasa, pentru prima oara de la inchiderea sa. Sümela gazduieste cateva capele si are si bucatarie.
2. Popa Taungkalat, Myanmar
Cei care viziteaza aceasta manastire au la propriu capul in nori. Asezata la 737 metri altitudine, locatia manastirii Popa Taungkalat este cu adevarat socanta. Ea este construita peste un vulcan – inactiv probabil, dar daca era inactiv si atunci cand manastirea a fost ridicata, nimeni nu stie. Ea este un faimos loc de pelerinaj pentru budisti, aici aflandu-se 37 Mahagiri Nats (spiritele celor decedati in conditii violente).
Cei care doresc sa viziteze manastirea trebuie sa tina minte doua lucruri: mai intai, trebuie sa urce 777 trepte; in al doilea rand, sa evite sa manance odata ajunsi la destinatie – macacii care traiesc in zona au obiceiul sa fure mancarea oamenilor.
1. Sf. Gheorghe, Israel
Aflata in partea de vest a teritoriilor palestiniene, manastirea Sf. Gheorghe este o alta constructie in care, daca ai locui, n-ai vrea sa fii somnambul, intrucat se afla pe marginea unei prapastii. Sanctuarul crestin datand din secolul 16 este accesibil la capatul unui pod peste Wadi Qelt, despre care unii spun ca ar fi Valea Umbrelor, mentionata in Vechiul Testament, psalmul 23.
Manastirea este construita in apropierea unei pesteri despre care se crede ca este locul in care profetul Elijah a fost hranit de corbi. In orice caz, acest loc nu a fost intotdeauna unul linistit. La scurta vreme dupa construirea sa, armatele persane au trecut prin vale si au ucis 14 calugari care traiau aici. Oasele si craniile celor decedati pot fi vazute in peretii locatiei si in zilele noastre.
Citeste si: 6 mânăstiri din Meteora care te lasă fără cuvinte
http://infoinsider.ro/2014/07/06/pica-para-biserica-densus-construita-de-romani-distrusa-de-invadatori-restaurata-de-americani/