manhattan
Manhattan / Foto: sborisov
America de Nord

Lucruri de vazut si facut in Manhattan, cu bani putini

Intotdeauna exista ceva nou de descoperit in New York , si mai ales in Manhattan, celebrul sau cartier, iar daca pana nu demult totul se concentra in jurul simbolurilor orasului, zgarie norilor si restaurantelor scumpe din centru, acum a venit momentul sa te aventurezi in partea de sud a metropolei americane, in cartiere mai “salbatice” precum Chinatown.

Aici cladirile nu sunt atat de inalte, strazile sunt mai inguste, iar lantul de cafenele Starbucks este mai putin omniprezent. Chinatown este un cartier remarcabil cu strazile sale aglomerate, mirosurile straine ciudate si vanzatorii agresivi care te obliga sa le cumperi ceasurile Rolex false. Este si una dintre cele mai vibrante enclave etnice din oras, cu standurile sale stralucitoare de fructe, cabinetele de masaj si locatiile dubioase, dar in care poti servi o mancare excelenta.

Probabil cel mai celebru Chinatown american: cel din Manhattan
Probabil cel mai celebru Chinatown american: cel din Manhattan

Dar vremurile se schimba. In ultimii anii, restaurantele au inceput sa ia locul traditionalelor magazine cu taitei chinezesti. Chinatown a dat semne de renastere odata cu deschiderea Apotheke, un cocktail bar la moda, pe strada Doyer. Dar clubul Le Baron a adus faima acestui cartier, atunci cand strada Mulberry a fost aleasa drept locatie pentru acest faimos club new-yorkez. Investitorii imobiliari au inceput sa isi faca aparitia in Chinatown, punandu-si amprenta asupra asupra partii estice a cartierului, “Chumbo” – o combinatie a cuvintelor “Chinatown” si “DUMBO”, replica sa din Brooklyn. Costurile sunt insa in crestere continua aici.

Cu toate acestea, cei care nu dispun de bani foarte multi, mai pot gasi inca oferte care se li se potriveasca. Lanturile hoteliere ieftine impanzesc zona si restaurantele in care poti manca la preturi rezonabile, abunda si ele. In plus, Chinatown este un simbol in sine – odata ce pasesti pe strazile sale, experientele new-yorkeze te asteapta la tot pasul.

Hoteluri

Wyndham Garden Chinatown s-a deschis la sfarsitul anului 2012 si este o locatie care intregeste lantul hotelurilor ieftine din acest cartier. Hotelul care dispune de 106 camere se afla pe strada Bowery, una dintre principalele artere din partea de sud a cartierului Manhattan. Ferestrele imense iti ofera sansa de admira imprejurimile si te protejeaza si de zgomotul strazii, fiind prevazute cu geamuri duble. Locatia este curata si confortabila si are preturi ce pleaca de la 116 dolari pe noapte. Mai multe informatii despre hotel, gasesti  aici.

Howard Johnson Manhattan SoHo: Cu scuzele de rigoare, aici este “HoJo,” daca e sa ne luam dupa noua campanie publicitara a noului brand Howard Johnson. Noua locatie din Manhattan are un design aparte, iar camerele sale desi sunt mici, dispun de Wi-Fi gratuit si televizor cu ecran plat. Criticile sunt pozitive in ceea ce il priveste, facand referire mai ales la raportul confort-pret. Acesta porneste de la 169 dolari si mai multe informatii gasesti aici. Hotelul se afla pe strada Allen, la numarul 5.

Nolitan Hotel
Nolitan Hotel

Nolitan: Rasfata-te intr-una dintre camerele acestui hotel de lux, aflat la marginea Chinatown, in zona Nolita. Locatia dispune de 55 de camere si s-a deschis la inceputul anului 2012. Designul sau apartine celor de la Grzywinski+Pons, aceeasi echipa care se afla in spatele popularului hotel din Lower East Side, Rivington. Preturile sunt putin mai ridicate, dar ai la dispozitie mini bar, acces non-stop gratuit la centrul fitness si poti inchiria tot gratuit biciclete, skateboard, laptop, iPad si sisteme de jocuri video. Pretul porneste de la 285 dolari si mai multe informatii gasesti aici. Adresa este strada Kenmare nr. 30.  

Restaurante si baruri

Nom Wah Tea Parlor. Ceai mai veche ceainarie din New York s-a redeschis in anul 2011, gratie eforturilor lui Wilson Tang, fost bancher si nepotul fostului proprietar, Wally Tang. Wilson a reamanajat interiorul restaurantului, dar a pastrat aerul vintage, dat de cabina telefonica originala, scaunele din piele in stilul anilor ’20 sau decupajele din ziare celebrand istoria veche de 93 de ani a ceainariei. Preturile pentru un platou mic variaza intre 3 si 7 dolari, in timp ce un ceai traditional costa 1 dolar. Nu rata crevetii ‘siu mai’ si coltunasii  casei, care sunt absolut senzationali. Mai multe informatii despre locatia aflata pe strada Doyers 13, gasesti  aici.  

Cea mai veche ceainarie din New York: Nom Wah Tea Parlor.
Cea mai veche ceainarie din New York: Nom Wah Tea Parlor.

Nice Green Bo: Turistii fac adesea coada aici, pentru supa cu galuste de la  Joe’s Shanghai, dar localnicii prefera sa mearga la Nice Green Bo. Restaurantul ofera un meniu complet shanghai-nez, dar atractia principala o reprezinta supa cu galuste umpluta cu carne de crab si porc. Mai multe informatii despre locatia aflata pe strada Bayard 66, gasesti  aici.  

Epistrophy: Mobila vintage si bibelourile antice aduc un plus de farmec acestei locatii, unde poti savura un pahar de vin, o cafea sau un sandvis. Locul este minunat mai ales primavara, atunc cand geamurile cafenelei sunt larg deschise, pentru a da parca binete cartierului. Mai multe informatii despre locatia aflata pe strada Mott 200, gasesti  aici.  

Activitati pentru toate buzunarele

Muzeul Chinezilor din America: Acest muzeu exceleaza prin exponatele sale ciudate dar pline de relevanta. In prezent aici sunt deschise doua expozitii avand ca tematica benzile desenate: “Marvels and Monsters: Unmasking Asian Images in U.S. Comics, 1942-1986” si “Alt.Comics: Asian American Artists Reinvent the Comic.” In luna aprilie vei putea admira daca vii aici, doua manifestari ce au la baza moda: “Front Row: Chinese American Designers” si “Shanghai Glamour: New Women 1910s-40s.” Taxa de intrare costa in general 10 dolari, iar joia este gratuita. Mai multe informatii despre muzeul aflat pe Centre Street 215, gasesti aici.

Muzeul Chinezilor din America, nu tocmai un muzeu "normal"
Muzeul Chinezilor din America, nu tocmai un muzeu “normal”

LES Tenement Museum Neighborhood Walks: Cum poate fi mai bine explorat un cartier, decat luandu-l la pas? Invata istoria comunitatilor de imigranti de aici, facand o vizita la muzeul Lower East Side Tenement. “Mancarea din Lower East Side” reprezinta o modalitatea delicioasa de initiere. Adresa locatiei este Orchard Street nr. 103, iar informatii gasesti aici.

Pearl River Mart: Treci de posetele contrafacute de pe Canal Street si mergi la Pearl River Mart, un imperiu masiv unde gasesti marfuri ieftine, excentrice si cu un caracter de noutate, cum ar fi chimonouri stralucitoare si lampioane din hartie. Daca esti in cautare de suveniruri, locatia aflata la adresa 447 Broadway este alegerea perfecta.

Shopping ieftin la Pearl River Mart:
Shopping ieftin la Pearl River Mart:

Transportul in zona

Downtown Manhattan este relativ accesibil dinspre toate aeroporturile principale din New York. De la aeroportul JFK poti lua linia de metrou J, de la statia Jamaica Station-Sutphin Boulevard, pana la Canal Street din Chinatown. Transportul public dinspre LaGuardia si Newark poate fi ceva mai dificil, cu mai multe opriri si transferuri. Google Maps este cea mai buna modalitatea de alegere a optiunilor de transport in oras, indiferent ca iei un taxi, metroul sau apelezi la propriile picioare.

Optiunea cea mai ieftina este insa bicicleta. In New York ai la dispozitie optiunea Citi Bike Share, care iti ofera 10000 de biciclete, distribuite prin cele 600 de statii care impanzesc Manhattanul si parti din Brooklyn si Queens. Un abonament pentru o zi poate fi procurat de la orice chiosc de vanzare a presei, pentru 9,95 dolari, in timp ce unul pentru o saptamana costa 25 de dolari. Orasul a dezvoltat foarte mult infrastructura pentru biciclete, inaugurandu-se de curand o pista noua pe strada Allen, care leaga Chinatown de upper Manhattan.

Sfat de calatorie

Trezeste-te devreme si fa o plimbare prin parcul Columbus, cel mai mare parc public din Chinatown. Cunoscut de-a lungul istoriei sub numele de Five Points, aceasta zona a fost martora unor violente inimaginabile intre benzile orasului, descrise in filmul “Gangs of New York.” In prezent, este locul in care comunitatea de varstnici din Chinatown se aduna pentru exercitiile matinale de tai chi si pentru a juca mah-jongg. Ia-ti un ceai cu lapte si ceva de mancare, ocupa o banca si fii martor al ultimelor ramasite ale unei civilizatii in tranzitie.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Călător cu firimituri de talent la scris și la ocolit gropile. Pasionat de călătorii, dar și de povești care îți fac bagajele să sară singure în portbagaj, TukTuk Driver are o misiune simplă: să-ți arate lumea cu un strop de umor și multă inspirație. Când nu e la volanul TukTuk-ului, visează la următoarea destinație... sau la o cafea aromată. 🚗🌍 Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!