San Miguel de Allende
Foto: bpperry
America de Nord

Opt dintre cele mai frumoase orașe ale Mexicului

Nespus de greu să mă așez la masă, să deschid laptopul și să aleg cele mai frumoase orașe din Mexic. Am făcut o listă, am mai tăiat, am mai adăugat, am mai cerut o părere, am mai șters praful digital de pe fotografii și le-am mai aruncat un ochi. Unde mai pui că, după mai bine de un an pe pământ mexican, nici măcar nu pot să mă laud că domne, am văzut tăt; nimic nu mi-a scăpat.

Dar să lăsăm de-o parte regretele și reproșurile care niciodată la nimic n-au servit și să ne aplecăm către lista în care numai eu știu cu câtă greutate a trebuit să înghesui doar opt dintre perlele urbane ale Mexicului.

1 Cele mai frumoase orașe din MexicSan Miguel de Allende

san miguel de allende
Probabil cel mai fotogenic colț dintr-un oraș oricum fotogenic în fiecare piatră din alcătuire / Foto: Iulia Hau

Fără o căutare în prealabil, n-ai știi să decizi de unul singur dacă San Miguel de Allende e chiar oraș, sau jumate oraș-jumate sat, sau un sat mai mare sau… greu, dacă nu imposibil de dat un verdict. Vei înțelege, însă, de la prima privire de ce a încăput pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Vei mai înțelege, însă, și de ce aici nu ți se garantează contactul autentic cu localnicii, fără să te deranjeze, însă, nici atâtica.

Faptul că un număr însemnat de americani ieșiți la pensie sau, în orice caz, din câmpul tradițional al muncii, și-au cumpărat case și s-au retras aici a dat neîntârziat de lucru umorului național care s-a grăbit să susțină că în San Miguel de Allende călătoresc mexicanii ca să vadă americani. Dar asta îi eclipsează orașului barocul autohton din arhitectură împletit perfect cu construcțiile coloniale, în aceeași măsură în care un plop veștejit ar putea acoperi silueta unui elefant aflat în plină maturitate.

2 Cele mai frumoase orașe din MexicGuanajuato

Guanajuato
Centrul orașului Guanajuato, un loc de unde poate lipsi orice, mai puțin muzica de marriachi / Foto: Iulia Hau

Îmi amintesc că am ajuns aici după un drum de două ore cu autobuzul venind din mai-sus numitul San Miguel de Allende. Și era seară când am intrat în oraș, iar până am apucat să ajung la hostel, să-mi las bagajul și să mă ferchezuiesc pentru plimbarea indispensabilă de recunoaștere, noaptea își intrase sănătos în drepturi. 

Mă plimbam de zor pe toate străzile acelea pietruite, înțesate de actori ce invitau fără pudoare la turul Callejoneadei, clătinându-mă de entuziasm în fața clădirilor tăietoare de respirații. Și m-aș mai fi clătinat de mama focului dacă privirea nu mi-ar fi fost atrasă ca la un semn de standul cu tacos și quesadillas de unde se desprindeau în atmosferă mirosuri divine, iar pe stradă, o coadă însemnată de oameni.

Îmi amintesc ca și cum ar fi fost ieri cum, în tot timpul petrecut aici, a existat în atitudinea mea un entuziasm și o tendință pronunțată de a mă apuca să dansez step în fiecare moment și nu aș garanta că orele de yoga matinale din La Fuente de Guanajuato nu au avut meritul lor.

Aici – un videoclip filmat în Guanajuato, cu peisaje de la fața locului.

CITEȘTE ȘI
Prima vizita in Las Vegas

3 Cele mai frumoase orașe din MexicOaxaca

oaxaca
La 70 de kilometri distanță de oraș se află Hierve el Agua: un sistem de cascade pietrificate care nu pare să aibă nici de-a face cu lumea pe care o cunoaștem / Foto: Galyna Andrushko

Nu cunosc pe nimeni care, suficient de norocos să străbată aceste pământuri, să aibă cuvinte mai reci decât superlativele slăvirii și ale elogiului. Poate or exista, nu zic nu, dar personal nu mi-a fost dat să cunosc pe nimeni. Oaxaca e sinonim cu culturile indigene, maternitate pentru o bucătărie ce valorează aur, leagăn al tradiției și al culorilor și locul unde a înghețat eternitatea. Ca să descrii o săptămână în Oaxaca, ți-ar trebui spațiul necesar unui roman de Dostoievski, iar ca s-o uiți… vreo duzină de vieți. Aș renunța la prânz preț de o săptămână ca să-ți văd expresia feței când guști tlayuda tipică, unsă cu pastă de fasole neagră, presărată cu brânza de Oaxaca, îndestulată cu avocado, nopali, ciuperci și salată (varianta vegetariană a acestei tortilla tipice).

Acesta-i locul de născare al mezcalului și nu ai niciun motiv cât de cât rațional să pierzi un tur făcut într-o astfel de fabrică. Dar dă, te rog, la o parte imaginile impregnate de oțel și utilaje care ți se perindă prin fața ochilor la auzul cuvântului „fabrică” și închipuie-ți mai degrabă asamblajele de preparare a vinului din casa bunicului. 

Niciun motiv să nu vizitezi Monte Albán, zonă arheologică ce aparține Patrimoniului Mondial al Umanității și fostă capitală a culturii zapotece, fondată cu cinci secole înaintea erei noastre. Și absolut nicio scuză pentru a nu te scălda în Hierve el Agua: piscina naturală ce confruntă o formațiune de roci pietrificate și genul de loc în față căruia falca inferioară obișnuiește să se lanseze într-un picaj, urmând vertiginos cursul gravitației.

4 Cele mai frumoase orașe din MexicSan Cristobal de las Casas

San Cristobal de las Casas
San Cristobal este orașul mexican indigen prin excelență / Foto: Iulia Hau

Iată încă unul dintre colțurile în care Mexicul a primit cu brațele deschise și primește probabil în fiecare zi cete de expați din toată lumea care, naivi în judecata lor, vin aici să petreacă câteva zile (săptămâni, poftim) și se trezesc, luni, ani mai târziu îndrăgostiți și cuceriți iremediabil de-acest pâmânt magic. 

Este acesta, neîndoielnic, un oraș ce-ar putea fi gazdă poveștilor transpuse în romane și unul în care oricine, recent divorțat, cu copilul după el, fugit de-acasă sau fugind de școală, își poate găsi aici refugiul pentru a o lua de la zero descoperindu-și vocația de bijutier, barman, instructor de yoga, ghid turistic… orice. Ăsta-i locul!

Dar San Cristobal este mult înainte de centrul boem pentru nomazii moderni. Este în primul rând scena unde lumea indigena a ridicat pentru prima dată vocea întru recâștigarea drepturilor, după 500 de ani de opresiune. Asta îl transformă într-un simbol pentru Mexic, îl face să depășească statutul de model pentru vederile poștale și se transformă într-un loc de întâlnire cu o țară care mai are încă multe conturi de reglat cu trecutul.

5 Cele mai frumoase orașe din MexicGuadalajara

guadalajara
Catedrala Metropolitană din Guadalajara încadrată de planta de agave: născătoarea de tequila, cea de-atâtea păcate vinovată / Foto: Elijah-Lovkoff

Imaginează-ți că dacă Mexico City ar fi București, Guadalajara ar putea fi ușor de asemănat Clujului: acel al doilea oraș, mai fresh, mai aerisit, mai modern, mai ieftin, în care companiile de tehnologie se îngrămădesc să investească. Probabil există un astfel de oraș în fiecare țară și intervine acolo unde capitalele dezamăgesc prin exces, înăbușeală.

CITEȘTE ȘI
Top 10 destinații europene pentru un city break de iarnă

Locuitorii Guadalajarei (național numiți tapatíos) sunt de departe printre cei mai amabili și mai vorbăreți mexicani (aflându-ne în sânul unui popor prin excelență amabil și vorbăreț) și n-ar trebui nici să te surprindă, nici să te sperie dacă te vezi oprit din traseul tău, în plină stradă,  cu o abilitate de premiat, și ademenit spontan într-o conversație. Acesta-i pământul tequilei și al marriachilor, iar dacă de viață nocturnă și destrăbălare îți arde, celei din Guadalajara nu i-am găsit niciun beteșug.

Avenida Chapultepec, aflată într-o zonă privilegiată a orașului, este locul unde mi-am petrecut patru săptămâni din viață și voi da vina în parte pe atmosfera contagioasă din Hostelul Hospedarte Chapultepec căruia nu ar trebui să i se subestimeze niciodată potențialul adictiv. Aș încerca să neg că barurile ce-ncadrează acest bulevard de-o parte și de alta, împreună cu afurisitele lor de 2×1 la tequila și mezcal n-au avut nimic a face, dar mi-aș asuma riscul ca o astfel de afirmație să-mi înghețe pe loc apa din pahar.

6 Cele mai frumoase orașe din MexicPuebla

puebla
O mostră sumară despre ce pot face culorile Pueblei retinei neavizate / Foto: Iulia Hau

Dacă vrei să înțelegi câtă suflare există pe teritoriu mexican, ia exemplul acestui oraș – Puebla. E măricel și important din punct de vedere administrativ, dar nici cel mai mare, nici cel mai important. Senzația de sufocare sau de namilă de oraș nu îi face nici avansuri și totuși aici sălășluiesc peste șase milioane de suflete. Culorile străzilor sunt atât de aprinse și de vii, iar atmosfera atât de pitorească încât ajungi sa te întrebi cum poate un loc să te facă să te gândești simultan la tradiție și la benzi desenate.

Dacă nu ai înțeles niciodată de ce unii ridică mâncarea la rangul de artă, e limpede că n-ai încercat bucătăria pueblană. Și nici măcar nu o să încerc să o descriu – mă dau bătută înainte de start pentru că știu cum bietele cuvintele nu vor reuși să-i facă cinste.

Fie și numai plimbatul pe străzile centrale, prin piețe, Zocalo, Barrio del Artista, cartierul Xanenetla, Los Sapos (notezi, da?) și pupilele tale o să se dilate ceva de groază. Dar dacă îți mai propui și să vezi ce au împrejurimile Pueblei de oferit… mă aștept să iei serios în considerare obținerea cetățeniei mexicane și să te apuci de scris răvașe de rămas bun celor de acasă.

7 Cele mai frumoase orașe din MexicMerida

merida mexic
Merida: la pas pe străzile din imediata vecinătate a centrului – pentru că așa arată străzile oarecare ale Mexicului / Foto: sorincolac

Iar dacă avionul cu direcția partea cealaltă a oceanului o să te ducă în Cancun (pentru că așa obișnuiesc avioanele cu destinația „Mexic”), iar sfaturile mele valorează ceva în ochii tăi, petrece cât mai puțin timp aici și ia repede autobuzul către Mérida. Nu e doar cel mai mare oraș al Peninsulei Yucatan, dar este locul în care te-ai putea vedea lesne la o vârstă respectabilă, plimbându-te agale la braț cu jumătatea sprijinită în baston, convinși amândoi de faptul că viața asta, cu toate neajunsurile ei, a naibii dacă nu merită trăită.

CITEȘTE ȘI
Top 10 destinatii pentru familii

Citește mai multe despre Merida, frumosul oraș mexican!

În călătorii, am învățat un lucru greu de contrazis: capacitatea pe care o are un loc de a te lua pe sus, pe valul farmecului, este constrânsă enorm de locurile din care vii, cele mai recente văzute. Suntem de acord până aici? Bon. Dar mai sunt și locuri (iar Mérida se numără printre ele) care reușesc să se sustragă cumva de la această condiție și să impresioneze oricum. 

Pentru că, după 12 luni petrecute în Mexic nu mă mai așteptam să îmi tresalte inima la nimic, dar iată că arhitectura duală a orașului (colonială pe de-o parte, belle epoque, pe celalaltă), gălăgia de cenote aflate în vecinătate, barurile din care ritmurile cubaneze o iau la goană afară pe străzi începând cu miezul zilei, vecinătatea siturilor maya (și vorbesc aici de una dintre cele șapte minuni ale lumii moderne: Chichen Itza) și existența celui mai dotat, complet, încântător hostel la care am stat în Mexic toate-acestea mi-au demonstrat că Mexicul nu și termină așa repede așii din mânecă.

8 Cele mai frumoase orașe din MexicMazatlán

mazatlan
O faleză aliniată cu restaurante pescărești în care bucătăria mexicană se întrece pe ea însăși și un oraș care respiră surf cu fiecare briză / Foto: via wallpaperflare.com

Mazatlán se află cumva la granița a ceea ce mexicanii din centru, respectiv sud, privesc cu teamă și îngrijorare și numesc „nordul țării”. Deși faima de destinație litorală mexicană nu se apropie nici cu vârful de celebrele Cancun, Acapulco, Los Cabos sau Puerto Vallarta (iar asta reprezintă un avantaj incontestabil), Mazatlán este locul în care mulți au ajuns și mulți au rămas. 

Având valurile Pacificului drept aliate, aici își petrec vacanțele/viața tineri superbi, pasionați de surf, lesne de zărit la ore tinere ale dimineții încălecând primele valuri ale zilei. Iar dacă vrei să mergi la sigur, cazează-te (sau fă voluntariat în schimbul cazării și micului dejun) la Funky Monkey Hostel; vei da acolo de-o comunitate fresh de tineri, frumoși, iubitori de grătare pe terasa de pe acoperiș.

Despre faleza ce-mbrățișează aici oceanul pe parcursul a 21 de km se spune că ar fi a doua cea mai întinsă din lume, dar eu aș merge mai departe spunând că-i un loc de unde nu ai refuza să vezi soarele cum se ascunde în mare, seară de seară, până la sfârșitul vieții. Străbate-o fie alergând, fie din spatele ghidonului sau, dacă ești pus pe ghidușii, de pe bancheta din spate a unei foste mașini de golf, în muzica mișcătoare de șolduri a ultimelor hituri reggaeton, cu briza mângâinu-ți fața și fluturându-ți pletele. Unde găsești tu o fostă mașină de golf, întrebi? Fii pe pace, o să-și croiască ele drum în vecinătatea ciocanului, scăriței și nicovalei tale cu volumul dat la maxim.


Pentru mai multe povești de călătorie, accesează blogul Iuliei – La pas molcom

Citește și: 7 lucruri unice despre Mexic

Booking.com

About the author

Iulia Hau

Iulia a declarat război atletismului turistic și listelor înțesate de „to do” din călătorii. Păstrează cele mai frumoase amintiri în poveștile oamenilor pe care i-a cunoscut departe de casă și din drumurile bătute per pedes, despre care vorbește pe îndelete pe blogul La pas molcom.

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

banner animawingsBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!