san francisco
America de Nord

7 lucruri de făcut și văzut în San Francisco, după un zbor cu Turkish Airlines

bannere grecia 1

San Francisco e unul dintre cele mai frumoase și interesante orașe din Statele Unite. Micuț, elegant, înțesat de locuri misterioase sau grandioase, care abia așteaptă să-ți spună povestea lor, San Fran este una dintre acele destinații pe care poate nu le ai în primă fază pe radar, dar care ar trebui atinse măcar o dată-n viață.

Am profitat și noi de excelentul orar de zbor către San Francisco al companiei Turkish Airlines și, după un zbor relaxant, via Istanbul, cu conexiuni perfecte (vezi orarul la finalul articolului), am aterizat pe coasta de vest a Statelor Unite, urmând a scotoci vreme de câteva zile ruda mai mică a Los Angeles-ului, aflată la 600 km nord de acesta.

Înainte de a-ți prezenta cele șapte sugestii în privința lucrurilor de văzut și făcut în San Francisco, trebuie să știi că inițial orașul s-a chemat Yerba Buena – ușor de tradus, nu-i așa? Iarba Bună – fiind fondat în anul 1776. Actuala denumire o are din 1846, iar actuala piață Portsmouth Square, din Cartierul Chinezesc, era locul în care, pe vremuri, se afla principala piață din Yerba Buena.

san francisco

De altfel, dacă tot a venit vorba de Chinatown, e de menționat că în San Francisco se află (după unele surse) cel mai mare cartier chinezesc din afara Asiei, și cel mai vechi din America de Nord. Se întinde pe o distanță de 1,6 km și o lățime de 1 km, aici locuind peste 100.000 de oameni. Tot în San Francisco se află și cel mai mare și mai vechi Japantown din Statele Unite, unul dintre ultimele trei care au rămas în America.

Orașul e construit pe nu mai puțin de 50 de dealuri și chiar dacă unii au impresia că e vorba de 7 sau 9 dealuri, acestea sunt mult mai multe, fiecare dintre ele purtând un nume. Așa se face că în S.F. vei întâlni Russian Hill, Nob Hill, Twin Peaks și așa mai departe. Și tot așa se explică imaginile clasice, cu tramvaiele care coboară pantele orașului. Dar hai să trecem în revistă ce să vezi și ce să faci în San Francisco, pe parcursul a câteva zile:

1 Vizitează China Town

China Town san francisco
China Town

Dacă tot am menționat-o, o trecem prima pe listă. Reținem, însă, faptul că San Francisco are în total patru cariere chinezești! Cel pe care-l recomandăm, însă, este cel de pe Grant Avenue. Există mai multe clasamente în privința celor mai mari Chinatown-uri din afara Asiei. Unele îl plasează pe acesta pe primul loc, altele îl trimit pe locurile 2 sau 4, dar asta are, totuși, mai puțină importanță.

Important e că zona este atât de mare încât cuprinde două spitale, mai multe parcuri și atrage anual mai mulți vizitatori decât o face celebrul pod Golden Gate. Dacă îți place mâncarea chinezească, desigur că aici este raiul acesteia din San Francisco. Interesant este că în 1906, un cutremur, urmat de un incendiu, au distrus cartierul chinezesc, după care municipalitatea a angajat câțiva arhitecți americani desemnați să refacă zona, sugestia fiind că aceasta trebuie să arate mai autentică decât vechea versiune. Arhitecții și-au făcut treaba excelent!

2 Plimbă-te cu tramvaiul

cable car san francisco
O plimbare cu tramvaiul

Probabil ai în memorie fotografiile cu tramvaiele care străbat orașul San Francisco, una destul de atipică pentru orașele americane. Locuitorii S.F. sunt însă foarte mândri de tramvaiele lor, care au rămas integrate în ultimul sistem de deplasare pe cablu din lume, operat manual.

În perioada de aur, prin oraș circulau 23 de tramvaie. Astăzi au rămas doar trei, suficiente pentru a încânta orice turist dornic de o experiență inedită. Pentru că, desigur, aproape toată lumea care se urcă în aceste tramvaie sunt turiști și vizitatori ai orașului.  Primul tramvai a apărut în 1873 și a avut un succes rapid, motiv pentru care aceste mijloace de deplasare s-au înmulțit. În 1892 au apărut și primele tramvaie electrice, așa încât cele operate manual și-au pierdut, treptat, din interes.

3 Relaxează-te în Alamo Square

Alamo Square e unul dintre cartierele rezidențiale din San Francisco, parcul de aici fiind celebru pentru șirul de case în stil Victorian, care se întinde de-a lungul străzii Steiner, cele care apar adesea în cărțile poștale vintage.

De fapt, întreaga zonă e dominată de un aer Victorian, aici incluzând parcul Alamo, în care se află un loc de joacă pentru copii și un teren de tenis. Un parc frecventat atât de localnicii care-și plimbă relaxați câinii, cât și de turiștii aflați în căutare de fotografii cât mai bune pentru Instagram. În zilele senine, din mijlocul parcului se pot vedea clădirea Transamerica Pyramid și vârful podului Golden Gate.

4 Plimbă-te pe Lombard Street

Lombard Street
Lombard Street

Probabil Lombard Street e cea mai celebră stradă din San Francisco. Una atât de cunoscută încât până și în România s-a făcut acum câțiva ani un serial care se numea… Strada Lombarzilor. De ce e atât de cunoscută Lombard Street? Pentru că este numit adesea „cea mai cotită stradă din lume”.

În realitate, însă, nu e nici măcar cea mai cotită din San Francisco (aceasta este Vermont Street), nici cea mai abruptă. E drept că o porțiune din Lombard Street conține opt ace-de-păr, designul fiind realizat în acest mod pentru a opri alunecările de teren de pe dealul pe care se află strada. În orice caz, o plimbare aici e un prilej grozav de a face fotografii frumoase, mai ales că traficul e foarte relaxat, viteza maximă fiind de 8 km/h. Nu că ai putea merge cu mai mult…

5 Evadează de pe Insula Alcatraz

Alcatraz
Alcatraz

Înainte de a „evada”, ia un vaporaș până acolo: Alcatraz se află la circa 2 km distanță de țărm și, se știe, micuța insulă a fost folosită pentru construcția uneia dintre cele mai temute și mai securizate închisori din istorie. Care a funcționat ca închisoare federală între 1933 și 1963.

Pe insulă funcționa de ceva vreme un fort (din 1850), dar ideea unei închisori a venit ca urmare a faptului că mulți deținuți periculoși cauzau probleme în închisorile de pe continent, prin urmare s-a căutat o soluție în așa fel încât să le reducă acestora aproape de zero șansele de a evada. Alcatraz a fost locuință temporară și pentru câteva figuri istorice, precum Al Capone. După ce s-a închis, locul s-a transformat într-o atracție turistică.

Sunt multe de spus despre Alcatraz (care s-ar traduce prin „păsările ciudate”), inclusiv faptul că, se spune, e un loc bântuit și că niciunul dintre deținuți nu a reușit să evadeze. În mod cert, Alcatraz e un loc pe care să nu-l ratezi dacă ajungi în San Francisco.

6 Explorează FishermansWharf, Pier 39 și Ghirardelli Square

Aceste trei locuri sunt cele mai vizitate de către turiștii care ajung în San Francisco. Și pe bună dreptate, fiindcă se află într-o zonă accesibilă, în port. Poți începe cu Fisherman’s Wharf, aflat la intersecția dintre străzile Jefferson și Taylor. Vei remarca imediat artiștii stradali și celebrul semn cu I (heart) SF, care atrage în mod clasic turiștii pentru câteva fotografii.

La câteva minute spre est, Pier 39 e un loc în care se poate face shopping de calitate, dar în care se află și câteva atracții interesante, în special pentru copii (dar nu numai): un carusel, un acvariu, restaurante etc. Acesta este locul în care cei mici pot observa și leii de mare, care ies adesea din apă pentru a sta la soare.

În fine, în apropiere de cu Fisherman’s Wharf se află și Ghirardelli Square, o altă zonă de shopping și restaurante, găzduită de fosta fabrică de ciocolată Ghirardelli, care amintește de vremurile apuse prin prezența unei fântâni de ciocolată și a unui magazin delicios.

7 Vizitează podul Golden Gate

golden gate
Podul Golden Gate

L-ai văzut în atâtea filme și în atâtea fotografii, încât în momentul în care-l vei vedea în realitate probabil că vei simți cum te cuprinde emoția. Golden Gate nu este doar unul dintre cele mai vizitate obiective ale orașului, ci și una dintre cele mai fotografiate construcții din lume.

Practic, poți vedea Golden Gate cam din orice punct al orașului, iar unele persoane chiar se întrec a găsi locuri inedite din care să-l surprindă în fotografii. Îl poți traversa cu mașina sau cu bicicleta. Sau pur și simplu îl poți parcurge pe jos, acesta fiind cel mai eficient mod pentru a realiza cât este de măreț.

Ca fapt divers, culoarea podului Golden Gate este numită International Orange și ea nu a fost inițial pe lista de culori propuse pentru vopsirea podului care a fost inaugurat în 1937, după 4 ani de lucrări. Fusese folosită drept culoare de tranzit, de protecție a oțelului, dar arhitectului i-a plăcut atât de mult încât a păstrat-o. Podul are o lungime de 2,73 km, a costat 35,5 milioane de dolari și 11 oameni au pierit pe parcursul lucrărilor.

Acestea sunt principalele atracții ale orașului San Francisco, cele în care am zăbovit mai mult. Însă metropola americană are și alte locuri speciale, care merită o vizită, precum Parcul Golden Gate, Union Square, Exploratorium, dealul Twin Peaks, Muzeul de Artă Modernă, Grădinile Japoneze, Coit Tower și așa mai departe.

san francisco
Palatul Artelor

Orarul de zbor Turkish Airlines pentru San Francisco

turkish airlines

Am ajuns în San Francisco cu ajutorul Turkish Airlines, care operează zboruri zilnice din București, via Istanbul. La dus, distanța București – Istanbul se parcurge în 1,15 ore, având de ales, în funcție de ora de plecare, o așteptare de 1,40 ore sau de 6 ore (plecare din București la ora 5.50 sau la ora 10). Distanța Istanbul – San Francisco se parcurge în 13,25 ore (plecare la 13.05, sosire la 16.30, ora locală). Zborurile din Istanbul sunt operate zilnic cu o aeronavă Boeing 777. Cele pe distanța București – Istanbul sunt operate cu Airbus 330-300 sau cu Airbus 330-200.

La întoarcere, plecarea din San Francisco este la 18.10, urmând a ajunge în Istanbul la 17.10. Conexiunea spre București este foarte bună, avionul decolând spre Capitală la 18.45, cu aterizare la 20.05.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.Booking.com

evomag.ro
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Centrul de preferințe pentru confidențialitate

Necessary

Advertising

Analytics

Other