America de Nord

Ce sa faci si ce sa vezi in Havana, capitala Cubei

Havana este unica. Unde altundeva poti gasi masini americane de epoca ce sunt puse in miscare de motoare rusesti, magazine care vand la ratie aflate langa resedinte coloniale impozante si sloganuri revolutionare mazgalite pe peretii cladirilor care gazduiesc petreceri ce dureaza toata noaptea? Havana ne-a dat salsa si mamba, romul Havana Club si trabucurile Cohiba. Ce sa faci si ce sa vezi in Havana?

Ce poti vedea in Havana

Habana Vieja ofera vizitatorilor sai una dintre cele mai elegante colectii de edificii urbane din intreaga America – Orasul Vechi gazduieste peste 900 de cladiri de importanta istorica. De departe cel mai tare tur este al celor patru piete principale: Plaza de Armas, Plaza Vieja, Plaza de San Francisco de Asís si Plaza de la Catedral.

havana
Imagine clasica din Havana

Museo de la Revolución (Muzeul Revolutiei) se afla in fostul Palat prezidential.  Muzeul gazduieste expozitii in ordine cronologica, de la etajele superioare, incepand cu cultura pre-columbiana a Cubei si coborand pana la regimul din zilele noastre. (telefonul muzeului: 00 537 862 4093; adresa: Refugio No 1; este deschis zilnic de la ora 10 pana la ora 17, taxa de intrare este de 3 lire sterline plus inca 1,50 lire, daca ai aparat foto).

In anul 1940, Ernest Hemingway a cumparat Finca la Vigía, o vila in San Francisco de Paula, la 10 mile sud-est de Havana. El a trait acolo pana in anul 1960, iar casa a ramas neschimbata (Carretera Central; deschis intre 9 si 16.30, de miercuri pana luni, taxa de intrare: 3 lire plus inca 1,50 pentru aparat foto).

havana
Capitoliul

Malecón, faleza Havanei care se intinde pe mai bine de 8 kilometri, este una dintre atractiile principale ale orasului. Inaugurata la inceputul anului 1900, ca bulevard  langa ocean, a fost ani la randul un loc favorit de intalnire pentru indragostiti, filozofi si poeti.

Niciodata nu te afli departe de o plaja idilica. Playas del Este incepe la aproape 18 kilometri est de capitala Cubei, la Bacuranao. In lunile iulie si august, intregul oras Havana vine aici sa se relaxeze pe nisipul fin si auriu, la malul apelor limpezi de pe frumoasa coasta a Oceanului Atlantic.

Unde poti sa mananci si sa bei in Havana

Los Nardos este unul dintre lanturile de restaurante semi-private din Havana, operate de compania spaniola Asturianas. Portiile de mancare sunt aici mari si satioase, iar meniul include rac in sos catalan, creveti cu usturoi si sote de legume si o paella spaniola (adresa locatiei: Paseo de Martí 563).

havana
Faleza Malecon

La Restaurante el Templete, specialitatea este pestele, suculent si gatit ireprosabil, fara prea multe pretentii. Savureaza “marmitako” – pregatit de bucatarul basc Arkaitz Etxarte – o tocanita din ton, cartofi si ardei. (Telefon: 00 537 866, adresa locatiei: Ave del Puerto 12).

La La Guarida’s poti manca preparate precum specialitati de peste marin in sos de cocos si pui in sos de miere si lamaie. Rezervarile se pot face la telefon: 00 537 866 9047, iar adresa locatiei este Concordia 418, intre Gervasio & Escobar).

La Imprenta serveste preparate precum “ceviche” (fel de mancare popular in America Centrala si de Sud), rac la gratar cu orez si o selectie variata de vinuri (telefon: 00 537 864 9581; adresa locatiei: Mercaderes 208).

Dincolo de Dársena de los Franceses se afla un local extrem de popular numit Divina Pastora, cu un meniu international dar si cu specific cubanez, in care atractia principala o reprezinta fructele de mare. Lista de vinuri este si ea variata, poti bea si diverse cocktailuri si poti asculta muzica live (adresa locatiei este: Parque Histórico Morro y Cabaña).

Marele teatru din Havana

Unde te poti caza in Havana

Casa 1932 poarta amprenta curentului Art Deco. Tot ceea ce atingi aici este vechi. Proprietarul este un designer, expert in istoria locala si o adevarata enciclopedie ambulanta, care iti poate oferi informatii din orice domeniu, de la filme cubaneze pana la istoria farmaceutica din aceasta tara. (Adresa locatiei: Campanario 63 intre San Lázaro & Lagunas; preturile pornesc de la 25 de lire).

Cele doua camere de la Marta Vitorte iti ofera cazare intr-o locatie de lux, mobilata elegant, fara a mai pune la socoteala si micul dejun delicios, serviciile de curatenie, personalul si terasa care iti ofera o priveliste de neuitat a orasului Havana. Telefon: 00 537 832 6475; martavitorte@ hotmail.com; adresa locatiei: Calle G 301 Ap. 14, intre Calles 13 & 15; preturile pornesc de la 25 de lire).

Mesón de la Flota este o taverna spaniola veche, aflata chiar langa eleganta Plaza Vieja. Cele cinci camere, fiecare cu un stil aparte, au podele mozaicate si balcon. La parter, restaurantul locatiei este specializat in gustari tapas si dansuri flamenco. (Telefon: 00 537 863 3838; adresa locatiei: Mercaderes 257 intre Amargura & Brasil; preturile pornesc de la 65 de lire).

Daca vrei sa cheltui bani, cazeaza-te la Hotel Conde de Villanueva. Acesta este o fosta resedinta coloniala, avand camerele in jurul unei curti interioare. Acestea au vitralii, candelabre si sculpturi (Adresa locatiei: Mercaderes 202; preturile pornesc de la 105 lire).

Arta baroca se intalneste cu cea minimalista in Palacio del Marqués de San Felipe y Santiago de Bejúcal, acolo unde poti admira opere apartinand unor artisti cubanezi renumiti, intr-o frumoasa paleta coloristica caraibeana. (Adresa locatiei: Calle des los Oficios 152 esquina a Mercaderes; preturile pornesc de la 160 de lire).

Strada din centrul orasului

Cand e bine sa vii in Havana

Alatura-te festivitatilor din timpul Carnavalului, care se desfasoara in lunile iulie si august, sau vino in octombrie, atunci cand are loc Festivalul de muzica contemporana din Havana. Perioada uraganelor incepe in septembrie si tine pana in luna noiembrie.

Transportul in Havana

Taxiurile private sunt disponibile in jurul marilor hoteluri si sunt prevazute cu aparat. Taxiurile de stat, in culori galben si negru sunt mai ieftine, dar nu au aparat – asa ca e bine sa negociezi tariful inainte de a te urca in ele. Compania de autobuze Havana Bus Tour opereaza pe trei rute principale (un bilet valabil toata ziua costa 4 lire).

O imagine clasica pentru Havana: automobilele anilor 50
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

4 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • […] Havana e un oraș plin de viață. Capitala Cubei e binecuvântată cu multă lumină, parțial datorită faptului că urbea se scaldă în majoritatea zilelor într-o permanentă baie de soare. Dar această lumină provine și din alte lucruri – căldura localnicilor și muzica ce răsună aproape de peste tot sunt două elemente definitorii pentru Havana. Un oraș în care sunt atât de multe de văzut și făcut și în care o simplă plimbare poate deveni o experiență plină de sunet și culoare. Nu vom vorbi acum despre locurile de vizitat în Havana, ci vom dezvălui câteva dintre cele mai interesante și mai puțin cunoscute lucruri despre acest oraș, minunat. […]

    • Articol bun, pina in momentul transportului, cind a zbarcit-o… Nu numai prin moscova se poate ajunge acolo…

      • Corect! Articolul e mai vechi, nu era updatat. Până la updatare, am scos partea cu Aeroflotul. 🙂
        Mulțumim!

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!