pui kung pao
Foto: 4kodiak
Retetele lumii

Retetele lumii: pui Kung Pao (China)

Gong bo gai ding sau pui kung pao cu alune este un binecunoscut preparat, inclus in meniurile condimentate ale provinciei Guizhou din partea central-sudica a Chinei. Povestea spune ca puiul kung pao a fost inventat de un angajat al garzii regale (gong boa), care a devenit mai tarziu guvernator al provinciei.

pui kung pao
Foto: 4kodiak

Aceasta mancare delicioasa a fost adusa in Statele Unite de catre imigrantii din privincia Sichuan, care au adaugat alune la reteta originala. De atunci, acesta a devenit cel mai popular preparat chinez din SUA.

Ingrediente pentru 3-4 portii pui Kung Pao:

•    o jumatate kilogram piept de pui sau pulpa, fara os, piele si taiata cubulete mici
•    1 lingurita vin de orez sau sherry
•    1 lingurita sos de soia
•    1 lingurita malai
•    1 lingurita sare
•    2/3 cani apa sau ciorba
•    2 lingurite sos de soia
•    2 lingurite vin de orez sau sherry
•    1 lingurita otet chinezesc
•    2 lingurite zahar
•    1 lingurita sare
•    1 lingurita malai
•    ¼  cana cu ulei
•    4-6 ardei iuti uscati
•    1 lingurita usturoi pisat
•    1 lingurita ghimbir pisat
•    1/3 cana cu alune prajite
•    1 lingurita ulei de susan

Mod de preparare pui Kung Pao:

reteta pui Kung Pao

1.    Intr-un vas mare, amesteca puiul cu vinul de orez sau cu sherry, cu 1 lingurita de sos de soia, 1 lingurita de malai si sare si pune deoparte la marinat, pentru cel putin 30 de minute. Scoate puiul din sosul marinat si usuca-l.
2.    Intr-un vas mai mic, amesteca apa cu 2 lingurite de sos de soia, orez de vin sau sherry, cu otetul, zaharul si sarea. Adauga condimente pentru gust si inca o lingurita de malai.
3.    Incalzeste uleiul intr-o tigaie sau intr-un vas la foc mediu. Adauga ardeii iuti si amesteca pana ce amestecul capata o culoare inchisa, timp de 30 de secunde. Adauga usturoiul si ghimbirul si amesteca inca 30 de secunde. Pune puiul si amesteca pana ce carnea se patrunde, inca 3-4 minute.
4.    Lasa focul mai mic. Pune sosul peste pui si fierbe pana ce acesta se ingroasa, iar daca devine prea gros mai adauga apa.
5.    Ia amestecul de pe foc, adauga alunele si uleiul de susan si serveste cu orez.

Variatiuni pe aceeasi tema:

•    Kung pao vegetarian: inlocuieste carnea de pui cu cubulete de branza tofu si elimina malaiul din faza de marinare. In functie de preferinte, poti praji branza tofu inainte.
•    Inlocuieste ardeii iuti cu 2 lingurite de seminte uscate provenind de la ei sau cu 2 lingurite de pasta de fasole iute.
•    Amesteca intr-un sfert de cana arpagic usturoi dupa ce ai prajit carnea de pui, dar inainte de a adauga sosul. Mai prajeste timp de 1-2 minute, apoi poti pune si sosul.
•    Legumele pot fi inlocuite cu ceapa, ardei gras sau telina.
•    Daca nu gasesti otet chinezesc, poti inlocui cu otet din vin rosu sau otet balsamic.

Citeste si: Retetele lumii – Bouillabaisse (Franta)

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!