Dubrovnik. Adorata de oameni precum John Malkovitch, regele Iordaniei si Papa Ioan Paul al II-lea, aceasta ‘nestemata a Adriaticii’ este considerata Venetia Europei de Est, dar fara inundatii. Cel mai sudic oras din Croatia, Dubrovnik, a fost unul dintre centrele de dezvoltare a limbii si literaturii din aceasta tara si este locul unde au trait numerosi poeti, dramaturgi, pictori, matematicieni si alti savanti de renume. Minunatul oras vechi de aici a fost inclus in Patrimoniul Mondial al UNESCO in anul 1979, iar farmecul sau atrage turistii care vor sa cunoasca spiritul mediteranean, evitand aglomeratia din Grecia si Italia.
Orasul este perfect pentru vizitatori, iubitorii de plaja si pentru cei aflati in cautarea unei vieti de noapte active. Desi multe dintre cladirile orasului au fost distruse de cutremurul din anul 1667 si de bombardamentele din timpul Razboiului Croat de Independenta din anii ’90, el a fost in majoritate reconstruit si este considerat in continuare cel mai bine pastrat secret al Croatiei.
Hoinareste prin Stradun
Ia o cafea si un croissant in timp ce ratacesti pe strada principala din Dubrovnik, Stradun. Pe vremuri mlastina, Stradun este acum un loc in care localnicii si turistii deopotriva se aduna atat ziua cat si la caderea serii. Cu numeroasele sale cafenele si restaurante, strada este un loc minunat pentru a te relaxa dupa ce ai vizitat o zi intreaga atractiile orasului.
Palatul Sponza
Palatul Sponza din Dubrovnik a fost construit in anul 1522, initial ca punct vamal, unde negustorii aduceau marfuri din toata lumea si plateau o taxa inainte de a le comercializa. Palatul este un exemplu al arhitecturii croate simpliste, care iti sare in ochi inca de la prima vedere. In prezent Palatul Sponza adaposteste arhivele orasului si poate fi vizitat gratuit, fiind si un refugiu din calea soarelui. Nu trece cu vederea cladirea gotica si ferestrele in stil renascentist.
Fantana lui Onofrio
Ridicata in anul 1438 de catre arhitectul italian Onofrio della Cava, fantana cu 16 laturi a fost partial distrusa in urma cutremurului din 1667, dar ramane o reprezentare rustica a vechii arhitecturi a orasului Dubrovnik. Fantana a facut parte din reteaua de apa a orasului, construita in secolul 15 si a fost considerata la vremea sa o capodopera arhitecturala. Fa un popas la aceasta uriasa fantana, care a asigurat rezerva de apa a croatilor in timpul razboiului din anul 1992.
Catedrala din Dubrovnik
Pentru un refugiu la umbra si pentru sansa sa de a vedea o opera de arta, intra in catedrala. Constructia curenta a fost ridicata in anul 1673, de catre arhitectul roman Andrea Buffalini, cu scopul de a inlocui catedrala originala din secolul 12, care a fost distrusa de cutremur. Aici se afla polipticul lui Titian, Adormirea Maicii Domnului precum si craniul Sf. Blaise, inchis intr-o coroana cu pietre pretioase. Cand alt cutremur a lovit in anul 1979, sapaturile efectuate sub catedrala au scos la iveala o alta catedrala romana aflata sub cea curenta. Continuarea lucrrailor de excavatie a scos la iveala alta biserica sub aceasta, datand din secolul 6.
Palatul lui Rector
Proiectat de Onofrio della Cava – acelasi care a proiectat si fantana lui Onofrio – palatul lui Rector a avut o istorie zbuciumata. Cladirea originala a fost complet distrusa in anul 1435 de catre o explozie. Al doilea etaj al palatului reconstruit a fost din nou distrus de inca o explozie care a avut loc in 1463 si intreaga cladire a avut de suferit si mai mult de pe urma cutremurului. Ca urmare a numeroaselor lucrari de reconstructie, palatul reuneste in prezent mai multe stiluri ale mai multor designeri, adunate de-a lungul secolelor.
[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 2″ ]Alte locuri care merita vazute in Dubrovnik
Plimbandu-te pe strazile din Dubrovnik, sunt si alte monumente care iti vor retine atentia intr-o plimbare. Coloana lui Roland are un steag inalt din piatra apartinand legendarului cavaler cu acealasi nume. Hoinareste intr-o dupa-amiaza in jurul zidurilor orasului vechi, de unde ti se desfasoara in fata ochilor privelisti minunate. Manastirea franciscana din Dubrovnik este o biserica in stil baroc, care adaposteste un spatiu religios roman si a treia farmacie ca vechime din lume.
Plajele din Dubrovnik
Plajele ofera celor care vin in Dubrovnik nenumarate optiuni pentru practicarea inotului, pentru bronzat si mers cu barca. Plaja Banje este cea mai convenabila, datorita apropierii sale de Orasul Vechi. Ea ofera de asemenea si cea mai frumoasa priveliste a zidurilor orasului Dubrovnik. Daca vrei sa faci un popas aici, poti inchiria sezlonguri si umbrele de la Clubul EastWest, sau poti pur si simplu sa stai pe prosop si sa te bucuri de razele soarelui mediteranean.
Plaja Copacabana, aflata in Peninsula Babin Kuk, este una foarte placuta, care se adreseaza familistilor. Apa nefiind foarte adanca, copiii se vor distra pe toboganele acvatice, iar adultii vor putea practica schiul nautic, windsurfing si alte sporturi pe apa. In Peninsula Lapad, iubitorii de soare se vor bucura de plajele aflate in fata marilor hoteluri – dar spre deosebire de alte zone, unde hotelurile au in proprietate intinderile de nisip din fata lor, aici aceste plaje sunt publice.
Plaja Sv Jakov este cunoscuta de un numar mic de turisti si adorata de localnici. Pentru a ajunge aici, trebuie sa mergi la est de poarta Ploce, sa treci de Hotel Argentina si de fosta manastire apoi sa cobori numeroasele scari care te vor duce catre aceasta intindere de nisip linistita si izolata.
Viata de noapte in Dubrovnik
Desi noptile aici nu sunt aprige si scapate de sub control ca in Barcelona sau Mykonos, orasul Dubrovnik va satisface gusturile celor care iubesc barurile in aer liber, muzica si spectacolele live, asemanatoare cu cele din Venetia. Cluburile si discotecile nu sunt deschise tot timpul, dar nu vei duce lipsa de barurile din Stradun, din Orasul Vechi, unde accesul autovehiculelor este interzis.
Cafenelele de pe marginea drumului, printre care Café Festival, aflata langa manastirea franciscana, sunt locatii perfecte unde oamenii vin sa se relaxeze si sa bea un pahar de vin. Strazile inguste ale Orasului Vechi ofera o atmosfera extrem de placuta.
Pentru cei care vor sa incerce ceva nou, e recomandata o urcare la Buza Bar (Ispod Mira), la apusul soarelui, locatia aflandu-se chiar pe stanci. Hemingway (Pred Dvoram) este un bar unde se servesc cocktailuri, cu scaune confortabile si un meniu cu 30 de pagini.
Iar pentru cei carora le place atmosfera din Irish pub-uri, alegerea perfecta este Karaka, de pe strada Od Polaca, chiar langa Stradun, unde se pot racori cu o halba de Guinness. Fuego (aflat langa Poarta Pile, langa Orasul Vechi) cunoscut si drept clubul Latino, este unul dintre cele mai bune si mai aglomerate cluburi de noapte din Dubrovnik.
El gazduieste mai multe genuri de evenimente muzicale si are un interior cool, personal serviabil si preturi surprinzator de accesibile. Bikers’ Café, de deasupra Orasului Vechi, are o atmosfera mai ‘rock and roll’, in timp ce mult mai linistita cafenea Troubadur Jazz (de langa Piata Gundulic) este deschisa pana tarziu in noapte.
[/nextpage]
[…] George Bernard Show spunea ca “Cei care cauta paradisul pe pamant trebuie sa vina in Dubrovnik”. Cea mai eleganta colectie de hoteluri ale Croatiei, hotelurile Adriatic Luxury, reprezinta o […]