Europa

Ce sa faci si ce sa vezi in Dubrovnik

Dubrovnik. Adorata de oameni precum John Malkovitch, regele Iordaniei si Papa Ioan Paul al II-lea, aceasta ‘nestemata a Adriaticii’ este considerata Venetia Europei de Est, dar fara inundatii. Cel mai sudic oras din Croatia, Dubrovnik, a fost unul dintre centrele de dezvoltare a limbii si literaturii din aceasta tara si este locul unde au trait numerosi poeti, dramaturgi, pictori, matematicieni si alti savanti de renume. Minunatul oras vechi de aici a fost inclus in Patrimoniul Mondial al UNESCO in anul 1979, iar farmecul sau atrage turistii care vor sa cunoasca spiritul mediteranean, evitand aglomeratia din Grecia si Italia.

dubrovnik
Dubrovnik este cel mai sudic oras al Croatiei

Orasul este perfect pentru vizitatori, iubitorii de plaja si pentru cei aflati in cautarea unei vieti de noapte active. Desi multe dintre cladirile orasului au fost distruse de cutremurul din anul 1667 si de bombardamentele din timpul Razboiului Croat de Independenta din anii ’90, el a fost in majoritate reconstruit si este considerat in continuare cel mai bine pastrat secret al Croatiei.

Hoinareste prin Stradun

Ia o cafea si un croissant in timp ce ratacesti pe strada principala din Dubrovnik, Stradun. Pe vremuri mlastina, Stradun este acum un loc in care localnicii si turistii deopotriva se aduna atat ziua cat si la caderea serii. Cu numeroasele sale cafenele si restaurante, strada este un loc minunat pentru a te relaxa dupa ce ai vizitat o zi intreaga atractiile orasului.

dubrovnik
Stradun e principala strada din Dubrovnik

Palatul Sponza

Palatul Sponza din Dubrovnik a fost construit in anul 1522, initial ca punct vamal, unde negustorii aduceau marfuri din toata lumea si plateau o taxa inainte de a le comercializa. Palatul este un exemplu al arhitecturii croate simpliste, care iti sare in ochi inca de la prima vedere. In prezent Palatul Sponza adaposteste arhivele orasului si poate fi vizitat gratuit, fiind si un refugiu din calea soarelui. Nu trece cu vederea cladirea gotica si ferestrele in stil renascentist.

dubrovnik
Palatul Sponza

Fantana lui Onofrio

Ridicata in anul 1438 de catre arhitectul italian Onofrio della Cava, fantana cu 16 laturi a fost partial distrusa in urma cutremurului din 1667, dar ramane o reprezentare rustica a vechii arhitecturi a orasului Dubrovnik. Fantana a facut parte din reteaua de apa a orasului, construita in secolul 15 si a fost considerata la vremea sa o capodopera arhitecturala. Fa un popas la aceasta uriasa fantana, care a asigurat rezerva de apa a croatilor in timpul razboiului din anul 1992.

dubrovnik
Fantana lui Onofrio

Catedrala din Dubrovnik

Pentru un refugiu la umbra si pentru sansa sa de a vedea o opera de arta, intra in catedrala. Constructia curenta a fost ridicata in anul 1673, de catre arhitectul roman Andrea Buffalini, cu scopul de a inlocui catedrala originala din secolul 12, care a fost distrusa de cutremur. Aici se afla polipticul lui Titian, Adormirea Maicii Domnului precum si craniul Sf. Blaise, inchis intr-o coroana cu pietre pretioase. Cand alt cutremur a lovit in anul 1979, sapaturile efectuate sub catedrala au scos la iveala o alta catedrala romana aflata sub cea curenta. Continuarea lucrrailor de excavatie a scos la iveala alta biserica sub aceasta, datand din secolul 6.

Palatul lui Rector

dubrovnik
Palatul lui Rector si catedrala

Proiectat de Onofrio della Cava – acelasi care a proiectat si fantana lui Onofrio – palatul lui Rector a avut o istorie zbuciumata. Cladirea originala a fost complet distrusa in anul 1435 de catre o explozie. Al doilea etaj al palatului reconstruit a fost din nou distrus de inca o explozie care a avut loc in 1463 si intreaga cladire a avut de suferit si mai mult de pe urma cutremurului. Ca urmare a numeroaselor lucrari de reconstructie, palatul reuneste in prezent mai multe stiluri ale mai multor designeri, adunate de-a lungul secolelor.

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook!