Exista un numar de factori care impreuna contribuie la realizarea unor fotografii extraordinare si cu numai cateva trucuri poti imbunatati imediat calitatea imaginilor surprinse pe drum. Nu ai nevoie de un software profesional sau de o camera DSLR (desi ele ajuta) pentru a face ca pozele tale lipsite de viata sa inceapa sa vibreze si sa-ti impresioneze cu adevarat ochiul.
Editorul foto obisnuit, care vine la pachet cu sistemul de operare Windows si Mac, e tot ce iti trebuie pentru a recrea multe dintre trucurile vizuale profesioniste, folosite pentru a da viata unei imagini vechi.
Mai intai de toate… fotografiaza!
Uneori ajungi acasa si constati ca multe fotografii arata mai bine cand te uiti la ele pe camera decat pe ecranul calculatorului. Ce poti face este sa transformi imaginile, dar e important sa ai ce modifica, asa ca nu rata nicio ocazie de a face poze.
- Fa cat mai multe fotografii, din diferite unghiuri – Schimbarea tematicii ajuta prin adaugarea de variatie pozelor tale din vacanta, ceea ce le face si mai interesante, scotandu-te mai putin in evidenta pe tine.
- Adauga memorie – Nu exista reversul pentru trunchiere si nu poti adauga picioarele mamei tale, daca ele nu au incaput de la inceput in poza. Adauga un chenar imaginar si fa poza mai larga decat ti-ai propus initial.
- Trage duble – Unul dintre cele 5 sfaturi simple pentru a face fotografii, este acela de a face aceeasi poza de doua ori, intr-o succesiune rapida, pentru a obtine o imagine mai clara. Procedand astfel, probabilitatea ca degetul tau sa miste camera atunci cand declansezi, este mai mica.
- Indeparteaza turistii din poze – Atunci cand nu te poti trezi suficient de devreme pentru a evita aglomeratia, lasa tehnologia sa lucreze pentru tine. Tourist Remover face asta pentru tine, desi uneori personajele insufletite pot da un plus de culoare fotografiilor.
Odata ce ai respectat in mod echitabil cele de mai sus, asigura-te ca nu se intampla nimic rau cu aparatul tau foto pana nu salvezi pozele. In plus, e bine sa ai intotdeauna un plan de rezerva in caz ca te lasa bateria.
Adauga contrast fotografiilor tale
Practic, toate editoarele de fotografii, inclusiv cele cu care este prevazut sistemul tau de operare, au si optiuni pentru contrast. Marirea contrastului imbunatateste mult fotografiile lipsite de culoare. Un contrast mai puternic accentueaza zonele intunecate ale unei fotografii, scotand in evidenta umbrele si detaliile. Contrastul adauga profunzime fotografiilor in care apar oameni, in special fețe. Insa ai grija sa nu exagerezi, intrucat un contrast prea puternic va face ca pozele sa arate precum paginile unei carti de benzi desenate. (ceea ce poate fi bine, sau rau, in functie de ce vrei sa obtii). Marirea contrastului este una dintre cele mai folosite metode, dar uneori se abuzeaza de aceste modificari digitale. Utilizeaza aceasta optiune intr-o proportie mica, altfel vei sfarsi prin a strica de tot pozele si a le transforma in opere de arta abstracta.
Expune expunerea
In timp ce contrastul mareste diferenta dintre culorile unei fotografii, expunerea mareste luminozitatea, atenuand usor detaliile. Expunerea fotografica este un subiect destul de vast, pe care il poti insa simplifica, marind sau micsorand digital expunerea si observand rezultatele. Multe au tendinta de a fi mai bune, atunci cand expunerea e mai mare – in special atunci cand acest lucru se combina cu adaugarea de putin contrast in cazul pozelor monotone; asta se intampla afara, la orele pranzului sau cand cerul e innorat.
Ajustari de baza ale fotografiilor pentru imbunatatirea acestora
Poti intr-adevar sa cazi in extrema cealalta cand vine vorba de ajustarea pozelor tale din vacanta, mai ales in cazul primelor fotografii pe care le faci si vrei sa le modifici ulterior. Exista si alte setari care pot fi folosite pentru a crea un anume impact.
- Saturatia culorii – Poti stabili cat de accentuate sa fie culorile intr-o fotografie sau poti alege sa scoti in evidenta una anume, cum ar fi de exemplu, albastru.
- Alb si negru – Una dintre metodele cele mai vechi, obisnuite si usoare de a edita o fotografie – este aceea de a le face sepia.
- Coloritul selectiv – A evidentia o singura culoare intr-o poza alb-negru se poate face utilizand aplicatia onlne gratuita Picnik
- Taierea – Multe editoare foto au aceasta facilitate, dar daca esti in cautarea unui instrument rapid si gratuit, Resize.it poate face asta pentru tine.
Poti depasi melancolia de dupa vacanta, creand un colaj de fotografii, mai degraba decat poze individuale, cu Shape Collage.
Iar daca vrei sa editezi fotografiile online, avand parte de multe facilitati, cea mai buna si mai completa resursa de editare si design este Canva.
Ajusteaza puritatea fotografiei
Majoritatea imaginilor de calatorie pe care le vezi in reviste si pe Internet au fost editate in prealabil, pentru a scoate in evidenta tot ce este mai bun la ele. Penntru multi, ideea de a modifica digital astfel de instantanee dupa ce au fost facute, incalca anumite reguli sfinte. (Mai tii minte filmele alb negru?) Indiferent ca este digitala sau nu, fotografia e o versiune alterata a realitatii si, pe multi, toate aceste artificii nu reusesc sa-i convinga ca esti un fotograf mai bun decat esti de fapt.
Modificarile aduse unei fotografii pot scoate la iveala ce e mai bun in ea, lucru care te ajuta sa economisesti bani pentru suveniruri; in special daca apelezi la software-ul descarcat gratuit de pe Internet.
Add Comment