America de Nord

Top 5 insule de vizitat în Caraibe

Ți-ai pus pe lista dorințelor de vacanță să te transformi într-un Jack Sparrow și să ajungi în Marea Caraibelor, unde să navighezi printre superbele insule de acolo? Ești îndrăzneț. Dar îndrăzneții înving întotdeauna. Caraibele reprezintă o destinație de călătorie ce trebuie urmată măcar o dată în viață. Dar... stai. În Caraibe sunt cel puțin 28 de națiuni insulare, la care se adaugă încă 7000 de insule individuale. Pe care să le alegi? Cum să le alegi?

Imaginează-ți că, pe căldurile sufocante de pe la noi, te așezi la o terasă, comanzi o bere URSUS Cooler și sub cheița ei descoperi un cod pe care-l înscrii, prin sms sau pe website, în concursul despre care afli că, la finalul lui (31 august) poți câștiga o vacanță în Caraibe. În Caraibe! Acolo unde ai visat dintotdeauna să stai la umbra unui palmier și să trimiți selfie-uri #nofilter prietenilor invidioși. Ca să nu vorbim și de celelalte premii – un aparat foto pe zi și un cooler bag cu boxe pe oră. Păi să nu începi să te răcorești din ce în ce mai mult și să deschizi cheiță după cheiță, cu gândul la palmierul ăla?

Pentru că ne-am întors recent dintr-o croazieră în Caraibe, încercăm mai jos să-ți aducem visul mai aproape de realitate și îți sugerăm un top 5 al insulelor de vizitat în această zonă din America Centrală. Deși la prima vedere ai putea crede că locurile de aici seamănă destul de mult între ele, lucrurile nu stau chiar așa. Fiecare insulă are caracteristicile ei, punctele ei de interes, atracțiile și magnetismul ei. Deeeci… ai deschis prima cheiță?

5 Barbados

Barbados e o țară care se mândrește cu faptul că a dat lumii o cântăreață de succes – pe Rihanna -, că a fost aleasă drept locul în care și-a făcut nunta celebrul jucător de golf Tiger Woods, în 2004, și, mai ales, că nu a fost invadată niciodată de o putere străină (deși a fost colonie britanică până în 1966, când a devenit independentă).

De altfel, prima oară când britanicii au pus piciorul în Barbados (numele țării provine de la “smochinii cu barbă” – Los Barbados, care pe vremuri împânzeau teritoriul), în anul 1625, au găsit o insulă complet acoperită de junglă și populată din plin cu… mistreți sălbatici. Ei au fondat primul oraș, care inițial s-a numit Jamestown (după numele regelui James Întâiul) dar care a devenit rapid cunoscut drept Holetown, deoarece navele care acostau erau curățate și spălate într-un mic canal din apropierea orașului, o adevărată ”gaură” urât mirositoare.

În Barbados am început cu un scurt tur al capitalei Bridgetown, care inițial s-a numit ”Indian Bridge” – Podul Indian, datorită podului șubred care fusese construit peste râul Careenage de către indieni. Ceva mai târziu, denumirea s-a schimbat în ”orașul Sfântului Mihail” (”town of St. Michael”) iar numele actual îl poartă după 1654, când a fost construit, de altfel, un nou pod în locul celui inițial.

Capitala – construită în secolele 17-19 – nu impresionează prin multe lucruri. Clădirile par mai degrabă neîngrijite, din loc în loc vezi unele construcții cu aspect colonial, aflate în paragină, despre care te întrebi dacă sunt monumente naționale sau au fost lăsate așa din pricina nepăsării. Un fapt notabil despre Bridgetown este că statuia amiralului Nelson, inaugurată în Trafalgar Square (între timp redenumită National Heroes Square) pe 22 martie 1813, este mai veche decât mult mai celebra ei ”soră” din mult mai celebra piață londoneză cu același nume.

Ne-am oprit pentru câteva minute la Bridgetown Dry Dock, construit în 1887, docul în care erau trimise la reparat în secolul 19 navele care acostau în Bridgetown dar care a servit și pentru reparația navelor britanice în timpul Primului Război Mondial.

La o degustare de rom

Dar cea mai interesantă vizită a fost la distileria de rom Mount Gay, cea mai veche distilerie de rom din lume care are o producție continuă încă din anul 1703. În acel an, în Barbados s-a produs romul numit ”kill-Devil” (”ucide diavolul”) iar distileria a intrat apoi pe mâinile respectabilului businessman Sir John Gay, căruia i-a fost dăruită de un prieten ce o moștenise (și care se numea, culmea!, John Sober). Gay a preluat rapid frâiele și a început să producă un rom superior, care poartă încă de atunci numele Mount Gay Rum. La distilerie am avut ocazia să degust diverse feluri de rom, să aflu cum e maturat, amestecat și îmbuteliat. Un rom excelent, fără-ndoială, parcă mai puțin aromat decât cel pe care-l degustasem în Mauritius, la fermecătoarea distilerie Chamarel, dar diferențele există și pentru că în Barbados romul se produce din melasă, în vreme ce în Mauritius la bază stă trestia de zahăr.

Ursus

About the author

Eddie Tone

O experiență de peste 25 de ani în jurnalism, timp în care a fost la conducerea unor reviste de succes, precum FHM și Playboy, dar a activat și în presa de sport. O pasiune fără limite pentru călătorii și pentru descoperirea de locuri noi, despre care să povestească lumii. Mai nou, ghid licențiat, pentru a purta prietenii și cunoștințele spre zări îndepărtate. Șoferul de TukTuk te așteaptă să urci la bord!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook!