Salonic este al doilea oraș ca mărime din Grecia, după capitala Atena, iar istoria lui începe în anul 315 î.C. De-a lungul sutelor de ani de existență, Salonicul s-a ales cu o vastă colecție de clădiri reprezentative pentru diverse perioade și stiluri: bizantine, romane, grecești, otomane, evreiești. Și-a căpătat reputația unui vibrant centru cultural, în care se desfășoară o mulțime de festivaluri și care propune una dintre cele mai inventive scene ale vieții de noapte din Grecia. Cei care vizitează Salonicul – printre aceștia și foarte mulți români, aflați în drum către zonele de vacanță grecești – se vor îndrăgosti de istoria, arheologia și monumentele pe care le vor întâlni aici dar și de atmosfera generală a orașului. Iată mai jos doar 10 locuri din Salonic pe care să le vezi la trecerea prin oraș.
10 Heptapyrgion
Dincolo de numele complicat, locul e știut drept fortăreața celor 7 turnuri iar otomanii îl denumiseră Yedi Kule. Cetatea e localizată în partea de nord-est a orașului iar despre turnurile din nord se crede că datează de la sfârșitul secolului al patrulea, în vreme ce restul de cinci, din sud, au fost ridicate în secolul 12. Până în secolul 19, cetatea a servit drept fort militar, în următoarea sută de ani fiind închisoare. Astăzi, Heptapyrgion este o populară atracție turistică, în bună măsură datorită priveliștilor superbe pe care le ai asupra orașului și portului.
9 Muzeul culturii bizantine
Acest muzeu imens găzduiește mii de obiecte din perioadele pre-creștină și bizantină. Printre acestea se regăsesc fresce, mozaicuri și ziduri pictate, arcade păstrate din clădiri istorice, textile și ceramice. Multe dintre temele permanente ale muzeului se focusează pe obiceiuri și obiecte de la începuturile creștinismului: ritualuri, credințe și desfășurarea vieții de zi cu zi. Există și câteva morminte creștine, excavate din zona Salonic. Muzeul oferă tururi ghidate pentru adulți și programe educaționale pentru copiii de școală.
8 Hagia Sophia
Această biserică a sfintei înțelepciuni este una dintre cele mai vechi clădiri din Salonic, păstrată integral de la origini. A fost construită în secolul 8, în timpul epocii bizantine, pe locul unei biserici ce fusese ridicată în secolul 3, apoi distrusă. Hagia Sophia este astăzi una dintre puținele biserici grecești cu dom rămase din acele vremuri. În interior vei descoperi un mozaic splendid, reprezentându-l pe Hristos așezat pe un tron-curcubeu, flancat de Fecioara Maria, îngeri și apostoli.
7 Piața Aristotel
Principala piață a orașului a fost concepută în anul 1918, de către arhitectul francez Ernest Hebrard, dar multe dintre clădirile actuale, în special hotelul Electra și cinematograful, au fost ridicate în anii 50. Construcția pieței a fost importantă, în contextul aerisirii orașului de străduțele aglomerate și înguste, moștenite după secole de dominație otomană. În urma unui incediu ce a avut loc în anul 1917, locul a fost supus unei renovări masive iar arhitectul Hebrard a dat tonul modernizării orașului. Azi, în Piața Aristotel se desfășoară o mulțime de sărbători, festivaluri și adunări publice.
6 Muzeul arheologic din Salonic
Muzeul arheologic adăpostește obiecte din patru cele mai importante perioade istorice ale orașului Salonic și ale împrejurimilor sale: perioada elenistică, arhaică, clasică și romană. În mod ironic, clădirea în sine e construită în stil arhitectonic modernist grecesc dar muzeul acordă atenție modalităților istorice prin care vechii macedoneni utilizau aurul și podoabele.
5 Nea Paralia
Cea mai mare zonă pietonală de tip faleză, aflată în cartierul estic, reprezintă unul dintre cele mai bune proiecte publice pe care le-a realizat Grecia în ultimii 20 de ani. Îngustă dar foarte lungă, promenada se desfășoară pe o distanță de circa 3,5 km, de la Turnul Alb la Megaro Mousikis, oferind un spațiu ”tampon” superb între oraș și mare. A devenit cea mai populară locație pentru plimbări în Salonic și oferă totodată oportunități de distracție datorită barurilor și restaurantelor care se înșiră de-a lungul ei.
4 Arcul lui Galerius
Arcul lui Galerius (sau Kamara) este cea mai distinctă structură romană din Salonic, totodată cea mai populară atracție turistică, alături de Turnul Alb. Arca a fost ridicată ca monument triumfal de către împăratul Galerius pentru a sărbători campania militară victorioasă împotriva perșilor, în anul 298 și capturarea capitalei acestora, Ctesiphon. În varianta inițială, Arca avea patru piloni principali și patru secundari. Astăzi, doar doi dintre cei principali și numai unul secundar au rezistat dar vizitatorii pot admira în voie frumusețea sculpturilor care reprezintă secvențe din bătăliile desfășurate în acele crunte vremuri.
3 Rotonda lui Galerius
Cel mai vechi monument din Salonic, Rotonda, este o clădire imensă, de formă circulară, care a fost inițial un templu roman, apoi o biserică creștină, apoi o moschee. Zidurile ei au o grosime mai mare de 6 metri, motiv pentru care a rezistat numeroaselor cutremure din Salonic. Structura cilindrică a fost ridicată în anul 306, ca parte a unui larg palat, la ordinele împăratului roman Galerius, care intenționa să o folosească drept mausoleu sau templu. Vreme de 1200 de ani, până în momentul căderii orașului în mâinile otomanilor, construcția a servit drept biserică iar în anul 1590 a fost convertită în moschee. Din fericire, mozaicurile care supraviețuiseră până la acel moment, nu au fost afectate de această transformare, otomanii pictând pe deasupra lor. Astăzi, Rotonda este muzeu.
2 Biserica Sf. Dimitrios
Această biserică impresionantă a fost ridicată pe situl unei vechi băi romane, acolo unde legenda spune că Sf. Dumitru fusese ținut prizonier, apoi executat și aruncat într-o fântână de către soldații romani. E o bazilică cu cinci intervaluri, cu o navă hexagonală unică, cunoscută sub numele de ciborium. Ca atracție principală, aici se află un mozaic mural format din șase paneluri, reprezentându-l pe Sf. Dumitru cu copiii și cu constructorii bisericii. Biserica este una dintre cele mai mari și mai importante din punct de vedere istoric, din întreg orașul Salonic.
1 Turnul Alb
Turnul Alb, de formă circulară, aflat pe malul mării, reprezintă simbolul orașului Salonic, având o istorie încărcată. Inițial a fost parte a sistemului de apărare a urbei dar după demolarea majorității zidurilor orașului, la sfârșitul secolului 19, a rămas stingher. În perioada otomană a servit drept închisoare, fiind scena multor execuții și torturi, fiind supranumit ”turnul sângeros”. Pentru a i se șterge această imagine, turnul a fost apoi vopsit în alb și rebotezat ca atare. Numele Turnul Alb s-a păstrat până în zilele noastre, când a fost transformat într-un muzeu care povestește despre viața cotidiană a Salonicului, de-a lungul epocilor.
Add Comment