Europa

Top 10 atracții turistice în Salonic

Salonic este al doilea oraș ca mărime din Grecia, după capitala Atena, iar istoria lui începe în anul 315 î.C. De-a lungul sutelor de ani de existență, Salonicul s-a ales cu o vastă colecție de clădiri reprezentative pentru diverse perioade și stiluri: bizantine, romane, grecești, otomane, evreiești. Și-a căpătat reputația unui vibrant centru cultural, în care se desfășoară o mulțime de festivaluri și care propune una dintre cele mai inventive scene ale vieții de noapte din Grecia. Cei care vizitează Salonicul – printre aceștia și foarte mulți români, aflați în drum către zonele de vacanță grecești – se vor îndrăgosti de istoria, arheologia și monumentele pe care le vor întâlni aici dar și de atmosfera generală a orașului. Iată mai jos doar 10 locuri din Salonic pe care să le vezi la trecerea prin oraș.

10 Heptapyrgion

Heptapyrgion
Heptapyrgion

Dincolo de numele complicat, locul e știut drept fortăreața celor 7 turnuri iar otomanii îl denumiseră Yedi Kule. Cetatea e localizată în partea de nord-est a orașului iar despre turnurile din nord se crede că datează de la sfârșitul secolului al patrulea, în vreme ce restul de cinci, din sud, au fost ridicate în secolul 12. Până în secolul 19, cetatea a servit drept fort militar, în următoarea sută de ani fiind închisoare. Astăzi, Heptapyrgion este o populară atracție turistică, în bună măsură datorită priveliștilor superbe pe care le ai asupra orașului și portului.

9 Muzeul culturii bizantine

Muzeul culturii bizantine
Muzeul culturii bizantine

Acest muzeu imens găzduiește mii de obiecte din perioadele pre-creștină și bizantină. Printre acestea se regăsesc fresce, mozaicuri și ziduri pictate, arcade păstrate din clădiri istorice, textile și ceramice. Multe dintre temele permanente ale muzeului se focusează pe obiceiuri și obiecte de la începuturile creștinismului: ritualuri, credințe și desfășurarea vieții de zi cu zi. Există și câteva morminte creștine, excavate din zona Salonic. Muzeul oferă tururi ghidate pentru adulți și programe educaționale pentru copiii de școală.

8 Hagia Sophia

Hagia Sophia
Hagia Sophia

Această biserică a sfintei înțelepciuni este una dintre cele mai vechi clădiri din Salonic, păstrată integral de la origini. A fost construită în secolul 8, în timpul epocii bizantine, pe locul unei biserici ce fusese ridicată în secolul 3, apoi distrusă. Hagia Sophia este astăzi una dintre puținele biserici grecești cu dom rămase din acele vremuri. În interior vei descoperi un mozaic splendid, reprezentându-l pe Hristos așezat pe un tron-curcubeu, flancat de Fecioara Maria, îngeri și apostoli.

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook!