Pan de Jamón este o paine venezueleana traditionala (cu sunca, stafide si masline), care se pregateste de Craciun, dar o poti savura oricand in timpul anului. Un aluat dulce si moale inveleste sunca savuroasa, stafidele dulci si maslinele umplute cu ardei. Rezultatul este un dar venit din Rai.
1 paine, suficienta pentru 4-6 persoane
Ingrediente
- ¾ cana cu lapte cald
- 4 lingurite unt
- 2 lingurite zahar
- 1 lingurita sare
- 1 cubulet drojdie
- ¼ cana cu apa calduta
- 3 cani si jumatate cu faina
- 1 ou batut
- 2 lingurite unt topit
- aproximativ 200 grame sunca, taiata subtire
- ½ cana cu stafide
- ½ cana cu masline umplute cu ardei
- 2 galbenusuri de ou
Mod de preparare
- Intr-o cratita, amesteca laptele, cele 4 lingurite cu unt, zaharul si sarea, la foc potrivit, mixand pana ce untul se topeste si zaharul se dizolva. Indeparteaza de pe foc si lasa deoparte sa se raceasca.
- Amesteca apa calda cu drojdia intr-un castronel si lasa deoparte, 5 pana la 10 minute, pentru ca drojdia sa-si faca efectul.
- Adauga 3 cani cu faina intr-un vas mare. Fa o gaura in mijlocul fainii si adauga amestecul de drojdie, lapte caldut si oul batut. Amesteca cu o lingura de lemn, pana obtii un aluat.
- Pune aluatul pe o suprafata pe care ai presarat-o in prealabil cu faina si framanta-l, adaugand faina daca mai e nevoie, pana ce aluatul nu se mai lipeste de maini si devine moale si elastic. Ulterior, pune aluatul intr-un vas mare, uns cu putin ulei. Acopera-l cu un prosop sau cu ceva din plastic si aseaza-l intr-un colt caldut, pana ce isi dubleaza volumul, adica intre o ora si jumatate si doua.
- Preincalzeste cuptorul la 190ºC. Pune aluatul pe o suprafata presarata cu faina si loveste-l cu pumnul, pentru a-l dezumfla. Fa din aluat un patrulater cu latimea cam de 30 centimetri si lungimea de 38.
- Unge aluatul cu cele doua lungurite de unt topit. Imprastie apoi pe el sunca, stafidele si maslinele, lasand o margine libera cam de 2,5 centimetri. Incepe sa rulezi aluatul din partea de jos, sub forma unei paini. Uneste bine marginile.
- Pune painea invers intr-o tava si acoper-o. Las-o deoparte sa mai creasca, timp de 30-45 de minute.
- Bate galbenusurile impreuna cu o lingurita de apa. Unge partea de deasupra a painii cu amestecul obtinut. Pune painea in cuptor si las-o sa se coaca timp de 30-40 de minute, sau pana cand painea devine rumena. Poti servi dupa ce se raceste.
Variatiuni pe aceeasi tema
- Umfla stafidele punandu-le in putina apa calduta sau sherry.
- Unele retete adauga si costita in umplutura.
- Nu este traditional, dar incearca sa adaugi si niste branza cedar sau emmental.
Citeste si: Retetele lumii – Pajeon (Coreea)
Add Comment