rețetă pajeon
Pajeon / Foto: bonchan
Retetele lumii

Retetele lumii: Pajeon (Coreea)

Pajeon (pachon, pajun, sau pajon) este o gustare extrem de populara in Coreea, mai ales in randul studentilor si al oamenilor de afaceri. Tonetele care vand pajeon impanzesc orasul, iar savuroasa clatita este adesea insotita de o cana de vin din orez, makkgoli.

pajeon coreea
Foto: whitewish

Rețetă pajeon – ingrediente pentru 3-4 portii

Aluat

O cana si jumatate cu faina

O jumatate cana cu faina de orez

2 cani cu apa

1 ou batut

1 legatura de ceapa verde taiata in bucati cam de 5 centimetri lungime

Sare si piper dupa gust

2 -3 lingurite de ulei

Sos

1 sfert de cana sos de soia

2 lingurite de otet

1 ceapa verde tocata marunt

1 catel de usturoi pisat

O jumatate de lingurita seminte de ardei iute

Mod de preparare pajeon

  1. Intr-un castron mare se amesteca faina, faina de orez, apa si oul, pana se obtine un amestec omogen. Se adauga dupa caz faina sau apa, pentru a da mai multa consistenta aluatului. Apoi se adauga jumatate din cantitatea de ceapa si se asezoneaza cu sare si piper. Se lasa deoparte 10-15 minute.
  2. Se incalzeste o tigaie la foc mediu. Se pune putin ulei in tigaie si se indeparteaza excesul cu un prosop din hartie. In tigaie se toarna cam trei sferturi de cana cu compozitia pentru clatite, astfel incat sa acopere fundul acesteia. Se presara putina ceapa verde desupra si se lasa pe foc 3-4 minute, pana ce aluatul devine maroniu deschis.
  3. Se intoarce clatita pe partea cealalta, presand cu o spatula pentru a fi siguri ca toata suprafata ei este in contact cu tigaia. Se pune clatita pe o farfurie. Se tamponeaza tigaia cu prosopul din hartie imbibat in ulei si se repeta procedeul de mai sus si pentru restul de aluat. Pe masura ce sunt gata, clatitele se aseaza una peste alta, pentru a se mentine calde.
  4. Se amesteca la un loc ingredientele pentru sos. Se aseaza clatitele una peste alta pe un tocator si se taie pe mijloc si apoi de-a curmezisul. Se aseaza pe o farfurie, impreuna cu sosul.

Variatiuni pe aceeasi tema

Clatitele de baza se prepara numai cu ceapa, dar se pot adauga si alte ingrediente. Unele astfel de clatite pot fi foarte elaborate, continand multe alte legume si facand aluatul deosebit de incarcat.

Haemul Pajon (clatite cu fructe de mare si ceapa verde): Se pun peste aluat cam jumatate de cana cu scoici, stridii, calmar taiat, creveti sau alte fructe de mare.

Peste aluat mai pot fi adaugate: germeni de soia, ardei gras, dovlecei sau morcovi, arpagic, kimchi (mancare coreeana traditionala facuta cu ardei chilli fermentat si legume) ciuperci shiitake, carne tocata de vita sau de porc si cateva picaturi de ulei de susan.

Se poate folosi numai faina de grau. In Coreea, in unele regiuni se foloseste faina de hrisca. Unele retete folosesc ou, altele nu.

Citeste si: Rețetele lumii – Torta Rustica (Italia)

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!