destinatii wizz air
Europa In aer

5 destinații inedite în care să zbori cu Wizz Air în acest an

karpathia

Călătoriile cu avionul au devenit mai accesibile și mai confortabile în ultimii ani, iar Wizz Air este una dintre companiile aeriene care face acest lucru posibil pentru numeroși amatori de vacanțe și călătorii din România. Cu o gamă variată de destinații, prețuri competitive și oferte variate, WizzAir oferă oportunitatea de a descoperi locuri noi și de a experimenta culturi diferite, fără a cheltui o avere.

În acest articol, vom explora cinci dintre cele mai interesante și atractive destinații în care poți zbura cu Wizz Air în acest an, fiecare cu farmecul și unicitatea sa.

Poate că ești în căutarea unei escapade romantice, a unei aventuri pline de adrenalină sau pur și simplu dorești să te relaxezi într-un citybreak plin de savoare. Ei bine, cele 5 destinații inedite despre care vorbim mai jos îți vor satisface orice dorință trecută pe lista de voiajor amator: fermecătorul și elegantul Salzburg, dinamicul Leipzig, istoricul oraș Budapesta, exoticul Izmir și surprinzătorul Tirana. Hai să descoperim pe scurt aceste locuri în care de-acum poți ajunge foarte ușor grație curselor companiei Wizz Air.

wizz logo

Salzburg – orașul lui Mozart

Cetatea Hohensalzburg
Cetatea Hohensalzburg

Una dintre noile destinații în care ajungi cu Wizz Air în acest an este Salzburg, Austria. Odată ajuns aici, vei descoperi că acest oraș respiră muzică și cultură la fiecare colț de stradă. Cunoscut pentru legătura sa inseparabilă cu Mozart și celebrul film Sunetul muzicii, Salzburg livrează o atmosferă unică, un amestec fermecător de istorie și modernitate, într-un cadru elegant.

Nenumărate evenimente culturale și locuri fascinante, de la grădinile din Schloss Mirabell până la străduțele pline de farmec din Andräviertel. Pe scurt, o călătorie memorabilă, încărcată de istorie, artă și… bere tradițională!

Dar există mult mai multe motive pentru a vizita al patrulea cel mai mare oraș din Austria decât Mozart și Sunetul Muzicii. Sigur, înainte de toate, Salzburg este o metropolă muzicală. Străzile orașului sunt pline de artiști de stradă, cântăreți de operă și tot felul de interpreți continuând să servească cu melodii un oraș care a dat naștere unuia dintre cei mai mari compozitori din toate timpurile.

Anual, orașul găzduiește peste 4.000 de evenimente culturale, inclusiv renumitul Festival de la Salzburg. Fanii devotați ai peliculei Sunetului Muzicii caută locațiile celebre în care s-au filmat scene, iar iarna aduce vizitatori interesați de originile colindului de Crăciun Noapte Liniștită.

Construit pentru a demonstra prosperitate, Salzburg a devenit un exemplu al eleganței seculare, înlocuind grandioasa moștenire habsburgică cu catedrale magnifice și piețe deschise, de inspirație italiană.

Getreidegasse este una dintre cele mai notabile și pitorești străzi din Salzburg, cunoscută pentru amestecul său de cofetari tradiționali, croitori și țesători, alături de branduri internaționale. Această stradă dinamică îți va satisface pofta de shopping, dar îți va oferi și o experiență de neuitat în inima orașului.

Plimbându-te pe Getreidegasse, vei descoperi farmecul caselor nobile, cu fațade pastelate și influențe art nouveau. Vei găsi aici o varietate de magazine, de la cele cu dulciuri delicioase, la buticuri de haine și accesorii unice, toate contribuind la o atmosferă însuflețită. În plus, nu uita că Mozart s-a născut pe această stradă, așa că e aproape obligatoriu să-i vizitezi casa memorială pentru o doză de istorie fascinantă.

Grădinile superbului palat Mirabell
Grădinile superbului palat Mirabell

Grădinile Schloss Mirabell sunt o oprire obligatorie pentru o probă a eleganței clasice a Salzburgului. Această oază de verdeață este renumită nu doar pentru peisajele fermecătoare, ci și pentru legăturile sale cu filmul Sunetul Muzicii, fiind locul perfect pentru a te relaxa și a admira frumusețea naturală a orașului.

Fântânile opulente, structurile palatului și priveliștile către castelul Hohensalzburg îți oferă cadrul perfect pentru fotografii memorabile. Te vei simți ca într-un colț de poveste, plimbându-te printre construcțiile cu acoperișuri de culoarea mentei, în decorurile elaborate ale acestei bijuterii baroce.

Salzburg are peste 1.000 de clădiri protejate, și cea mai bună priveliște asupra acestora o poți avea de pe acoperișul Muzeului de Artă Modernă. De aici, întreaga panoramă a orașului se deschide în fața ta, inclusiv fortăreața Hohensalzburg, cetatea medievală din secolul al XI-lea care veghează orașul de pe deal.

Salzburg, un oraș încântător

De altfel, la o plimbare prin Salzburg vei descoperi cum arta modernă se îmbină cu clădirile baroce, oferind un contrast fascinant și captivant. Este un oraș care se reinventează constant și vei găsi noi motive de admirație la fiecare pas, fie că te afli în centrul istoric sau în cartierele moderne și vibrante.

Salzburg se mândrește și cu peste 500 de ani de tradiție în fabricarea berii. Este aproape obligatoriu să te bucuri de moștenirea berii din Salzburg și să savurezi un Steiner la Augustiner Brewery, făcând cunoștință cu istoria călugărilor.

Wizz Air operează zboruri către Salzburg, din București, de două ori pe săptămână, lunea și vinerea.

Leipzig – splendoare germană

Celebru pentru muzeele, bisericile și cafenelele sale, Leipzig este unul dintre cele mai bune orașe de vizitat în Germania. Deși uneori trecut cu vederea în favoarea metropolelor mai mari precum Berlin, Leipzig este o bijuterie care merită descoperită, explorând istoria sa fascinantă și arhitectura magnifică și savurând atmosfera creativă care impregnează orașul.

ce să faci și ce să vezi în Leipzig
Leipzig / Foto: Canva Pro

Leipzig este orașul unde marele compozitor Johann Sebastian Bach și-a petrecut cea mai mare parte a vieții, prin urmare localitatea te așteaptă să redescoperi muzica acestuia la Bach-Museum. Aici vei găsi o colecție impresionantă de instrumente muzicale și manuscrise care i-au aparținut marelui compozitor. Nu te grăbi, lasă-te purtat de notele muzicale scrise de mâna lui Bach, dar să ai în vedere că aceste documente fragile sunt expuse publicului doar periodic. Este un loc special, plin de revelații muzicale și istorice, care merită descoperit în detaliu. După ce îți încarci sufletul cu muzică, rezervă un tur pe canal prin Leipzig, un mod excelent de a explora frumusețile orașului.

Construită încă din 1556, Primăria veche (Rathaus), este unul dintre cele mai emblematice edificii renascentiste ale Germaniei. Dominată de un turn ce poartă o coroană barocă, și având un balcon acoperit pentru proclamările publice, această clădire impunătoare este un punct de reper important din Leipzig.

La interior, vechea Primărie adăpostește un muzeu cu obiecte care aduc la viață istoria agitată a orașului. Dacă ești pasionat de arhitectură și istorie, această vizită te va purta într-o călătorie în timp, încă din vremurile de început ale Leipzigului.

În plus, Rathaus servește ca fundal pentru Markt, piața principală unde ai ocazia să participi la festivaluri, concerte și târguri pe tot parcursul anului. Piața este un loc plin de viață, cu comori artizanale și gastronomice locale care te vor încânta.

Biserica Sf. Thomas din Leipzig ce să faci și ce să vezi în Leipzig
Biserica Sf. Thomas din Leipzig

Biserica St. Thomas este un alt loc unde istoria, muzica și spiritualitatea se împletesc armonios. Construită în secolul al XII-lea, biserica a fost martora unor evoluții arhitecturale și artistice impresionante. Compozitori celebri precum Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Richard Wagner și Felix Mendelssohn Bartholdy și-au lăsat amprenta muzicală între aceste ziduri.

Bach a jucat un rol esențial aici, fiind directorul muzical al bisericii. De altfel, marele compozitor este înmormântat în această locație. Interiorul gotic al bisericii impresionează cu picturile sale magnifice și atmosfera sacrală, transformând locul într-unul ce invită la contemplare și profundă admirație a artei și istoriei.

Alte locuri de vizitat în Leipzig sunt:

Muzeul Grassi, o combinație de trei muzee: Muzeul Etnografic, Muzeul Instrumentelor Muzicale și Muzeul de Arte Aplicate din Leipzig, o locație impresionantă care oferă un refugiu în zilele ploioase, într-o clădire bine conservată din anii 1920 care oferă un spectacol vizual demn de admirat. În interior, vei descoperi ceramică, mobilier și articole din sticlă din anii ’20 și ’30, alte exponate remarcabile incluzând artefacte romane recuperate din apropierea localității Eythra.

Muzeul de Cafea Coffe Baum, fondat în anul 1717 și considerat una dintre cele mai vechi cafenele din Europa, un veritabil loc reprezentativ al orașului. Întregul edificiu este încă în forma sa originală, păstrând farmecul de odinioară.Etajele superioare ale cafenelei Coffe Baum au fost transformate într-un muzeu dedicat istoriei cafelei și evoluției culturii cafenelelor în Saxonia. Peste 500 de artefacte sunt expuse în cele 15 camere ale muzeului, inclusiv cești de porțelan vechi, recipiente de cafea vintage, postere și materiale publicitare de epocă, prăjitoare și mașini de preparare a cafelei.

Noua Primărie – Terminată la începutul secolului 20, Neues Rathaus este un reper iconic din Leipzig, pe care nu-l vei putea rata, având în vedere cei 115 metri înălțime, motiv pentru care este considerat cel mai înalt turn de primărie din Germania. Cu un aspect mai degrabă de palat decât de primărie, Neues Rathaus a fost martor la evenimente istorice importante din istoria Leipzigului.

City-Hochhaus Leipzig – Nu există o vedere mai grandioasă a orașului decât cea de pe City-HochhausAm spune chiar că acesta este unul dintre cele mai bune lucruri de făcut în Leipzig dacă ești în căutarea unor priveliști de ansamblu asupra orașului. Un zgârie-nori modern cu 36 de etaje, este cea mai înaltă și una dintre cele mai noi structuri din oraș. Vino aici în special la apus.

Mädler Passage (un pasaj perfect pentru amatorii de shopping), Casa Mendelssohn (singura locuință păstrată în care a trăit Felix Mendelssohn Bartholdy), Biserica Sf. Nicolae (ridicată în secolul 12), Fabrica de Bumbac (un paradis pentru artiști) – sunt alte locuri de vizitat în frumosul oraș german Leipzig.

Wizz Air operează, începând cu luna iunie, două zboruri săptămânale către Leipzig, din București: joia și duminica.

Budapesta – minunea de pe Dunăre

Budapesta, capitala europeană cosmopolită de pe malurile Dunării, cu atmosfera ei relaxată, te cucerește prin bulevardele largi, arhitectura fascinantă, băile termale și numărul mare de locuri din Patrimoniul UNESCO. Explorând capitala Ungariei, vei descoperi minuni naturale precum sistemele de peșteri subterane, situri arheologice și o scenă culturală impresionantă, lucruri care îți vor face șederea de neuitat.

budapesta
Foto: VitalyEdush

Budapesta are un sistem de peșteri subterane format de aceleași izvoare geologice care furnizează apă pentru numeroasele băi termale ale orașului. Trei dintre aceste peșteri sunt deschise vizitatorilor, cu diferite niveluri de dificultate. O vizită aici dezvăluie o lume fascinantă, unde natura și istoria se întâlnesc într-un mod incredibil. Hospital in the Rock, parte din Peștera Castelului Buda, este deosebit de interesantă, fiind folosită ca spital secret și adăpost în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Incredibil de populare încă de pe vremea romanilor, băile termale din Budapesta aduc o experiență unică. Dacă vrei să te relaxezi ca un localnic, recomandarea este să eviți băile celebre, cum ar fi Széchenyi, și să te îndrepți către Băile Rudas. Acestea datează din secolul 16, când Budapesta era ocupată de Imperiul Otoman.

Băile Rudas oferă o atmosferă mai autentică și mai liniștită, departe de aglomerația turistică. Nu rata micuța cadă de pe acoperiș, care îți oferă priveliști de top asupra Dunării. Un loc ideal pentru a te relaxa după o zi lungă de explorare a minunilor subterane ale Budapestei.

În districtul Óbuda din Budapesta, vei da peste vestigiile orașului roman Aquincum, expuse la Muzeul și Parcul Arheologic Aquincum. Odinioară capitala provinciei Pannonia Inferior, a Imperiului Roman, ruinele excavate din Aquincum datează din secolul al II-lea și includ amfiteatre, mozaicuri, morminte și statui.

budapesta
Foto: rognar

Desigur, o vizită în Budapesta nu este completă fără o plimbare prin Cartierul Castelului, unde te așteaptă Castelul Buda, Bastionul Pescarilor, străzile pavate și clădirile pastelate. Cel mai bun moment pentru a veni aici este înainte de apus, când soarele îți oferă un spectacol de lumini calde și cerul capătă culori dramatice pe măsură ce ziua lasă loc nopții.

Explorarea istoriei recente a comunității evreiești din Budapesta este o altă experiență educativă. Nu rata Pantofii de pe Dunăre, monumentele dedicate lui Carl Lutz și Raoul Wallenberg, și, nu în ultimul rând, sinagogile de pe Strada Dohány și Strada Kazinczy, esențiale pentru înțelegerea mai profundă a culturii și istoriei evreiești din Budapesta.

Clădirea Parlamentului (cu o arhitectură gotică revizuită și turnuri impozante), Podul și insula Margareta, străzile Străzile Kazinczy, Király și Gozsdu-udvar sunt alte câteva sugestii pentru o vizită în Budapesta.

 Compania Wizz Air operează zboruri zilnice către Budapesta, din București.

Izmir – Turcia autentică

Izmir, acest dinamic oraș istoric al Turciei, e o alternativă extrem de interesantă la mult-colindatul Istanbul. Cu peisajele sale impresionante de la malul Mării Egee, piețele colorate și fascinantele situri istorice, Izmir oferă experiențe de neuitat.

Izmir
Izmir

Izmir Agora este un loc istoric, o piață aglomerată în vremurile antice, care acum se poate defini ca un captivant muzeu arheologic în aer liber. La o plimbare prin ruinele acestui sit roman, vei avea ocazia să experimentezi bogatul patrimoniu cultural al orașului. Cutremurul din 178 d.Hr. a dus la distrugerea sa, dar a fost ulterior restaurat.

Istorica piață Kemeralti Bazaar este situată în inima orașului și aici găsești de toate, de la bijuterii la condimente, suveniruri și îmbrăcăminte. Este un centru plin de viață, care oferă vizitatorilor o privire nefiltrată asupra bazarurilor din Turcia.

Plimbă-te prin labirintul său de alei și străduțe înguste, în care tarabele și magazinele sunt căptușite cu mărfuri din belșug. Noaptea, destinația este și mai încântătoare, cu luminile sale ce colorează străzile și cu locuitorii și turiștii care șerpuiesc în căutarea de oferte.

Kemeralti
hanul Kizlaragasi, în bazarul Kemeralti

Un alt lucru pe care îl poți face în izmir este să te urci gratuit cu liftul până la terasa panoramică din Asansör pentru a admira priveliștile splendide ale orașului. Recomandarea este să-ți planifici vizita pentru a prinde apusul soarelui, când vei avea parte de cele mai frumoase fotografii.

Întinzându-se de-a lungul coastei pitorești a Mării Egee, Kordon oferă un cadru ideal pentru activități de petrecere a timpului liber și momente de relaxare la malul mării. Respiră aerul proaspăt și sărat al mării în timp ce te plimbi pe promenada lungă de 2 km și relaxează-te la una dintre numeroasele cafenele sau baruri presărate de-a lungul drumului în timp ce admiri priveliștile magnifice care se află în fața ta.

Pentru un strop de cultură, intră în câteva muzee fantastice situate pe Kordon, precum Muzeul Maritim Zübeyde Hanım, Centrul de Artă Arkas sau Muzeul Atatürk.

Compania Wizz Air operează din București zboruri către Izmir de trei ori pe săptămână: lunea, vinerea și duminica.

Tirana – surprize plăcute

Capitala Albaniei este o bijuterie ascunsă în Balcani, cu un amestec aparte de cultură, istorie și viață urbană dinamică. De la clădiri colorate, piramide moderne, localnici primitori și piețe pline de zumzet, Tirana, acest oraș plin însuflețit are multe de oferit exploratorilor dornici de a descoperi locuri inedite.

Piața Skanderbeg
Piața Skanderbeg

Piața Skanderbeg este locul ideal pentru a începe experiența Tirana. Este situată în inima orașului și servește drept punct de atracție pentru localnici și turiști. Explorează istoricul Turn cu Ceas, plimbă-te prin grădinile din piață și admiră maiestuosul Monument Skanderbeg. După care poți absorbi atmosfera plină de viață marcată de magazine, cafenele și repere interesante. În timpul verii, în piață are loc aproape zilnic un eveniment în aer liber.

Situată chiar în mijlocul Pieței Skanderbeg, Moscheea Et’hem Bey este unul dintre cele mai importante repere din Tirana. Remarcă exteriorul simetric și curțile simetrice ale moscheii din epoca otomană și admiră reprezentarea complexă a naturii pe frescele din sala de rugăciune.

Moscheea Et'hem Bey
Moscheea Et’hem Bey

Noul Bazar, o restaurare a vechiului bazar otoman, este un spațiu încântător care oferă o experiență culinară încântătoare, cumpărături și posibilitatea de a participa la viața culturală locală. O oportunitate de a cumpăra produse proaspete și suveniruri pentru cei dragi și de a gusta din bucătăria albaneză.

Cunoscută și sub numele de Piramida lui Enver Hoxha, Piramida din Tirana este o emblemă arhitecturală care oferă o privire în trecutul comunist al Albaniei. Exteriorul are o formă de piramidă din beton gri și poți urca în vârf pentru a avea parte de priveliști largi asupra orașului.

Compania Wizz Air operează patru zboruri săptămânale din București, în zilele de marți, miercuri, sâmbătă și duminică.


Acest articol a fost scris de pe un laptop ASUS ZenBook Pro 14 Duo.

Foto: Canva Pro

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!