Europa

Budapesta: 10 atractii de top

Budapesta este cel mai mare oras din Ungaria fiind totodata capitala tarii, principalul centru comercial, cultural, politic si de transport, precum si industrial. In plus, este si unul dintre cele mai importante orase din Europa Centrala. Orasul are o suprafata de 525 kilometri patrati si o populatie de aproximativ 1,7 milioane de locuitori, mult mai mica decat cea inregistrata in anii ’80, de 2,1 milioane.

Orasul este impartit in doua parti, Pesta si Buda. Pesta se afla pe un teren mai plat, in timp ce Buda se afla in regiunea deluroasa a tarii. Dealul Castelului si Dealul Gellert sunt cele mai populare regiuni din Buda. Dacă nu ai vizitat deja frumosul oraș maghiar, iată ce să faci și ce să vezi în Budapesta:

Budapesta e unul dintre cele mai frumoase orase ale Europei

Dealul Castelului

Dealul Castelului a inceput sa fie locuit inca din secolul 13, dupa un atac al mongolilor. Agresiunea a facut ca cetatenii Budapestei sa caute o zona mult mai sigura. Partea de sud a Dealului Castelului a fost candva si resedinta curtii regale a Ungariei. Dealul a fost martor al catorva atacuri puse in scena de diferiti despoti, intre care il mentionam pe cel de 75 de zile, din timpul domniei turcilor. Dealul Castelului a avut de suferit in anii 1849 si 1945, ultimul fiind cel de-al 31-lea atac pentru capturarea orasului.

Dealul Castelului

Castelul Buda

Una dintre comorile cu care Budapesta se mandreste este Castelul Buda. Acesta este resedinta istorica a regilor Ungariei. Castelul Buda mai este cunoscut si sub numele de Palatul Regal si Castelul Regal, denumiri faimoase in epocile trecute. In prezent, Castelul Buda este considerat una dintre mostenirile istorice ale Budapestei. El se afla la capatul din sud al Dealului Castelului, langa fostul Cartier al Castelului, binecunoscut pentru casele sale din secolul 19, in stil baroc si medieval.

Superbul castel Buda

Dealul Gellért

Dealul Gellért masoara 235 de metri in inaltime si din varful lui se poate admira o superba priveliste a Dunarii. Dealul si-a luat numele dupa cel al Sfantului Gerard, care a murit aici. Printre atractiile vestite din aceste locuri se numara Baile Gellert si Hotelul cu acelasi nume. Piata Gellert se afla la poalele dealului. Inainte, dealul se numea Pesti-hegy, denumire care inseamna pestera mare.

Orasul vazut de pe dealul Gellert

Cladirea Parlamentului din Budapesta

In afara de Bazilica Sfantului Stefan, Cladirea Parlamentului Ungar sau Casa Parlamentului este una dintre cele mai inalte cladiri din oras. Ea reprezinta centrul guvernului, acolo unde au loc Adunarile Nationale din aceasta tara. Este unul dintre cele mai vechi edificii legislative din intreaga Europa si reprezinta o destinatie majora, inclusa in toate pachetele turistice.

Maiestuosul Parlament budapestan

Piata Eroilor

Piata Eroilor (Hosök tere), aflata la capatul bulevardului Andrassy, este una dintre cele mai importante piete din oras. Aici se afla doua dintre principalele edificii ale Budapestei: Muzeul Artelor Fine si Palatul Artelor. Memorialul Mileniului sau Monumentul Mileniului este cea mai importanta structura din piata. El zugraveste cele 7 triburi care au infiintat Ungaria, in anii 1900.

Monumentul Mileniului, in Piata Eroilor

Galeria Nationala a Ungariei

Castelul Buda contine un obiectiv turistic deosebit de important al Budapestei: Muzeul National de Arta, sau Galeria Nationala a Ungariei, adaposteste numeroase colectii ce ilustreaza pasiunea acestei tari pentru arta. In ea se afla 6 expozitii principale, respectiv sectiunea renascentista si medievala, statuile gotice din lemn, altarele gotice, arta baroca si renascentista, pictura secolelor 19 si 20 si arta contemporana. Traversand fiecare sectiune in parte, vei descoperi istoria artei din Ungaria.

Muzeul de istorie

Insula Margaret si Parcul acvatic Palatinus Water Park

Insula Margaret este una dintre cele mai apreciate destinatii turistice din Budapesta. Are o lungime de 2,5 kilometri si o latime de 500 de metri, avand o suprafata de peste 910000 metri patrati. Ea se afla in zona de mijloc a Dunarii si reprezinta o atractie pentru turisti, datorita numeroaselor parcuri din zona. Unul dintre ele este Parcul acvatic Palatinus, unde se afla 11 piscine. Daca vii in Budapesta, nu rata o baie intr-una din ele.

Insula Margaret, de pe Dunare

Opera de Stat din Budapesta

O cladire ce dateaza din secolul 19, arhitectura apartinandu-i lui  Miklos Ybl. Aceasta lucrare magnifica de arta si istorie se afla in centrul Pestei, in Districtul 6, de-a lungul bulevardului Andrassy. Opera este considerata o capodopera majora a arhitecturii. Decoratiunile si stilul sau cuprind  elemente baroce pe care Budapesta le-a conservat intr-un mod special. Vizitatorii pasionati de arhitectura vor fi impresionati la vederea acestei frumuseti.

Opera de stat din Budapesta

Casa Terorii

Casa Terorii (Terror Haza) este considerata un muzeu care aminteste localnicilor si turistilor deopotriva despre istoria comunista si fascista din secolul 20. In mod similar cu alte tari din lume, Ungaria are si ea un trecut intunecat, care se regaseste in aceasta Casa a Terorii. Muzeul s-s deschis in data de 24 februarie 2002, sub conducerea de success a doamnei Dr. Maria Schmidt. Cladirea a trecut prin lucrari complexe de renovare, in urma carora s-a transformat intr-un edificiu impresionant, aflat si el pe bulevardul Andrassy.

Casa Terorii

Bazilica Sfantului Stefan

Atunci cand faci o vizita in Budapesta, una dintre cele mai comune destinatii este Bazilica Sfantului Stefan. O destinatie religioasa dar si o minune arhitecturala, bazilica si-a luat numele in onoarea Sfantului Stefan, primul rege al tarii cate a fost sanctificat. Bazilica este printre cele mai inalte cladiri din oras si a avut nevoie de 54 de ani pentru a fi terminata. Ea a fost inaugurata in anul 1905.

Catedrala Sf. Stefan, noaptea

Citește și: Turism medical pe Insula Margareta, din Budapesta

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

9 Comments

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • […] Budapesta! Un oras superb, in care ai atat de multe lucruri de vazut si de… gustat, incat orice vizita se transforma instant intr-o incantare a spiritului de calator. Probabil l-ai vizitat deja. Daca ai facut-o si iti doresti sa te reintorci sau daca nu ai facut-o inca dar visezi sa vezi podurile de pe Dunare, Palatul Regal, izvoarele termale, si alte asemenea minunatii, participa la concursul in care TukTuk.ro iti ofera sansa de a castiga un sejur de trei nopti, pentru doua persoane, la fabulosul hotel de cinci stele Kempinski Corvinus, din capitala Ungariei. […]

 • […] sa fie folosite mult mai inainte. Hévíz este a doua destinatie ca popularitate din Ungaria, dupa Budapesta. Din capitala tarii pana aici sunt 193 de kilometri pe autostrada M7, dar in Hévíz se afla si un […]

 • giuliani spune:

  Minim 20 de erori de exprimare, gramatica si inteles. Articolul asta trebuie corectat urgent, multe parti suna de parca ar fi traduse cu google translate.

  • TukTuk guy spune:

   Corect, am modificat in consecinta. Multumim pentru semnalare!

 • […] De la inaugurarea lor, in 1918, baile termale Gellért au ramas unele dintre cele mai frumoase din Budapesta. Referinte despre apele curative de aici dateaza inca din secolul 15. Izvoarele termale care […]

 • […] 400 de izvoare termale de care dispune, Ungaria este lider mondial in vacantele pe baza de spa. Budapesta este numita adesea “Capitala Spa”, intrucat este singura capitala din lume, cu izvoare […]

 • […] Budapesta este un oras fantastic pentru toti cei dornici sa il exploreze si asta se datoreaza in special faptului ca, odata ajuns in capitala Ungariei, chiar ai parte de doua orase intr-unul singur: Buda si Pesta. Trecutul regal al imperiului austro-ungar este evident in tot orasul dar se combina cu nuantele de gri ale industrialismului fost comunist reusind sa ascunda cumva esecurile unei epoci disparute de mai bine de 20 de ani. Budapesta este bine conectat cu principalele orase din Europa, detinand o infrastructura extrem de bine pusa la punct care sustine numarul mare de vizitatori ce creste de la an la an. […]

fashiondays.ro

Urmărește-ne pe Facebook!