budapesta
Foto: TomasSereda
Europa

Top 10 atractii turistice din Budapesta

Budapesta este cel mai mare oras din Ungaria si, totodata, capitala tarii, principalul centru comercial, cultural, politic si de transport, precum si industrial. In plus, este si unul dintre cele mai importante orase din Europa Centrala. Orasul are o suprafata de 525 kilometri patrati si o populatie de aproximativ 1,7 milioane de locuitori, mult mai mica decat cea inregistrata in anii ’80, cand avea 2,1 milioane.

Orasul este impartit in doua parti, Pesta si Buda. Pesta se afla pe un teren mai plat, in timp ce Buda se afla intr-o zona mai deluroasa. Dealul Castelului si Dealul Gellert sunt cele mai populare obiective din Buda. Dacă nu ai vizitat deja frumosul oraș maghiar, iată doar 10 atractii turistice din Budapesta

Dealul Castelului si Bastionul Pescarilor

Dealul Castelului din Budapesta
Dealul Castelului din Budapesta / Foto: ken Wiedemann

Districtul Castelului (Varnegyed) aflat pe Dealul Castelului, se afla in Patrimoniul UNESCO, fiind una dintre principalele atractii budapestane. Un loc istoric, romantic si… plin de distractii, mai ales ca multe dintre atractiile de aici se viziteaza gratis. Dar poate cel mai popular lucru care se poate spune despre Dealul Castelului este ca de aici ai parte de cea mai buna priveliste panoramica asupra Budapestei.

Bastionul Pescarilor
Bastionul Pescarilor / Foto: Michal Collection

Iar cel mai bun loc pentru a face fotografii este, fara-ndoiala, Bastionul Pescarilor, un monument ridicat la inceputul secolului 20, in stil neo-gotic, denumit dupa Breasla Pescarilor, responsabila pentru apararea orasului in timpul Evului Mediu. Cele 7 turnuri ale Bastionului reprezinta cele 7 triburi maghiare ce au reprezentat baza formarii poporului maghiar.

Castelul Buda

castelul buda
Castelul Buda / Foto: fates

Una dintre comorile cu care Budapesta se mandreste este Castelul Buda, resedinta istorica a regilor Ungariei. Castelul Buda mai este cunoscut si sub numele de Palatul Regal si Castelul Regal, denumiri faimoase in epocile trecute. In prezent, Castelul Buda este considerat una dintre mostenirile istorice ale orasului. El se afla la capatul din sud al Dealului Castelului, langa fostul Cartier al Castelului, binecunoscut pentru casele sale din secolul 19, in stil baroc si medieval.

Dealul Gellért

Dealul Gellert
Dealul Gellert / Foto: TanyaSv

Dealul Gellért masoara 235 de metri in inaltime iar din varful lui ai parte de privelisti superbe asupra Dunarii. Dealul si-a luat numele dupa cel al Sfantului Gerard, care a murit aici. Printre atractiile vestite din aceste locuri se numara Baile Gellert si Hotelul cu acelasi nume. Piata Gellert se afla la poalele dealului. Inainte, dealul se numea Pesti-hegy, denumire care inseamna pestera mare.

Cladirea Parlamentului din Budapesta

Parlamentul din Budapesta
Parlamentul din Budapesta / Foto: Candid Shots

In afara de Bazilica Sfantului Stefan, Cladirea Parlamentului Ungar sau Casa Parlamentului este una dintre cele mai inalte cladiri din oras. Ea reprezinta centrul guvernului, acolo unde au loc Adunarile Nationale din aceasta tara. Este unul dintre cele mai vechi edificii legislative din intreaga Europa si reprezinta o destinatie majora, inclusa in toate pachetele turistice.

Piata Eroilor

Piața Eroilor, din Budapesta
Piața Eroilor, din Budapesta / Foto: tichr

Piata Eroilor (Hosök tere), aflata la capatul bulevardului Andrassy, este una dintre cele mai importante piete din oras. Aici se afla doua dintre principalele edificii ale Budapestei: Muzeul de Arte Frumoase si Palatul Artelor. Memorialul Mileniului sau Monumentul Mileniului este cea mai importanta structura din piata. El este un simbol al cele 7 triburi care au infiintat Ungaria, in anii 1900.

Galeria Nationala a Ungariei

Galeria Națională budapesta
Galeria Națională / Foto: Dave Porter

Castelul Buda include un obiectiv turistic deosebit de important al Budapestei: Muzeul National de Arta sau Galeria Nationala a Ungariei, care adaposteste numeroase colectii ce ilustreaza pasiunea ungurilor pentru arta. In Galeria Nationala se afla 6 expozitii principale, respectiv sectiunea renascentista si medievala, statuile gotice din lemn, altarele gotice, arta baroca si renascentista, pictura secolelor 19 si 20 si arta contemporana. Traversand fiecare sectiune in parte, iti vei face o idee despre istoria artei din Ungaria.

Insula Margaret si Parcul acvatic Palatinus Water Park

margaret island
Insula Margareta / Foto: via greatruns.com

Insula Margareta este una dintre cele mai apreciate destinatii turistice din Budapesta. Are o lungime de 2,5 kilometri si o latime de 500 de metri, avand o suprafata de peste 910 000 metri patrati. Ea se afla in mijlocul Dunarii si reprezinta o atractie de top pentru turisti, in special datorita numeroaselor parcuri. Unul dintre ele este Parcul acvatic Palatinus, un strand ce include nu mai putin de 11 piscine. Daca vii in Budapesta, nu rata o baie intr-una din ele.

Opera de Stat din Budapesta

Opera din Budapesta
Opera din Budapesta / Foto: kelvinjay

O cladire ce dateaza din secolul 19, arhitectura apartinandu-i lui Miklos Ybl. Aceasta lucrare magnifica de arta si istorie se afla in centrul Pestei, in Districtul 6, de-a lungul bulevardului Andrassy, fiind considerata o capodopera arhitectonica. Decoratiunile si stilul Operei includ elemente baroce pe care Budapesta le-a conservat intr-un mod special. Vizitatorii pasionati de arhitectura vor fi impresionati odat cu vizitarea acestei minuni.

Casa Terorii

casa terorii budapesta
Casa Terorii / Foto: via donkey.bike

Casa Terorii (Terror Haza) este un muzeu care aminteste localnicilor si turistilor deopotriva despre istoria comunista si fascista din secolul 20. In mod similar cu alte tari din lume, Ungaria are si ea un trecut intunecat, care se regaseste descris in aceasta Casa a Terorii. Muzeul s-s deschis in data de 24 februarie 2002, sub conducerea de success a doamnei Dr. Maria Schmidt. Cladirea a trecut prin lucrari complexe de renovare, in urma carora s-a transformat intr-un edificiu impresionant, aflat pe bulevardul Andrassy.

Bazilica Sfantul Stefan

Bazilica Sf. Ștefan
Bazilica Sf. Ștefan / Foto: StreetFlash

Cand faci o vizita in Budapesta, drumurile te vor purta in mod sigur la Bazilica Sfantul Stefan. Destinatie religioasa si minune arhitectonica, bazilica si-a luat numele in onoarea Sfantului Stefan, primul rege al tarii, care a fost sanctificat. Bazilica este printre cele mai inalte cladiri din oras si a fost terminata in 54 de ani, fiind inaugurata in anul 1905.

Citește și: Turism medical pe Insula Margareta, din Budapesta

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

9 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • […] Budapesta! Un oras superb, in care ai atat de multe lucruri de vazut si de… gustat, incat orice vizita se transforma instant intr-o incantare a spiritului de calator. Probabil l-ai vizitat deja. Daca ai facut-o si iti doresti sa te reintorci sau daca nu ai facut-o inca dar visezi sa vezi podurile de pe Dunare, Palatul Regal, izvoarele termale, si alte asemenea minunatii, participa la concursul in care TukTuk.ro iti ofera sansa de a castiga un sejur de trei nopti, pentru doua persoane, la fabulosul hotel de cinci stele Kempinski Corvinus, din capitala Ungariei. […]

  • Minim 20 de erori de exprimare, gramatica si inteles. Articolul asta trebuie corectat urgent, multe parti suna de parca ar fi traduse cu google translate.

  • […] 400 de izvoare termale de care dispune, Ungaria este lider mondial in vacantele pe baza de spa. Budapesta este numita adesea “Capitala Spa”, intrucat este singura capitala din lume, cu izvoare […]

  • […] Budapesta este un oras fantastic pentru toti cei dornici sa il exploreze si asta se datoreaza in special faptului ca, odata ajuns in capitala Ungariei, chiar ai parte de doua orase intr-unul singur: Buda si Pesta. Trecutul regal al imperiului austro-ungar este evident in tot orasul dar se combina cu nuantele de gri ale industrialismului fost comunist reusind sa ascunda cumva esecurile unei epoci disparute de mai bine de 20 de ani. Budapesta este bine conectat cu principalele orase din Europa, detinand o infrastructura extrem de bine pusa la punct care sustine numarul mare de vizitatori ce creste de la an la an. […]

ella icon
ella iconBooking.com
Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!