De fiecare dată când plecăm cu mașina în vacanță în Bulgaria sau Grecia, trecem prin Ruse, după ce, în prealabil, am traversat celebrul pod „al prieteniei” (care, în paranteză fie spus, ar merita să devină mai prietenos pentru toată lumea). Ruse e orașul din Bulgaria în care nu se oprește mai nimeni, fiindcă la plecare lumea e dornică să ajungă cât mai repede la destinația de vacanță, iar la întoarcere… să ajungă cât mai repede acasă. Cu toate acestea, deși mulți asociază Ruse cu… Giurgiu (din motive complet subiective), întrebându-se ce să faci în Ruse la o adică?, al cincilea oraș ca mărime al Bulgariei are multe motive pentru care ar trebui trecut într-un itinerariu turistic care să includă măcar o noapte petrecută.
La invitația Asociației Mission Construction și a biroului de promovare turistică a orașului, am avut ocazia să petrec o zi și o noapte în Ruse, în drum spre Litoralul bulgăresc, pentru a vizita urbea de pe malul Dunării, dar și câteva obiective turistice interesante din regiunea Ruse. Mai jos vei citi, așadar, despre ce să vezi și ce să faci în Ruse și împrejurimi, în cazul în care îți propui o mini-vacanță aici. La urma-urmei, Ruse se află la doar 70 de kilometri de București, așa încât, pentru bucureșteni, o escapadă de o zi se poate transforma într-o extrem de relaxantă și plăcută mini-vacanță. Iată de ce:
Vrei să vizitezi Ruse pe-ndelete? Ai aici cele mai bune hoteluri din Ruse!
Ce să vezi în Ruse într-o plimbare pietonală
Din București la Ruse nu faci mai mult de o oră și jumătate. Dacă ai ghinionul să prinzi coadă mare la vamă, acest timp se poate prelungi, dar, în principiu, distanța nu e deloc o problemă. Nu trebuie decât să ai grijă să-ți cumperi vinieta bulgărească, imediat după ce treci de controlul vamal (dacă nu cumva ai făcut-o deja online, aici), apoi în câteva minute ajungi în Ruse. Niciun stres.
În unica noapte petrecută în Ruse, eu am stat la Hotelul Anna Palace, un hotel de patru stele care funcționează într-o clădire istorică, ce recrează atmosfera interiorului clasic al unei case aristocrate de la sfârșitul secolului 19, de pe terasa căreia ai parte de frumoase panorame asupra Dunării. De aici am pornit în explorarea pietonală a centrului, aflat la câteva minute distanță, urmând a vedea câteva dintre principalele obiective turistice din Ruse.
Și am descoperit de la bun început că Ruse e un oraș aerisit, cu o atmosferă destul de liniștită, pe alocuri chiar boemă, în care te poți relaxa în diverse moduri atât pe faleza Dunării (unde poți alerga, te poți plimba sau pur și simplu poți sta la o terasă în fața unei halbe de bere) cât și în centrul vechi, care mustește de clădiri frumoase, vechi, în bună măsură restaurate.
Gazdele noastre au ținut să facem o vizită la Muzeul Regional de Istorie, aflat în incinta fostului Palat Battenberg, în care a funcționat fostul tribunal local, și care a fost construit între anii 1879-1882, astăzi fiind cea mai veche clădire de Rusă în stil neoclasic. Muzeul și-a deschis porțile în anul 1904, iar la baza lui stau colecțiile arheologice ale fraților Karel și Hermenguild Shkorpil, precum și ale naturalistului Vasil Kovachev.
Dacă te pasionează istoria, muzeul e interesant, mai ales că propune o experiență de realitate virtuală, cu utilizarea unor ochelari VR prin intermediul cărora interacționezi direct cu poveștile virtuale. Muzeul deține circa 140.000 de obiecte, printre punctele de atracție numărându-se piese de ceramică preistorică, sculpturi de idoli, comoara Borovo (din secolul 4 î.Hr.) etc. Există inclusiv o colecție de oase de mamifere preistorice, între care o falcă inferioară de mamut, unică în lume. O secțiune a muzeului e dedicată istoriei Bulgariei din Evul Mediu până în Renaștere.
Cu alte cuvinte… ai ce să vezi în acest muzeu de pe terasa căruia ți se deschide frumosul parc Alexander Battenberg, cu fântâna arteziană, cu băncile în formă de cărți, cu locuri de joacă pentru copii și alei liniștite și cu… dichisita bibliotecă Lyuben Karavelov, din vecinătate. Un parc citadin de unde am pornit mai departe în explorarea pietonală a urbei, descoperind la pas de ce i se spune „mica Viena” acestui oraș care a fost ridicat pe locul unei foste așezări antice, Sexaginta Prista, și care până în 1878 s-a numit Rustchuk – „micul Ruse”, în limba turcă.
De altfel, a doua jumătate a secolului 19 a însemnat și perioada de „descătușare” a orașului de pe malul Dunării, odată cu intrarea în Bulgaria „modernă”. La Ruse au apărut primele fabrici de sifon, limonadă și cravate din țară, prima bancă particulară din Bulgaria, prima stație meteo, prima companie de asigurări, primul lift operat manual și, în mod surprinzător, aici a avut loc proiecția primului film din Bulgaria, în 1897 (o lună mai târziu, aceasta s-a produs și în Sofia). Și, lucru la fel de surprinzător, la sfârșitul secolului 19 Ruse era un oraș multietnic, în care bulgarii reprezentau doar 43% din totalul populației, 39% fiind turci și 7% evrei.
Am continuat așadar plimbarea până în Piața Svoboda, trecând rapid în revistă un oraș agreabil, cu un centru primitor și prietenos. Piața Svoboda, în mijlocul căreia tronează Monumentul Libertății, statuie ce pare a fi un fel de „kilometru zero” al orașului, are toate ingredientele pentru a-și aroga drepturile de obiectiv turistic numărul 1 din Ruse: spații verzi, flori, standuri de înghețată, spații expoziționale în aer liber, o mulțime de terase și restaurante și alte numeroase „ingrediente” citadine bine integrate în peisaj.
Una dintre clădirile care mi-au atras atenția în mod special pe parcursul turului a fost cea a Producerii de Profit (un nume bizar, ce-i drept). Aceasta e o imensă construcție în stil neo-baroc, care domină capătul din vest al Pieței Svoboda și care a fost ridicată între 1898 și 1902 după planurile unor arhitecți vienezi, cu scopul de a găzdui Teatrul Dramatic (care încă se află aici), plus alte câteva magazine. Chiriile obținute de la acestea erau folosite pentru a finanța școlile locale, de unde și numele ciudat al clădirii. În zilele noastre, locul acelor magazine a fost luat de câteva restaurante cu terase. Alte clădiri demne de luat în seamă din centru sunt cea a Operei din Ruse și cea a Liceului Hristo Botev.
Am virat la un moment dat, pe drumul de întoarcere către hotel, spre zona Dunării, unde am descoperit un parc de faleză bine îngrijit, cu spații largi pentru alergători sau bicicliști, cu un restaurant și o cafenea de unde poți admira în liniște apusul soarelui pe fluviul ce desparte cele două țări vecine.
Bisericile săpate în stâncă din Ivanovo
Ruse e un oraș frumos, dar, dacă nu ții morțiș să petreci o zi întreagă printre clădirile lui, poți face două mici excursii, în împrejurimi, care te vor încânta: la bisericile săpate în stâncă din Ivanovo și la orașul medieval Cherven.
Satul Ivanovo se află la 20 km de Ruse și găzduiește una dintre cele mai interesante atracții turistice din Bulgaria. E vorba despre un ansamblu de biserici și mânăstiri rupestre, săpate într-o stâncă ce se ridică deasupra râului Rusenski Lom. Aflate în Patrimoniul UNESCO (încă din 1979), aceste biserici unice au fost înființate de călugării care locuiau în peșterile de aici în secolele 12-13. Se pare că inițial au fost circa 40 de biserici, dar mai important este faptul că în bisericile de la Ivanovo s-au păstrat foarte bine frescele pictate pe pereții lor, care relevă măiestria artiștilor ce aparțineau Școlii de pictură de la Târnovo.
Ca să ajungi la biserici – eu am vizitat-o pe cea care se numește Sfânta Fecioară (parte a ansamblului mânăstirii Sfântul Arhanghel Mihail), unica vizitabilă, de altfel, trebuie să urci un pic pe o potecă amenajată, un efort de 15 minute care va fi rasplătit cu vizionarea impresionantelor fresce de pe pereții săpați în stâncă. Acestea sunt opera în stil „paleologic” a unui artist de secol 14 din Târnovo – 25 de picturi extrem de bine conservate, realizate în jurul anului 1360, ce prezintă scene din Evanghelie, pozițiile acestora sugerând faptul că locuitorii complexului erau adepți ai Hesichasmului, o tradiție ortodoxă mistică de rugăciune în contemplare.
Interesant mi s-a părut și faptul că balconul actual al bisericii, de unde ai priveliști largi asupra împrejurimilor funcționa inițial ca intrare în peșteră, întrebarea punându-se automat cum reușeau călugării să ajungă acolo? Cum încurcate sunt căile Domnului, nu am insistat în aflarea răspunsului, ci am continuat să mă minunez de excelenta calitate (și frumusețe) a frescelor. Printre care se află și portretele regilor bulgari Ivan Assen al II-lea și Ivan Alexandru, care au făcut donații generoase la vremea lor.
Cei care vor să viziteze complexul de biserici săpate în stâncă de la Ivanovo trebuie să știe că biletul de intrare individual costă 5 leva (2,5 euro) iar programul de vizitare este între orele 9 – 18 (între 1 decembrie și 31 martie complexul este închis).
Orașul medieval Cherven
La doar 19 km distanță de complexul de la Ivanovo, se află un alt important obiectiv turistic din apropiere de Ruse, la care am ajuns în doar o jumătate de oră: Cetatea Cherven. Plasată pe un deal stâncos, înconjurat de râul Cerni Lom, cetatea (sau ce a mai rămas din ea) „cere” un plus de strădanie pentru a fi accesată. Dar, fie și pentru simplul fapt de a ajunge într-un loc în care s-a scris istorie, merită să depui efortul acestei mini-ascensiuni. Pentru că „Cetatea Roșie” de lângă Ruse era, în Evul Mediu, una dintre cele mai importante așezări ale celui de-al Doilea Imperiu Bulgar, atât din punct de vedere militar cât și economic.
Zidurile vechi ale cetății provin de la o fortificație bizantină, ridicată în secolul 6, în timpul împăratului Iustinian. Orașul medieval s-a dezvoltat apoi, treptat, în jurul cetății interioare, întinzându-se spre poalele dealului. În anul 1235, Cherven a devenit scaun episcopal, iar în vecinătate au apărut mai multe mânăstiri rupestre, între care și cele de la Ivanovo, despre care scriam mai sus, dar și mânăstirea Basarabovo, unica mânăstire rupestră din Bulgaria care e locuită și în zilele noastre. Din acea perioadă datează, de altfel, rămășițele unui turn pătrat și ale unui palat care fusese cea mai mare clădire din Cherven.
Dacă-ți arunci o privire pe harta ce-ți arată Cetatea Cherven în perioada ei de apogeu (secolul 14), rămâi impresionat. Sunt indicii care spun că toți călătorii care se îndreptau către sudul Dunării făceau o escală la Cherven. Din păcate, otomanii aveau să cucerească și să distrugă cetatea în anul 1388, acesta însemnând și finalul perioadei de glorie a acesteia. Cherven s-a redresat întrucâtva abia în secolul 17, când au fost ridicate unele clădiri administrative și rezidențiale, 13 biserici și un castel, la care s-a adăugat un zid de protecție. Multe dintre descoperirile arheologice datează din acea perioadă, de asemenea ruinele de azi sunt vestigii ale construcțiilor de atunci (de pildă au fost excavate rămășițele a șase dintre cele 13 biserici de odinioară).
Așadar, poți explora dealul care cândva mustea de construcții și de locuitorii lor, imaginându-ți cum era să trăiești aici, în timp ce scrutezi depărtările la gândul că ar putea să se apropie o oștire inamică. Cetatea Cherven a fost, în mod cert, un loc impresionant, care a marcat substanțial viața din Evul Mediu al acestor locuri de la sud de Dunăre. Intrarea la Cetatea Cherven costă 4 leva (2 euro).
O degustare de vinuri la Crama Nisovo
Ușor epuizat de soarele ce năpădise hulpav dealul Cherven, am revenit la viața din zilele noastre cu o vizită la o cramă. Mai precis, la Crama Nisovo (27 km distanță de Ruse), unde am avut plăcerea să facem o degustare de vinuri – alb, roșu și roze, însoțite de minunate brânzeturi ale producătorilor locali, despre care gazdele noastre ne-au spus că nu pot fi livrate decât pe comandă specială, din timp. Dar nu despre brânzeturi a fost vorba, ci despre vinuri.
Crama Nisovo dispune de un laborator propriu, o cameră de fermentare și un atelier de îmbuteliere, echipate cu tehnologii moderne de producere a vinului, motiv pentru care produsele finale – parol! – sunt foarte bune. Am degustat vinurile din gama Legend. Nu sunt chiar… legendare, dar le-aș savura oricând pe o terasă, în Ruse, privind la navele ce trec domol pe Dunăre.
Am plecat din Ruse, după o noapte petrecută în oraș, mergând către litoralul bulgăresc, unde aveam să descopăr lucruri noi și interesante despre stațiunea Pomorie și împrejurimile Burgasului. Am descoperit ce să faci în Ruse și am rămas cu ideea că „fratele” Giurgiului, de pe celălalt mal al Dunării, e un oraș mult mai interesant decât aș fi crezut, în care te poți opri oricând pentru o vizită sau pe care – dacă ești din București – îl poți viza pentru o excursie relaxantă și plină de vibe.
Iar dacă vrei să vezi Ruse din alt unghi, citește și ce a scris Imperator Cezar, alături de care am avut plăcerea să vizitez orașul de pe Dunăre.
Pin it!
Citește și: Cele mai frumoase obiective turistice din Varna și împrejurimi
Add Comment