Europa

Top 10 locuri de vizitat în Bulgaria

Bulgaria e o destinație de vacanță la îndemână pentru români. În special pentru cei din sudul țării, care găsesc resurse să plece câteva zile, eventual în weekend, pentru a le petrece fie pe litoralul bulgăresc, fie în locuri frumoase precum Veliko Târnovo. Iubitorii schiului găsesc iarna tot ce le trebuie în stațiuni precum Bansko sau Borovets iar turiștii evlavioși au o sumedenie de mânăstiri interesante pe care le pot vizita. Bulgaria are multe argumente pentru a fi vizitată și nu vom vorbi acum decât despre cele pozitive, prezentând 10 dintre cele mai frumoase atracții turistice din această țară. Ce să faci și ce să vezi în Bulgaria? Uite:

10 Biserica Boiana

Biserica Boyana. (Foto: http://my.pc-freak.net)
Biserica Boyana, Bulgaria. (Foto: http://my.pc-freak.net)

Odată ce ajungi în Sofia, nu uita să faci o vizită la Boiana, o frumoasă biserică medievală ortodoxă, aflată într-o suburbie a capitalei. Inițial, lăcașul de cult a fost ridicat la sfârșitul secolului 10 și începutul secolului 11 dar a fost apoi extins de două ori: mai întâi în secolul 13, de către sebastocratorul Kaloyan, apoi la jumătatea secolului 19. Biserica adăpostește fresce de mare valoare, realizate în anul 1259, cele mai bine conservate fresce din toate bisericile ortodoxe aflate în Europa de Est, motiv pentru care a și fost inclusă în patrimoniul UNESCO, în 1979. În total sunt 89 de scene pictate, numele artistului fiind descoperit în timpul renovărilor: ”zugravul Vassilli, din satul Subonoșa, și ucenicul său, Dimităr.” Boiana se află în top 3 obiective turistice ale Sofiei, alături de Muzeul de Istorie și Catedrala Sf. Nevski.

9 Koprivștița

Koprivștița (Foto: http://picturesfrombulgaria.com)
Koprivștița, Bulgaria (Foto: http://picturesfrombulgaria.com)

Koprivștița (îl găsești scris și Koprivshtitsa) este unul dintre centrele culturale ale Bulgariei, orașul fiind inclus pe lista celor 100 de locuri turistice naționale, totodată fiind orașul cu cea mai bine conservată structură arhitectonică. În fapt, Koprivștița e o localitate mică dar foarte frumoasă, aflată în munții Sredna Gora, la 110 km sud-est de Sofia, cu străzi pietruite și case pitorești, colorate, ridicate în secolele 17-18 pe pajiști aerisite sau în pădure. De altfel, orașul e înconjurat de nouă vârfuri montane semețe, fiecare dintre acestea purtând numele unui sfânt. În 1952 a devenit oraș-muzeu iar în 1972 a fost numit ”rezervă istorică și arhitectonică”. Koprivștița e un oaș de o importanță deosebită deoarece de aici a început, pe 20 aprilie 1876, cea mai mare revoluția bulgară – Răscoala din Aprilie, moment marcat de nu mai puțin de 400 monumente.

În oraș sunt numeroase biserici și muzee, multe dintre acestea fiind în trecut case ale liderilor revoluționari bulgari, personalități uriașe precum Georgi Benkovski, Naiden Gerov sau Dimcho Debelianov. De remarcat și că prima școală din Bulgaria a fost deschisă aici, acesta fiind doar unul dintre motivele pentru care Koprivștița a un important centru cultural și turistic, în care se desfășoară un mare festival de muzică populară, odată la cinci ani. De asemenea, orașul e un bun punct de plecare pentru vizitarea munților Sredna Gora.

8 Etara

Etara (Foto: incomingbulgaria.com)
Etara, Bulgaria (Foto: incomingbulgaria.com)

La 8 km nord de orașul Gabrovo, pe malul râului Siveck din nordul munților Stara Planina, se află Etara, un muzeu etnografic în aer liber în care poți vedea obiecte artizanale vechi, obiecte de decorațiuni interioare și design, lucrări de arhitectură, etnografie și folclor, obiecte de îmbrăcăminte din secolele 18-19 și poți gusta preparate tradiționale bulgărești. Bine de știut că orașul Gabrovo a fost un important centru economic, educațional și comercial în perioada de prăbușire a Imperiului Otoman.

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

2 Comments

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Am fost la Melnik, la Rozhen, la Pomorie, Lovech, Kazanlak, Kardzhali, Nessebar, Pomorie, Veliko Tarnovo, Balcic, Kaliakra si urmeaza si altele.

  • Cristian TR spune:

    Păcat ca nu ați inclus aici şi Balchik cu grădinile Castelului Reginei Maria. Oricum,şi aşa, este un articol interesant, cu multe informații utile.

Urmărește-ne pe Facebook!