Europa

Top 10 lucruri de facut in Provence

Cu atat de multe atractii, sunete si culori, singurul lucru dificil atunci cand vine vorba despre o excursie in Provence este cel legat de a te decide unde sa mergi si ce sa vizitezi. Regiunea scaldata de soare si udata, la sud, de apele Marii Mediterane este locul in care cerul pare vesnic albastru si unde vezi la tot pasul campuri de levantica, floarea soarelui, maci si plantatii de maslini si lamai. Provence a fost preferata unor pictori impresionisti de renume, precum Van Gogh si Cézanne, care au profitat de lumina penetranta si de paleta ametitoare de culori, pentru a da viata peisajelor lor nemuritoare.

Zona rurala din Provence si portul Marsilia, caracterizate atat de frumos de autorul si realizatorul de film Marcel Pagnol si-au pastrat nestirbite traditiile si peisajele de odinioara – barbatii in varsta care se aduna in pietele orasului pentru a juca pétanque; oamenii ciocnind pahare cu pastis la umbra copacilor de pe terasele cafenelelor; tarabele din piata unde fermierii din partea locului vand roadele pamantului; pestele comercializat in piata de peste din Marsilia; ruinele romane si asezarile medievale.

Nu e de mirare ca Provence este una dintre cele mai populare destinatii turistice din Franta. Intrucat s-ar putea sa nu-ti ajunga o viata pentru a explora aceasta regiune diversa si colorata, iata un top 10 al lucrurilor pe care le poti face si vedea in Provence. Ordinea e absolut aleatorie.

1. Fa o plimbare prin Portul Vechi din Marsilia si mananca bouillabaisse

Vechiul Port din Marsilia

Marsilia, al doilea oras ca marime din Franta nu este o destinatie de top atunci cand oamenii au in minte sate linistite raspandite printre campuri cu levantica. Este un oras mare si naucitor, cotropit de mireasma magrebului, dar nu aceasta aparenta uneori dura nu trebuie sa te descurajeze. Cei care vin in Marsilia nu trebuie sa rateze zona Portului Vechi, acolo unde vei gasi piete cu standuri ce vand produse provensale, targuri in genul celor marocane (souk) si o piata de peste veche de secole, unde marfa este vanduta imediat dupa ce este descarcata de pe vapoare. In cartierul Le Panier te asteapta strazi inguste si serpuite si magazine autentice. Tot aici vei gasi si artere pietonale comerciale, cum ar fi Rue St-Feereol. Opreste-te pentru a savura un castron cu bouillabaisse, tocana traditionala de peste cu legume, ierburi si condimente, precum usturoi, coaja de portocala, busuioc, frunze de dafin, fenicul si sofran.

2. Viziteaza Palais des Papes si faimosul Pont d’Avignon

Avignon
Avignon

Avignon este de multa vreme unul dintre orasele preferate de catre turisti. Arta si arhitectura lui sunt impresionante si intact pastrate, asa ca locul nu este doar pitoresc, dar si incarcat de istorie. Palatul Papal, unde au locuit cativa papi, de-a lungul secolului 14, are sali impresionante si curti magnifice, fiind cel mai mare palat gotic din lume. Atractia principala este faimosul pod Pont St. Benezet sau Pont d’Avignon, iar orasul vibreaza, avand o comunitate extrem de activa de studenti, o istorie remarcabila si, in plus, serveste adesea drept punct de plecare in explorarea regiunii.

3. Admira ruinele romane din fermecatoarea asezare Saint-Remy-de-Provence

Ruinele romane din Saint Remy de Provence
Ruinele romane din Saint Remy de Provence

Aflat la numai 20 de kilometri sud de Avignon, Saint Remy de Provence este un orasel traditional provensal. Marcat de ruinele romane (in special Arcul de Triumf din Glanum), Saint Remy este o asezare mica si linistita, dar cu o istorie remarcabila. Nu numai ca aici se afla candva un oras roman, dar este si locul unde pictorul Van Gogh a fost gazduit la manastirea de Mausole, in timpul cat a fost tratat (fara succes) de multele sale probleme psihice. Aici se afla o piata frumoasa, unde selectia de hoteluri, restaurante si magazine este remarcabila. In zilele de miercuri, in Saint Remy se organizeaza o piata populara si plina de culoare. Standuri cu produse proaspete (inclusiv pepeni din Cavaillon), obiecte din ceramica si alte marfuri provensale umplu orasul. Desi atmosfera este plina de viata si placuta, daca preferi sa eviti aglomeratia, stai departe de Saint Remy, miercurea, in sezonul de varf.

4. Admira caii salbatici si pasarile flamingo din tinuturile mlastinoase Camargue

Superbii cai albi din Camargue
Superbii cai albi din Camargue

Peisajul lipsit de culoare si dezolant din Camargue contrasteaza cu cel stralucitor din Provence, dar nu trebuie ratat cu ocazia vizitei tale aici. Mlastinile, campiile de sare si campurile de orez din aceasta regiune protejata sunt impanzite de cai salbatici albi, bivoli si pasari flamingo. Delta fluviului Ron, cu o suprafata de 780 kilometri patrati, a fost creata in decursul a mii de ani, in urma sedimentelor depuse de catre fluviu in drumul sau spre Marea Mediterana. In prezent, aici traiesc peste 500 de specii de pasari migratoare si zona este cel mai bine de explorat cu bicicleta, jeep-ul sau calare. Ia la tine ceva care sa te protejeze de insect, intrucat mlastinile atrag tantari. Daca unele pasari flamingo stau aici tot cursul anului, cel mai bine este sa vii in Camargue primavara, vara sau toamna, inainte ca majoritatea lor sa migreze catre Spania si Senegal, in cautarea unor temperaturi mai ridicate.

5. Fa o vizita in stravechiul oras din piatra Les Baux

Les Baux
Les Baux

Una dintre cele mai vizitate locatii din Franta, Les Baux se afla la 25 de kilometri sud de Avignon, imediat ce treci de Saint Remy de Provence, pe o stanca inalta de 245 de metri, “baou” (care inseamna pinten stancos in dialect provensal). Asezarea, unica si spectaculoasa, este locuita de mai bine de 6000 de ani, in Evul Mediu aici locuind cei mai puternici lorzi feudali din sudul Frantei. Stancile dramatice de unde se vede o vale plina de plantatii de maslini si podgorii, a inspirat de-a lungul timpului numerosi autori si artisti si se spune ca a fost sursa de inspiratie pentru descrierea Purgatoriului din Infernul lui Dante.

6. Fa o plimbare in Gorges du Verdon si viziteaza Moustiers Sainte-Marie

Un canion ametitor: Gorges du Verdon
Un canion ametitor: Gorges du Verdon

Cunoscut si sub numele de Marele Canion de la Verdon, Gorges du Verdon este cel mai adanc canion din Europa (intre 250-750 de metri), cu ape de culoarea smaraldului si o latime de numai 8-9 metri. Privelistea este magnifica, desi locul nu e recomandat claustrofobilor. Drumul pana in frumosul oras medieval Moustiers Sainte Marie este lung si serpuit si poate parea greu de parcurs, dar o vizita in aceasta asezare magnifica merita, fie si pentru faptul ca viata de aici pare sa se afle la milioane de kilometri departare de secolul 21.

7. Fa cumparaturi in pietele din Isle sur la Sorgue

Linistea din Isle sur la Sorgue
Linistea din Isle sur la Sorgue

Numita adesea capitala franceza a antichitatii, Isle sur la Sorgue se afla intr-o zona cu canale serpuite si gazduieste cea mai mare piata de vechituri (marché aux puces) din Franta, dupa Paris. Isle sur la Sorgue este locul unde se organizeaza si o piata provensala, in zilele de sambata si joi, cu standuri de unde poti cumpara nuci si masline, unde barbati cu sorturi taie branza din roti uriase si unde se comercializeaza produse traditionale colorate si delicioasele baghete.

8. Mergi pe plaja si exploreaza golfurile (Calanques) din Cassis

Calanques
Calanques

Desi nu atat de faimos precum vecinul sau de pe Riviera franceza, Cassis este la fel de incantator precum St. Tropez, cu un oras frumos si o plaja definita de stanci albe si golfulete numite calanques, unde poti sta la soare (desigur respectand traditia franceza, adica topless). Cassis a fost candva un port de pescari si a fost reconstruit pe vechile ruine din secolul 18, avand un aspect mai regulat decat majoritatea altor asezari medievale. O plimbare pe strazile orasului vechi iti va dezvalui cladiri bine pastrate, unele datand din secolul 16, iar altele restaurate cu ajutorul frumoaselor culori provensale. In port vezi la tot pasul catarge si nave de pescuit. Desi nu este un oras francez necunoscut, Cassis este mai putin aglomerat decat alte orase mediteraneene sau decat Marsilia.

9. Rasfata-te in apele termale si fa o cura de levantica la Digne les Bains

Digne les Bains
Digne les Bains

Daca in Dignes poti veni fie si doar pentru a admira frumusetea imprejurimilor – de la campurile de levantica pana la muntii din apropiere – aici trebuie sa ajungi in primul rand pentru bazinele cu apa termala. Dignes les Bains si-a luat numele dupa izvoarele termale din zona. Campurile cu levantica acopera muntii si formele joase de relief din jurul Dignes, care sarbatoreste recolta de plante purpurii si frumos mirositoare, in fiecare an, in timpul unui festival care dureaza 5 zile si este organizat in prima saptamana din luna august. Aflate la 2 kilometri de centrul orasului, apele termale te asteapta la Etablissement Thermal. In zilele de miercuri si sambata, in oras se organizeaza si o piata provensala de exceptie. Partea cea mai frumoasa a unei vizite in orasul Dignes este reprezentata de drumul pana aici. Faimosul Train des Pignes (Trenul pinilor) merge pe o sina ingusta de cale ferata, de la Nisa si strabate peisaje montane magnifice.

10. Urmareste luptele de tauri din Arles

Arena de tauri din Arles
Arena de tauri din Arles

Desi strazile inguste si serpuite, piatetele din piatra si casele colorate iti pot parea familiare din tablourile lui Van Gogh, radacinile istorice ale orasului Arles dateaza cu mult inaintea perioadei in care a trait faimosul pictor. Arles este locul unei foste asezari celtice, devenita ulterior colonie greceasca si mai apoi oras roman, asa ca nu e greu sa iti dai seama ca aici totul respira istorie si cultura. Ai sansa sa admiri un amfiteatru roman cu 20.000 de locuri, unde se organizau pe vremuri lupte de gladiatori, iar mai nou coride, prilej cu care intregul oras este cuprins de febra evenimentului organizat in fiecare an, la inceputul primaverii.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!