Irlanda si cultura sa sunt doua lucruri absolut fascinante, care se imbina perfect, rezultatul fiind coplesitor pentru cineva care vrea sa viziteze aceasta minunata insula. Planificarea unei calatorii in Irlanda poate fi de cele mai multe ori o sarcina dificila, si asta pentru a nu rata, prin omisiune, vreunul din multele obiective turistice ce trebuie vazute. In cele ce urmeaza, ai o lista cu 10 locuri obligatoriu de vizitat atunci cand te afli in Irlanda.
Pleci în Irlanda? Ai aici cele mai bune hoteluri din Dublin!
Stancile Moher
Stancile Moher sunt o atractie de top, atunci cand te afli in vestul Irlandei. Prapastia abrupta care se casca dedesubt de la o inaltime de peste 200 de metri iti ofera o priveliste care iti taie pur si simplu rasuflarea.
In partea de sud a celui mai inalt pisc se afla un centru pentru turisti; Turnul O’Brien a fost construit in anul 1835, de catre Cornelius O’Brien, urmas al lui Brian Boru, marele rege al Irlandei. Inca din acele vremuri era folosit drept punct de observare pentru vizitatori. De aici ti se desfasoara in fata ochilor cele mai frumoase privelisti ale stancilor si tot de aici poti vedea Insulele Aran, Golful Galway, Muntii Twelve Pins si Maum Turk din Connemara.
Daca ti-e teama de inaltimi, poti admira stancile si de jos, de pe mare. Exista excursii organizate cu barca, care au ca punct de plecare Liscannor si Doolin.
Giants Causeway
Cunoscut printre irlandezi drept a opta minune a lumii, acesta este cel mai faimos peisaj din nordul Irlandei. Un promontoriu zimtat, alcatuit din coloane hexagonale din bazalt, create acum aproximativ 60 de milioane de ani, de o scurgere de lava. Coloanele hexagonale s-au format in urma unor explozii vulcanice, care au provocat o scurgere de lava pe suprafata Pamantului.
In clipa cand aceasta s-a racit si a inceput sa se contracte, a dat nastere acestor forme curioase, care se vad si in zilele noastre. Coloanele individuale sunt atat de perfect aliniate una langa cealalta, incat poti vedea numai cele mai mici crapaturi dintre ele.
Drumul acesta din piatra arata ca un camp plin de figuri geometrice uriase, locatia fiind cu adevarat spectaculoasa. Mai jos, se afla podul din franghie Carrick-a-Rede, care se intinde deasupra unui hau imens, intre coasta si un mic sat de pescari. Pentru a traversa prapastia, o poti lua pe acest pod care se misca – nerecomandat celor care sufera de inima!
Poulnabrone Dolmen
Poulnabrone Dolmen este un mormant aflat in Comitatul Clare, unul dintre cele mai faimoase morminte de acest fel din Irlanda. Uriasa piatra din varful sau isi face aparitia deasupra rocilor calcaroase din Burren, fiind sprijinita de doua stanci ce au o inaltime de 1,8 metri. Oamenii ingropati in Poulnabrone Dolmen erau fermieri din neolitic.
Radiocarbonul din oase indica perioada cuprinsa intre anii 3800-3200 i.e.n. Numele Poulnabrone inseamna in traducere literara „gaura tristetii“. In urma excavarilor facute in anii 1986 si 1988 de catre Ann Lynch, s-au descoperit multe lucruri interesante, in plus fata de faptul ca doua dintre stancile sparte au fost inlocuite. Asta face ca Poulnabrone sa domine si in prezent peisajul irlandez si sa o faca inca multi ani de acum inainte.
Newgrange
Newgrange este un mormant preistoric, construit in jurul anului 3200 i.e.n. Se intinde pe o suprafata de peste 4000 m2 si este inconjurat de 97 de borduri. In fiecare an, sute de viziatori vin aici pentru a fi martori ai spectaculoaselor solstitii de iarna si vara.
In interiorul monumentului se afla o fanta prin care lumina patrunde inauntru. Acest orificiu ciudat a reprezentat o descoperire pentru cei care au dezgropat mormantul. Cand si-au dat seama ce rol avea aceasta, au fost si mai socati. Este vorba despre un dispozitiv de masurare a timpului, despre care se crede ca a fost construit inaintea Piramidelor. Scopul sau este acela de a permite luminii soarelui sa patrunda inauntru, in cele mai scurte zile din an, in jurul datei de 21 decembrie, cand este solstitiul de iarna.
In fiecare an, intre 19 si 23 decembrie, o raza mica de lumina patrunde prin fanta, ajungand pe podeaua camerei interioare. Lumina creste in mod gradual, extinzandu-se pe tot coridorul care duce la capatul pasajului. Pe masura ce soarele se inalta pe cer, intreaga camera interioara devine luminata. Spectacolul este uluitor si se intinde pe o durata de 17-18 minute. El are loc in fiecare an, dimineata, cam la aceeasi ora – intre 8.58 si 9.15.
Acuratetea cu care Newgrange masoara timpul este incredibila. Acest monument a fost construit cu 500 de ani inaintea Piramidelor si cu peste 1000 de ani inaintea ansamblului de la Stonehenge, din Anglia. Cei care l-au construit l-au folosit in mod clar pe post de calendar, pentru a marca inceputul noului an si sfarsitul celui precedent.
Dun Aengus
Nicio calatorie in Irlanda nu ar fi completa fara a vizita coasta de vest si misterioasele Insule Aran, situate langa Golful Galway. Frumusetea lor naturala salbatica ofera o mostra extraordinara de peisaj pe care il intalnesti la tot pasul in Connemara.
Aceste insule sunt bogate in limbaj, cultura si mostenire si unice prin geologie si arheologie. Ele sunt un fin exemplu al bogatiei celtice si a celei crestine timpurii. Insulele Aran sunt pustii, izolate si de o frumusete rara. Cand ajungi pentru prima oara pe insula, te vei simti de parca te-ai intors in timp, intr-un loc in care nu a patruns inca civilizatia moderna.
Dun Aengus este una dintre comorile de pe Insulele Aran si reprezinta un fort din piatra, construit la marginea cea mai de vest a Europei, subiect al multor speculatii despre una dintre cele mai romantice locatii din Irlanda. Dun Aengus a fost descris de multi drept unul dintre cele mai magnifice locuri de acest fel din Europa. El este alcatuit din trei semicercuri concentrice masive, care se intind pe o suprafata de aproape 4 hectare si jumatate. Are trei spatii inchise, iar din interior, vei vedea cele mai frumoase privelisti de pe coastele Inishmore si Connemara.
Killarney si Inelul lui Kerry
Faimosul Inel al lui Kerry este un drum turistic, de-a lungul coastei, pe tarmul Peninsulei Iveragh. El incepe in orasul Kenmare, trece prin Cahirciveen, de-a lungul promontoriilor din peninsula, apoi se intoarce, oferind privelisti ale Golfului Kells si ale Golfului Dingle, trecand prin orasele Glenbeigh, Killorglin si Killarney. Lantul muntos din Peninsula Iveragh include MacGillycuddy Reeks si Carrantuohill, cei mai inalti munti din Irlanda.
Drumul cunoscut sub numele de Inelul lui Kerry poate fi parcurs intr-o zi, dar ai nevoie de cel putin 2 sau 3 zile pentru a parcurge unele dintre cele mai rustice si mai putin strabatute zone din Irlanda, printre care Insula Valencia si regiunea Gael Tacht unde se afla asezarile Portmagee si Ballinskelligs sau zonele inalte ale Irlandei. Portiunea de drum de aici, in special trecatorile Bealach Oisin si Ballaghbeama sunt rute ideale pentru condus in liniste sau pentru tururi cicliste.
Stanca Cashel
Inaltandu-se deasupra orasului Cashel, in centrul Irlandei, stanca Cashel este una dintre cele mai impresionante locatii arheologice din aceasta tara. Aceasta zona are legaturi cu secolul 4, iar multe parti ale sale dateaza din secolul 10. In secolul 4, regele Munster a ales terenul inalt si defensiv al stancii, drept fortareata unde isi putea exercita puterea. Legenda spune ca atunci cand regele l-a intalnit pe Sf. Patrick si a fost convertit, acesta din urma l-a injunghiat din greseala in picior cu arma sa pe rege. Sf. Patrick n-a vazut rana, iar regele n-a zis nimic.
Mai tarziu, cand Sfantul a vazut rana, a intrebat de ce regele nu a spus nimic. Regele a raspuns ca a crezut ca acest eveniment facea parte dintr-un ritual de initiere, legat de crucificare. Stanca a fost cucerita de O’Briens si acestia au dat-o bisericii, pentru a preveni ca alt clan sa preia controlul asupra ei. Biserica a folosit-o pana in anul 1647, cand stanca a fost preluata de Oliver Cromwell si urmasii sai. Acestia au ars si au jefuit fortul si biserica. Ultima oara, stanca a fost utilizata drept lacas de cult, in prima parte a secolului 18.
In zilele noastre, de pe ruinele sale se poate vedea orasul Cashel si o priveliste minunata asupra istoriei Irlandei.
Castelul Bunratty si Parcul Folk
Castelul Bunratty este unul dintre cele mai populare locuri de vizitat din sud-vestul Irlandei, fiind cel mai complet si autentic castel medieval din aceasta tara. Construit in anul 1425 si pradat cu multe ocazii, castelul a fost restaurat in anul 1954 si readus la forma sa splendida medievala, cu mobilier si tapiterii in spiritul vremurilor.
In imprejurimile sale se afla Parcul Folk, in care sunt recreate o asezare din secolul 19 si viata sa rustica. Bresle traditionale isi desfasoara activitatea in cadrul natural, iar in timpul verii, vizitatorii pot admira personaje si animatori ce zugravesc traiul oamenilor din secolul 19.
Dublin
Chiar daca ai numai o zi la dispozitie pentru a o petrece in Dublin, fii sigur ca nu ratezi niciunul din cele zece obiective turistice obligatoriu de vazut in acest oras. La majoritatea dintre ele se ajunge foarte usor din centru, sau vor fi incluse in unul din circuitele organizate cu autocarul. Indiferent ce mijloc de transport alegi, cu siguranta vei gasi nenumarate atractii in drumul tau.
Dublin este locul unde se afla nenumarate muzee si galerii fantastice, precum si multe alte expozitii de arta contemporana, ceea ce inseamna ca aici gasesti ceva pentru toate gusturile si categoriile de varsta. Muzeul national si Galeria nationala se afla in perfecta armonie cu alte lacasuri de cultura, cum ar fi Muzeul de arta moderna sau arhiva de fotografie din Temple Bar. In Dublin exista un amestec de muzee si galerii apartinand statului si centre in care se organizeaza expozitii private, care sunt deschise tot timpul.
Cele mai populare atractii din Dublin, care trebuie neaparat vazute sunt :
- Beraria Guinness
- Trinity College Dublin si Cartea din Kells
- Galeria Dublinia
- Temple Bar
- Muzeul Kilmainham Gaol
- Distileria Old Jameson
- Castelul Dublin
- Galeria Nationala a Irlandei
- Parcul Stephen’s Green
- Catedrala Christchurch
Glendalough
Glendalough, cunoscuta drept ‘valea celor doua lacuri’ sau ‘orasul celor sapte biserici’ este o parte idilica a Irlandei. Poate fi recunoscuta de la distanta dupa turnul rotund si lacurile pitoresti. Este cu siguranta unul dintre peisajele din Comitatul Wicklow, care a rezistat cel mai bine in timp.
Tot aici se afla si unele dintre cele mai importante ruine monahale din Irlanda. Lacasul a fost fondat de catre Sf. Kevin, cu mai bine de 14 secole in urma, cand valea era una dintre cele mai verzi regiuni ale tarii. Cele doua lacuri din Glendalough s-au format cu mii de ani in urma, imediat dupa era glaciara. Depozite masive de pamant au fost raspandite de-a lungul vaii, in zona in care exista acum faimosul turn rotund. Apa venita din munti a format un lac imens. Chiar in centru s-a format o diviziune, in urma depozitelor aluvionare aduse de apele raului Pollanass. Astfel, au aparut lacurile superior si inferior. Lacul superior este mai mare si mai adanc decat cel inferior.
Constructiile de aici au devenit ruine, iar reconstructia lor a inceput abia 600 de ani mai tarziu (in anul 1878). Munca aici s-a desfasurat pe toata durata secolului 20. In zilele noastre, Glendalough este o regiune de o frumusete naturala rar intalnita, cu suprafete impadurite intinse si o retea completa de drumuri, aflata in continua modernizare.
Citește și despre cele mai frumoase 10 atracții turistice din Anglia
[…] vremurile preistorice pana la crestinism si epocile vikingilor si normanzilor, Irlanda moderna are la baza o mostenire istorica de […]
[…] in Irlanda a devenit mult mai convenabil in ultimii ani, gratie darii in folosinta a noi autostrazi, care fac […]
[…] vremurile preistorice pana la crestinism si epocile vikingilor si normanzilor, Irlanda moderna are la baza o mostenire istorica de […]