Foto: whynotgirl.com
News

Ferește-te de conjunctivită când călătorești!

Am început anul acesta o serie de articole educative, despre sănătatea ochilor. Continuăm acum cu informații despre o afecțiune care se pare că ne afectează mai ales în acest sezon, primăvara, dar nu numai. Este vorba despre conjunctivită. Când călătoriți, vă supuneți unor riscuri mai mari de a face conjunctivită, din cauza schimbării mediului și în  piscinele aglomerate și insuficient întreținute.

Noi am întrebat și dr. Andrei Filip, medic primar, specialist oftalmolog, ne-a ajutat cu răspunsuri și recomandări.

Dr. Andrei Filip 16

TukTuk guy: Ce este conjunctivita?

Dr. Andrei Filip: În termeni medicali, este o afecțiune a conjunctivei – o membrană a ochiului care îl acoperă (globul ocular și pleoapele pe interior), cu rol de protecție. Când această componentă se inflamează, vorbim de conjunctivită. Cele mai evidente simpotome care trebuie să ne alerteze sunt ochii roșii, lăcrimare, secreție oculară, mâncărime. Poate afecta numai un ochi sau pe ambii, în funcție de caz.

TukTuk guy: Este grav?

Dr. Andrei Filip: Nu este o afecțiune gravă, dar se poate complica si atunci devine gravă. De asemenea, este frecventă și cu caracter sezonier. Necesită consult oftalmologic urgent și tratament corespunzător. În general, conjunctivitele sunt ca gripa, „se vindecă în 7 zile cu tratament și într-o săptămână fără”. Ce vreau sa spun este ca de multe ori tratamentul are rol de a împiedica complicațiile și de a reduce disconfortul produs. Complicațiile conjunctivitelor pot fi grave și pot afecta vederea pe termen lung.

TukTuk guy: Când apare conjunctivita?

Dr. Andrei Filip: Primăvara și toamna sunt frecvente conjunctivitele alergice, iar vara, cele de bazin și bacteriene.

TukTuk guy: Este transmisibilă?

Dr. Andrei Filip: Cea virală, da, se transmite foarte ușor, prin contact direct (ex: mână-ochi). Cea alergică, nu se transmite, apare în urma expunerii la anumiți alergeni sau iritanți: praf, polen, clor, substanțe chimice etc.

În sistemele de ventilație din avion sau birouri se dezvolta microorganisme care pot determina sau favoriza apariția conjunctivitelor alergice. Cauzele conjunctivitei de bazin pot fi bacteriene, virale, iritative sau alergice.

TukTuk guy: Ce facem dacă suntem plecați din țară și facem conjunctivită?

Dr. Andrei Filip: Cel mai bine este să se realizeze un consult oftalmologic, în țara respectivă, și să se administreze tratamentul corect. În cazuri extreme, când nu există această posibilitate, e bine să plecăm pregătiți, cu o trusă de prim-ajutor, care să conțină câteva medicamente generale, prescrise în urma unui consult oftalmologic. Bineînteles, înainte de administarea tratamentului, discutăm cu medicul care ne-a consultat (e-mail, telefon), nu administrăm orice avem în trusă, așa cum credem noi. De fapt, un tratament necorespunzător poate face mai mult rău decât bine.

TukTuk guy: În ce zone de pe glob este mai răspândită?

Dr. Andrei Filip: Fiecare țară este un mediu nou și diferit pentru călător. Aste înseamnă că șansele de a dezvolta o conjunctivită într-un mediu nou sunt mai mari. De aceea, este foarte important să nu uităm de trusa de prim ajutor și contactul medicului oftalmolog personal, din țară.

Dr. Andrei Filip este medic primar, specialist oftalmolog, in cadrul Clinicii de oftalmologie Ama Optimex (www.amaoptimex.ro, www.scapadeochelari.ro, www.cataracta.ro ).

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!