Furore e un mic sat de pe Coasta Amalfi, în provincia Salerno, din sud-vestul Italiei. Acum mulți ani, aici se afla o așezare care se revărsa spre munți. Casele nu erau vizibile dinspre mare, nu exista nicio piață centrală iar Furore nu era altceva decât un loc pe care călătorii îl omiteau pur și simplu, fiindcă era ascuns din calea acestora. Acum, o excursie în Furore e aproape obligatorie când vizitezi Coasta Amalfi.
Din această cauză, Furore fusese supranumit „satul care nu există”. Unul dintre primari a fost cel care a decis, la un moment dat, să-și pună așezarea pe hartă cu adevărat. A ordonat ca fiecare casă să fie vopsită în culori vii, în așa fel încât să atragă atenția călătorilor. Tradiția a fost menținută până azi, artiști din întreaga lume fiind invitați să vopsească și să decoreze casele și zidurile din Furore.
Principala atracție turistică din Furore este așa-numitul fiord Fiordo, în realitate un fel de chei abrupte care pătrund în continent dinspre mare. Un grup de case pescărești atârnă pe stânci completând un peisaj spectaculos. Satul principal se află la 300 de metri mai sus, în Vallone del Furore. Fiordul e traversat de un pod în boltit peste care se poate trece, și care se află la o înălțime de 30 metri. Aici se desfășoară, în fiecare vară, Campionatul Internațional de Scufundări.
Autoritățile au știut să facă din acest fiord un punct de atracție turistică. Un uriaș cuptor de calcar a fost transformat în restaurant și magazin de suveniruri, casele vechi au fost renovate și a fost deschis un muzeu în care afli despre diversitatea botanică a zonei și despre însemnătatea fiordului. Vara, pe timpul zilei, soarele pătrunde printre stâncile abrupte încălzind plaja îngustă și mult căutată de turiști.
De unde vine numele Furore
Numele Furore provine de la Terra Furoris, adică „țara furiei”, care datează de la primii coloniști din acest colț de coastă, care au fost impresionați de vuietul valurilor care se prăbușeau în Fiordo di Furore (fiordul Furore) în timpul furtunilor. În trecut, orașul a fost de fapt o mică fortăreață locuită de o mână de localnici sub stăpânirea orașului Amalfi din apropiere. Datorită poziției sale geografice unice, fortăreața era practic impenetrabilă.
Cum ajungi în Furore
Pentru a admira acest „Neverland” care pare desprins dintr-un basm, trebuie să traversezi podul care unește cei doi pereți de stâncă. Aici, te poți opri pentru câteva minute pentru a asculta sunetul valurilor, atât de caracteristice încât, în antichitate, a fost numit după natura lor sălbatică. Dacă se întâmplă să fii acolo la momentul potrivit, poți asista la spectaculoasele demonstrații de Fjord Diving – organizate de obicei în primele duminici din iulie – în care sportivi profesioniști se scufundă de pe stânci abrupte, la aproape treizeci de metri deasupra mării.
Acest diamant al Coastei Amalfi întruchipează farmecul și atmosfera romantică din filmul L’Amore. Furore a fost, de fapt, platoul de filmare pentru acest lungmetraj regizat de Roberto Rossellini, cu Anna Magnani în rolul principal.
Recomandarea este să nu mergi cu mașina, deoarece parcarea nu este ușor de găsit în jurul satului. Cu toate acestea, poți lăsa mașina într-o parcare securizată din Praiano și poți face o drumeție de doi kilometri până la fiord în aproximativ douăzeci de minute.
Alternativ, poți lua transportul public: din Salerno, ia autobuzul Sorrento-Amalfi, urmat de linia Amalfi-Agerola. În apropiere de Furore există o stație dedicată direct pe podul fiordului.
Foto: Canva Pro
[…] interiorul versantului, ascuns în coastă, se află micuțul oraș Furore. Aflat la cumpăna dintre austeritatea rocilor și fluiditatea apelor, Furore păstrează un mare […]