Hussaini bridge
Hussaini, un pod nu mereu foarte... suspendat / Foto: Sulo Letta
Aventura Destinatii

Cele mai periculoase poduri din lume

De foarte multe ori trecem peste poduri. Mai mari sau mai mici. Cateodata nici nu ne dam seama ca am traversat un pod si ca am lasat in urma o constructie la care s-a lucrat cu sarg, in uma unui proiect serios. Sunt insa unele poduri in lume pe care nu doar ca nu poti sa le omiti ci, la modul propriu, nici macar nu-ti vine sa le treci. Iata o selectie cu cele mai “extreme” (ca sa nu le spunem periculoase) poduri de pe planeta.

10. Podul nemuririi (China)     

immortal bridge
Podul Nemuririi, din China / Foto: Wikipedia

Muntele Tai din provincia chineza Shandon are de mii de ani o semnificatie culturala si religioasa aparte. El este unul dintre cei cinci munti sacri ai Chinei si este asociat zorilor zilei, nasterii si renasterii. Pe masura ce urci pe el, vei ajunge la Podul nemuririi. Podul este alcatuit din trei stanci uriase si alte cateva mai mici. Jos este o vale, iar catre sud se casca un hau fara fund. Nimeni nu stie cum au fost asezate stancile in pozitia in care se afla, dar este foarte probabil ca ele sa se afle aici inca din Epoca de gheata.

9. Vechiul pod din Konitsa (Grecia)

konitsa bridge
Podul secular din Konitsa / Foto: pavlemarjanovic

Acest pod vechi de secole trece peste raul Aoos, a carui albie se umple complet pe timpul iernii. Daca te uiti cu atentie in partea dreapta sub pod, vei vedea un mic clopot. Satenii spun ca atunci cand bate vantul suficient de tare incat sa faca clopotul sa bata, este periculos sa traversezi podul.

8. Podul din franghie Carrick-a-Rede (Irlanda)

Carrick-a-Rede
Periculosul pod de franghie Carrick-a-Rede / Foto: misterbike

Podul din franghie Carrick-a-Rede este un pod suspendat, aflat langa Ballintoy, Comitatul Antrim din Irlanda de Nord. Podul face legatura intre uscat si micuta insula Carrick. El este intretinut si se afla in proprietatea Trustului National, masoara 20 de metri si se afla la 3 metri inaltime deasupra stancilor de dedesubt. In prezent, podul este in principal o atractie turistica, aici venind in anul 2009 nu mai putin de 247000 de vizitatori. Atunci cand bate vantul, experienta traita aici este una cu adevarat infricosatoare, mai ales daca ti-e frica de inaltimi, dar cu toate astea, unica.

7. Podul Royal Gorge (Colorado)

Royal Gorge
Fantasticul Royal Gorge / Foto: aoldman

Podul Royal Gorge este o atractie turistica aflata langa Cañon City, Colorado, intr-un parc tematic care se intinde pe o suprafata de 150 de hectare. Podul este la 291 metri inaltime, deasupra raului Arkansas si a detinut recordul de cel mai inalt pod din lume in perioada cuprinsa intre anii 1929 si 2003, atunci cand a fost depasit de podul peste raul Beipanjiang din China. El este un pod suspendat cu o deschidere de 286 metri, o lungime de 384 metri si latimea de 5,5 metri, cu o cale de acces din lemn, formata din 1292 de scanduri. Podul este suspendat intre doua turnuri, la o inaltime de 46 metri.

6. Podurile din franghie incase (Imperiul Incas, Peru)

inca bridge
Pod incaș peste râul Apurimac, din Peru / Foto: Joerg Steber

Podurile din franghie incase erau simple poduri suspendate care se intindeau peste canioane si stramtori, pentru a facilita accesul poporului incas. Podurile de acest fel puteau fi folosite inca inainte ca incasii sa apeleze la transportul cu roti – traficul fiind limitat la mersul pe jos al localnicilor si al turmelor de animale. Podurile faceau parte integrala din infrastructura incasa si reprezinta un exemplu al ingineriei inovatoare al acestui popor. Ele erau frecvent folosite de catre alergatorii Chasqui, care purtau mesaje in intregul imperiu. Incasii foloseau la constructia acestor poduri, fibre naturale provenind din vegetatia locala. Aceste fibre erau tesute la un loc, altfel incat sa alcatuiasca o franghie destul de puternica si erau intarite cu lemn, creand astfel o podea de cabluri.  

Fiecare capat de pod era atasat de o pereche de ancore din piatra, de fiecare parte a canionului, cu cabluri masive din iarba tesuta, care faceau legatura intre cei doi piloni. In plus, doua cabluri aditionale asigurau securitatea. Cablurile care intareau calea de acces erau impletite din crengi. Acest sistem multi-structural facea podurile destul de rezistente pentru a face fata inclusiv spaniarzilor calare pe cai, dupa sosirea acestora in aceste locuri. In orice caz, masivele constructii erau atat de grele incat aveau tendinta sa se incovoaie in mijloc si asta facea ca ele sa se clatine atunci cand vantul batea cu putere.

O parte din rezistenta si siguranta podului era data de faptul ca fiecare cablu era inlocuit in fiecare an de catre localnici, acest lucru facand parte din indatoririle lor publice. In unele situatii, acestia aveau numai sarcina de a intretine si repara aceste poduri, astfel incat soselele si drumurile incase sa continue sa functioneze. Cele mai mari poduri de acest fel se gasesc in canionul Apurimac, de-a lungul drumului principal din nord, dinspre Cuzco.

5. Podul suspendat Pulau Langkawi (Malaezia)

Pulau Langkawi
Pulau Langkawi / Foto: Wikipedia

Acest pod grandios se intinde peste defileul Pulau Langkawi, cea mai mare insula din arhipelagul malaezian Langkawi. El este suspendat la 687 de metri deasupra nivelului marii, oferind privelistea magnifica a Marii Andaman si a insulei Tarutao din Thailanda. Vederea de pe pod iti taie la propriu respiratia – curbele sale oferindu-ti diferite perspective ale peisajului. Podul Sky este unul dintre cele mai spectaculoase din lume, doza de adrenalina aici fiind maxima.

Pulau Langkawi este suspendat de o singura coloana inalta de 86 de metri este sustinuta de 8 cabluri. Podul pietonal are o deschidere de 125 de metri, peste o prapastie spectaculoasa. El are o lungime de 124 de metri si o latime de aproape 2 metri. Podul Sky este lat de 1,8 metri si este prevazut cu doua platforme triunghiulare de 3,6 metri, de unde se poate admira privelistea. Si nu uita atunci cand te vei afla in fata podului, ca esti la 687 de metri deasupra nivelului marii.

4. Puente de Ojuela (Mexic)

Puente de Ojuela
Puente de Ojuela / Foto: Wikipedia

Ojuela era o mica asezare miniera, aflata la nord-vest de orasul Durango, in nordul Mexicului. Orasul este un prezent un oras fantoma, data fiind epuizarea zacamintelor minerale de aici. Singura structura care a rezistat si este functionala, este un pod suspendat. Podul este cunoscut de localnici sub numele de “Puente de Ojuela” (Podul Ojuela). Constructia originala a fost proiectata de catre fratii Roebling, care au proiectat si Podul Brooklyn. La momentul construirii sale, Puente de Ojuela era al treilea pod din lume ca lungime din lume. El a fost reconstruit recent de catre compania Peñoles, originalul a fost daramat si numai arcadele principale sunt expuse in prezent la Centrul Expozitional Torreón.

3. Podul suspendat Hussaini (Pakistan)

Hussaini bridge
Hussaini, un pod nu mereu foarte… suspendat / Foto: Sulo Letta

Cunoscut drept cel mai periculos pod din lume, podul Hussaini este unul dintre cele mai precare poduri din franghie din nordul Pakistanului. Pentru majoritatea localnicilor, singura cale de acces era traversarea muntilor pana la Rawalpindi. In anul 1978, soseaua Karakoram a fost terminata, iar regiunea a fost conectata, dar legatura intre regiunile din zona a ramas la fel de dificila ca acum 100 de ani. Aspectele obisnuite ale unei calatorii prin aceasta regiune include cabluri subrede si poduri din scanduri, care traverseaza lanturile muntoase si raurile din nordul Pakistanului. Printre acestea se numara si podul Hussaini, care traverseaza lacul Borit din valea Hunza. Acest pod din franghie este pe cat de lung pe atat de prost intretinut. Multe scanduri lipsesc, iar vanturile puternice il scutura intr-un mod incredibil. Te mai linistesti daca putem spune asa cand vezi vechiul pod, care atarna peticit langa acesta “nou”.

2. Podul de peste raul Vitim (Siberia)

Vitim bridge
Subredul pod siberian peste Vitim / Foto: Wikimapia

Raul Vitim se afla in Siberia, Rusia. Podul care te ajuta sa treci peste este facut din lemn si nu se afla intr-o conditie foarte buna. Este destul de lat pentru a permite trecerea unei masini, dar are o lungime de 570 metri, asa ca ai nevoie de 3 minute pentru a ajunge in partea cealalta, asta daca esti un sofer experimentat. Daca nu, poti avea ghinionul sa cazi in raul care se afla la 15 metri dedesubt, ceea ce nu este cu siguranta amuzant.

Si asta nu e nimic. Podul de peste Vitim se afla in Rusia Siberiana. Pentru cei care nu cunosc aceasta regiune, aici este extrem de frig majoritatea anului, cu temperaturi negative si totul acoperit de zapada si gheata. In aceste conditii, podul se transforma intr-un adevarat patinoar, pe care insa localnicii sunt nevoiti sa se deplaseze, intrucat el reprezinta adesea singura modalitate de a trece peste raul Vitim.

1. Podul natural de peste Canionul Bryce (Utah, SUA)

bryce bridge
Podul peste canionul Bryce / Foto: JacobH

Acest pod, cea mai populara arcada de peste Canionul Bryce, se afla la aproape 3 kilometri de Fairview Point si este vizibil de departe. Numele de pod a produs o usoara zarva in cercurile geologilor. Desi aceasta structura naturala arata ca un pod, ea este in fapt doar o arcada.

Citeste si: Zece dintre cele mai frumoase poduri din lume

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!