Maki sushi este mancarea la care se gandesc majoritatea oamenilor atunci cand aud cuvantul “sushi” – rulouri cu orez invelite in alge “nori”. Multe varietati de maki sushi sunt vegetariene. Atunci cand prepari sushi cu peste crud sau fructe de mare este important sa folosesti cele mai proaspete ingrediente cu putinta, de cea mai buna calitate, asa numitele “sushi-grade.”
Desi adesea vei auzi pronuntarea “maki sushi” sau “makisushi,” corect este de fapt “makizushi.”
Ingrediente:
- orez sushi, caldut
- 6 – 8 foi de alge nori, foarte putin prajite pe aragaz
- umplutura pe care o poti alege din cele de mai jos
Mod de preparare
- Pune o foaie de alge nori pe un suport special pentru sushi, pentru rulat. Imprastie cam o cana de orez pana la marginea foii, intr-un strat gros de circa 6 milimetri, lasand putin peste 1 centimetru spatiu liber la capatul de sus si cel de jos al foii.
- Aseaza umplutura peste orez in straturi subtiri, cam pe 2/3 din suprafata foii.
- Incepand de la capatul foii, ruleaza suportul pentru sushi, apasand usor pentru ca orezul sa devina compact si sa se intareasca.
- Inlatura suportul si taie foaia in bucati groase cam de 2,5 centimetri. Se serveste cu gari, wasabi si sos de soia.
Umpluturi
Rulouri California
- 1 castravete decojit si taiat rondele
- carne de crab
- 1 avocado, taiat in feliute subtiri
Ingredientele se pun in straturi peste orez si se ruleaza ca mai sus. Rulourile California isi au originea de fapt in Japantown din Los Angeles si sunt considerate o ciudatenie americana in Japonia.
Ebi Soboro (creveti pufosi)
- 200 de grame creveti curatati
- 2-3 lingurite de zahar
- 1 lingurita sake
- un varf de sare
- Taie crevetii in bucati mici cu un cutit sau marunteste-i cu mixerul.
- Pune-i intr-o cratita si amesteca la foc mic pana incep sa se usuce.
- Adauga restul de ingrediente si amesteca din nou. Lasa apoi la racit.
Kampyo (taitei din tartacuta uscata)
- 30 grame Kampyo
- 1 1/2 cana cu apa fierbinte
- 1 cana supa Dashi
- lingurite zahar
- 3 lingurite sos de soia
- 1 lingurita mirin ( vin din orez)
- Pune taiteii kampyo intr-un vas si adauga apa fierbinte peste ei. Lasa-i asa timp de 20 de minute sau pana se inmoaie. Zvanta-i.
- Intr-o cratita mica pune kampyo si restul de ingrediente. Fierbe amestecul la foc mic, pana ce lichidul incepe sa scada.
- Lasa amestecul sa se raceasca si scurge excesul de lichid.
Shiitake (ciuperci)
- 10 – 15 ciuperci uscate shiitake
- 2 1/2 cani cu apa fierbinte
- 3 lingurite zahar
- 3 lingurite sos de soia
- 1 lingurita mirin ( vin din orez)
- Pune ciupercile intr-un vas si adauga apa fierbinte peste ele. Lasa-le asa timp de 30 de minute sau pana se inmoaie. Scurge-le de apa si pune lichidul deoparte. Taie-le rondele.
- Intr-o cratita mica pune ciupercile, 1 cana din apa in care au stat si restul de ingrediente. Fierbe amestecul la foc mic, pana ce lichidul incepe sa scada.
- Lasa amestecul sa se raceasca si scurge excesul de lichid.
Legume asortate
- 1 cana cu legume (vezi note), taiate rondele sau fasii subtiri
- 1 cana cu supa Dashi
- 2 lingurite sos soia
- 1 1/2 lingurite zahar
- 1 1/2 lingurite vin din orez
- Pune toate ingredientele intr-o cratita mica si fierbe-le la foc mic pana cand legumele se patrund.
- Lasa amestecul sa se raceasca si scurge excesul de lichid.
- Legume ce pot fi folosite: muguri de bambus, morcovi, telina, ridiche alba (daikon), spanac, fasole verde, sparanghel, mazare pastai. Foloseste-ti imaginatia.
Usu Yaki Tamago (omleta)
- 3 oua batute
- 1 lingurita zahar
- un sfert lingurita sare
- Bate ouale bine cu zaharul si sarea. Trece-le printr-o sita.
- Incalzeste ulei intr-o tigaie la foc mic. Pune in tigaie o mica cantitate din oua, intinzand-o bine pe fundul acesteia.
- Lasa sa se faca pe o parte. Apoi intoarce cu grija pe partea cealalta. Ia omleta de pe foc.
- Taie-o in fasii pentru a o folosi pe post de umplutura.
Foloseste omleta pe post de foaie in care poti inveli ingredientele pentru sushi.
Alte umpluturi si variante de maki sushi
- Ura Maki Zushi (sushi pe dos): Maki sushi se poate prepara si cu orezul la exterior. Impacheteaza suportul pentru sushi in folie de plastic. Imprastie orezul pe suportul de sushi, astfel incat sa depaseasca foaia de nori. Pune o foaie de nori peste orez, apoi pune umplutura peste nori si ruleaza. Daca vrei, inainte de a taia ruloul, da-l prin seminte de susan prajite. O umplutura care merge de minune cu ura maki zushi este crevetele prajit in sos de unt (tempura).
- Temaki Zushi (sushi rulat manual): imprastie orez pe o foaie de nori. Pune umplutura pe diagonala peste orez si ruleaza foaia cu mainile in forma de cornet.
- Peste si fructe de mare crude: maguro (ton); hirame (halibut); hamachi (peste cu coada galbena); ika (calmar); awabi (scoici abalone); tai (stavrid). Foloseste numai ingrediente proaspete, de cea mai buna calitate. Taie-le fasii sau rondele.
- Fructe de mare fierte: ebi (crevete); kani (crab); tako (caracatita). Fierbe-le pana se patrund si taie-le marunt, in bucati sau rondele.
- Sake (somon): afumat sau marinat, taiat fasii.
- Unago (tipar): prajit si asezonat cu condimente.
- Kappamaki: rulouri subtiri doar cu castravete.
- Oshinko: rulouri subtiri doar cu ridiche alba murata.
- Tekkamaki: rulouri subtiri doar cu ton crud.
- Legume murate: spalate si taiate rondele.
Citeste si: Retetele lumii – Oyako Don (Japonia)
Add Comment