Carpetbag Steak. Mai exact, friptura umpluta cu stridii. Gust la superlativ si efort minim depus pentru a o pregati – daca ne gandim la asta, friptura umpluta cu stridii nu se compara cu nimic altceva. Acesta este un fel de mancare popular in Australia si Noua Zeelanda la mijlocul secolului 20. Carne de cea mai buna calitate este umpluta cu stridii proaspete, pentru o aroma cu totul deosebita. Poti prepara aceasta friptura pentru a-ti impresiona familia si prietenii sau pentru o cina romantica.
Ingrediente pentru patru portii de Carpetbag Steak:
- Filet mignon de vita sau cotlet – 4 bucati
- Stridii spalate si decorticate – 8-10 bucati
- ¼ cana sos Worcestershire
- 2 lingurite suc de lamaie
- Sare si piper dupa gust
- 3 lingurite de ulei
- ¼ cana coniac sau brandy
- 1 cana supa de vita
- 4 lingurite de unt la temperatura camerei
Mod de preparare Carpetbag Steak:
- Cu un cutit ascutit pentru dezosat, fa o mica incizie de fiecare parte a carnii, suficient de mare pentru a intra stridiile. Misca cutitul in interiorul fiecarei bucati de carne pentru a crea un “buzunar”.
- Intr-un castron, amesteca stridiile, sosul Worcestershire, sucul de lamaie si sarea si piperul. Lasa totul la marinat timp de cel putin 30 de minute.
- Pune putin sos marinat in fiecare “buzunar” si umple fiecare bucata de carne cu 2 sau 3 stridii. Foloseste niste scobitori pentru ca acestea sa nu cada si lasa fripturile la temperatura camerei, timp de 30 de minute, pentru a se patrunde.
- Incalzeste uleiul la foc mediu pana incepe sa se afume. Condimenteaza fiecare bucata de carne cu sare si piper, apoi pune-le in uleiul incins, lasandu-le sa se prajeasca pe ambele parti, pan ace aceasta se face in sange. Daca iti place carnea facuta mai mult, mai prajeste-o la foc potrivit inca 2 minute sau chiar 4-6.
- Pune fripturile pe niste farfurii caldute pana se face sosul. Ia tigaia de pe foc si pune cu grija in ea coniacul sau brandy. Aseaz-o din nou pe aragaz la foc potrivit si incalzeste-o, pana ce bautura aproape se evapora. Adauga apoi supa de vita si amesteca, astfel incat volumul acesteia sa ajunga la jumatate. Ia tigaia de pe aragaz, adauga sare si piper si pune in ea si untul.
- Serveste carnea cu putin sos deasupra.
Variatiuni pe aceeasi tema:
Poti pregati carnea si la gratar. In cazul acesta nu vei mai putea face sosul la sfarsit, dar aroma de gratar a fripturii va fi cum nu se poate mai potrivita.
Citeste si: Retetele lumii: Hasselbackspotatis (Suedia)
Add Comment