Din motive necunoscute, unele locuri continua sa ramana dincolo de cararea batatorita, in ciuda farmecului pe care il au. In cele ce urmeaza ai o lista cu 10 orase mai putin turistice, fie din cauza reliefului lor, fie din cauza prezentei unor vecini mult mai plini, cel putin aparent, de “glamour”.
1. Trieste, Italia
De ce acest oras italian mai putin obisnuit, nu este in fruntea unei liste cu locuri obligatoriu de vazut? Este un izvor nesecat de cultura, are iesire la mare, pana aproape de Slovenia. In vremea Imperiului Austro-Ungar era un port cheie, care si-a pastrat pana in zilele noastre farmecul nestirbit si ispititor al trecutului. Fostul sau locuitor, James Joyce, a inceput sa scrie romanul sau “Ulise”, nu in Dublin, ci aici. Trieste este un loc plin de splendoare habsburgica, de la cafenelele vieneze si bucataria central-europeana, pana la faleza sa splendida, in stil neo-clasic.
2. Arras, Franta
Cu cele doua piete flamando-spaniole, strajuite de 155 de casute aidoma celor din turta dulce, Arras este o surpriza la care nu te astepti, intr-un colt uitat din nordul Frantei. Merita sa-ti planifici o zi pe care s-o petreci aici, in care sa ai timp sa admiri cladirile datand din secolele 17 si 18, sa te urci in clopotnita pentru a admira privelistea orasului si sa te plimbi prin tunelele subterane, lungi de 22 de kilometri, care au fost folosite de soldati in timpul celui de-al doilea razboi mondial.
3. Gujarat, India
Statul Gujarat, aflat in nord-vestul Indiei nu se afla pe itinerariul multor turisti, dar daca ai timp, merita sa-l explorezi. In afara de o primire foarte prietenoasa, vei putea experimenta lucruri iesite din comun: fosta insula portugheza Diu, orasul Bhuj, in care se afla un palat darapanat, dar evocator al istoriei acestor locuri, si care este inconjurat de asezari de mestesugari, precum si campiile de sare, ce par desprinse din alta lume, de la Little Rann of Kutch, populate de pasari flamingo si de magari indieni.
4. Chóngqìng, China
Adesea trecut cu vederea in favoarea vecinului sau, Sìchuān, Chóngqìng ar merita mai multa atentie si datorita locatiei sale impunatoare de unde poti admira privelistea fluviului Yangzi River, dar si pentru mancarea picanta care te indeamna sa te lungesti la vorba. Piesajul urban futurist al Chinei moderne contrasteaza cu harababura creata de vechile nave de otel din docuri si cu multimea de hamali care isi transporta marfa cu ajutorul unor prajini robuste din bambus, carand absolut orice pe dealurile abrupte din zona.
5. Aberdeen, Scotia
Orasul din granit Aberdeen este locul in care se afla o universitate mareata, concentrata in Capela Regelui, datand din secolul 15, care beneficiaza de o plaja intinsa si in care se afla orasul de pescari care seamana cu asezarile hobbit-ilor din Stapanul Inelelor, Footdee. Iar dincolo de stralucirea orasului, poti face o calatorie de vis cu trenul pentru a vedea Castelul Dunottar, o ruina impresinanta la marginea unei prapastii, acolo unde Franco Zefferelli a filmat “Hamlet”.
6. Utrecht, Olanda
Probabil din cauza atractiei pe care o exercita orasul Amsterdam, oamenii uita de Utrecht. Oricare ar fi motivul, acest oras elegant este in mod bizar prea putin vizitat. Orasul vechi este inconjurat de un canal medieval, unde te poti sui la bordul unei ambarcatiuni pentru a vizita docurile pline de freamat si energie. Construit in scopul de a face legatura cu locuintele impresionante din Utrecht, in acest spatiu unic se gasesc in prezent cafenele boeme, magazine, restaurante si baruri.
7. Meknes, Maroc
Toata lumea a auzit de Marrakesh si Fès, dar cine isi face timp sa se opreasca in mai putin cunoscutul Meknès? Aflat in umbra “rudelor” sale mult mai faimoase, acest oras imperial stravechi se mandreste cu o mostenire arhitecturala si culturala care include 45 de kilometri de ziduri, aproape 50 de palate si ruinele romane din Volubilis.
8. Helsinki, Finlanda
Capitala Finlandei si cel mai nordic oras din Europa, se oglindeste in Marea Baltica, iar majoritatea atractiilor sale se afla pe insule, inclusiv fortareata datand din secolul 18, Suomenlinna. Acest oras modest, dar totusi carismatic, pastreaza farmecul cladirilor Art Nouveau si restaurantele din anii ’30, plus ca este din cale afara de curat si ingrijit. Atunci cand soarele straluceste, Helsinki devine un loc plin de viata si asta se intampla in majoritatea timpului, din iunie pana in august.
9. Jerez de la Frontera, Spania
Rareori e frig, mai tot timpul vremea e placuta sau chiar torida in acest oras andaluzian incantator, prea putin cunoscut din punct de vedere turistic, dar renumit pentru productia sa de sherry. Aici exista multe biserici frumos decorate, o citadela impunatoare, plus multe bodegi, in care poti testa cel mai faimos produs de export din zona. Aici este si inima tinutului in care a aparut dansul flamenco si tot aici vei gasi unele dintre cele mai bune locuri din Spania in care poti experimenta performantele autentice ale acestei arte atat de pasionale.
10. Takayama, Japonia
Localnicii recomanda turistilor sa faca o calatorie in partea mai putin umblata a insulei Honshu, pentru a patrunde sensul autentic al vechii Japonii. Daca le vei urma sfatul, vei descoperi Takayama, un oras mic, impanzit de piete, fabrici de sake si morminte aflate pe dealuri, iar in apropiere, Shirakawa-go, vestit pentru traditionalele gassho-zukuri – casele taranesti pe picioroange – si pentru o zona rurala care arata ca o pictura traditionala japoneza, Nihonga.
Citeste si: Opt dintre cele mai frumoase orașe ale Mexicului
Arras chiar a fost o surpriză :).