Tandoori Murgh
Retetele lumii

Retetele lumii: Tandoori Murgh (India)

“Tandoori murgh” (reteta indiana de pui marinat in iaurt si fript pe gratar) este cel mai faimos fel de mancare pe baza de carne de pui, care isi are originea in regiunea Punjab din nordul Indiei. In varianta originala, puii intregi sunt marinati, pusi pe frigaruie si fripti intr-un cuptor incins, din lut, numit ”tandoor”. Acelasi cuptor este folosit pentru a face painea naan, care se serveste impreuna cu puiul. Reteta de fata iti permite sa prepari si tu acasa o varietate a acestui fel de mancare, fara a avea la dispozitie un “tandoor”.

Tandoori Murgh
Foto: foodiewish.com

Ingrediente pentru 4-6 portii de Tandoori Murgh:

  • Carne de pui taiata in bucati si careia i s-a indepartat pielea – 1,5 – 2 kg
  • Iaurt – ½ cana
  • Suc de lamaie – 1/3 cana
  • 3 catei de usturoi, tocati marunt  
  • 1 lingurita ghimbir tocat
  • 2 lingurite sare
  • 1 lingurita chimen
  • 1 lingurita nucsoara
  • Ardei iute – ½ – 1 lingurita

Mod de preparare Tandoori Murgh

  1. Inteapa bucatile de carne de pui cu o furculita si cresteaza carnea pe diagonala, in cateva locuri, cu o adancime de circa 6 milimetri.
  2. Amesteca celelalte ingrediente intr-un vas mare pentru a obtine sosul marinat. Adauga puiul in acest sos si baga compozitia la frigider timp de cel putin 8 ore. Cu cat se marineaza mai mult, cu atat puiul va fi mai aromat si mai fraged.

Mod de preparare la cuptor

  1. Incalzeste cuptorul la o temperatura optima pentru a frige carnea. Indeparteaza surplusul de sos marinat de pe bucatile de pui si unge-le cu putin ulei.
  2. Frige puiul pe un gratar, intorcandu-l din cand in cand, timp de 20-25 de minute, sau pana cand carnea se patrunde.

Mod de preparare pe gratar

  1. Incinge carbunii. Indeparteaza surplusul de sos marinat de pe bucatile de pui si unge-le cu putin ulei
  2. Aseaza gratarul la circa 12-13 cm de carbuni. Unge-l si pe el cu ulei. Prajeste puiul timp de 15-20 de minute, intorcandu-l odata sau de doua ori si ungandu-l cu sos marinat pana ce carnea este facuta.
  3. Termina de pregatit puiul in cuptorul incins la 200 – 220ºC, daca acest lucru este necesar.

“Tandoori murgh”se serveste cu felii de ceapa prajita, lamaie si piaz ka chatni.

Variatiuni pe aceeasi tema

  • Inlocuieste puiul cu peste si ajusteaza timpii de marinare si prajire in consecinta.
  • In sosul marinat pot fi adaugate trei picaturi de colorant alimentar galben si una de colorant rosu, pentru a obtine nuanta de portocaliu din restaurante. Acest lucru nu este insa obligatoriu.

Nota:

Imigrantii indieni au facut din “tandoori murgh” o mancare foarte populara in Singapore.

Citeste si: Retetele lumii – Creveti Creole Barbecue (SUA)

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ella icon
ella icon



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!