Mancarea traditionala a Poloniei, bigos este un amestec delicios de carne si carnati, inabusit cu varza. Bigos este o mancare pentru vreme rece, cu acest prilej putand fi folosita varza care a fost pusa la murat anterior. Acest preparat se mananca a doua zi de Craciun si este popular si in Lituania si Bielorusia.
Bigos se pregateste in cantitati mari, fiind ulterior congelat – de obicei afara – pentru a fi consumat si mai tarziu. Mancarea isi imbunatateste in timp aroma, asa ca pregateste-o cu doua sau trei zile inainte de ziua cand urmeaza a fi mancata.
Ingredientele pentru 6-8 portii de Bigos:
- 2 lingurite de ulei
- aproximativ 200 grame slanina sau sunca de porc, taiata felii
- 700 grame carnat Kielbasa
- 700 grame carne de vita sau porc
- 2 cepe tocate
- 100 grame ciuperci uscate, inmuiate in apa calduta
- 2 verze nu foarte mari, tocate
- 900 grame varza murata, spalata si stoarsa de zeama
- 1 cana cu rosii taiate
- 2-3 cani de zeama de pui sau apa
- 1 lingurita chimen
- 6-8 boabe de ienupar
- 8-10 boabe de piper
- sare dupa gust
Cum sa prepari Bigos:
Incalziti cuptorul la 400ºC. Incingeti uleiul la foc potrivit intr-un vas mare. Adaugati slanina sau sunca de porc si fierbeti-o pana isi lasa grasimea si incepe sa devina maronie. Puneti-o intr-un vas mare. Adaugati carnatii si tineti-i pe foc pana se rumenesc pe ambele parti. Puneti-i apoi impreuna cu sunca sau slanina. Rumeniti acum toata carnea si apoi luati-o de pe foc.
Indepartati excesul de grasime din vas, lasand numai 3 sau 4 lingurite. Adaugati ceapa si tineti-o pe foc pana devine translucida, timp de 4 sau 5 minute.
Scurgeti ciupercile, strecurand si pastrand apa, apoi amestecati-le impreuna cu varza. Fierbeti pana varza se inmoaie.
Amestecati in apa ramasa de la ciuperci restul ingredientelor, adaugand suficienta zeama de pui sau apa cat sa acopere varza. Fierbeti si adaugati apoi slanina sau sunca de porc, carnatii si carnea rumenita, astfel incat sa fie acoperiti complet de varza.
Acoperiti etans cu un capac si bagati vasul la cuptor. Lasati amestecul acolo intre 2 si 4 ore, adaugand zeama de pui sau apa, atat cat sa pastreze mancarea inmuiata.
Scoateti vasul din cuptor si lasati mancarea sa se aseze timp de 15-20 minute. Serviti apoi cu paine de secara si cartofi prajiti sau fierti. Pentru mai multa aroma, congelati cu 2-3 zile inainte de a fi servita.
Variatiuni de Bigos:
Carne pentru “bigos”: Bigos merge pregatit cu orice fel de carne. Adaugati sunca afumata sau resturile de la friptura de vita sau porc. Pentru o tocana cu adevarat vanatoreasca se poate folosi si carne de vanat (caprioara).
Alte adaosuri: un pahar de vin alb sau rosu, pentru si mai multa savoare. Se mai pot pune si 4 sau 5 prune uscate sau mere taiate bucatele.
Daca nu aveti ciuperci uscate, puteti renunta la ele sau folositi in loc 2 cani cu ciuperci proaspete taiate. Acestea se prepara sote impreuna cu ceapa.
Citeste si: Retetele lumii: Pannekaker (Norvegia)
very good food, next time with sunca afumata.bv bv bv bv bv!!!!!