Diwali este cel mai cunoscut festival national in India si, in acelasi timp, zi de sarbatoare nationala. Este o zi celebrata de indienii din India, dar si de cei care traiesc in alte tari, fiind o sarbatoare foarte importanta pentru adeptii hinduismului, budhismului, Sikhismului si Jainismului. Diwali sau Dīpāvali inseamna “sirul de lumini” in sanscrita, deci, festivalul este… festivalul luminilor. Cu toate acestea, denumirea nu este aceeasi in toate regiunile Indiei si Nepalului ci difera de la o regiune la alta.
In cadrul acestei sarbatori, indienii si nepalezii aprind diyas (fitile din bumbac care plutesc intr-un mic vas de lut plin cu ulei), cu care isi decoreaza casa si pe care le pun pana si pe acoperis. Orasenii inlocuiesc aceste candele cu lumanari sau cu beculete. Alte decoratiuni specifice acestei sarbatori sunt afisele cu imagini ale zeilor Ganesh si Lakshmi sau decoratiunile pentru usi confectionate manual din broderii, clopotei, oglinzi si scoici. Oamenii isi ofera reciproc dulciuri si se organizeaza focuri de artificii. Un alt obicei de Diwali est acela de a-si cumpara haine noi. Iar in nordul Indiei, foarte multe companii aleg ca data de debut a anului financiar sarbatoarea Diwali.
Diwali semnifica si incheierea anului agricol in India si Nepal. Fermierii termina de insamantat ogoarele si se roaga pentru ca anul ce va urma sa fie unul imbelsugat. Zeita Lakshmi este cea careia ii inalta rugaciunile lor, deoarece ea este considerata a fi zeita belsugului.
Masa traditionala de Diwali cuprinde specialitati ca ciupercile in sos de ceapa, gujia si laddu de grau. Sarbatoarea are semnificatii diferite in functie de religii. Hindusii sarbatoresc de Diwali revenirea lui Rama dupa 14 ani de exil in paduri si infrangerea lui Ravana. Oamenii din Ayodhya, orasul in care a revenit Rama, aprind foarte multe candele, in semn de bucurie. Cei din sudul Indiei sarbatoresc de Diwali victoria lui Krishna asupra lui Naraksura (o lupta intre doi zei). Pentru jainisti, Diwali semnifica atingerea nirvanei de catre Mahavira, in 527 i.e.n. In Bengal, sarbatoarea este dedicata zeitei Kali. Budhistii din Nepal sarbatoresc si ei Diwali. Indiferent de apartenenta religioasa a participantilor, Diwali este cea mai frumoasa sarbatoare din India si Nepal.
In afara de semnificatia religioasa a sarbatorii, pentru unii aceasta mai semnifica si celebrarea luminii interioare a fiecarui om. Hindusii cred ca exista o forma de constiinta dincolo de viata fizica, o constiinta pura si infinita, iar festivalul sarbatoreste tocmai aceasta constiinta pura.
Data exacta a festivalului este decisa de pozitia lunii. Conform calendarului hindus, Amavasya sau “ziua fara luna” e considerata perfecta pentru sarbatoarea Diwali. Aceasta noapte intunecata marcheaza festivalul luminilor. Conform calendarului nostru, de regula Diwali se tine in noiembrie sau decembrie. Dar, in 2011, festivalul Diwali va avea loc in data de 26 octombrie.
Citeste si: 10 ponturi pentru o calatorie in India
Add Comment