Asia Ponturi Tuk

10 ponturi pentru o călătorie în India – ghid pentru paranoici

Pe parcursul a șase zile în care am vizitat India în zona Triunghiul de Aur (Delhi – Jaipur – Agra) am învățat câteva lucruri pe care ar trebui să le ia în considerare oricine călătorește în această frumoasă țară și dorește să nu aibă probleme majore de adaptare. Așa cum spuneam și în descrierile locurilor, India e o țară în care trebuie să vii pregătit pentru ceea ce urmează să întâlnești și multă lume este, din păcate, copleșită de impactul cu o civilizație care-și desfășoară viața cotidiană după un alt set de reguli decât cele cu care suntem obișnuiți. Prin urmare uite doar 10 sfaturi pe care să le urmezi pe parcursul unei călătorii în India, în special dacă mergi pentru prima oară.

1 Bea doar apă îmbuteliată! Apa de la robinet nu e bună de băut, ba mai mult, încearcă să te speli pe dinți tot cu apă îmbuteliată. Folosește una dintre aceste trei mărci: Aquafina, Kinley sau Bisleri. Atenție la cuburile de gheață – evită-le! Atenție la legumele și fructele proaspăt spălate – evită-le! Mănâncă doar fructe curățate de coajă.

2 Bea ceai! Ceaiul indian este excelent. Îți recomand să încerci ceaiul masala cu lapte. O experiență sublimă.

3 Nu vorbi cu cerșetorii și cu oamenii care încearcă să-ți vândă tot felul de lucruri. Odată ce-ai intrat în vorbă cu ei sunt în stare să se țină după tine și un kilometru, doar-doar vei cumpăra ceva. Nu oferi bani sau alte lucruri copiilor sau cerșetorilor fiindcă te vei trezi năpădit de zeci de doritori și îți va fi infinit de greu să scapi de ei.

Indienii vând orice
Indienii vând orice

4 Lasă bacșiș. India e o țară în care bacșișul e rege. De la căratul bagajelor în cameră până la servitul mesei, indienii așteaptă ”ceva”. Ai tot timpul asupra ta hârtii de 10, 50 sau 100 de rupii, fiindcă oamenii din India știu cum să se facă utili și în situațiile în care nimic nu ar presupune asta. Dornici să te ajute cu ceva, mereu cu zâmbetul pe buze, mereu săritori și gata să-și ofere serviciile în schimbul unui bacșiș. Baksheesh e un termen care provine din limba persană, de care indienii sunt extrem de îndrăgostiți.

5 Negociază la sânge! Din fericire pentru cei care adoră tocmeala și din păcate pentru cei care urăsc să piardă vremea în discuții inutile cu vânzătorii, în India se negociază cam totul. Și nu oricum. E suficient un singur exemplu, care poate fi extins aproape peste tot: dacă un vânzător îți cere inițial 2000 de rupii pe un obiect, insistă cu negocierea până îl iei cu 2-300. Desigur, asta implică timp și (lipsă de) nervi. Păstrează-ți calmul, apelează la trucuri actoricești, pleacă (va striga după tine), întoarce-te, mai pune la ofertă sau nu. În locurile cu vad mare și vânzare foarte bună, nu vei avea întotdeauna succes. Altfel, în special dacă vrei să cumperi mai multe produse de la același vânzător, vei obține mereu un preț mult mai mic decât cel cerut inițial.

6 Nu cumpăra pietre prețioase sau semiprețioase de la neaveniți: sunt false. Dacă mergi într-o excursie organizată, ghizii te vor duce cu siguranță în locuri în care vei putea cumpăra doar bijuterii adevărate. În general nu cumpăra nimic scump de la cei care îți bagă sub ochi chilipiruri.

 

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne pe Facebook!