new york
Foto: Ivan KOKOULIN
Arta & Aventura

10 cantece inspirate de New York

Muzica joaca un rol important in viata noastra iar atunci cand calatoresc, multi oameni asociaza cate un cantec cu o destinatie, un loc pe care urmeaza sa-l viziteze sau l-au vizitat. Orasul New York este, alaturi de Paris, cel mai “inspirant” pentru artistii de seama ai lumii. Mai jos ai o lista cu cele bune cantece inspirate de orasul care nu doarme niciodata, una dintre cele mai tulburatoare si palpitante metropole ale lumii.

New York, New York – Liza Minelli / Frank Sinatra

Fara indoiala acesta este imnul orasului! A fost facut celebru de catre Frank Sinatra, dar varianta originala a fost scrisa si interpretata de Liza Minelli pentru filmul cu acelasi titlu din 1977, al lui Martin Scorsese.

An Open Letter to NYC – Beastie Boys

Un tribut ceva mai optimist adus orasului. In acest cantec se regasesc portiuni din piesa “New York’s my home” al lui Sammy Davis Jr.

New York – U2

Potrivit celor declarate de Bono, acest cantec este un fel de tribut adus lui Frank Sinatra si lui Lou Reed. Inclus pe albumul din anul 2000 al trupei, “All that you can’t leave behind”, versurile piesei au fost usor modificate dupa atentatele teroriste din 11 septembrie 2001.

Walk on the Wild Side – Lou Reed

Cel mai cunoscut cantec al lui Lou Reed este despre diferite calatorii individuale in New York si in imprejurimile sale. Este inclus pe albumul “Transformer” si a fost produs de David Bowie.

New York City’s Killing Me – Ray LaMontagne

Retrasul cantaret de muzica folk, Ray LaMontagne canta de multe ori in intuneric, ca oamenii sa nu il vada! Este atat de timid incat refuza chiar sa faca videoclipuri, preferand sa lase cantecele sale “oamenilor frumosi”. Probabil ca vacantele la New York nu sunt pentru el.

Englishman in New York – Sting

Acest cantec este extras de pe albumul din 1987 al cantaretului, “Nothing like the sun” si reprezinta o piesa de referinta inspirata de excentricul scriitor Quentin Crisp. Desi bine cunoscut, single-ul nu s-a situat prea bine in clasamente, atingand pozitia 51 in topurile britanice si chiar mai jos in clasamentele din SUA.

New York State of Mind – Billy Joel

Al treilea cel mai bine vandut artist solo din SUA, Billy Joel, trebuia sa aiba un cantec propriu dedicat orasului New York! Aceasta piesa se canta frecvent la evenimentele sportive care au loc in metropola americana si a fost inspirata de revenirea lui Joel din Los Angeles inapoi in New York.

Empire State of Mind – Jay-Z / Alicia Keys

Un hit international al celor doi, Empire State of Mind a petrecut 5 saptamani pe primul loc in Top 100 Billboard din SUA si a intrat in top 10 in multe alte tari. Alicia Keys a inregistrat propria sa versiune a acestui cantec, Empire State of Mind (part II) Broken Down, pentru a-si exprima mai bine propriile sentimente fata de marele oras.

Fairytale of New York – The Pogues

Votat in mod regulat drept cel mai bun cantec de Craciun din toate timpurile, Fairytale of New York al celor de la The Pogues, este o piesa festiva mai putin dulceaga. Lansata in anul 1987, cantecul vorbeste despre amintirile unui barbat beat legate de sarbatorile de Craciun din trecut, amintiri care fac referire si la o relatie mai putin reusita!

Harlem Shuffle – The Rolling Stones

Desi n-a fost scris de cei de la The Rolling Stones, versiunea lor este cea mai reusita a acestei piese R&B apartinand lui Bob&Earl. Videoclipul usor bizar realizat pentru acest cantec in anul 1986, cuprinde animatii apartinand lui John Kricfalusi, creatorul benzilor desenate cu Ren si Stimpy.

Citește și: 10 lucruri neobișnuite pe care le poți face în New York

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!