Pentru o țară relativ mică din punct de vedere al suprafeței, Israel are un potențial turistic extraordinar. Aproape oriunde ai călători în această țară din Orientul Mijlociu, vei întâlni situri istorice religioase, menționate în Biblie. Vei da peste antice ruine romane dar și peste ruine care își au originea acum multe mii de ani. Iar dacă lucrurile vechi nu te încântă foarte tare, e bine de știut că în Israel sunt câteva plaje excelente, posibilități de distracție și există o sofisticată scenă culturală. Uite mai jos doar 10 dintre atracțiile turistice din Israel.
Pleci în Israel? Ai aici cele mai bune hoteluri din Tel Aviv!
10 Caesarea
Caesarea e un loc atât vechi cât și nou. A fost fondat de Herod cel Mare, în onoarea lui Cezar Augustul, care i-a dăruit orașul. În 1952, Caesarea a devenit unicul oraș din Israel guvernat de o corporație privată. În parcul de antichități vei găsi ruinele constructiilor facute pe timpul lui Herod. Vestigiile continua, pe masura ce inaintezi prin centrul vechi. Asta in caz ca nu vrei sa fii spectator la o cursa de cai, pe hipodromul din apropiere. Orașul nou are un aspect modern si ofera inclusiv posibilitatea de a face plaja, de a juca golf sau de a lua parte la festivalul de jazz care se desfasoara aici in fiecare an.
9 Haifa
Aflat la Marea Mediterană, Haifa este al treilea oraș ca mărime din Israel și se mândrește cu Baha’i World Center, cea mai mare atracție turistică a lui, care include templul Bab și frumoasele grădini Baha’i. Orașul este port și are un aspect în bună măsură industrial dar oferă numeroase posibilități de petrecere a timpului. Printre alte obiective de interes se numără Muzeul Israelian al Științei, Tehnologiei și Spațiului – extrem de vizitat dar artele sunt și ele la mare preț, cu Ein Hod, gazdă a aproape 100 de artiști și artizani. Haifa are, de asemenea, câteva plaje frumoase, fiind un loc căutat inclusiv de către surferi și marinari.
8 Nazareth
Nazareth este cel mai mare oraș din Galileea, cunoscut drept capitala arabă a țării, deoarece majoritatea locuitorilor lui sunt cetățeni israelieni de religie arabă. Localitatea este totodată un loc de pelerinaj pentru creștini deoarece conform Bibliei a fost locul în care Iosif și Maria l-au crescut pe Isus. Totodată, acest oraș antic este cel în care îngerul Gabriel a apărut pentru a-i spune Mariei că urmează să-i dea naștere lui Isus. Acesta este motivul pentru care Nazareth a primit supranumele de ”leagăn al creștinătății”. Centrul vechi adăpostește Biserica Bunei Vestiri, cea mai mare biserică catolică din Orientul Mijlociu. Fă-ți timp pentru a te plimba pe străzile pitorești și pentru a vizita colorata piață locală.
7 Craterul Ramon
Craterul Ramon este cel mai mare dintre cele trei cratere de eroziune găsite în deșertul Negev. Despre această ciudată formă geologică se spune că s-a format cu milioane de ani în urmă, atunci când oceanul a început să se retragă, durând alte câteva milioane de ani până să ia forma pe care o are azi. Înconjurat de munți, coloratul crater are o adâncime de peste 450 m și un diametru de circa 40 km. Ramon este cel mai mare crater de eroziune din lume, fiind accesibil vizitatorilor, cu mențiunea că îl poți străbate cu pasul, cu bicicleta sau cu mașina. Amatorii de camping au ca opțiune o tabără condusă de beduini.
6 Tel Aviv
Tel Aviv este al doilea oraș ca mărime din Israel și principalul centru financiar al țării. Aceasta nu înseamnă însă că trebuie trecut cu vederea atunci când vine vorba de o vizită în această țară, fiindcă sunt multe de făcut și văzut, în special în ceea ce privește viața de noapte. Tel Aviv este un oraș al petrecerilor, unul despre care se spune că nu ”doarme” niciodată. Aici se află opera națională și orchestra filarmonică. Publicații de renume pun Tel Avivul pe harta celor mai bune locuri de vizitat din Israel, cu atât mai mult cu cât este celebru pentru ”prietenia” arătată comunităților LGBT. Plajele mediteraneene sunt printre cele mai bune din lume iar orașul are și câteva muzee de top, între care Beth Hatefulsoth, care ”vorbește” lumii despre persecuțiile asupra evreilor de-a lungul istoriei.
5 Marea Galileei
Marea Galileei (sau Galileea) este un lac de apă dulce cu o circumferință de circa 53 km, aflat la 215 m sub nivelul mării, fapt ce-l aduce pe locul doi în lume, după Marea Moartă. Este foarte popular printre pelerinii creștini care vor să vadă unde se află locul în care Isus a mers pe apă. De altfel traseul Jesus Hiking Trail, în lungime de 65 km, este o altă atracție a zonei, oamenii venind din toate colțurile lumii pentru a fi botezați în locul în care Iordanul se varsă în Galileea.
4 Eilat
Eilat e un oraș antic în Marea Roșie, care servește ca port încă din vremea Regelui Solomon și care este cel mai sudică localitate din Israel. Plajele somptuoase și climatul arid contribuie la imaginea de oraș turistic. În Eilat sunt unele dintre cele mai bune locuri pentru scufundări din întreaga lume, datorită barierei de corali din larg. Alte atracții includ Orașul Regelui – un parc tematic high-tech bazat pe povești din Biblie, o zonă de observare a păsărilor (Eilat se află pe ruta de migrațiune a păsărilor între Europa și Africa) și parcul Timna Valley, unde să află stâlpii lui Solomon și cea mai veche mină de cupru din lume.
3 Masada
Situat pe un platou înalt, în sudul Israelului, cu priveliști către Marea Moartă, Masada a fost ultimul bastion evreiesc care a căzut în fața romanilor, la finalul primului război dintre cele două popoare. Masada a fost fortificat pentru prima oară de către Herod cel Mare la sfârșitul primului secol î.Hr. În anul 66 d.Hr., patrioții evrei Sicarii au capturat fortăreața de la romanii care au încercat să o ia înapoi, șapte ani mai târziu. Pentru a nu fi nevoiți să trăiască sub dominație romană, cei 900 de Sicarii au optat pentru sinuciderea în masă iar astăzi Masara este un simbol al anticului Israel și una dintre cele mai bune exemple de fortificație romană. Pentru cei care nu pot sau nu vor să urce pe una dintre potecile dealului, există un teleferic.
2 Marea Moartă
Această mare își trage numele de la un motiv foarte simplu: e aproape de 10 ori mai sărată ca orice ocean, reducând la zero orice șansă de viață. Marea Moartă se află la 400 m sub nivelul mării, fiind cea mai joasă formă de relief din întreaga lume. De mii de ani, sărurile și mineralele din această apă se folosesc pentru producerea unor cosmetice deosebite. Apa și nămolul din Marea Moartă au proprietăți terapeutice legate de afecțiuni ale pielii și de reumatism. Toate hotelurile aflate de-a lungul coastei au spa-uri, camerele de aici fiind de regulă rezervate cu multe luni înainte.
1 Ierusalim
Inima Israelului bate cu putere la Ierusalim, unul dintre cele mai vechi orașe ale lumii. Deși e cunoscut drept Orașul Păcii, are o istorie violentă: a fost atacat de 52 de ori, distrus de două ori și asediat de 23 de ori. Este considerat un loc sfânt, în care se împletesc trei religii majore: iudaismul, creștinismul și islamismul. Istoricul centru vechi e divizat în patru cartiere – Armenesc, Evreiesc, Creștin și Musulman. Aici poți poți merge pe urmele lui Isus, pe Via Dolorosa, să te rogi la Zidul Plângerii, să vezi citadela medievală Turnul lui David sau să vizitezi Biserica Sfântului Mormânt.
Add Comment