Fujian Tulou este o colectie de castele din pamant, care au rezistat de-a lungul istoriei in fata invadatorilor si care au fost construite intre secolele 12 si 20 in zonele muntoase din sud-estul provinciei Fujian din China. Un astfel de castel este o structura impresionanta, de obicei inalta de cateva etaje si construita pe un plan circular sau rectangular. Constructiile in forma de gogoasa au o curte centrala si pot adaposti pana la 800 de persoane sau 80 de familii.
Zidul exterior este un bloc solid cu o singura intrare, iar ferestrele se afla numai deasupra primului etaj. Buncarele au fost construite in scopul apararii in fata gruparilor de banditi care au facut legea in sudul Chinei intre secolele 12 si 19. Locuitorii din sudul provinciei Fujian au construit mai intai cetati solide in varful muntelui. Acestea au devenit ulterior buncarele cunoscute in toata lumea sub numele de Fujian.
Structurile exterioare fortificate sunt alcatuite din pamant amestecat cu piatra, granit, bambus, lemn si alte materiale, pentru a forma ziduri groase de pana la aproape 2 metri. Crengi, bucati din lemn si de bambus sunt adesea vazute in structura zidului, cu scopul de a-i conferi acestuia o rezistenta sporita. Intrarea este prevazuta cu usi din lemn, groase de 10-12 centimetri, intarite cu un invelis exterior din placa de otel. Nivelul superior al acestor constructii este prevazut cu gauri mari.
Buncarele sunt solide aidoma unui castel si rezista chiar si in fata loviturilor de tun. In anul 1934, un grup de rasculati din Yongding a ocupat un astfel de buncar pentru a rezista in fata atacului armatei, care a tras nu mai putin de 19 lovituri de tun, reusind sa faca doar o mica gaura in zidul exterior.
Adapostind un intreg clan, structura functioneaza aidoma unui mic orasel, fiind cunoscut si sub denumiri precum “un mic regat pentru familie” sau “micul oras plin de forfota”. Constructiile au fost impartite pe verticala intre familii, fiecare dintre acestea avand la dipozitie doua sau trei camere pe fiecare etaj. In contrast cu exteriorul, partea interioara a buncarului a fost construita astfel incat sa asigure confort, o temperatura adecvata vara si iarna si era adesea frumos decorata. Camerele sunt bine luminate, bine ventilate si protejate impotriva vantului, iar intreaga cladire este protejata impotriva cutremurelor.
In Fujian exista peste 20000 de buncare, raspandite in regiunea muntoasa sud-estica a provinciei. Desi astfel de structuri se gasesc si in alte parti ale Chinei, la toate se face referire ca fiind “buncarele Fujian”, dupa ce UNESCO a adoptat acest nume pentru toate adaposturile de acest gen. Un numar de 46 de locatii unde se gasesc buncare Fujian au fost incluse in anul 2008 in Patrimoniul Mondial al UNESCO, fiind considerate “exemple exceptionale ale traditiei chineze in constructii si reprezentand un mod special de viata in comun si de organizare defensiva, in perfecta armonie cu mediul inconjurator”.
Foto: Chéngqĭ Lóu
Citeste si: Top 10 atractii turistice din China
Add Comment