Pastel de choclo – in oricare forma ar fi el pregatit – este un fel de mancare popular in toata America de Sud, dar mai ales in Chile, acolo unde este pregatit cu carne de vita si pui. Uneori sunt adaugate si oua fierte tari, taiate feliute. In mod traditional, pastel este gatit intr-un vas de lut de forma ovala (paila) sau in vase mai mici, daca se doreste a fi servit individual.
[highlights color=”orange”]Ingrediente pentru 4 – 6 portii[/highlights]
2-3 lingurite de ulei
2-4 1 ceapa tocata marunt
2-3 catei de usturoi tocati marunt
450 de grame carne tocata de vita
1 lingurita boia
1 lingurita seminte de chimen
1 lingurita oregano
1 cana apa sau supa
1 lingurita faina
450 de grame porumb
¼ cana cu malai
1-2 lingurite amidon de porumb
lapte dupa gust
1 lingurita zahar
sare si piper dupa gust
1 lingurita unt
2-3 lingurite zahar
[highlights color=”orange”]Mod de preparare:[/highlights]
- Preincalzeste cuptorul la 190ºC. Incinge uleiul intr-o tigaie, la foc mediu. Adauga ceapa si fa-o sote. Amesteca apoi usturoiul si mai lasa pe foc 1-2 minute. Pune apoi carnea tocata, impreuna cu boia, chimen, oregano, sare si piper si amesteca, sfaramand carnea, pana ce aceasta este patrunsa, inca 6-8 minute.
- Toarna apa sau supa si fierbe amestecul. Presara faina si amesteca bine. Mai lasa pe foc inca 5-8 minute pana ce incepe sa se ingroase. Adauga condimente si ia vasul de pe foc, lasandu-l la racit.
- Adauga malaiul, porumbul si zaharul intr-un mixer si amesteca pana obtii un piure. Toarna lapte putin cate putin, pana ce porumbul formeaza un aluat. Pune sare si piper dupa gust.
- Topeste untul la foc potrivit intr-o cratita larga. Adauga piureul din porumb si lasa totul pe foc, amestecand din cand in cand, pana se ingroasa bine, adica in jur de 5-8 minute. Ia vasul de pe foc.
- Imprastie amestecul cu carne de vita intr-un vas uns cu grasime. Pune deasupra piureul din porumb si la finala presara zahar.
- Pune vasul in cuptor si lasa totul sa se coaca timp de 30-40 de minute, sau pana ce capata o crusta maroniu-aurie.
[highlights color=”orange”]Variatiuni pe aceeasi tema[/highlights]
Dupa ce pui amestecul cu carne de vita in vas, aseaza deasupra doi piepti de pui, taiati in bucatele si 2-3 oua fierte tari, taiate feliute. Apoi pune piureul din porumb.
Adauga ¼ cana cu stafide si ¼ cana cu masline negre taiate marunt in amestecul de carne.
Amesteca in piureul din porumb, ¼ cana cu busuioc proaspat, tocat.
Unii chilieni adauga ¼ cana sau mai mult cu zahar, in toppingul din porumb, pentru a-l face mai dulce.
Aseaza cratita pe un gratar fierbinte timp de 1-2 minute, pentru ca totul sa capete o culoare maronie.
Pastel de Papas sau Pastel de Mandióca: inlocuieste piureul din porumb cu piure de cartofi sau yuca, amestecat cu 1-2 oua batute si putina branza rasa. Pastel cu topping de yuca (cassava) este un fel de mancare popular in Paraguay.
[highlights color=”orange”]Note[/highlights]
Carnea folosita pentru aceasta reteta se numeste ‘pino’, si este folosita si la prepararea faimoaselor ‘empanadas’ chiliene.
Porumbul (choclo) folosit pentru acest preparat in America de Sud este mai tare si mai plin de amidon decat cel din SUA. De aceea e nevoie si de malai si de amidon de porumb. Daca gasesti porumb ca cel sud-american – numit choclo desgranado – poti renunta la malai si amidonul de porumb.
Add Comment